Dr.Bane 208 Napisano Avgust 20, 2008 Drug član, 1126 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan Da li ga podmazivati pre ili posle pranja motora? Jer ako se podmaže pre pranja motora kasnije nam lanac opet ubrlja zadnju felnu, a opet ako ga podmažemo pre pranja, tokom pranja će voda skinuti deo maziva sa lanca... Koje je vaše mišljenje o ovoj temi i kako vi radite Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Avgust 20, 2008 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Tema prozvakana 1000 puta Uglavnom, my way: - petrolej, cetka - sprej za ciscenja, sacekam par minuta - mlaz vode - sacekam da se osusi pa ga ugrejem fenom za kosu. - sprej za mazanje, obrisem visak - opet ga upecem fenom i nemoze da uprlja vise nista, pa da ga je*em! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9953 Napisano Avgust 21, 2008 Drug član, 4472 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan evo ti super link,samo na engleskom.I obrati sto pise u belom prozorcicu,a imas i video zapis pa moze da i pogledas http://www.reginachain.it/eng/use_and_maintenance/how_to03.shtml#01 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Avgust 21, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan ...fenom za kosu... Covjece, ja sam mislio da sam ja fanatik ;D Vozaj se malo da zagrijes lanac, operi prvo lanac, pa onda odmah operi motor tako da odmah ocistis i to sto si usvinjio pranjem lanca, sacekaj da se osusi motor, odvezi krug po kraju da se opet malo zagrije lanac, podmazi lanac (u jaaaaaaaaaako tankom sloju da ti ne preliva, skuplja prljavstinu i samim tim sve to razbaca po motoru - uh sto mrzim to!), onda uzmi motor na stender i pusti da se lagano okrece tocak u prvoj i na vrh kvacila, dakle skroz lagano i tako par minuta da se sprej usljed djelovanja centrifugalne sile lijepo rasporedi po lancu (ako nemas stender odvozaj u prvoj na sami vrh gasa do kraja ulice i nazad) i onda parkiraj motor i ostavi ga da prenoci (da bi se sprej stegao i potpuno osusio). Ako si sve ovo ovako dobro odradio, od sjutra ujutro si spreman za voznju narednih 500-600 i kusur kilometara bez diranja icega Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Avgust 21, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Ponavlja, da ne bi uprljao zadnju felnu, doooooooobro operi lanac odmascivacem, a zatim i felnu. I jos vaznije, kada nanosis sprej koristi papir ili karton kao zastitu da ne prskas felnu i nanosi sprej u MILI TANKOM SLOJU! I tvojoj sreci nece biti kraja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Avgust 21, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Vozaj se malo da zagrijes lanac, operi prvo lanac, pa onda odmah operi motor tako da odmah ocistis i to sto si usvinjio pranjem lanca, sacekaj da se osusi motor, odvezi krug po kraju da se opet malo zagrije lanac, podmazi lanac (u jaaaaaaaaaako tankom sloju da ti ne preliva, skuplja prljavstinu i samim tim sve to razbaca po motoru - uh sto mrzim to!), onda uzmi motor na stender i pusti da se lagano okrece tocak u prvoj i na vrh kvacila, dakle skroz lagano i tako par minuta da se sprej usljed djelovanja centrifugalne sile lijepo rasporedi po lancu (ako nemas stender odvozaj u prvoj na sami vrh gasa do kraja ulice i nazad) i onda parkiraj motor i ostavi ga da prenoci (da bi se sprej stegao i potpuno osusio). Ako si sve ovo ovako dobro odradio, od sjutra ujutro si spreman za voznju narednih 500-600 i kusur kilometara bez diranja icega Lazo, taj pisljivi lanac sa sve zupcanicima kosta samo 150e! Pa zar ovoliki posao da radim(o) svakih 500km?? Zbog cega?? Meni je muka samo da procitam ovo... Sto rece neko prosle godine "Kardan je zakon!". Ili bar Scottoiler... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Avgust 21, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Pa i ja sam o tome dosta razmisljao pa rekoh, ajde necu vise da ga diram, ali onda mi usvinji motor i onda kada perem, moram i njega Sada radim drugacije, ovo sve sto sam napisao jednom u petnaestak dana ili kada se motor nesto vanredno bas usvinji, inace samo podmazujem uh, sto ti je KTM. Onoga sam pazio, cuvao, ma vozio, ali ipak pazio lickao, prao... A ovaj VOZIM, ali bas onako dzukacki Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9953 Napisano Avgust 21, 2008 Drug član, 4472 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Vozaj se malo da zagrijes lanac, operi prvo lanac, pa onda odmah operi motor tako da odmah ocistis i to sto si usvinjio pranjem lanca, sacekaj da se osusi motor, odvezi krug po kraju da se opet malo zagrije lanac, podmazi lanac (u jaaaaaaaaaako tankom sloju da ti ne preliva, skuplja prljavstinu i samim tim sve to razbaca po motoru - uh sto mrzim to!), onda uzmi motor na stender i pusti da se lagano okrece tocak u prvoj i na vrh kvacila, dakle skroz lagano i tako par minuta da se sprej usljed djelovanja centrifugalne sile lijepo rasporedi po lancu (ako nemas stender odvozaj u prvoj na sami vrh gasa do kraja ulice i nazad) i onda parkiraj motor i ostavi ga da prenoci (da bi se sprej stegao i potpuno osusio). Ako si sve ovo ovako dobro odradio, od sjutra ujutro si spreman za voznju narednih 500-600 i kusur kilometara bez diranja icega Lazo, taj pisljivi lanac sa sve zupcanicima kosta samo 150e! Pa zar ovoliki posao da radim(o) svakih 500km?? Zbog cega?? Meni je muka samo da procitam ovo... Sto rece neko prosle godine "Kardan je zakon!". Ili bar Scottoiler... Lalajko ja se slazem s tobom,ali motor nije auto i ako ti je motor prljav po nekom nepisanom pravilu takva si osoba,a svake sezone novi lanac i lancanici i da nepricamo ako jos nesto treba..........ispadne skupo sve to Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Avgust 21, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Ne biste vjerovali, ali ja sam maloprije bas zavrsio sav onaj silni posao koji sam gore opisao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Avgust 21, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Kazu ljudi "Prljav motor je dobar motor". Znaci da se taj motor vozi. Bila je svojevremeno diskusija (mislim) na motori.hr. Covek je tvrdio da on nikad ne podmazuje lanac. Prvo su ga svi uz smeh napali, ali kad im je napravio racunicu za cenu potrosenih sprejeva i cenu lanaca i lancanika... zamrlo je. Hocu da kazem da se ovoliki trud oko lanca ne isplati. Motor sluzi da se vozi a ne da mu se robuje. Kad lanac gecrkn, kupi se drugi. Kraj. A sto bi motor bio prljav ako nisam svaki put pre podmazivanja izveo ceremoniju ciscenja lanca? Ne biste vjerovali, ali ja sam maloprije bas zavrsio sav onaj silni posao koji sam gore opisao Meni se lanac upravo kiseli u Faminu. Idem sad da ga isperem vodom... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9953 Napisano Avgust 21, 2008 Drug član, 4472 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan I to stoji,ali ja nevozim motor po prasnjavom nego po asvaltiranom drumu.Tako da cistimm lanac jednom godisnje,a samo ga podmazujem svakih 500-800km.Kod mene je to mozda profesionalan deformacija ;D A to prljav motor dobar motor u to nisma siguran,ali necemo o tome Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RoaD GunneR 13 Napisano Avgust 21, 2008 Zainteresovan, 528 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan I to stoji,ali ja nevozim motor po prasnjavom nego po asvaltiranom drumu.Tako da cistimm lanac jednom godisnje,a samo ga podmazujem svakih 500-800km.Kod mene je to mozda profesionalan deformacija ;D A to prljav motor dobar motor u to nisma siguran,ali necemo o tome Da Caca al nemoj zaboraviti da je u BG i NS prasine i peska ko u sahari. I ja sam danas prao lanac samo kompresorom-scottoiler je cudo mada sam gledao zreo je za jedno pravo dobro ciscenje sprejom i krpom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Avgust 21, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan I to stoji,ali ja nevozim motor po prasnjavom nego po asvaltiranom drumu.Tako da cistimm lanac jednom godisnje,a samo ga podmazujem svakih 500-800km.Kod mene je to mozda profesionalan deformacija ;D A to prljav motor dobar motor u to nisma siguran,ali necemo o tome Samo da pojasnim... Naravno Nikola, ti i ja na razlicite nacine koristimo, odrzavamo i dozivljavamo motore.Ti si u tome mnogo vise nego ja. Koliko znam, radis u servisu, vozis trke, motor ti je uvek tu pored tebe. I ja bih ga tada lickao i pazio. Ja sa druge strane, odem na put po nekoliko dana, vozi se po blatu, po kisi, po prasini,sigurno da na takvom putu nemam ni vremena ni uslova da cistim motor. U tom slmislu je ona poslovica "prljav motor je dobar motor", misli se na to da se motor zaista vozi, a ne da stoji u dnevnoj sobi... Takodje i prica o lancu sa motori.hr. Ne kazem da tako treba, ali je istina negde u sredini. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9953 Napisano Avgust 21, 2008 Drug član, 4472 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan I to stoji,ali ja nevozim motor po prasnjavom nego po asvaltiranom drumu.Tako da cistimm lanac jednom godisnje,a samo ga podmazujem svakih 500-800km.Kod mene je to mozda profesionalan deformacija ;D A to prljav motor dobar motor u to nisma siguran,ali necemo o tome Samo da pojasnim... Naravno Nikola, ti i ja na razlicite nacine koristimo, odrzavamo i dozivljavamo motore.Ti si u tome mnogo vise nego ja. Koliko znam, radis u servisu, vozis trke, motor ti je uvek tu pored tebe. I ja bih ga tada lickao i pazio. Ja sa druge strane, odem na put po nekoliko dana, vozi se po blatu, po kisi, po prasini,sigurno da na takvom putu nemam ni vremena ni uslova da cistim motor. U tom slmislu je ona poslovica "prljav motor je dobar motor", misli se na to da se motor zaista vozi, a ne da stoji u dnevnoj sobi... Takodje i prica o lancu sa motori.hr. Ne kazem da tako treba, ali je istina negde u sredini. znam u kave svrhe ti korostis motor i potpuno te razumem,a i o toj temi sa tog foruma tamo se slazem u potpunosti netreba ici u bilo koju krajnost treba da se gleda neka sredina . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Avgust 21, 2008 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan ...fenom za kosu... Covjece, ja sam mislio da sam ja fanatik ;D A, pa nisi ti jos nista video! ;D Lazo, taj pisljivi lanac sa sve zupcanicima kosta samo 150e! Pa zar ovoliki posao da radim(o) svakih 500km?? Zbog cega?? Pa zato sto to neko voli (da, dobro sam napisao). Cak i da traje 5000km i dalje bi ga isto tretirao. Pa, zaboga, i gume mi traju toliko, pa ih uvek dobro oribam sundjerom kad perem motor i proverim pritisak. Jednostavno, svaki put kad sednem na motor hocu da mi bude kao iz fabrike. Necu da razmisljam da li ce se prljav, dotrajao, ne zategnut lanac otkinuti, da li ce mi trag od ulja ili prasina na gumi doci glave u krivini, da li ce me kocnice izdati itd, itd... Do sada, a evo 7 mi sezona aktivno na dva tocka, jos mi se nije desilo da mi motor stoji duze od jednog dana a da nije cist, uredno podmazan i pun goriva- da me spreman ceka za naredni put! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Avgust 21, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan ...Jednostavno, svaki put kad sednem na motor hocu da mi bude kao iz fabrike... Uh, to volim! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AnteK 605 Napisano Avgust 22, 2008 Drug član, 1366 postova Lokacija: okolica Osijeka, RH Motocikl: Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Bolje poslije nego prije ... Meni lanac izdrži max. 20 tkm, uglavnom i manje, prao ga ili ne, tako da ga više ni ne perem, ali ga redovno podmazujem... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackbite 7 Napisano Avgust 22, 2008 Drug član, 2265 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan Nama s' kinezima najlakse . 3-4 spreja kostaju koliko i lanac i lancanici, da ne pricam o i ciscenju cetkicom i ostalim zajebancijama . Znaci staro motorno ulje kad se setim i kad se nadje pomocnik za dizanje na centralni. Pranje i mazanje ne dovodim u neku preteranu vezu. I jedno i drugo dolazi spontano. Inace sa ovim lancem i lancanicima koji su obrnuli do sada 14000, zavrsavam sezonu, a za sledecu idu novi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
revolution 52 Napisano Avgust 24, 2008 Drug član, 1261 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Opet ja sa anegdotama iz radionice (znam postajem dosadan) Momak svraća kod mene sa Yamahom R1 2006, kaže nešto mu je na dodavanju gasa puklo i od tada mu se čuje lanac. Pregledam motor, lanac labav do zemlje, nemože da se našpanuje ni trikom. Lančanici na samrti, verovatno ubili 30000 bez mazanja, naravno uvoz iz Amerike(tamo motore uopšte ne održavaju, verovatno je skupo, samo gume menjaju). Montiramo novi set lanaca i lančanika (sunstar-did zv50) i lanac se nečuje, ali u trećoj motor sitno klopara, dakle verovatno oštećen zupčanik treće brzine. Naravoučenije: Lanac košta, lančanici koštaju, ali na Yamahiriji da bi zamenio zupčanik treće skidaš i glavu i cilindre zbog jebena dva šrafa. p.s. Uvoz iz nemačke, R1 2000 godište, rasturim ceo motor , kad ono nema ta dva čuvena šrafa ispod cilndara. Nije da nema navoja za njih, a tu su i rupe, jednostavno majstor ukinuo. Švabo je to, čovek pojednostavio, verobvatnio je vlasnik bio redovna mušterija za zamenu zupčanika menjača, pa da čovek sebu skrati posao ;D ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Avgust 24, 2008 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan ahaha ma nije to svaba, to je neki nas ;D nekad mazao sprejevima a sad uljem, kawa ima neke sive felne, bile ciste ili prljave isto izgledaju, yamaha ima bele felne, nikad nisu ciste niti ce biti, lanaas namazem uljem kad god mi je dosadno (a to je na 100-200-300km) pustim da se ocedi i to je to. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Avgust 25, 2008 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan ahaha ma nije to svaba, to je neki nas ;D nekad mazao sprejevima a sad uljem, kawa ima neke sive felne, bile ciste ili prljave isto izgledaju, yamaha ima bele felne, nikad nisu ciste niti ce biti, lanaas namazem uljem kad god mi je dosadno (a to je na 100-200-300km) pustim da se ocedi i to je to. Isto i ja. Niti ga grejem niti gubim posebno vreme sa njim. Nikad nije suv kao shto felna nikad nije chista. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6319 Napisano Avgust 25, 2008 Drug član, 3036 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Rece Rade Kocka, najgora kombinacija- suv i pretegnut lanac. Trpam mu masnocu, da je ima, povremeno ga operem, to sto kaze covek, kad je vruc lanac, ali ne gledam na cajger, nego kad stignem /na 300-500km/. I pored svega, neki clanci mu zaribali, treba da ga skidam, da se zezam... Zupcanici kao novi /samo masni/. I mozete da me pljujete, ali, lanac od lifta istera oko 10 000, tad se neravnomerno rastegne. Provereno na vise motora, ukljucujuci i Z 1000, natovarenu stvarima i nimalo mazenu u voznji. Mislim da me je kostao oko 50 DM. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Avgust 25, 2008 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Rece Rade Kocka, najgora kombinacija- suv i pretegnut lanac. Trpam mu masnocu, da je ima, povremeno ga operem, to sto kaze covek, kad je vruc lanac, ali ne gledam na cajger, nego kad stignem /na 300-500km/. I pored svega, neki clanci mu zaribali, treba da ga skidam, da se zezam... Zupcanici kao novi /samo masni/. I mozete da me pljujete, ali, lanac od lifta istera oko 10 000, tad se neravnomerno rastegne. Provereno na vise motora, ukljucujuci i Z 1000, natovarenu stvarima i nimalo mazenu u voznji. Mislim da me je kostao oko 50 DM. Pitam se zasto. ;D Miso, koliko nije dobro da je lanac suv, toliko nije dobro ni da ga udavis u masnoci. Takodje, VEOMA je bitno da je uvek pravilno naspanovan. Kad ga dobro odrzavas predje i 40.000 na R-u (provereno!) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Avgust 25, 2008 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan hehehe maki, mislim da misa vozi motor vise nego sto ti i ili ja imamo godina... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Avgust 25, 2008 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan hehehe maki, mislim da misa vozi motor vise nego sto ti i ili ja imamo godina... Postujem, postujem, samo rek'o da kazem.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...