Jump to content

Moto Zajednica

Tehnike koèenja

Recommended Posts

• Vlasnik sajta, 5358 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Ajmo da prodiskutujemo o tehnikama koèenja koje primenjujete.

Recimo:

- koju koènicu više koristite i zašto

- kako koèite prilikom obaranja motora u krivini

- kakva su vam iskustva sa koènicama na vašem motoru...

Mislim da je korisna tema svima!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• In memoriam, 884 postova

evo malo o kocenju na skuteru, posto mislim da je dosta razlicito od kocenja na klasicnom motoru:

Pre svega, skuter, od 50 ili od 500ccm svejedno, ima i prednju i zadnju kocnicu sa RUCNOM komandom, sto je naravno uslovljeno automatskim kvacilom. Samim tim, leva poluga nije kvacilo vec naravno zadnja kocnica.

Kod vecine skutera, pogotovo onih jacih, i prednje i zadnje kocnice su disk ili dupli disk, pa je moguce lepo ih dozirati i efikasno kociti. Kako je zadnja kocnica sa rucnom komandom, moze se lepo odmeriti momenat punog kocenja i adekvatna sila koju primenjujete.

Ono sto je opet minus, jeste da kod vecine skuteva prednji disk nije "cupajuci" kao na vecini obicnih motora, tako da i to uslovljava da se zajedno sa njim koristi i zadnja kocnica.

Ja kocim uglavnom malo ostrije i krace pre nego polegnem Beverlyja u krivinu, a u samoj krivini gotovo da i nekocim, mozda samo ponekad ali vrlo, vrlo oprezno i to uglavnom prednjom kocnicom. Na pravcu, pak, kocim najcesce sa obe kocnice istovremeno i mekano, posto mislim da svakako treba izbeci blokiranje tockova..

• Svrati ponekad, 179 postova

Kao prvo ne kocite po sljunku! :) Bicikl se lako oporavi od te greske, ali motor ce da vam legne, zato pamet u glavu i gledaj na cemu kocis. Takodje zadnja kocnica se retko koristi, koliko sam primetio Endurasi je vise vole nego ostala raja. Ja na Kometu jako retko koristim zadnju, osim bas kad moram, posto uopste nemam osecaja kako hvata.

Prilikom kocenja se Comet oglasava reskim zujanjem, pretpostavljam da je slicno i kod drugih motora (barem je tako na Pablovom CBR-u). Pre nedelju-dve sam primetio da mi kocnica glasno "susti" pa smo odradili zamenu plocica za nekih 2000 dinara (valjda bejahu 1800 plocice + 200 rad). Ovo je bitno uraditi cim primetite da su vam plocice za penziju da ne bi ostetili disk(ove).

• Navigator, 1801 postova
  • Motocikl: Papričica :)

Pa ukratko. Vrlo retko kocim u potpunosti. Kocnicu koristim samo kao korekciju brzine kada prekasno ubacim u nizu brzinu. Shodno tome, nisam navikao na jake kocnice, koje su odsutne na skoro svim mojim dosadasnjim motorima. U krivini ne kocim u opste, eventualno ako sam u krizi, spustam jednu ili dve brzine nize(bude nekad i lepog zanosenja). Sto se tice prednje kocnice u krivini, i nije bas neki izbor, posto mozes da prodjes ko guster(da promenis kozu i na sebi i na motoru), mada u svakom slucaju bolje nego kada ti proklizne zadnji tocak, pa te okrene.

Posto kada proklizne prednji tocak, motor jednostavno isklize ispod vozaca, i nastaje steta na plastikama i farbi, do kod uklizavanja sa zadnjom kocnicom, moze doci do okretanja motora, takozvanog katapultiranja, pri cemu motor prelece stvarno impozantne razdaljine, posle kojih moze da vam sleti na glavu, a u svakom slucaju, mozete zamisliti stetu na motoru koji je odskakao na putu izvesno vreme( ne na tockovima naravno)

• In memoriam, 783 postova

Zavisno od toga kako vozim u tom trenutku prilagodjavam tehniku kocenja. Sa saputnikom uvek istovremeno koristim obe kocnice za usporavanje. Takodje i ako sam sam kod normalne voznje. Ako bas vozim brzo tehnika je sasvim drukcija. Za usporavanje pred krivinom koristim samo prednju kocnicu. Razlog je sto zadnji tocak jedva dodiruje (ako dodiruje) zemlju, tako da veoma lako blokira izazivajuci nestabilnost pred ulaskom u krivinu. U samoj krivini veoma cesto koristim zadnju kocnicu, ali bez pustanja gasa. Na taj nacin pravim fine korekcije, koje su mnogo grublje oduzimanjem gasa. Poenta je u tome sto pustanjem gasa prednji kraj blago cucne, cime se remeti geometrija motora, dok se to koristenjem zadnje kocnice ne desava. Do blokiranja zadnjeg tocka u tom slucaju (pravilnom tehnikom) nece doci.

Ne zaboravite da kocenje prednjom kocnicom ispravlja motor sto je veoma nepozeljno u krivini.

Kod prebrzog ulaska u krivinu preostaje jos ovaj nacin. Za trenutak ispraviti motor, kociti prednjom svom snagom, a onda pustiti kocnicu i ponovo nagedti motor. Momak sa automoto-sport foruma (GSX-RBOY) je imao priliku da vidi kad sam zabrazdio prebrzo i izvadio se na taj nacin.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 585 postova

U krivini ne koristim kocnice ako bas zabrazdim sto kaze Cale onda probam isto sto i on uspravim se pa kocim pa opet leganje ali to je skoro nikad posto ne ulazim u krivine sa nekom narocitom brzinom pogotovo ako ne vidim celu krivinu. Na pravcu kocim sa obe naravno zadnjom lakse ali i ako prokliza zadnji mogu da iskontrolisem situaciju.

Guest diRRty

Apsolutno koristim kocnice posebno ili obe u kombinaciji po potrebi, ne bih znao da prepricam to .Te stvari radim po automatizmu.

Sto se tice kocenja KLE koci ocajno, i to SVAKI

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde

E, ja ne ulazim u krivinu osim kad baš moram!! :? :misli:

Koèim obavezno s obe kad imam saputnika a èesto i redovno kad sam sam! Naravno da izbegavam zadnju kod naglog koèenja, ali radije izbegavam NAGLO KOÈENJE :wink: Volem kad mi je zadnja koèaljka mekana, nekako mi žao non-stop da bodem prednju :misli:

Inaèe sam prezadovoljan koènicama na CBR-u, sva sreæa pa koèi bolje od mene :misli:

• glavatar, 172 postova
  • Motocikl: gs500 '02

prednjom uvek, sem kad sam bas nagnut ionako nosi 60ak% sile kocenja. zadnja u krivini i kada zelim da smirim moto i kada zelim jace da ukocim i skoro uvek u kombinaciji sa prednjom. zajedno su jace, odvojene kao jedno oko bez drugoga vide, ali ne bas sasvim. vestina je to kocenje, kao i svaki drugi aspekt voznje motocikla. malo meksa zadnja, jer mi tako prija, a i moze da se podesi i dobar deo paznje posvecen podlozi. podloga se urotila protiv bajkera, pogotovo u srbiji. do sada sam uspevao da se zaustavim, jedva. :ups:

• Svakom po zasluzi, 12419 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Gde počupa temu iz 2005--te ;)

Kočenje je jedna velika tema koja se detaljno obrađuje na našim Kursevima bezbedne vožnje, od pravilnog položaja tela na motoru do kočenja na pravcu, pred krivinom i "dozvoljenom količinom" kočenja u krivini. Ima puno toga što je tu rečeno tako da bi bilo najbolje na proleće da dođeš na prvi takav Kurs koji budemo organizovali (ujedno je i besplatan ;))

• bez čvaraka, 1212 postova
  • Motocikl: Naked u najavi

Jes da je matora tema, ali je i uvek aktuelna. U njoj ima dobrih saveta koji nažalost više ne mogu biti ponovo napisani pa i iz tog razloga imaju svoju vrednost i težinu...

• Podržavam 1

• glavatar, 172 postova

stara, ali vredna tema.

kocenje kao bitan pojam je prva stvar koju naucih i doziveh kao bitnu na motociklu, drugo otkrice je bio countersteering, pogotovo kada sam prvi puta seo na cbr600rr i pokusavajuci u krivini da skrenem na desno, produzio PRAVO :D:zvizduk: od tada se naucilo mnogo, ali svakako zainteresovan za druzenje i voznju sa iskusnijima, nema stajanja dok se ne uzme crni pojas 5ti dan :D

samo da se izorganizujem za neki drugi moto za sledecu sezonu i pasce neki kurs pogotovo ako je dz. tu me seci :D

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 372 postova
  • Motocikl: BMW GS, Versys 1000, GSA, ZX-6R, Aprilija Caponord,Africa Twin, Super Tenera XTZ 750

Mnogo inf o kocenju ali i drugim stvarima mozete naci u filmu Twist the wrist.

U Labosu je Popsy ostavio par kopija.

Ja odgledao i opet cu jer korisnih inf ima mnogo

• Podržavam 2

• Drug član, 1175 postova
  • Motocikl: Maca

Posto vozim KLE-a koji ima malo losije kocnice uglavnom kocim sa obe kocnice istovremeno gde je zadnja pod vecim pritiskom dok prednjom fino doziram. U krivini obicno i ne kocim jer se manje vise trudim da nikad ne udjem dovoljno brzo da dodjem u situaciju da moram da kocim.

Takodje sam veoma zainteresovan za kurs bezbedne voznje medjutim nigde nisam nasao neki datum kad se planira sledeci a bilo bi veoma lepo da se napravi neka pinnovana tema o tome.

• Svrati ponekad, 194 postova
  • Motocikl: Kymco Agility 125

Kocim sa obe i u krivini gotovo nikad ne kocim, jedino ako sam uleteo prebrzo pa onda malo doziram zadnju, prednju u krivinu nikada nisam stisnuo, imam strah od toga. I vrlo cesto na pravcu i cistom i suvom putu kocim samo prednjom, volim da potone napred :D

• glavatar, 172 postova

odgledah keith code's twist of the wrist, cica ga objasni, obavezno stivo. neka se samo nesto od svega prilepi i postaje se bolji vozac, i josh sve video (for dummies) bolje no suv tekst.

ma 5+

OBAVEZNO POGLEDATI i naravno PRIMENITI

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja