asgrunf 28 Napisano Septembar 30, 2020 U prolazu, 6 postova Prijavi odgovor kao problematičan Imam jednu interesantnu stvar da podelim sa vama. Tice se "famoznih " diferencijala na r1200 gs motorima, pogotovo onima do 2010 gde se inzinjeri nisu bas proslavili. Naime, svima je vec do sada poznata problematika zadnjeg lezaja i curenja ulja iz diferencijala. Pre par dana jedan od momaka kojima odrzavam motor je dosao na redovan servis i prilikom nabacivanja motora na dizalicu cuo se onaj smesni zvuk kao da nesto gumeno zvace u tocku. On je naravno poceo da se smeje u fazonu: Sta je bre to? Naravno on to u voznji nije mogao da cuje. E sad znao sam mu nece biti smesno kada bude cuo koliko kostaju dva lezaja i par semeringa. Dakle: E sad posto smo rastavili diferencijal : Imali smo sta i da vidimo. Na stranu to sto je voda usla u lezaj i on je totalno korodirao, veci problem je bio taj sto je usled te korozije lezaja doslo do proklizavanja istog na osovini, tako da je on skinuo nekih 3 desete materijala sa osovine. E sad.. obicno se u ovakvim slucajevima stavlja drugi diferencijal ili....mozda i ne Uz pomoc tvrdog hromiranja nabaci se materijal koji je izuzetno postojan i otporan i to se ne navaruje ili nalemljuje nego se radi elektrodama u kiselini blablabla. ukratko vezuje se za sam metal. A sto je po meni najbolje to ne moze da rdja. Tako da sutra ovo ide na brusenje na nominalnu meru i naaazad na asfalt. Ukoliko se pitate da li ce to raditi biti bezbedni i takve stvari... da hoce. Vec sam to radio i jos traje. Nego ovaj put sam se setio da to dokumentujem pa mozda nekom i bude interesantno. Eto toliko od ja... Pozdrav! 14 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikulanac 7909 Napisano Septembar 30, 2020 nocni cuvar, 2583 postova Lokacija: White City / White Water Motocikl: Yamaha nouvo elegance Prijavi odgovor kao problematičan Eh taj kardan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Daki 302 Napisano Octobar 1, 2020 Zainteresovan, 923 postova Lokacija: Beograd Motocikl: st 1300 i r1200gsa i 250 madison3 Prijavi odgovor kao problematičan Bravo, Majstore. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dex VFR 178 Napisano Februar 10, 2021 Svrati ponekad, 116 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Yamaha 1200 Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Eh ti statusni simboli a kvalitet kao kod jeftinog Kineza 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bomber 7 Napisano Februar 13, 2021 U prolazu, 10 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: BMW 1200 gs Prijavi odgovor kao problematičan Nije to toliko do kvaliteta i statusnog simbola, nego balkanskog sindroma teraj dok ide. Na stranu to da je sve skupa moglo i trebalo biti kvalitetnije, ali.... Na tom diferencijalu se vidi iz aviona da je ulje curilo duzi period, i samo odrzavanje je bilo pitaj boga kakvo, dok je na njemu toliko naslaga ulja,prasine i sl. Kad ne promjenis jedan je.eni semering na vrijeme, doceka te to sve skupa Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4180 Napisano Februar 15, 2021 Ne silazi, 6544 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan On 13.2.2021. at 21:32, bomber je napisao: Nije to toliko do kvaliteta i statusnog simbola, nego balkanskog sindroma teraj dok ide. Na stranu to da je sve skupa moglo i trebalo biti kvalitetnije, ali.... Na tom diferencijalu se vidi iz aviona da je ulje curilo duzi period, i samo odrzavanje je bilo pitaj boga kakvo, dok je na njemu toliko naslaga ulja,prasine i sl. Kad ne promjenis jedan je.eni semering na vrijeme, doceka te to sve skupa Po slikama je diferencijal sa zatvorenim ležajem koji se podmazuje sopstvenom mašću, tako da gubitak ulja u kućištu ga ne ni oštetio, osim da je došlo do enomrnog pregrevanja, al to ne bi moglo da prođe bez još veće štete. Uzgred, ne može se zaključiti da je bilo procurivanja, spoljna prašina i prljavština su uobičaje kad se motor neredovno pere a vozi kojekuda. Lager ima svoj radni vek , recimo 150-200K, ali bude i prevremenih crkavanja, što zavisi i od pretežne upotrebe. Do početka 2010 je fabrički opoziv flange, često se pri njenoj zameni koristi neadekvatna sila što ne prija ležaju, mada ovde ima i korozija uticaj. Na FD-u postoje 2 spoljna semeringa, obično crkava desni, to ne bude da lipti već masti u početku, to bi svakako moralo da se primeti blagovremeno, iznad 100k i desetak godina, nije loše da se preventivno zameni. Ovde je ležaj verovatno dugo vožen oštećen, to bi moralo da se čuje i oseti makar pri zameni ulja, pošto se okretao na osovini, to znači da je baš "zavario", verovatno je i dobio zazor i motor možda nije išao pravo. Velika nebriga i ono, "Pali, radi, ide- ne diraj". No, ovo će se popraviti na način kako je opisao kolega i biće ko nov i bolji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...