Jump to content

Moto Zajednica

Pitanje za brzince u vezi sa gumama

Recommended Posts

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Do nekih 40 eventualno 45 stepeni (dalje od toga ne smije cestovna guma!) je sa tom gumom bezbjedno pod uslovom da znas i pazis sta radis (nikako da zveknes kocnicu, nabijes gas ili nesto slicno). Ali bi ja kupio hypersport gumu za ovakvu voznju. I naravno da nisi bio na ivici proklizavanja, na ovoj slici su mi i prednja i zadnja na rubu, taj nagib je granica za cestovnu gumu, u pitanju je konkretno hypersport cestovna guma Bridgestone BT-002 Racing Street:

oqMqe_dscf3961ux6.jpg

I bilo bi dobro da naucite da se izbacujete sa motora u krivina (mozda vec to i znate nego zbog drugih da napomenem) jer tada imate vecu brzinu za isti nagib tj. manji nagib za istu brzinu i time je voznja mnogo bezbjednija i sa vise "rezerve". To jeste malo tesko za uspjesno savladavanje ali vrijedi probati...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

Do nekih 40 eventualno 45 stepeni (dalje od toga ne smije cestovna guma!) je sa tom gumom bezbjedno pod uslovom da znas i pazis sta radis (nikako da zveknes kocnicu, nabijes gas ili nesto slicno). Ali bi ja kupio hypersport gumu za ovakvu voznju. I naravno da nisi bio na ivici proklizavanja, na ovoj slici su mi i prednja i zadnja na rubu, taj nagib je granica za cestovnu gumu, u pitanju je konkretno hypersport cestovna guma Bridgestone BT-002 Racing Street:

I bilo bi dobro da naucite da se izbacujete sa motora u krivina (mozda vec to i znate nego zbog drugih da napomenem) jer tada imate vecu brzinu za isti nagib tj. manji nagib za istu brzinu i time je voznja mnogo bezbjednija i sa vise "rezerve". To jeste malo tesko za uspjesno savladavanje ali vrijedi probati...

Kad krenem da podizhem motor iz krivine ja nabijam gas. Neke duzhe krivine sam cele prolazio sa gasom, od pochetka do kraja. Gume su nam (meni josh od prva 2 kruga) bile bukvalno upaljene po ivicama. Meni se stvorio onaj hrapav sloj kao da sam palio gume.

Izbacivali smo se sa motora ali je problem shto nismo imali kombinezone pa da kolenom mozhemo da ocenimo koliko nam je gume ostalo.

Ja sam mislio da mi je mozhda guma onakva jer sam na sportski motor preneo naviku sa naked-a da mnogo uzjashem rezervoar po krivinama, tj. ne sedim na sredini sedishta vec sam skroz uz rezervoar. Kada ovako vozim imam vecu sigurnost i bolje manevrishem motorom, pogotovu po S krivinama. Greshka ili ne?

Koji pritisak bi mi ti preporuchio za moje gume pri ovakvoj vozhnji?

Hvala puno za odgovor. ;)

• Zainteresovan, 953 postova

Izvinjavam se Bokiju sto offujem po temi ali voleo bih da cujem preporuke na koliko bi trbalo napumpati ili ispumpati metzeler sportec M1 na R1 prednja naravno 120/70 a zadnja 190/50 za voznju sa maksimalnim nagibima naravno i velikim brzinama.

Hvala unapred!

• Zainteresovan, 712 postova
  • Motocikl: cbr900rr

...

P.S. Ako ovako vozim, ja izduvam malo pritisak u gumama, na stazi 2.2/2.2 (obicno i nize, zavisi od modela gume), divljanje po lokalnim putevima 2.3/2.5 i svaki dan 2.5/2.9. Ove brojke se odnose na dimenzije 120/70-17 i 180/55-17

Covek je vec da odgovor na pitanje koje postavljate. Tacnije, on je napisao koliko iznosi pritisak u pneumaticima na njegovom motoru sa odredjenim gumama (120/70-17 i 180/55-17), u zavisnosti od podloge.

Po meni, to moze biti univerzalno pravilo, nezavisno od proizvodjaca:

- za normalnu voznju, propisana vrednost pritiska, u ovom slucaju (2.5/2.9),

- za krivine na putevima malo visi pritisak (2.3/2.5),

- za stazu nizak pritisak u odnosu na propisanu vrednost (2.2/2.2)

Pozdrav

PS: znaci, zbog pritiska u gumama ne mogu lepo da obaram motor  ;D

link=topic=21996.msg290388#msg290388 date=1217506163]

Kad krenem da podizhem motor iz krivine ja nabijam gas. Neke duzhe krivine sam cele prolazio sa gasom, od pochetka do kraja. Gume su nam (meni josh od prva 2 kruga) bile bukvalno upaljene po ivicama. Meni se stvorio onaj hrapav sloj kao da sam palio gume.

Izbacivali smo se sa motora ali je problem shto nismo imali kombinezone pa da kolenom mozhemo da ocenimo koliko nam je gume ostalo.

Ja sam mislio da mi je mozhda guma onakva jer sam na sportski motor preneo naviku sa naked-a da mnogo uzjashem rezervoar po krivinama, tj. ne sedim na sredini sedishta vec sam skroz uz rezervoar. Kada ovako vozim imam vecu sigurnost i bolje manevrishem motorom, pogotovu po S krivinama. Greshka ili ne?

Koji pritisak bi mi ti preporuchio za moje gume pri ovakvoj vozhnji?

Hvala puno za odgovor. ;)

Ne mozes se pravilno izbaciti ako si na rezervoaru, tesko da bi strugao koljenom tako. Ne znam koliko si visiok, ja npr. sjedim skroz do kraja pozadi jer imam skoro 190. Morao bi se odvojiti od rezervoara. E da, S krivine su na R-u najveca zavrzlama, vjezbaj ;) I da, za gume: za takvu voznju ti uopste ne bih preporucio te gume.

Izvinjavam se Bokiju sto offujem po temi ali voleo bih da cujem preporuke na koliko bi trbalo napumpati ili ispumpati metzeler sportec M1 na R1 prednja naravno 120/70 a zadnja 190/50 za voznju sa maksimalnim nagibima naravno i velikim brzinama.

Hvala unapred!

Probaj sa 2.3/2.5. Ukoliko budu slucano klizale, reci cu ti na koliko da ispustis, ali ne vjerujem da ce se takvo nesto desiti. Za tu voznju ce to biti skroz dovoljno ;)

- za krivine na putevima malo visi pritisak (2.3/2.5),

- za stazu nizak pritisak u odnosu na propisanu vrednost (2.2/2.2)

Ovo ne vazi uvijek, pogotovu ne zadnja stavka, na stazi se vecina guma razlicitih proizvodjaca razlicito ponasa tako da su i te brojke razlicite. Npr. pritisak za stazu za Bridgestone BT-002 Racing Street je 2.2/2.2, a za Michelin Pilot Power 2CT je 2.0/2.1, ali je sve to samo pocetna vrijednost za stelovanje po pojedincu...

PS: znaci, zbog pritiska u gumama ne mogu lepo da obaram motor  ;D

To ti ne pomaze/odmaze da oboris motor vec te spasava od proklizavanja kada dodje do pretjeranog povecanja pritiska usljed povecanja temperature gume usljed nenormalne voznje po stazi ;)

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Haoevr, spustanjem pritiska u gumama povecava se njihovo trenje pa samim tim i zagravanje. Svaka guma je namenjena za odradjeni stil voznje, pa tako i ima svoje temperaturno "radno" podrucje. Van njega hvatljivost znatno opada, pa tako kao sto mogu da budu hladne, mogu i da se pregreju.

@ Boki

Kao sto ti je Laza rekao, te gume nisu predvidjene bas za takvu voznju, moze ti se desiti da posle duzeg cepanja dodje do pregrevanja. No, savremene gume su tolerantne po svim kriterijumima, i kad vidis da pocnu blago da mesaju znaci da si preterao.

A oko polozaja tela bi mogli pisati jos par stranica. Lazi odgovara koliko vidim da se pomakne na kraj sedista i oslanja punom nogom na fuzastere. Ja sam zbog ove navike par puta zastrugao slajderom na cizmi.

Znaci moj savet ti je da sednes negde oko sredine, taman dovoljno da se nogama CVRSTO uhvatis za tank i potpuno rasteretis ruke. Probaj da se na fuzastere oslonis vrhovima prstiju, tako ces lakse dozirati tezinu i usmeriti motor, a ako krene da klize, odlucno prebacivanje na spoljni fuzaster moze da te izvuce! Provereno!  ;D

• Banned, 993 postova

Hvala na odgovorima.  :)

@ivicat13

Mi nosimo razlichite dimenzije guma tako da nam odgovor nije validan.  ;)

@Evil_Zo

Ne znam da li si sedeo na SRAD-u ali ja ako se povuchem do kraja jedva dohvatim volan i pogrbljen sam a visok sam 187cm.

Probao sam i na sredini da sedim ali onda klizim ka rezervoaru. Imam utisak da kad se tako pomerim pozadi da ne osecam shta mi se deshava na prednjem tochku i nemam neku sigurnost, zashto ne znam.  :-\

Btw. S krivine su mi oduvek omiljene, pogotovu su mi bile merak dok sam vozio Hornet 900. Sad to malo tezhe ide sa ovim polozhajem i volanom (on je najvishe kriv, rekao bih).

@Maki

Nogama se i drzhim za rezervoar. Taman kad sam skroz napred uhvatim onaj shiri deo rezervoara i mogu lepo da se drzhim.  :D

Na fuzicima sam pri vrhu stopala jer mi je tako lakshe da usmeravam motor i da prebacujem tezhishte.

Najbolje da dodjesh na Chestobrodicu pa da nam lepo usmeno objasnish  ;)

Hvala josh jednom.

Pozdrav ;)

P.S. Evil_Zo i Maki, slobodno okachite vashe slike da vidimo kako vi to radite ;)

...A oko polozaja tela bi mogli pisati jos par stranica. Lazi odgovara koliko vidim da se pomakne na kraj sedista i oslanja punom nogom na fuzastere...

Nisi me dobro skapirao ;) Spoljna noga mora uvijek biti punim stopalom na fudasteru i ti se u stvari samo tom nogom i drzis za rezervoar, a unutrasnja noga mora biti oslonjena "na prstice". Cestovne gume obicno dozvojavaju nagib od 45 stepeni u odnosu na vertikalnu osu (apsolutna vecina serijskih motrcikala (izuzev R-ova, nekih SM-ova, enduraca...) tada dodiruju fudasterima asfalt), sto mu dodje otprilike cesanje slajdera na koljenu, a trkacke gume daju nekih 55 stepeni (ovdje se ne racunaju gp i ostale specijalno radjene gume ;)) i tada ce vam zastrugati fudaster na R motoru tj. slajder na unutrasnjoj nozi iako je ona oslonjena na "prstice". ;)

Sto se tice polozaja dupeta uzduz motora, to bih morao da demonstriram uzivo za potpuni dojam :) Radi se o tome da to treba da bude tamo gdje mozes da se okacis nesmetano spoljnom nogom za rezervoar, ali i da se savijes kacigom do upravljaca radi aerodinamike (ovo je potrebno za brze i duge krivine). To ne mozes ako si mnogo blizu. U mom slucaju je bilo da sam ja na motoru imao osjecaj da sam skroz nazad, a kada gledam na slikama izgleda da sam na sredini... Poenta je da vozac i motrcikl imaju jednako raspodjeljenu masu po osovinama, a na R-ovima je vecina mase naprijed tako da je zapravo bolje sjesti malko vise pozadi, pogotovu za nasu visinu Boki (ja sam mozda koji cenat visociji).

@Boki:

Eno ti ona moja slika gore ;)

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Nisi me dobro skapirao ;) Spoljna noga mora uvijek biti punim stopalom na fudasteru i ti se u stvari samo tom nogom i drzis za rezervoar, a unutrasnja noga mora biti oslonjena "na prstice".

Ovo mnogo zavisi od vozaca (stila), motora... u principu, gledaj kako ti je najudobnije. Ja ako nagazim spoljni fuzaster sreinom stopala, ne mogu sici kako valja, i oslanjam se na "cosak" rezervara, pa em mogu lako da skliznem, em mi treba puno vremena oko reakcije. R6 je manjih dimenzija, a ti si krupniji od mene, pa verovatno ovakvim stilom ne bi znao kud ces s nogama!  :D

Nemam dobrih slika (potreban fotograf!  :D), ali uporedi moju i Lazinu.

JBKCL_img2244gd1.jpg

404.jpg

Sto se tice polozaja dupeta uzduz motora, to bih morao da demonstriram uzivo za potpuni dojam :)Radi se o tome da to treba da bude tamo gdje mozes da se okacis nesmetano spoljnom nogom za rezervoar, ali i da se savijes kacigom do upravljaca radi aerodinamike (ovo je potrebno za brze i duge krivine). To ne mozes ako si mnogo blizu. U mom slucaju je bilo da sam ja na motoru imao osjecaj da sam skroz nazad, a kada gledam na slikama izgleda da sam na sredini... Poenta je da vozac i motrcikl imaju jednako raspodjeljenu masu po osovinama, a na R-ovima je vecina mase naprijed tako da je zapravo bolje sjesti malko vise pozadi, pogotovu za nasu visinu Boki (ja sam mozda koji cenat visociji).

Ovo sto je Laza rekao je 100% tacno, ali za brzine preko recimo 80km/h.

Za spore krivine, takav polozaj usled nedostatka centrifugaone sile moze biti, pa, zajeban, jer te i najmanja neravnina moze izbaciti iz sedista, tj. da padnes "sa" motora.(nemoj se smejati, desava se!)

Ako ulazis u neke "lakat" krivine, koje su idealne za masakriranje slajdera,  gledaj da se gornjim delom vratis u osu motora, kako bi svojom tezinom izvrsio pritisak na rubove guma, radi boljeg prijanjanja, tj. da bi kompenzovao nedostatak centrifugaone sile.

I UVEK U KRIVINU SA GASOM! Niste na trkama ljudi, obavite svo kocenje PRE krivine, i krenite da spustate motor sa gasom, pa ako krene po zlu, prebacivanje tezine+gas pritice u pomoc :

tfQC3_img2246pt4.jpg

Toliko od mene. valjda ce Laza pristati na neko tematsko okupljanje kad se vrati iz inostranstva, pa da uzivo podeli sa nama svoja iskustva.

...valjda ce Laza pristati na neko tematsko okupljanje kad se vrati iz inostranstva, pa da uzivo podeli sa nama svoja iskustva.

Vazda! Evo moze prvi dan cim dodjem, racunajte oko 1. septembra ;)

...Nemam dobrih slika (potreban fotograf!  :D)...

I to cemo da sredimo ;)

...Ako ulazis u neke "lakat" krivine, koje su idealne za masakriranje slajdera,  gledaj da se gornjim delom vratis u osu motora, kako bi svojom tezinom izvrsio pritisak na rubove guma, radi boljeg prijanjanja, tj. da bi kompenzovao nedostatak centrifugaone sile...

Super Moto style 8)

...I UVEK U KRIVINU SA GASOM! Niste na trkama ljudi, obavite svo kocenje PRE krivine, i krenite da spustate motor sa gasom, pa ako krene po zlu, prebacivanje tezine+gas pritice u pomoc...

Eh, samo tu ima jedna zackoljica, ako vec ne kocite u krivini onda ne smijes spustati motor sa gasom jer ti se teziste prebaci pozadi pa prednji tocak ima manje prijanjanje pa je teze izvesti countersteering. Dobar nacin je npr.kada sa otvorenim gasom prilazite krivini, kada zelite da "bacite" motor u istu, malo otpustite gas, imate tada tezinu na prednjem tocku a samim tim i kontrolu upravljivosti, uradite manevar, onda cisto zategnete sajlu da se teziste namjesti na sredinu da bi oba tocka mogla podjednako dobro da drze duz cijelog luka i tek na izlazu tj. kada pocinje ispravljanje tada pocinje lagano i gas, to vec svi znamo ;)  Ja i dalje kocim u krivinama, ostalo mi u podsvijesti, ali ionako na lokalnim putevima ne pretjerujem u nagibima pa to i nije problem, a na slobodnim dionicama radim sta hocu ;D

• Banned, 993 postova

Ja dugachke (brze) krivine prolazim sa gasom, od pochetka do kraja. U lakat krivine ulazim sa manjim gasom, tj. kako prilazim krivini otpushtam gas, biram brzinu, putanju i nameshtam telo a teme krivine gde je najveci nagib prolazim bez gasa i onda kad krenem da podizhem motor otvaram pun gas. Naravno podrazumeva se da je pre otvaranja punog gasa sve valjano uradjeno. ;)

@Evil_Zo

Ja cu ovde da utefterim prvi septembar i drzhim te za rech oko te vozhnje.  :)

Pozdrav. :)

• Banned, 993 postova

I da, u S krivinama koristim prednju kochnicu u toku podizanja motora iz prve krivine da bih stigao sve da uradim tj. da ne udjem suvishe brzo u drugu vezanu krivinu. Ako ne izaberem dobru putanju koristim zadnju da bih regulisao nagib i proshao krivinu u svojoj traci. Chesto i kad suvishe brzo iz prve vezane krivine vidim da cu brzo da udjem u sledecu onda isto koristim zadnju da bih stigao dovoljno da oborim motor.

• Zainteresovan, 788 postova

I jako je bitno gledati dublje u krivinu, pri ulazu u krivinu fiksirati pogled na teme krivine, a na temenu fiksirati pogled ka izlazu iz krivine, kao i povremeno preleteti pogledom na asfalt neposredno ispred sebe kako bi se izbegla rupa ili npr. sljunak...

link=topic=21996.msg290975#msg290975 date=1217596327]

@Evil_Zo

Ja cu ovde da utefterim prvi septembar i drzhim te za rech oko te vozhnje.  :)

Apsolutno ;)

I jako je bitno gledati dublje u krivinu, pri ulazu u krivinu fiksirati pogled na teme krivine, a na temenu fiksirati pogled ka izlazu iz krivine, kao i povremeno preleteti pogledom na asfalt neposredno ispred sebe kako bi se izbegla rupa ili npr. sljunak...

Tako je, ovo je veoma vazno, pisao sam i o tome nedje u detalje, to je tek duga prica :) Sjecam se imena poglavlja iz jedne knjige koju sam citao: "The eyes have it.". Ne bi covjek vjerovao koliko se voznja promjeni samo sa drugacijim posmatranjem ispred sebe.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja