Jump to content

Moto Zajednica

Lanac i lancanici

Recommended Posts

• U prolazu, 63 postova

Pripremam se da skoro promenim lanac i zadnji lancanik,neki kazu da skinem onu plastiku nazad sto stiti lancanik,kazu da kad pukne lanac moze da blokira tocak i da dodje do pada,dali je to istina,i dali da ga skinem?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Ma nemoj to da skidas nikako. Prvo: ta plastika, zajedno sa zastitnim gumama, stiti lanac od vlage i prasine i odrzava lanac stalno pdmazanim. Pored toga stiti i tvoju odecu od masnih fleka koje lanac baca svuda unaokolo. Znaci ako je lanac stalno podmazan on ce duze trajati pa je i manja verovatnoca da ce puci.

Drugo: ako lanac kojim slucajm i pukne ta plastika ga sigurno nece zadrzati, vec ce je lanac zdrobiti, ukoliko krene da blokira tocak.

I trece: ta plastika zajedno sa zastitnim gumama sprecava da lanac odleti u nepoznatom pravcu ili ne daj boze u pravcu necije glave. Ta plastika drzi i onaj deo za sajlu brzinomera.

E sad, ako pukne lanac one gume mogu spreciti da lanac odleti pa je malo veca verovatnoca da se zaglavi u dekli motora tj, da ga prednji lancanik smota u kuciste motora i da napravi poprilicnu stetu.

To su prednosti i mane........ izbor je tvoj.

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

I cetvrto u tom bakelitu ( plastici ) ti stoji pinjon kilometar sata !

• Drug član, 2681 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

Pripremam se da skoro promenim lanac i zadnji lancanik,neki kazu da skinem onu plastiku nazad sto stiti lancanik,kazu da kad pukne lanac moze da blokira tocak i da dodje do pada,dali je to istina,i dali da ga skinem?

Pozdravi ekipu i neka se drze piva a ostave motorcikle!

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Ta plastika je zakon. Dok sam imao mz-a namastim dobro lanac tovatnom i tako zatvoren u kasetu on ne zahteva odrzavanje hiljade km. A na fensi japaneru svaki cas cisti svaki cas masti, prskaj itd.

Pozdrav!

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Mast je idealna za MZ lanac, koristim grafitnu ili za homokinetičke zglobove, kad šta nađem.

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

Ja tu nista ne bih skid'o sve je kako treba samo ubaci mast i kada menjas lancanike pazi da ne kupis prednji za 251 on ima 21 zub , za 250 ide 20 ili 19 zuba, ja sam pogresio nisam brojio i kupio sa 21 zubom i mnogo sporije ide.

E pa onda nema razmišljanja pošto je to najbolje menjati u kompletu. A prednji lančanik je ionako 5-6 evra, nije neki trošak pa bolje zameni sve i miran si.

ili da otvorim deklu i izbrojim zubce na starom?

To je najbolje ako si zadovoljan postojećim odnosom prenosa.

A koji onda da uzmem prednji,19 ili 20 zubaca.ili da otvorim deklu i izbrojim zubce na starom?

Za 250 odnos snaga/brzina je 20 zubaca idealan, a ako hoces vecu brzinu onda 19 zubaca, ako ti je zadnji tocak 18-tica.

21 zub je za 251 zbog manjeg zadnjeg tocka, osim ako i kod tebe nije zadnji 16-tica onda je idealan odnos??

U svakom slucaju preporuka je 20 zubaca!!!

• U prolazu, 63 postova

Da zadnji tocak mi je 18,hoce li sa 20 zubaca da ide brze, ili ce da ima veci start(znam da kod apn-a kad je prednji manji ima bolji start,a ide sporije i obrnuto,ali mz vozim od skora,pa se ne razumem bas najbolje),.U svakom slucaju uzecu taj sto mi preporucujes.

• Drug član, 1702 postova

Da zadnji tocak mi je 18,hoce li sa 20 zubaca da ide brze, ili ce da ima veci start(znam da kod apn-a kad je prednji manji ima bolji start,a ide sporije i obrnuto,ali mz vozim od skora,pa se ne razumem bas najbolje),.U svakom slucaju uzecu taj sto mi preporucujes.

na svakom prenosu ti je isto  sto manji prednji lancanik veca snaga-manja brzina

Alo bre Floyd OBRNUTO!!! Valjda kada je manji lancanik normalno da brze prenosi lanac!! :D

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Alo bre Floyd OBRNUTO!!! Valjda kada je manji lancanik normalno da brze prenosi lanac!! :D

:D :D :D :D :D :D :D

Laki je malo nervozan, a?

Kod naših motora stvar je daleko jednostavnija jer je zadnji lančanik konstanta, ima jednak broj zuba pa se promenom prednjeg sve rešava. A na prednjem je pravilo: što više zuba veća brzina a manja snaga.

Prednji lančanik se ipak bira individualno, po ličnim potrebama. MZ voli snagu u svakoj brzini, ide na otvorene puteve i sa sobom nosi opremu pa mu je izbor logičan. Ja vozim bez opreme, vozim se uglavnom sam i petu brzinu koristim kao ekonomik, ne da ubrzavam nego da jezdim u njoj a to opet može samo na dobrim putevima ili na auto putu.

Duki je imao koliko znam najkraći prenos, teško je hvatao 100 ali je vukao petom i na neverovatnim uzbrdicama, surova snaga na motoru.

Savetujem da u analizu uđeš sa saznanjima o postojećem prenosu, to je nešto sa čime si vozio i imaš neka zapažanja. Ako do sada nije bilo dobro menjaj ali ako jeste ne čačkaj ništa jer smo svi ovde zamenili po nekoliko lančanika dok nismo našli odgovarajući a opet svi imamo različite jer su nam i potrebe takve.

Ukratko, nema jedne istine već samo različite mogućnosti, zato fabrika i radi lančanike u intervalu od 15 do 21 zub (22 za 301 model)  pa ko šta voli.

• U prolazu, 63 postova

Danas su mi stigli delovi i menjao sam lanac,i oba lancanika,pa cak i bakelit.Bili ste u pravu za prednji bio je istrosen.Uzeo sam prednji od 19 z. kao stari,taj prenos mi je odgovarao.Zamenio sam sve iz starog lancanika (onu gumu,puz i.t.d.) stavio sam nove lezajeve i sastavio.ALI naisao sam na problem.Kada sam zavrnuo sraf na vili sto drzi lancanik,kada okrenem tocak ide malo teze,i pomera bakelit.Svugde sam stavio vazelin,jedino sam zaboravio da natrpam u bakelit,tamo gde prolazi sraf od lancanika.Dali je to problem,ili sam nesto zaboravio.Skinuo bih lanac i sve detaljno pogledao da me oluja nije oterala unutra(radio sam u dvoristu) sutra cu pogledati,ali pitam ako se nekome nekad slicno desilo ,i sta je uradio.

Danas su mi stigli delovi i menjao sam lanac,i oba lancanika,pa cak i bakelit.Bili ste u pravu za prednji bio je istrosen.Uzeo sam prednji od 19 z. kao stari,taj prenos mi je odgovarao.Zamenio sam sve iz starog lancanika (onu gumu,puz i.t.d.) stavio sam nove lezajeve i sastavio.ALI naisao sam na problem.Kada sam zavrnuo sraf na vili sto drzi lancanik,kada okrenem tocak ide malo teze,i pomera bakelit.Svugde sam stavio vazelin,jedino sam zaboravio da natrpam u bakelit,tamo gde prolazi sraf od lancanika.Dali je to problem,ili sam nesto zaboravio.Skinuo bih lanac i sve detaljno pogledao da me oluja nije oterala unutra(radio sam u dvoristu) sutra cu pogledati,ali pitam ako se nekome nekad slicno desilo ,i sta je uradio.

Verovatno si pretegao lanac, popusti ga toliko da guma dodirne zadnje vile .

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja