Jump to content

Moto Zajednica

Tri dana u Rumuniji

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 189 postova
  • Motocikl: Tracer9 GT '23

O Rumuniji sam cuo svasta i u 80% slucajeva to su bili negativni komentari a jako mali broj ljudi je bilo pozitivno, a sobzirom da vec duze vreme razmisljam o putu na Karpate i obilaska Rumunije, i nakon sticaja srecnih okolnosti uspevam da dobijem visu i dozvolu od zene i krenem.

U startu nas je trebalo ici cetvoro ali jedan je 7 dana pred put video da mu je istekao pasos, drugi dan pred polazak video da nema medjunarodnu punomoc tako da smo ostali samo Perica na VFR-u i ja (Dragan) na Strom-u.

Plan je bio da krenemo u 08 00 iz Panceva i tako je i bilo

DSCN0453.jpg

u Vrsac stizemo u 09 00 na granici par min. kasnije i  tada se Perica hvata za dzep i shvata da su mu sva dokumenta ostala na stolu, okrece VFR i nazad za Pancevo a ja pokusavam da se popnem na Vrsacko brdo, ali nakon pola sata mlataranja odustajem jer nikakvog putokaza nema, vracam se do parka i tamo pijem limunadu cekajuci Pericu.

U 10 30 prelazimo granicu i nastavljamo odlicnim putevima iako su  lokalnog karaktera, prolazimo kroz vise sela koja su dosta manja od onih sto smo navikli kod nas.

Prvi grad na koji nailazimo na ulazu ima fontanu je Caransebes

DSCN0461.jpg

Sve do sada je bila ravnica kao u Vojvodini a sada pocinju malo da se pojavljuju brda

DSCN0479.jpg

DSCN0481.jpg

DSCN0475.jpg

U gradu Hateg sipamo gorivo

DSCN0468.jpg

Prolazimo vise gradova ali se slikamo tek u Sibiu

DSCN0487.jpg

DSCN0488.jpg

Kao sto sam rekao na pocetku putevi su odlicni ali svejedno ima dosta radova na putevima

DSCN0490.jpg

U Brasov stizemo oko 20 00 ali se ne secam po kojem vremenu nasem ili njihovom jer smo u drugoj vremenskoj zoni, nalazimo hotel i odmah daj da se nesto jede pa maker to bila i pizza

DSCN0505.jpg

Idemo na spavanje oko 23 30, a ustajemo u 07 30 da bi stigli da obidjemo sve sta nam je u planu, normalno prvo dorucak

DSCN0508.jpg

DSCN0509.jpg

i krecemo u centar da se slikamo

DSCN0518.jpg

DSCN0549.jpg

DSCN1023.jpg

DSCN1040.jpg

Prelep grad sa puno starih zgrada i koje pomalo podsecaju na Austriju, sa jako puno cveca i vrlo cisto

DSCN0603.jpg

DSCN0616.jpg

DSCN0624.jpg

Nailazimo na prodavnicu Honde

DSCN0560.jpg

Nakon obilaska Brasova krecemo prema  Sinai  i dvorcu Peles

DSCN0673.jpg

DSCN0638.jpg

DSCN0651.jpg

DSCN0671.jpg

Perica se vozi na centralnom trgu u Sinai

DSCN0680.jpg

Malo suvenira

DSCN0674.jpg

Takodje

DSCN1064.jpg

Na netu sam nasao podatak da u Sinai ima srpski restoran koji se zove  Taverna Serbului i napokon uspevamo da ga nadjemo

DSCN0681.jpg

DSCN0685.jpg

Restoran vrhunske kategorije a sviraju Legende i Garavi Sokak , u meniju prvo pise na srpskom pa na rumunskom pa tek onda na engleskom, ali konobari neznaju srpski, pa smo ih terali da nam kazu sopska salata.

DSCN0689-1.jpg

Krecemo prema Branu gde se nalazi dvorac grofa Drakule i na povratku je bilo malo i ofrouda

DSCN0694.jpg

Prolazimo pored neke planine na kojoj se nalazi ogroman krst

DSCN0695.jpg

DSCN0696.jpg

Usput prolazimo pored nekog dvorca

DSCN0698.jpg

Koliko sam razumeo ovde je rodjen Vlad Cepes

DSCN0717.jpg

DSCN0708.jpg

Moram da priznam da sam se malo razocarao Branom, neznam mozda sam ocekivao vise.

Na povratku jedna panorama Brasova

DSCN0721.jpg

Stizemo u Brasov oko 18 00 i idemo na kapucino u ulicu vrlo slicnoj Knez Mihajlovoj u BG, kasnije do pansiona na spavanje

Pri povratku je bilo dosta hladno jer smo na visini oko 650 met a 07 30 je, i nismo nesto imali volje da stajemo da se slikamo ali kada je Perici pukao nosac kofera morali smo. Srecom kofer je ostao citav samo malo izgreban.

DSCN0729.jpg

Nastavljamo dalj prema Drobeta Turnu Severin, to je grad blizu Djerdapske brane a tacno preko Dunava od Kladova

DSCN0736.jpg

Prelazimo Rumunsku stranu

DSCN0740.jpg

na sred brane

DSCN1073.jpg

Srpska strana

DSCN0745.jpg

Brana

DSCN0748.jpg

malo Djerdapa gde sam inace prvi put

DSCN0754.jpg

DSCN0757.jpg

Kod Golubca se obojica odusevljavamo kako puno brze vozimo kroz Srbiju ali tada i shvatamo da je to sto ovde ima puno manje saobracaja pa je puno lakse uhvatiti konstantnu  brzinu nego stalno paziti kako i gde preteci. 

DSCN0758.jpg

I kod Pozarevca nas hvata tesko nevreme! Ajde to sto pada kisa, na to sam vec navikao ove godine, ali pod tako jakim vetrom jos nisam vozio. I najzad kuci !

DSCN4451.jpg

U Rumuniji se placa leima RON,  i za 1 EURO se dobija 3.5 RON,  skoro svako zna engleski ili nemacki pa cak i baba od koje sam kupio stolnjak je znala engleski.

Ukupno 3 dana u putu, 1500km predjenih  i oko 140 eura potroseno.

Da li je puno, da li je malo, nebitno je, jer  sam relativno kratko vreme toliko puno naucio i video da sam totalno promenio pogled na neke druge zemlje i vise necu tako lako stvarati predrasude, jer Rumunija je vrlo aktivna zemlja sa jako puno saobracaja  odlicnim putevima, i vrednim i ljubaznim ljudima.

Drum Bun  -  Srecan Put

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ducatista, 2912 postova
  • Motocikl: beše Ducati 998

Jako lepa tura. Bice veca ekipa sledeci put sigurno  ;D Nego, da li jos jednom mozete da ponovite ime saputnika koji je zaboravio svoje dokumente  ;D ;D ;D ;D Poznat mi je od negde.

• Svrati ponekad, 195 postova

O Rumuniji sam cuo svasta i u 80% slucajeva to su bili negativni komentari...

Ali sigurno ne od bajkera  :)

Slabo si razumeo.

Rodjen je u Sigishoari, jednom od 3 najljepsa Rumunjska grada i tamo se, uz ostale stvari, moze vidjeti i njegova rodna kuca...

Drum Bun

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

lepo lepo,samo ste mnogo malo opisali dogadjaje, kako sam citao kao da ste ovo prosli za pola dana

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

e bas vam hvala momci na ovako lepom izvestaju. evo vec pet-sest dana kako intezivno surfujem i istrazujem sve sto mogu da nadjem o Brasovu. naime, cerka mi je dobila stipendiju rumunske vlade i od 01. oktobra ce studirati psihologiju upravo u Brasovu ;) i kud ces lepseg povoda nego da se konacno zaputim upravo ovim putevima kojima ste vi prosli. :) trentuno ocekujem da dobijem rumunsku vizu pa ako se sve uklopi krajem septembra cu sigurno upravo ovom vasom marsrutom.

inace tragajuci naleteo sam na jos jedan zanimljiv bajkerski link o voznji kroz Rumuniju pa evo mozda ce nekom posluziti.

http://motoromania.com/

p.s.

jel moze neka info o smestaju, hotelu, pansionima i sl. jeste li zadovoljni ili ne tim smestajem? cena nocenja i sl.? neka preporuka, gde je nocio motor...? :)

Slabo se snalazim sa tastaturom te se uvek trudim da sto vise skratim tekst, pa zato nemam lepe opise !

Smestaj je bio u pansionu sa tri zvezdice, vrlo blizu centra,  velika dvokrevetna soba sa kupatilom i doruckom i za cenu od 35 eura.

Motore smo parkirali u dvoristu apartmana.

• U prolazu, 21 postova
  • Motocikl: k 1200 rs

Jako lepa tura. Bice veca ekipa sledeci put sigurno  ;D Nego, da li jos jednom mozete da ponovite ime saputnika koji je zaboravio svoje dokumente  ;D ;D ;D ;D Poznat mi je od negde.

To sto je neki saputnik zaboravio dokumenta znaci samo da je presao vise kilometara i ucinio put zanimljivijim.

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

O Rumuniji sam cuo svasta i u 80% slucajeva to su bili negativni komentari...

Ali sigurno ne od bajkera  :)

Slabo si razumeo.

Rodjen je u Sigishoari, jednom od 3 najljepsa Rumunjska grada i tamo se, uz ostale stvari, moze vidjeti i njegova rodna kuca...

Drum Bun

Tacno tako... rodjen je u Sighisoari. A onaj zamak t.j. tvrdjava na vrhu brda je stari grad Rasnov (Rsnov), takodje mesto vredno posete.

A sto se tice Bran-a.... pa razocarao si se zato sto si kao i svako ko prvi put ide neinformisano (kao i mi), poverovao si u pricu o Vladu Tepesu, a zamak ustvari nema ama bas nikakve veze sa njim.

A sta kazes za dvorac Peles u Sinai??? Jeste ulazili unutra? Mene je odusevila prica tog dvorca i unutrasnjost!!!!

• Drug član, 1300 postova
  • Motocikl: R1150GS

Slazem se za komentar Nikole_M  :)

Vi ste isli na magistralnom putu gde ide veci deo transporta robe. Na tom putu je uvek guzva...

Po meni, vise vredi posetiti zamak Rsnov nego Bran...

"Ogroman krst" je "Krst Heroja" na planini Busteni. Vise o tome: Romania Crucea Eroilor Neamului Caraiman 2007 vazuta dela casa Feliciei Cernaianu din Poiana Tapului, Busteni

Kako utice te rupe na viziru na turbulenciju? Pretpostavljam da su zato napravljene.

Drum Bun  :)

• drkadzija, 1227 postova
  • Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza

Lepo, još ste mi više usadili želju za vožnjom kroz Rumuniju , još samo da nađem ekipu za vožnju isključivo po asvaltu  ;).... i rešim vizu i finansije :(.

• U prolazu, 21 postova
  • Motocikl: k 1200 rs

Do Hatega nismo isli magistralnim putevima, ali guzva je takodje velika. Svakih 10-20km su radovi na putu sa naizmenicnim propustanjem saobracaja. Drugo, imali smo problem sa vozacima automobila i kombija. Kod nas ovi vozaci mnogo vise postuju vozace motocikla pa i saobracajne propise. Putevi su odlicni tamo gde se ne rade, Rumuni ih odlicno poznaju a imaju nova vozila. I ne vole motocikliste, mislim vise nego kod nas. Cak nam je jedan motociklista rekao da se cuvamo na putu, a u Brasovu obavezno da obezbedimo motore. Ovo drugo je verovatno bez osnova.

Kako utice te rupe na viziru na turbulenciju? Pretpostavljam da su zato napravljene.

Pocelo je kao zafrkancija a na kraju ispalo kao vrlo uspesno ! Da, sada skoro i da nema turbulencije !

Inace nisam siguran koliko moze dase vidi na slikama ali Peles dvorac je jedno tako monumentalno mesto da jedino svojim ocima treba videti !

Kao da su bajke pisane prema tom dvorcu ! 

• U prolazu, 11 postova

Da bas lepo putovanjce. Sigurno bi bilo zgodno otici.

Nego kad smo vec kod Drakule, da li neko zna da mi kaze gde se tacno nalazi njegov zamak, posto sam

razmisljao o tom putovanju jos pre mesec dana ,ali na netu sam uspeo da nadjem sve osim mape.

Slika sam se nagledao i spolja i iznutra ali mapa ne.

Mislim na onaj zamak gde je snimljeno i nekoliko filmova.

Zahvalan za ove fotke Rumunije i unapred zahvalan za informacije o Drakulinom zamku.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja