lalajko 2024 Napisano Avgust 16, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Vec duze vreme se ostrim za ovaj put, ali nikako da se ukaze prilika... Ili je vreme lose, ili je nesto drugo neodlozno na redu. Konacno, danas su se kockice poklopile a i moj drugar Mica je bio slobodan. Mica je stari bajker i njegov nekadasnji Tengai je prvi veliki motor koji sam vozio... Dakle, posetili smo cetiri cuvena manastira u okolini Valjeva, a zatim se uputili na planinu Medvednik. Kao i svaki put, mora da pocne doruckom, a gde bi nego na Tesnjaru u pekari Todorovic. Tek da upoznate Micu. Putem se nebo naoblacilo, ali nije delovalo opasno. Ipak, Mica se zalio da mu je jedna kap pala na glavu sto njemu nije prijalo, a sa slike se vidi zasto... Kafana "Platani" na izlasku iz Valjeva je odlicno mesto da se popije kafica, pre nego krenemo dalje. A dalje je samo nekoliko kilometara dalje, gde se put odvaja strmo na levo i penje ka manastirima Celije i Lelic. Uzak, strm put sa nekoliko serpentina i cak jednim potpunim prekidom od par stotina metara, nas dovode do raskrsnice... ... odakle se strmo spustamo uskim putem do manastira Celije. Vracmo se nazad i po izlasku na raskrsnicu, produzavamo ka manastiru Lelic, udaljenom samo par kilometara. Medvednik nas iz daljine poslatra... Manastir Lelic je zaduzbina vladike Nikolaja Velimirovica i 1992 godine su njegove mosti prenete iz USA i postavljene u Lelica crkvu. Vladika Nikolaj bi ,kad je dolazio u svoj rodni Lelić, govorio svojim seljacima: da je lepo kad selo ima crkvu, kako bi bilo divno da i Lelić ima svoju crkvu. Ovu ideju seljaci Lelića su ubrzo prihvatili te je u jesen 1926 počela gradnja da bi posle dve godine bila završena. Bogu na slavu celom narodu na korist. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Avgust 17, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Vracamo se na put Valjevo-Debelo brdo. Nije dugo trebalo da se stigne do table koja nas obavestava da je pred nama skretanje za manastir Jovanja. Pola kilometra uz brdo i stigli smo... Zaista je prelepo... A Medvednik je sve bilze i sve zamisljeniji... Opet idemo ka Debelom brdu. Obilazimo gradiliste brane i penjemo se sjajnom deonicom puta ka Pocuti. Malo iznad centra sela skrecemo desno... ...uskim asfaltnim putem, koji nam uskoro otvara sjajne vidike... ...dolalazimo do raskrsnice gde se strmo, skoro kozjom stazom spustamo do manastira Pustinja. Odavde produzavamo dalje u planinu. Tri kilometara udaljeno, nalazi se etno selo Bebica luka. Ovo je jedino autenticno etno selo u Srbiji. Kazu, postoje i Sirogojno i Mokra gora i jos neka slicna sela, ali u Bebica luci ce te videti macku na kucnom pragu ili cuti plac deteta u kuci. Hajde da vidimo... Na kraju setnje kroz selo, srecemo i ljude... Saznajemo da u je u selu naseljeno samo sedam kuca, ostale su prazne... Radi ocuvanja autenticnosti, sve je stavljeno pod zastitu drzave i zabranjena je bilo kakva gradnja ili modifikacije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Avgust 17, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan U pomalo sumornom raspolozenju, nastavljamo put ka Medvedniku. Prvobitno sam planirao da se popnemo samo do planinarskog doma, ali me je znatizelja terala da vidim dokle moze da se stigne motorom. Dolazimo na prirodni ambijent za nase motore. Uspon je sve veci, a putevi sve losiji. Povremeno, ovakvi kamencici se skotrlaju negde odozgo: Arhitektura koju smo vidjali nas i dalje prati... Primecujemo da se pored puta nalazi pravo blago: neverovatne kolicine kupina! Zato su pauze ceste, prosto se ne moze odoleti... Mica se jako plasi zmija i na mnogim mestima se ne priblizava kupinama previse... Pitamo neku zenu koja prolazi putem ima li zmija u kupinama, nasta ona odgovara kao iz topa "Nema, deco, nema..." To je bio Mici znak da moze da se zavuce malo dublje u zbunje i da pocne da brsti, ali je zena tada dodala koracajuci dalje "Nema ih samo u kupinama, ima ih svuda!" Kako bese ono... od cega je starija stara srpska taraba? Ipak, moralo se dalje... Okolina... Planinarski dom Medvednik. ... koji ja ignorisem i nastavljam dalje, gore. GPS pokazuje da nema sale... ...ali mi nastavljamo dalje i dalje Ipak, u jednom momentu shvatamo da je tesko ici dalje odavde, bar sa gumama koje mi (a narocito ja) imamo na motorima. Uspon se ne moze oceniti najbolje sa slika, ali je motor klizio skoro jedan metar u nazad od mesta na kojem sam stao... Mica je odusevljen mestom, ali iz nekog razloga cupa kosu... hm... Motore smo oko copaka, kao sestar, zarotirali i polako nizbrdo. Mozda jednom sa kramponkama, ako ih ikad kupim, dodjem ovde ponovo, da ovo dokrajcimo! I kolegama endurasima preporucujem ovu deonicu, zaista ce vas oduseviti. Vracamo se ka planinarskom domu... Evo nas kod doma! ... i konacno stizemo na mesto za odmor. Dom je zaista lep. Okruzen je livadama sa planinskom travom... ... a obezbedjen surovim planinskim psim gonicem, po imenu Šacko... ... koji je malo stidljiv, ponekad! Posle bloka Eurokrema za oporavak od hm... puta, nastavljamo dalje ka Valjevu, ali drugim putem... Naravno da ovog puta nema na GPS-u. Zato koristimo staru, proverenu tehniku pronalaska pravog puta: kartu citaj, a seljaka pitaj! Zatim, sa pravim informacijama... gas! I tako izbijamo na nesto ovako... ... sto nas veoma brzo dovodi u centar Valjeva i civilizaciju. Put je bio jako tezak i naporan, pa su rane morale da se zalece na ovakvom mestu... ... a sa ovim. Posle svega, naravno zadovoljni, brzo stizemo u Lazarevac... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Avgust 17, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Kako to izgleda iz Google Eartha? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Avgust 17, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan I konacno, track log kojim mozete doci iz centra Valjeva na planinarski dom a zatim na tacku na kojoj smo odustali Medvednik.zip Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Charuga 769 Napisano Avgust 17, 2008 Drug član, 1342 postova Lokacija: Beograd-Srbija Motocikl: ZX10-R Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast majstore, svaki tvoj putopis je toliko lepo napisan i podkrepljen slikama tako da imam utisak kao i da sam sam bio tamo..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rista 3 Napisano Avgust 17, 2008 Svrati ponekad, 272 postova Lokacija: Blok 38 LatN44°48'57.18 LonE20°24'17.19 Motocikl: Honda XL600V Transalp 1987. Prijavi odgovor kao problematičan Dosta bre vise! ;D Ajde zavrsavaj taj godisnji, ne mogu da postignem da iscitam sve putopise. Neko za mesec dana prodje ono za sta drugima treba ceo zivot. Alal vera! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxi 736 Napisano Avgust 17, 2008 Drug član, 1737 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kilo Smor L8 Prijavi odgovor kao problematičan Alal vam cufte na izletu i zivopisnoj reportazi, ako ovako nastavis ja necu imati vremena kad da vozim motorce, vec cu se samo sedeti za kompom i gutati reportaze ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4802 Napisano Avgust 17, 2008 Ne silazi, 5562 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Kao terapija, svake nedelje po jedan putopis! Cestitam! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ribolovac 491 Napisano Avgust 17, 2008 Zainteresovan, 863 postova Lokacija: Negotin Motocikl: @ UBER ALLES Prijavi odgovor kao problematičan Vrlo lep tematski izlet , verujem lepa voznja i naravno slikovito i recito preneseno da se ima utisak kao da sam bio sa Vama . Bravo ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vudu 6 Napisano Avgust 17, 2008 U prolazu, 96 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast Lalajko!!! I meni iz Valjeva,koji sam vise puta obisao ove krajeve,je ovaj putopis drzao punu paznju!!! Pa ne mogu da verujem Dragane da ste bili kod Svete na Medvedniku i niste probali njegov cervish (nadam se da rakiju i med niste promasili ) , slike kao uvek extra, a ono za gume jbga nema jos nista od 140 A i ti si bio kod Svete ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Avgust 18, 2008 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Sveta je, odokativno, kao Misirac i ja zajedno... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Najzli 174 Napisano Avgust 18, 2008 Drug član, 1193 postova Lokacija: Bg Motocikl: Africa CRF1000L Prijavi odgovor kao problematičan Lalajka u udžbenik geografije za osnovnu školu! Deca bi mnogo lakše (i lepše) učila o lepotama Srbije. najzli Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Smith 11 Napisano Avgust 18, 2008 Svrati ponekad, 145 postova Lokacija: Negotin Prijavi odgovor kao problematičan Odlican putopis,odlicne slike lepo ukomponovane,svaki put ponesto naucim iz putopisa. Jos jednom ,svaka cast!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marokanac 1882 Napisano Avgust 18, 2008 Drug član, 1073 postova Lokacija: Beograd.........Srbija....... Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar Prijavi odgovor kao problematičan Veliko uzivanje i radost prava je citati i gledati tvoje reportaze.............cestitam od srca. Srbija je prelepa, samo to treba kao ti Lalajko da obidjemo i da vide i nasi ljudi i u tim "zabacenim" mestima da ima sunarodnika koji su zainteresovani za njih i predivne predele u kojima zive. Dubok naklon za temu, slike i tekst. prijatelj iz Afrike..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
motoras 195 Napisano Avgust 19, 2008 Drug član, 1162 postova Lokacija: turija Motocikl: Kawasaki Z750 Prijavi odgovor kao problematičan svaka cast ne procitam ni prethodni a ti vec napravio drugi lalajko jos malo pa bi mogao da izdas neku kinjigu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4802 Napisano Avgust 19, 2008 Ne silazi, 5562 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan svaka cast ne procitam ni prethodni a ti vec napravio drugi lalajko jos malo pa bi mogao da izdas neku kinjigu Bestseler! Kratki vodic kroz skrivene i neskrivene lepote Srbije!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MiltenGo 29 Napisano Jun 25, 2017 U prolazu, 34 postova Lokacija: Beograd Motocikl: piaggio X9 250 evo Prijavi odgovor kao problematičan Ovakvi putopisi ostavljaju bez daha, ali smo nas trojica bili malo ludji. Na isti put krenuli sa dva skutera i jednim endurom. Putovanje je jednako lepo kao pre desetak godina osim što je Šacko dobro porastao. Možda je bila ludost krenuti ali je osećaj posle ovakvog putovanja nemerljiv. Posle doručka u Brankovini krenuli smo u avanturu. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...