Jump to content

Moto Zajednica

cudan zvuk u voznji

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 329 postova
  • Motocikl: FZR 600

:( Ljudi ja sam bas poceo da smaram sa pitanjima ali sta kad moram izgleda da sam talican motor uzeo....

U toku voznje se cuje nesto kao lanac recimo ali kad stisne kvacilo zvuk nestaje.....znaci dok je u brzini i vozi se to se cuje cim stisnem kvacilo normalno u voznji to prestaje da se cuje...predpostavljam da je lanac culo bi se i kad je u  brzini  i kad nije....

Sta mislite sta moze da bude...a recimo nije se to culo dok nisam oprao lanac i podmazao sa nekim sprejom wurt-ovim ....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Moras locirati odakle se zvuk cuje. To vise lici na korpu kvacila, ali je tesko reci.

Pa ne znam sefe kazem ti cuje se u voznji sve dok kvacilo ne stisnem...ali na leru se nista necuje dok motor stoji......

To mi jasno  nije...

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

proveri maticu na prednjem lancaniku mozda se olabavila

proveri maticu na prednjem lancaniku mozda se olabavila

Dodje mi sad da idem da proverim ...ali ipak mi je kasno da se mlatim... znaci moze lako da se desi da je to.....

Jaoj daj boze nek ide u qrc.... sefe ako je to svaka ti cast..... ako nije opet hvala na pomoci...

Nego reci mi skinem masku i to mi je odma tu ili mora jos nesto da se skine?

• Svrati ponekad, 453 postova
  • Motocikl: imao Kawasaki KLE 500

Lamela se najpre cuje na leru dok nije napeta,dok se u voznji izgubi.To je slucaj kod mog komsije na Yamahi FZ750, ali to nije opasno.Prednji lancanik kod svih motora ima fabricki luft kada ga pomeras levo-desno sto je mene prvo zapanjilo pa sam posle video da je to normalno.Sraf na njemu ima osigurac sa zubicima tako da ne moze da se olabavi,ali ako se i olabavi (ako se pojede osigurac,mada...),onda bi lanac krivo gazio i udarao bi u dekli ili u stitnike lanca,a to bas struze.

Proveri,majstore, kako ti stoji lanac,da nije pretegnut ili labav i zajebi taj sprej,nego podmazi lanac uljem SAE 90 (za menjace) pa onda vidi.Ovo ulje ne bi dzabe i japanci preporucivali u originalnom uputstvu za odrzavanje motocikla.

Lamela se najpre cuje na leru dok nije napeta,dok se u voznji izgubi.To je slucaj kod mog komsije na Yamahi FZ750, ali to nije opasno.Prednji lancanik kod svih motora ima fabricki luft kada ga pomeras levo-desno sto je mene prvo zapanjilo pa sam posle video da je to normalno.Sraf na njemu ima osigurac sa zubicima tako da ne moze da se olabavi,ali ako se i olabavi (ako se pojede osigurac,mada...),onda bi lanac krivo gazio i udarao bi u dekli ili u stitnike lanca,a to bas struze.

Proveri,majstore, kako ti stoji lanac,da nije pretegnut ili labav i zajebi taj sprej,nego podmazi lanac uljem SAE 90 (za menjace) pa onda vidi.Ovo ulje ne bi dzabe i japanci preporucivali u originalnom uputstvu za odrzavanje motocikla.

Meni se to cuje u voznji samo i to samo kada je u brzini i a kad pritisnem kvacilo nema da se cuje.....bez obzira sto je u voznji....

Poslusacu te sefe ..ali da ti kazem lanac mi se cini da je par kruga ok pa kad okrenem jos koji krug on malo zategnutiji i sve tako u krug....ako me razumes....

E sad pitanje ja sam lanac oprao benzinom....i nakon toga naprskao sam Motul sprej za lanac....e sad mogu li ja preko toga sae 90 da nauljim ili opet moram prati lanac...

Mozes slobodno ,prijatelju, ulje da naneses preko,ali nemoj da preterujes sa kolicinom,najbolje je nekom cetkicom kariku po kariku(sa svake strane karike).I obavezno posle prebrisi malo lanac nekom krpom da me ne bi psovao ako ti zaprlja zadnji tocak.Imas temu na forumu "podmazivanje lanca" pa procitaj,tamo sam lepo opisao kako se to radi.Lanac se obavezno ulji kada je vruc,znaci neposredno posle voznje,da bi bolje primio ulje.

Hod lanca treba da bude 3,5 - 5 cm mereno u sredini donjeg raspona izmedju prednjeg i zadnjeg lancanika ako je pravilno zategnut.

Ali koliko vidim kako si opisao,mislim da ti je lanac neravnomerno istegnut i zreo je za zamenu.Istegnutost lanca se proverava tako sto se prstima povuce lanac na zadnjem lancaniku na najudaljenijoj tacki (kada stojis sa leve strane motora to je mesto na lancaniku gde bi na satu bilo 3 sata) i ako se lanac odvaja od lancanika vise od polovine duzine zuba,onda je gotov,mora zamena.Proveri ovo na vise mesta na lancu (na svakih 10 cm) pa ces tacno znati da li je to u pitanju.

I da li ti se taj zvuk cuje konstantno ili na momente kako se krece motor?

To je u principu isto za svaki motor,ali kazi nam ipak koji motor imas?

Mozes slobodno ,prijatelju, ulje da naneses preko,ali nemoj da preterujes sa kolicinom,najbolje je nekom cetkicom kariku po kariku(sa svake strane karike).I obavezno posle prebrisi malo lanac nekom krpom da me ne bi psovao ako ti zaprlja zadnji tocak.Imas temu na forumu "podmazivanje lanca" pa procitaj,tamo sam lepo opisao kako se to radi.Lanac se obavezno ulji kada je vruc,znaci neposredno posle voznje,da bi bolje primio ulje.

Hod lanca treba da bude 3,5 - 5 cm mereno u sredini donjeg raspona izmedju prednjeg i zadnjeg lancanika ako je pravilno zategnut.

Ali koliko vidim kako si opisao,mislim da ti je lanac neravnomerno istegnut i zreo je za zamenu.Istegnutost lanca se proverava tako sto se prstima povuce lanac na zadnjem lancaniku na najudaljenijoj tacki (kada stojis sa leve strane motora to je mesto na lancaniku gde bi na satu bilo 3 sata) i ako se lanac odvaja od lancanika vise od polovine duzine zuba,onda je gotov,mora zamena.Proveri ovo na vise mesta na lancu (na svakih 10 cm) pa ces tacno znati da li je to u pitanju.

I da li ti se taj zvuk cuje konstantno ili na momente kako se krece motor?

To je u principu isto za svaki motor,ali kazi nam ipak koji motor imas?

Sefe motor je Yamaha FZR ,tek sam je kupio :( a non stop nesto moram da cackam oko nje..

A zvuk se cuje ako sporije vozim manje ako brze vozim vise...znaci kako ubrzavam tako taj zvuk ubrzava ako me razumes....

Idem sad da probam ovo sto si mi rekao....ako je lanac otisao znaci to je zvuk od njega...ali taj  lik mi je bas naglasio kako je lanac zmenio....

A da nije to zbog lancanika zadnjeg on ima malo kao lufta....

• Svrati ponekad, 276 postova
  • Motocikl: XT660R

Svaki zadnji lancanik ima malo lufta levo-desno kada ga mrdas,to je i na novim motorima,ne treba da ima napred-nazad(brate kupio si polovan motor od barem 12-13 god. nesto mora da se cacka)

I dalje imam onaj zvuk nije se otklonio ....i zaboravio sam da kazem da se pod nogama oseti kad se to cuje mora da je lanac...

I kazem u jednom momentu mi lanac zategnut a jednom kako treba....mislim kad okrecem tocak ..

Sta mislite da  nije kriv lancanik prednji ili mozda zbog zadnjeg .....

Napred deklu jos nisam skidao jer ima neki sraf koji je za stelovanje kvacila predpostavljam pa se razmisljam da se to ne zajebe....

Hteo bih taj prednji da proverim lancanik

E da a lanac nema lufta misli proveravao sam ga i nije pohaban....

• nekrunisani kralj moto cigana, 3224 postova
  • Motocikl: 4x4

to se i meni desilo kada sam zategao lanac, ocistio i podmazao. Zatezao sam ga jer je poceo da preskace. Tako da se i meni cuje kada ga vozim, ali ne na svaki okretaj lanca i zupcanika vec na svaki drugi, treci, cetvrti.  Sada  se posle par stotina km i ne cuje. I meni je lanac kada okrecem tocak cas zategnut, cas labav, tj.zreo za zamenu, ali izgurace ovu sezonu.

to se i meni desilo kada sam zategao lanac, ocistio i podmazao. Zatezao sam ga jer je poceo da preskace. Tako da se i meni cuje kada ga vozim, ali ne na svaki okretaj lanca i zupcanika vec na svaki drugi, treci, cetvrti.  Sada  se posle par stotina km i ne cuje. I meni je lanac kada okrecem tocak cas zategnut, cas labav, tj.zreo za zamenu, ali izgurace ovu sezonu.

Bas to...znaci lanac ne valja...

Sefe koja je cena lancu ...za FZR imas li predstavu ili neku adresu gde da pogledam....

Moze da bude od lufta u zadnjem lancaniku,tamo ne sme da ima nikakvog lufta.U prednjem lancaniku ima fabrickog lufta  i on sluzi da kompenzuje nepravilno kretanje lanca.

Ako se lanac zateze i otpusta onda je istegljen,kako si proveravao i kazes onda da je u redu? Nema sanse ako si uradio kako sam ti rekao. Zato sam ti i rekao da ga proveris na svakih 10cm. Ako ne resis taj luft u zadnjem lancaniku,dzaba stavljas novi lanac.Isteglice ti se neravnomerno vrlo brzo.Mozda je covek i menjao lanac ali je brzo otisao bas zbog lufta u lancaniku.

A to sto osecas na nogama vibracije i lupkanje bas ukazuje da je lanac.I meni se to desava,ali ja tako vozim i ne diram ga.Lanac mi je presao oko 2000 Km od zamene i ovo lupkanje se smanji kada ga dobro podmazem.Cim se pojavi opet,ja znam da je lanac zreo za novo podmazivanje.Zadnje dve voznje sam vozio delimicno po kisi i vec na pola puta se lanac "javio,trazi ulje.Ture su bile oko 200 Km.

Samo da kazem odgovorim...ispostavilo se na kraju da je korpa u pitanju tako da ako neko ima slican problem neka krene od toga jbg ja sam tek na kraju to uradio....

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja