Jump to content

Moto Zajednica

DUCATI

Recommended Posts

• Drug član, 1367 postova
  • Motocikl: Tuareg 660
Nista na SBK bajku nije serijski. Aprilija je u SBK (kad je Corser vozio Apriliju) pre par godina koristila Cosworthove motore a ne Rotaxove kao u serijskim motorima.

Ista stvar i sa 2stroke Apriliama. Npr, GP 250 ima aprilijin motor sa suhim kvaèilom, vrhunski uradak po performansama, dok je u serijskim RS 250 zapravo ugraðivan Suzukijev Gama 250 motor sa manjim izmjenama. Dva potpuno razlièita motocikla koji ne dijele valjda niti jedan šaraf, bukvalno. Komšija mi ima RS 250 i jako je ponosan kada Aprilia pobjeðuje u GP 2stroke klasama, uvijek govori "to je to", a ja mu neæu reæi da to nema veze sa GP motorom, nek živi u sreæi :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 124 postova

Èitam i ne vjerujem, ljudi samo cekaju da popljuju talijansku moto industriju a da prije toga nikad nisu sjeli ni na niti jedan Ducati, Apriliju ili npr. Moto Guzzi a kamoli vozili ih.

Ante je najbolje objasnio, ti kod njih placas komponente, uzmimo primjer jedan GSXR yoshimura sa vrhunskim komponentama koji košta 20 000 eura ili Yamaha SP R1 koja isto ima cijenu oko 20 000 eura i to isto samo zbog komponenti, ovjes, felge itd. dok na mašini nema promjena.

Ito tako bi tako mogao sad ja pljuvati npr. po Suzukiju jer se je jedan GSXR zapalio i izgorio ko šibica samo nakon 1 min. držanja u crvenom prošli vikend na susretu u Vodicama, ali naravno da necu jer vjerujem da je to odlièan motocikl i da se radi o nemaru vlasnika.

Psjedovao sam 10-ak motocikala i polovica su bila Japanci ali sad vozim RSV-a i nikad me nije iznevjerio niti on niti jedan drugi talijan.

Možda opet kupim japanca, možda ne ali tu ce ipak najviše odlucivati srce a ne upitnost o kvaliteti.

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Hvala Loki, lepo si sve rekao.

Ante,

ja mislim da Aprilija sada ugradjuje svoje motore u RS250, ranije su nesto radili sa Rotaxom i Suzukijem ali sada mislim da ugradjuju svoje motore.

Sto se tice suvog kvacila to ugradjuju svi proizvodjaci i trkacke motore (bar ovde u USA), jednostavnija zamena i usteda na tezini.

Ante' date='

ja mislim da Aprilija sada ugradjuje svoje motore u RS250, ranije su nesto radili sa Rotaxom i Suzukijem ali sada mislim da ugradjuju svoje motore.

Sto se tice suvog kvacila to ugradjuju svi proizvodjaci i trkacke motore (bar ovde u USA), jednostavnija zamena i usteda na tezini.[/quote']

Ne znam, moguæe da su sada i Aprilijini motori 250 V2-2T u RS-u, donedavno su još bili Gama... Generalno, ja vozim japance oduvijek ( igra sluèaja ) no veome respektiram i cijenim talijane ( i ostale EUropljane ) jer objektivnost mi je vrlina. Nažalost, nisam imao još priliku zajahati RSV, valja æe Loki biti meka srca i dati krug ( pozdrav prijatelju Lokiju iz Siska ) :D:D

Ante odakle si ti? Meni je mama slavonka iz okoline Koske, imam puno familije u Osijeku i okolici.

Ako dodjes u Chicago mozes jahati moju Apriliju koliko hoces, sipaj i vozi.

Ante odakle si ti? Meni je mama slavonka iz okoline Koske' date=' imam puno familije u Osijeku i okolici.

Ako dodjes u Chicago mozes jahati moju Apriliju koliko hoces, sipaj i vozi.[/quote']

He, he, Koška, tamo sam ganjao cice u srednjoj školi... Ja sam iz

Bizovca, toèno 13 km istoèno od Koške u pravcu Osijeka... Feel

free to be my guest ... :D

• In memoriam, 783 postova
Ee bre Stari umro a vi se tu vozikate po Osijeku sram vas bilo :lol:

Ovo je mozda i 79, ali ako je 80, Stari je otisao 3 dana posle. :roll:

• U prolazu, 16 postova

Na zalost nisam imao priliku da provozam Italijana, ali mogu da prokomentarisem samo ono sto sam cuo, a to je da dobijes mnogo vise za paru od Japanaca nego od Italijana..nema sta da Italijani imaju mnogo bolje delove i komponente, ali za mase koje su tek onako osrednji vozaci, i za mase koji imaju para za Japanca a ne za Italijana, Japanci su sasvim dovoljni za osmeh svaki put kad mu odvrnes gas :D:D i ne moras da brines da mu stelujes ventile svakih 5K km... :wink:

• Svrati ponekad, 124 postova

2 Ante: naravno da ces da probaš RSV-a, moramo se naci na piæu, nismo vec dugo, a na DDK samo se nekako mimoišli. Cut cu se sa Gixerom pa možemo kao zadnji put da se naðemo ako budes u prolazu.

2crni: Što se ventila tice na svom RSV-u imam preko 30 000 tkm i niti jedan put nisu štelani vec samo kontrola i uvijek su bili unutar granica tolerancije tako i prije mjesec dana na zadnjem servisu, toliko o štelanju ventila a i servisni intervali su svakih 7500tkm tako da ni servis nije ništa cesci nego na japancu.

Ja nikad nisam osporavao kvalitetu Japanaca, vozio sam ih i rado bi i sad imao jednog u garaži ali sitacija je takva da sad u garaži spava Aprilia i Husqvarna.

Japanci su sasvim dovoljni za osmeh svaki put kad mu odvrnes gas :D:D i ne moras da brines da mu stelujes ventile svakih 5K km... :wink:

Slazem se ovo za osmeh.

Na kom se to motoru steluju ventili svakih 5000km?

• U prolazu, 16 postova

Sala mala....nisam bio ozbiljan kad sam to postavio ( da se steluju ventili svakih 5000km). Kao sto rekoh ne razumem se bas najvise u Italijane, nego sam to pomenuo cisto kao salu posto znam da su se ljudi nekad zalili na visoke cene odrzavanja, a i koliko cesto su morali sta da rade. znam da to vise nije takav slucaj...

Nisam hteo nikog da uvredim ...ali valjda posto sam ovde nov ljudi jos ne znaju da sam prilicno neozbiljan i volim da pricam sarkasticno i sa osmehom.

Ajd uzdravlje....

for the record: Moje licno misljenje je to da su Italijani jako skupi ali i jako dobri... jos malo pa ko Japanci ...lol :lol::lol: (opet sala)

He' date=' he, Koška, tamo sam ganjao cice u srednjoj školi... Ja sam iz

Bizovca, toèno 13 km istoèno od Koške u pravcu Osijeka... Feel

free to be my guest ... :D[/quote']

Bizovac aaa, cini mi se da sam tamo bio na nekom Kirbaju, moji nisu daleko oni su ti iz Podgoraca, Bele Loze, Budimaca i Licana. Cuo sam da se tako vise nezovu, jer je sva familija u Osijeku uglavnom tamo na Jugu oko Liovog stadiona. Dugo ja tamo nisam bio od '89.

Ko nije bio u Osijeku nezna kako je to divan grad, prelep. Kopakabane se i danas secam a pecanje na Dravi je prica sama za sebe. Volio bih doci u Osijek ponovo ali ovaj gasterbajterski zivot je tezak nema se vremena, mozda jednog dana.

Bizovac aaa' date=' cini mi se da sam tamo bio na nekom Kirbaju, moji nisu daleko oni su ti iz Podgoraca, Bele Loze, Budimaca i Licana. Cuo sam da se tako vise nezovu, jer je sva familija u Osijeku uglavnom tamo na Jugu oko Liovog stadiona. Dugo ja tamo nisam bio od '89.

Ko nije bio u Osijeku nezna kako je to divan grad, prelep. Kopakabane se i danas secam a pecanje na Dravi je prica sama za sebe. Volio bih doci u Osijek ponovo ali ovaj gasterbajterski zivot je tezak nema se vremena, mozda jednog dana.[/quote']

Znam ja sva ta sela bez obzira kako se sad zovu, uglavnom isto. Ako nekad svratiš u ove krajeve, mene nije teško naæi :D

Sala mala....

Nisam hteo nikog da uvredim ...ali valjda posto sam ovde nov ljudi jos ne znaju da sam prilicno neozbiljan i volim da pricam sarkasticno i sa osmehom.

Ajd uzdravlje....

Ne znam zasto mislis da si nekoga uvredio? :D Bar ovde mozemo imati razlicita misljenja. Evo na primer Dirty i ja :twisted: Slazemo se u svemu osim u izboru Evropa/Japan. On "obozava" Ducati. :twisted: pa cekam prvu priliku da ga uz pivo prevaspitam ludismeh4ov.gifludismeh4ov.gifludismeh4ov.gif

• Navigator, 1801 postova
  • Motocikl: Papričica :)

No cale, stvarno bik voleo da znam malo vise o svim tim kao "skupim" servisima i problematicnim odrzavanju kod Ducati-ja. Ja sam veliki Dukac-fan, no jos vise sam poceo da ga volim kada sam provozao 748.

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Po meni, kod Italijana postoji samo jedan problem, a to su V2 agregati. Naravno cast izuzecima i duboki naklon najboljem motorciklu na svijetu: MV Agusta F4!!! E to je motor! Italijanski dizajn, bogata oprema, ekskluzivni materijali, a pogonski agregat sa cetiri cilindra u liniji (dakle, koncepcija vuce na Japan...), 170 konjskih snaga, bla bla bla... Po meni, jednostavno savrsen motor!

Mene nervira to sto se npr. Ducati, Aprilija i Triumph drze te tradicije :? Prva dva forsiraju V2, a Triumph redni 3, to svi znamo, ali da pomenem. Da nije te njihove tradicije nebi bilo ni ove rasprave. Sta fali Japancima, oni prave i V2 i redni 4 i redni 6 i V4... Imaju sve, da biras! Mene tradicija ne interesuje! Interesuju me nove tehnologije, performanse, funkcionalnost... Nevjerovatno me obradovala vijest da ce Aprilia od sledece godine da izbaci serijski model sa cetiri cilindra u V rasporedu (ako je ova informacija uopste tacna). Dobro skapirase vise da V2 koncepcija jednostavno ne pije vodu! Evo citam test hiljadarki prije neki dan, ucestvovala velika japanska cetvorka + Aprilia RSV. Na svim poljim bi bukvalno otresla konkurenciju ali samo da nije "ustogljenog" agregata... Ja prvi strasno patim od zavrsne obrade i kvalitetnih materijala, tako da me prosto odusevljava to sto rade Italijani :kul:

Triumph ne, on niti ima zavrsnu obradu, ima ta tri cilindra... Prosto mi je nevjerovatno da npr. Daytona 955i, koja bi trebala da predstavlja vrh, nema npr. USD viljusku... :?

Da budem posten, osim par ekskluzivnih motora, Hondini motori imaju najbolju zavrsnu obradu. Yamaha me sa novom R6 jako razocarala, a Daytona 675 je sami vrh i po tom pitanju. Kawasaki je tu dosta nisko. Meni se na GPZ500 pojavila rdja na izduvnim granama posle nekoliko meseci. Nije sve u farbanju, nego treba i sve plastike lepo uklopiti. Kod mog Triumpha se sediste ne uklapa bas za 10, tacnije, rekao bih za 6, ali su druge stvari uradjene vrlo kvalitetno.

Kod servisa za motore, japanci su jeftiniji od ostalih iz jednog razloga. Ogromna je ponuda neoriginalnih delova, koje ti i ovlasteni servis hoce ugraditi. Za evropske motore nije tako. Malo ko proizvodi delove za Ducati, Apriliju, Triumph, jer ih nema dovoljno na trzistu. Sama cena servisa je vrlo blizu za japanske i ostale motore, ako se koriste originalni delovi. Samo originalna nalepnica "S" za Suzuki motore kosta $50 po komadu. Bilo kakav originalni deo za bilo koji japanski motor je skup, ali sto da ga kupis, kada imas saroliku ponudu na trzistu. Zbog toga je odrzavanje japanskih motora jeftinije. Cena rada je ovde $70 sat i za Kawasaki i za Ducati i za Triumph (isti uvoznik). Deo za Kawu platis $100, a za Ducati i Triumph $110, ali ako trazis da ugrade after market delove, bice samo za Kawu i onda kosta $50.

Sto se tice motora sa 2,3 ili 4 cilindra, to je stvar ukusa. Neki vole F1 zvuk cetvorocilindrasa, a neki dubok ton dvocilindrasa. Kako sam cuo Aprilija sprema model sa 4 cilindra, ali i 750cc sa 3 cilindra(na slici). Od 6-cilindrasa, sada samo Honda ima bokser motor sa 6 cilindara. Redni nema niko, a imali su ga Benelli (750 i 900), Honda (CBX 1000) i Kawasaki (Z1300). Izrada visecilindricnih motora je komplikovanija i samim tim skuplja. Nekada su na trkama ucestvovali Guzzi sa V8 motorom od 500cc, Honda sa 6 cilindricnim od 250cc (22 000 rpm) i Laverda sa V6 motorom. Bilo ih je sigurno jos, ali ne pada mi trenutno na pamet.

404.jpg

Da budem posten' date=' osim par ekskluzivnih motora, Hondini motori imaju najbolju zavrsnu obradu. Yamaha me sa novom R6 jako razocarala...[/quote']

Apsolutno, Honda je tu br. 1.

Ne znam zasto ti se toliko ne svidja nova R6, apsolutno je u rangu CBR600RR-a. Mada, jeste malo losija od modela 2005. Ne zelim da zvucim subjektivno, ali usudjujem se da kazem da je zavrsna obrada na mom motoru bolja nego na CBR600RR-u. (govorim o klasi 600 jer nju od silnog izbiranja najbolje poznajem :lol: )

...Kawasaki je tu dosta nisko. Meni se na GPZ500 pojavila rdja na izduvnim granama posle nekoliko meseci...

Imam slicno iskustvo sa Kawasaki-jem...

...Sto se tice motora sa 2' date='3 ili 4 cilindra, to je stvar ukusa. Neki vole F1 zvuk cetvorocilindrasa, a neki dubok ton dvocilindrasa...[/quote']

Apsolutno se slazem. Volimo svoje ali i postujemo tudje. Ali, nije tu u pitanju bio samo zvuk. Ja sam govorio o performansama i rjesenjima. Koliko god se meni ne svidja zvuk V4, ali ako od njega dobijam vise nego iz I4, nema tu vise sta da se prica (samo navodim primjer).

...Kako sam cuo Aprilija sprema model sa 4 cilindra' date=' ali i 750cc sa 3 cilindra(na slici)...[/quote']

Pravi potezi, sada ce i oni imati ponudu za svakoga.

Evil, rekao sam za zavrsnu obradu ove NOVE-2006 Yamahe R6. Tvoja je R46 i posebno je dobro uradjena. Imas vrhunsku izradu motora, ali novu sam bas dobro zagledao i sto sam je vise zagledao, sve mi se manje svidjala.

Evil' date=' rekao sam za zavrsnu obradu ove NOVE-2006 Yamahe R6. Tvoja je R46 i posebno je dobro uradjena. Imas vrhunsku izradu motora, ali novu sam bas dobro zagledao i sto sam je vise zagledao, sve mi se manje svidjala.[/quote']

Jasno Cale, mali nesporazum je u pitanju :wink:

Ja sam gore htio da kazem da je nova R6 na nivou Honde CBR, a da je R6 iz 2005. bolja od obje :lol:

P.S. Mislim da je moja R46 potpuno identicna sa obicnom R6 iz 2005. Jednina razlika bi trebala da je boja. Nije ona nista tako specijalna osim Termognoni-ja i plocice na kojoj pise broj primjerka (koji jos nisam uspio da nadjem :lol: )

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja