Jump to content

Moto Zajednica

Neće da stane!!

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 156 postova
  • Motocikl: šerpa plav, penzionerski

Pomoć, do sad su svi pomagali al bez uspeha.

Svako ko vozi ima problema, gasi se na leru, ne prima gas, ne vrti se ko juče... Moj je suprotan, ne će da stane! Motor Yamaha xs400se, dva cilindra, dva karba Mikuni BS34, '81godište, 20kW, 37k km na satu.

Simptomi: pre nekih 2 meseca, primetim u vožnji da motor radi na konstantnih 3k2 o/min, sa potpuno oduzetim gasom. Stignem kući, skinem karb, rastavim jedan očistim, operem, produvam, sastavim. Isto uradim i s drugim. Namontiram i sve se ponovi. Pali bez problema, na leru radi ok (oko 1k1o/min), prima gas, u vožnji se ne gasi, ne štuca, ubrazava kao i ranije, al s vremena na vreme iz nekih razloga povlači smešu i drži između 2k8 i 3k2 o/min i kad je gas potpuno oduzet. U toku vožnje kad prikočim, bez asistencije kvačila broj obrataja opadne, pa se kasnije po sopstvenoj želji opet poveća. Kada je u ovom /drugom/ stanju redovno prima gas.

Do sa urađeno: odvežen u servis i doteran kući, bez pozitivne promene.

pregledane memrane i gas sajla- ispravne

leptiri namešteni da seku prvu rupicu-fabrički

iglice na plovcima dobro zatvaraju- ne preliva

šiberi se lako kreći u kućištu

glavne dizne nisu razvaljene - kolko se vidi pod lupom i kolko sam stručan, a nisam

vođica igle na šiberina (mesingana postavljena iznad glavne dizne) je za oko 0,2mm veća od promera igle

ručni saug je ok - dobro zatvara

sanirana puknuta guma sa usisa / usisna grana- kako god da se zove /- nema falš vazduha

stavljene nove svećice i posle 10 km vožnje su ok po boji- zagasita ciglasta

nabavljen sevice manual - ima o diznama, štelovanjima, fabričkim preset-ima, a o popravkama se brinu serviseri- stave drugi karb i izdaju PDV račun

pročitano na forumu sve o karburatorima

pročitano na netu što sam našao srodno / a razumljvo/

Pitanja: da li igle na šiberu moraju potpuno zatvoriti glavnu diznu na leru i radnom stolu? Probano oralnom metodom i ustanovljeno da propuštaju, ne mogu se štelovati, imaju malu oprugu koja ih pritiska do dizne.

šta više da mu radim? Uvažavam sve, stručnjke, podršku i tešitelje!

za forum.doc

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ol' dirty bastard, 637 postova
  • Motocikl: Yamaha

Evo Brate ja spadam u tesitelje.....ti bar imash sta da te muci...ja neeeemaaaammmm :( :( :( :( :(>:( >:(>:( >:(

ali kupicu uskoroooo ;D ;D ;D ;D ;D ;D

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: RF600+

Meni to ipak lici na fals vazdh. Jesi li siguran da je ta pukotina na gumi potpuno sanirana? Jesi li siguran da flansne potpuno dihtuju? Jedan od nacina da to proveris je da rukom zatvoris usis na karburatorima, ako se odmah ne ugasi - to je!

• Drug član, 1359 postova

promenio si karburator a jesi li stavio nov ili reparian , mozda vuce fals vazduh na osovini lertira ili da nije nesto rasklimano ili ima luft kod paljenja

Re: Djokic: ne oteži, kupuj pa vozi (samo ne kupuj antikvitet - ako ne bi da se jediš ko Katerina i ja)

Re: Djordje.Rad: posle podrobne inspekcije, nađoh klingerit zaptivače napečene na flanšne - moguće da je pored njih vukao falš!

Re: ZHAOCHEN: proverit ću osovine, karb je njegov original, nije menjan. Menjao ga je  CAJA ili SKAKI, ne sećam se, ima negde na forumu, al ne znam kako se dotična operacija završila.

Hvala svima, radovi se nastavljaju sutra.

Pitanje: jedan od šibera je ''inertniji'' tj ne zatvara jednakom brzinom kao drugi. Kolko bi to moglo da utiče?

• Drug član, 1359 postova

moguce da je i do toga jer sigurno malo koci . ako si prao motor i koristio neki od odmascivaca za skidanje masnih naslaga (kao kad peres motor od kola u perionici) moguce da je malo korodirala osovinica i glavi pokusaj da malo sipas ulja oko nje i to kad je motor vruc zatvori gorivo pa malo dodaji gasa da ulje prodje , ako ti pristupacno mozes da kanes malo ulja i kad motor radi . ako budes skidao karburator pokusaj da pomeras leptir levo desno gore dole i vidi dali ima lufta ako ima skini je i vidi dali je pojedena ima kanal i dali postoji plasticni dihtung , ako se mrda i pomera i ima lufta vidi da kupis novu ili kod strugara da je napravi . ovo se desava kod starijih motora ali malo majstora kod nas kad servisira karburator hoce da se zeza sa njom i nije ih briga i da je potrosnja veca.

komentari sa zadnjeg sedišta:

MI SE PONOVO VOZIMO!!!!!!!!!!!

Imam najboljeg muža na svetu. Neznam šta je uradio, ali motor ponovo radi.

Ovo nam je ujedno i poklon za godišnjicu braka.

Zahvaljujem se svima na pomoći, savetima kao i moralnoj podršci.

Kanda smo mu do'akali. Još fino štelovanje karbova i nedelju dana slobodnog vremena i eto nas u Dubrovniku.

Epopeja se privodi kraju. Posle skoro tri nedelje skupljanja prašine u servisu i čekanje na gumene flanšne ( znaš to je stari model, pretražili smo ceeeelu Evropu i nigde nema, al imamo vezu na japanskom dvoru pa će se Njegovo Carsko Visočanstvo lično zauzeti za tvoj problem, pa Olimpijada u Pekingu i zatvoren Silk road do daljnjeg..., Gruzijski konflikt nije uticao jer sam otkazao porudžbinu - na veliku žalost samog Cara), odoh do sevisa upalim motor i dovozam ga kući. Kako baš i nemam slobodnog vremena, majstorisanje se svodilo na par sati nedeljno, uglavnom nedovoljno da se završi započeto. E svega ovog ne bi bilo da nije mog tata Paje i komše Baneta.

1. reparirane su flanšne dok ne stignu nove - dobro su se pokazale, napisaću o tome i detaljnije pošto nas ima više sa antikvitetima pa može pomoć

2. očistio platinska dugmad, i namestio paljenje gotovo idealno, po starim metodama  - biće objašnjeno

3. učio o vakumskim karbovima

4. potrošio oko 5l MB95 na kojikakva gruba nameštanja karburatora ( sigurno se dotično odrađuje sa manje, samo treba znati)

5. namestio grubo ler

6. Bane namestio paljenje stroboskopom.

I mi se vozamo!!!!

E, šta je neiskustvo. Ko krene od APN, preko 15-ke, Elektronika itd, zna kako se motor veće snage i ponaša u odnosu na slabiji. Kako sam ja startovo sa kvazi čoperom od 400ccm, prigušenim na 20kW,bio sam ubeđen da je po prirodi stvari trom i to je to. Ovih 12k km, preko Plitvica, Velebita, Banije, Zlatibora, Vršiča nas je  prevezo u takvom režimu. Sad je to drugi motor. Ima mnogo bolji start, bolje prima gas, bolje ubrzava (više me ne šiju klinci na semaforu sa APN-om, a ja k'o kuliram > ajte deco, čiko ne žuri< ).

Ostaje mi još oteti od kuma vakuum metre i sinhronizovati karbove i možmo na godišnji odmor - valjda!

Šta ti je apsurd - taman se uverziram za karburatore, a za sledeću sezonu kupim makunu sa ubrizgavanjem, tja znanje ostaje.

Za ne poverovati, u ponedeljak naručim flanšne i juče ih platim i donesem kući i to od čeveka kojeg je moj komšo Bane upoznao kod berbera!!! Tek toliko o temi - nema toga u EU, stiže i Japana i sl. E, sad još malo slobodnog vremena pa da ih namontiram, pa teror akcija kod kuma i Dubrovnik je naš!!!

We are on the road again! Brm - Brm brunda bolje nego ikad - od kad se družimo!

Dobih slobodno popodne od moje venčane i završih posao. Juče sam reparirao vazdušne filtre ( računica : par originala oko 35 EMU-a; papirni filter za četvorotočkaša oko 400 RSD-a, silikon oko 250 RSD-a, malo nitro razređivača za pranje i sat vremena u radionici). Sve to danas lepo namontiram i pe tri frtalja sata se vratim s probne vožnje. JEEEEE to je to. Narednih dana je u planu pregledi i eventualno štelovanje ventila , izrada novih auspuha (originali su zakrpljeni i izgledaju ko stari kotao, samo su omalami srebrom za furune) i vetrobrana sve uz asistenciju tata Paje.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja