Jump to content

Moto Zajednica

Zategnutost lanca?

Recommended Posts

• U prolazu, 77 postova
  • Motocikl: HONDA CBR 600 F2

1.Koliko treba da je zategnut lanac (spoljni)? Da li ide ono standardno 1cm gore dole od horizontalnog polozaja kad se motor optereti vozacem ili variraju vrednosti od modela bike-a?

2.Primetio sam da kad se zaletim (prva, druga, treca pa kocenje) pa pocnem sa naglim usporavanjem skoro do granice proklizavanja prednjeg tocka pre samog zaustavljanja cujem neko krljanje koje ne mogu da odredim odakle dolazi. Mozda lanac prilikom takvog opterecenja grebe ili lupa po necemu (ukoliko je opusten previse) ili cak da mi preklizava preko zupcanika(sto ne verujem ali ostavljam kao mogucnost) ili se cuje negde od prednjih vila koje inace imaju malo "lufta". Ima li neko kakvu ideju odakle da pocnem inspekciju?

3.Sta ako je lanac u motoru? Ima li i takvih mogucnosti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: XV 250

Prvo...nisi rekao koji motocikl vozish.....jer ove vrednosti variraju.

Ali mislim da lanac treba da ima slobodnog hoda otprilike 2-3 cm...znaci po 1-1.5 cm u oba pravca.

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: XV 250

LOL...ja sam slepac :)

Sve u svemu...ja bi za pocetak zategnuo lanac toliko da ima kretanje 3 cm....a ako se buka smanjuje...to znaci da i dalje udara u nesto.

Cisto sumnjam da bi lanac tek tako mogao da "preskoci" preko zuba lanchanika.......ostecennje bi bilo veliko.

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

1.Koliko treba da je zategnut lanac (spoljni)? Da li ide ono standardno 1cm gore dole od horizontalnog polozaja kad se motor optereti vozacem ili variraju vrednosti od modela bike-a?

Kad je motor na copavoj, proveravas tamo gde ima najvise hoda. Treba da je oko 2.5cm, ako tockiras stavi oko 3.

2.Primetio sam da kad se zaletim (prva, druga, treca pa kocenje) pa pocnem sa naglim usporavanjem skoro do granice proklizavanja prednjeg tocka pre samog zaustavljanja cujem neko krljanje koje ne mogu da odredim odakle dolazi.?

Verovatno cujes pogonski lanac. (jel imas ovaj zvuk kad kocis preko onih neravnina ispred semafora?)

Osim sto nije pravilno zategnut, problem je u tome sto je amortizer tvrd ili opruga kratka. Podesi zategnutost lanca i opruge, a ako se i dalje cuje znaci da je povratno prigusenje amorta prejako, pa onaj sraf na donjem kraju amortizera odvijes za 3 klika ili 3/4 kruga.

Probaj pa javi sta je bilo.

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Cek cek, polako, nije to isto za svaki motor. Nadji lijepo User manual i procitaj koliko treba da bude slobodan hod lanca. Kod mene je npr. na R6 bilo 4.5 do 5.5 cm. Inace, lanac se doteze i podesava bez vozaca na sjedistu.

• Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Cek cek, polako, nije to isto za svaki motor. Nadji lijepo User manual i procitaj koliko treba da bude slobodan hod lanca. Kod mene je npr. na R6 bilo 4.5 do 5.5 cm. Inace, lanac se doteze i podesava bez vozaca na sjedistu.

Lazo, sve preko 4cm slobodnog hoda je jaaaaaako mnogo, veruj mi. Cudi me da ti je tako pisalo u manualu, ali to SIGURNO nebih preporucio. 3cm je gornja granica za stari CBR (i to ako cesto vozi suvozaca), sve preko toga vodi onim simptomima koje je opisao.

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Lazo, sve preko 4cm slobodnog hoda je jaaaaaako mnogo, veruj mi. Cudi me da ti je tako pisalo u manualu, ali to SIGURNO nebih preporucio. 3cm je gornja granica za stari CBR (i to ako cesto vozi suvozaca), sve preko toga vodi onim simptomima koje je opisao.

Maki, nisi u pravu, motor je isao kao sat. Knjiga kaze tako, tako treba. Model prije mog i vecina supersportskih motora ima luft 3,5-4.5. Opet naglasavam, najsigurnije i najbolje rjesenje je Service/User manual. Sacu da postavim stranicu iz manuela za R6.

Maki, nisi u pravu, motor je isao kao sat.Knjiga kaze tako, tako treba. Model prije mog i vecina supersportskih motora ima luft 3,5-4.5. Opet naglasavam, najsigurnije i najbolje rjesenje je Service/User manual. Sacu da postavim stranicu iz manuela za R6.

Tu se nikako ne slazemo, ali dobro. Ja sam coveku dao savet, na njemu je kako ce uraditi, a ja znam kako cu ja postupiti.

P.S. imam jedno desetak manuala za razne motore u "biblioteci", nigde nisam nasao da preporucuju toliki hod lanca, a licno znam kako se to odrazava na lanac u praksi.  ;)

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Moram da priznam da mi ovo za R6 deluje interesantno.

Iz glave nikada ne bih rekao da R6 sa onolikim hodom zadnjeg amortizera ima chain slack do 45mm.

To mi je prikladno za enduro.

Ali kao što videsmo piše u manualu mada sam ja imao slučaj npr kada sam poštovao kilažu za stezanje šrafova iz service manuala pa sam povadio brezone iz glave zadnjeg točka na R1 2004 (montaža zadnjeg lančanika) jer je bila greška u štampi.

Ne kažem da je ovo greška u štampi ali mi je svakako 45mm mnogo, ja mislim da je tako na mom KLE500 gde mi je i logično.

• U prolazu, 77 postova
  • Motocikl: HONDA CBR 600 F2

Verovali ili ne imam Service Manual bas za Hondu CBR 600 F2 ,

ali o vrednostima podesavanja lanca ni govora zato i pitam iskusnije za savet iz prakse.

U manualu cak nisu ni oznacili mesto na kom se podesava lanac

obratite paznju na sliku, gde je na slici broj 9.

Sreca pa znamo ali o ciframa 2,3,4 cm nigde nista.

post-4492-12879004198211_thumb.jpg

• Zainteresovan, 695 postova

... Inace, lanac se doteze i podesava bez vozaca na sjedistu ...

meni su uvek drugi ovo radili, pa ne znam  ::) ...

ok je bez vozaca, ali da li motor stoji na ćopavoj ili na štenderu?

jednom smo zatezali u kucnoj varijanti i dobili 3 razlicita podesavanja na ćopi, na centralnom, i naravno sa vozacem :)

ok je bez vozaca, ali da li motor stoji na ćopavoj ili na štenderu?

Benjamine ne pazis na casu!!!  :D

Procitaj moj prvi odgovor!

P.S. Bobo, treba da nabavis OWNER'S manual, tu imas sve podatke oko redovnog odrzavanja, mada me cudi sto u service ne pise...

• Svrati ponekad, 453 postova
  • Motocikl: imao Kawasaki KLE 500

Tacno je da postoje razne tolerancije za razne tipove motora,ali ne bi trebalo nikako da bude greska za hod lanca od 3-4 cm. Ovaj hod je obuhvacen skoro u svim uputstvima za motore. E sad kod nekih ide od  2,5 - 4, a kod nekih od 3,5 - 5,sve zavisi. Naravno da je najispravnije drzati se uputstva od svog motora, ali ako ga neko nema nece pogresiti ako nasteluje od 3 - 4.

• Zainteresovan, 712 postova
  • Motocikl: cbr900rr

Sada pokusavam da nadjem u User manualu za F2 ali ne mogu. Ali sam nasao za F3: 15-25mm

@boba023 ovaj pdf za F2 je 55mb. Hoces da ga postavim na Rapidshare?

Nesto mi to jako malo 15mm. To je skoro pa da nema labavosti. Ali dobro, neka bude kako pise. I jos je bitno da li je lanac O - ring ili X - ring !

• Drug član, 4834 postova
  • Motocikl: enduro

Koje su tolerancije za enduro motore, uzimajuci u obzir da im je veci hod amortizera.

Nekako mi je logicno da se optereti motor (suvozac, prtljag....), pa onda da se vidi pozicije lanca.

Koje su tolerancije za enduro motore, uzimajuci u obzir da im je veci hod amortizera.

Nekako mi je logicno da se optereti motor (suvozac, prtljag....), pa onda da se vidi pozicije lanca.

Za KLE je 35-45 mm i to kada je na "copavoj" bez opterecenja.Nema tu "logicno mi je" nego kako su japanci napisali u uputstvu.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja