Jump to content

Moto Zajednica

NAGLO KOCENJE I PITANJE

Recommended Posts

• U prolazu, 10 postova

Naime neki dan izasao ja na ovu vrucinu,vozim suprugu koja je konacno navikla na mene i na motor sve ok,

krecemo se u koloni vozila naime golf III ispred mene iza mene jos 2 vozila,gledam preko puta jedna nasa koleginica sa hondom a prava domacica pak tregerima zategla paprike i paradajz (ide s pijace)meni to simpaticno jos plavusa.

priblizavam se jednoj poluraskrsnici(ja sam na glavnom putu a vozila izlaze iz jednosmjerne i mogu desno lijevo da se ukljucuju)

e sad spektakl

faca ne gledajuci izlijece i sijece svu kolonu i skrece lijevo,golf III se ukopava i koci a ja iza njega,pokusavam zakociti vidim nema sanse,nije neka brzina 60.00kmh al ne mogu,guma pokusava da plese,da ne bi udario u golfa pustam kocnicu pokusavam eskivazu i da golfa obidjem sa desne strane ali vidim da pocinjem da padam,supruga mi se prepada ostaje pravo i ja vidim definitivno pad,ispravljam motor na drugu stranu i sada je gotovo BUUM,

padam na lijevu stranu a lik koji nam je izletio koci i zaustavlja 10 cm od moje glave,samo se osvrnu i dodade gas ko da nista nije bilo

ja ustajem gledam suprugu dobro je samo se prepala,pokusavam da upalim motor da stignem ludaka ali ne moze prelio,jedva uspijem malo kasnije da nagovorim suprugu da sjedne na motor jer inace ako odmah ne prevazidje strah nikad vise nece sjesti sreca sve se dobro zavrsi,motor malo ogreban od struganja po asfaltu,

e sad spadam u zesce pocetnike ali ne ludiram se,pokusavam da vozim normalno i da prevalim sto vise km radi iskustva,sjetio sam se one izreke (ne znam ko je napisao)na svijetu postoje 2 vrste motorista oni koji su pali i koji ce tek pasti,ja naucio lekciju i sreca nista,imam iskustvo vise

e sad pitanje,nikad mi se nije desilo ali garantujem ubuduce da ce vjerovatno biti(pitam jer posle pada, sve moje teorije voznje i kocenja padaju u vodu)

recimo primjer cest slucaj,ides sa moto skupa mrtvi mrak,nasi poznati traktoristi na drumu idu 15 na sat bez ikakvog osvetljenja i stoje a ti sa oko 100 na sat kasno vidis

sta uraditi kad se kreces vecom brzinom i potrebno je naglo kocenje

svi kazu stisni prednju i koriguj zadnjom,drugi imaju drugu teoriju,a ja kazem stvarno kako i sta u tim situacijama,ne mislim na brzine od 200 i vise nego 80-150.kako naglo zakociti i kako motocikl se ponasa i kako ga savladati,kako stati u trenu

drugo zna li ko da li sam pogrijesio prilikom pada ili nisam dovoljno ucinio ili sam mogao i vise

cisto me zanima

hvala svima

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 416 postova

Ja sam doplatio za ABS baš zbog takvih slučajeva... Umerena brzina je nezamenljiv faktor u pravovremenom zaustavljanju. Ima raznih teorija, ali držanje odstojanja, konstantno planiranje "pravca izbegavanja" i prilagođena brzina je jedino što provereno radi  ;)

• Drug član, 1737 postova
  • Motocikl: Kilo Smor L8

sta uraditi kad se kreces vecom brzinom i potrebno je naglo kocenje

svi kazu stisni prednju i koriguj zadnjom,drugi imaju drugu teoriju,a ja kazem stvarno kako i sta u tim situacijama,ne mislim na brzine od 200 i vise nego 80-150.kako naglo zakociti i kako motocikl se ponasa i kako ga savladati,kako stati u trenu

drugo zna li ko da li sam pogrijesio prilikom pada ili nisam dovoljno ucinio ili sam mogao i vise

cisto me zanima

hvala svima

Pozdrav za tebe i zenicu i cestitam na uspesnom padu ;)

Ja na skuteru kocim sa obe kocnice trudeci se da glumim ABS znaci stegni, otpusti i uglavnom vozim do 90km/h (po mojim cajgerima sto je realno jos manje).Osetise u trenutku kada motor pocne da se drmusa bolje receno isao bi levo desno i to mi je znak da otpustim i opet stisnem.Po klizavom je ovo bilo mnogo gore pa je zadnji tocak krenuo da me pretice jednom prilikom ali ludom srecom sam ga vratio u svoju osu i postedeo nas oboje guljenja asfalta ;D

Najbolje ti je da odes na neki parking pa da probas :)

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Evo ti par mojih citata iz nekih starih tema. Dosta sam o kocenju pricao, ovdje ces naci sve tacne odgovore iz teorije i prakse, ostaje ti samo da vjezbas.

Kod motorcikla, svo kocenje se moze ostvariti samo koriscenjem prednje kocnice, dakle, prednja kocnica je glavni akter u ovoj prici. Pred prilazak krivini dok se jos uvijek krecemo pravo i bez nagiba, otpocinjemo kocenje. Prvi trenutak se koristi za prebacivanje tezista na prednji kraj, dakle sabijanje prednje viljuske i zauzimanje polozaja. Taj dio treba obaviti lagano, laganim stiskanjem kocnice (nikako hvatanjem). Kada se prednja viljuska napregne otpocinje druga zona kocenja, tu kocimo sa 90% snage (ili po potrebi 100%) i jedino na sta se koncentrisemo je trakcija prednjeg tocka i prednjeg kraja. U tom dijelu se ostvari najvece tj. skoro potpuno usporenje i ostaje nam jos treca faza u prozesu kocenja, a to je fino podesavanje brzine ulaza i desava se neposredno pred samu krivinu (ili skroz duboko u krivinu kod trkackih motora i jurenja sekundi). Dakle, u tom dijelu se koncentrisemo na fino podesavanje brzine kojom cemo proci kroz krivinu. Tu je veoma vazan momenat otpustanja kocnica, isto vazi kao i za stiskanje, kocnicu ne treba otpustiti naglo vec u finom i "glatkom" pokretu. Zasto? E zato da ne bi uznemirili oslanjanje i poremetili stabilnost motorcikla. Tu na scenu stupa "kocenje motorom". Namjerno sam stavio pod navodnicima, sacu objasniti i zasto. Dakle prosli smo kroz prve dvije faze kocenja (otpoceli smo kocenje, zatim jako kocili) i dolazimo do trece faze i treba da lagano otpustimo kocnicu. Tu moramo imati motor u pravim obrtajima da kada potpuno otpustimo pritisak sa rucice kocnice motorcikl ne krene naglo naprijed pod uticajem svoje inercije vec ostane na istoj brzini. To je jedini smisao "kocenja motorom", sve drugo nema nikakvoga smisla (da ne navodim sada primjere ali sa svakom drugom metodom "kocenja motorom" mozemo samo uzrujati oslanjanje i stabilnost, a to nam definitivno nije cilj). Dakle cilj je eliminisati uticaj inercije motorcikla pomocu kompresione snage samog agregata. Mozda vam sve ovo zvuci malo previse za nekoga ko nema nikakve ambicije u brzini na dva tocka, ali mislim da ovo treba znati, moze vam spasiti glavu (meni pomaze svakodnevno). Neko pomenu i saltanje, u principu stvari bi pred krivinu trebalo da stoje ovako:

kocenje-->saltanje-->skretanje(cst)

Saltanje u nizu brzinu treba obaviti sa "medjugasom" jer je ono onda "fluidnije" i mekse, ako je vozac uvjezban prakticno je neprimjetno. Jer time necemo ni malo narusiti kretanje i opet pominjem oslanjanje sto nam daje stabilnost. Motorcikl morate dovesti u obrtaje jer vas oni drze tu gdje jeste i zelite da budete u onom trenutku kada potpuno otpustite kocnicu. U suprotnom motorcikl "propada" pod uticajem inercije...

Sto se tice zadnje kocnice, ona ima slicnu ulogu kao i agregat kod kocenja motorom. Odmah da kazemo da se kocenjem samo sa zadnjom kocnicom ne mozemo zaustaviti. Ona nam pomaze i koristi na sledeci nacin: nju treba koristiti tako sto cete joj dati odredjeni pritisak koji ne moze blokirati tocak ali ce biti dovoljan za odredjeno spustanje zadnjeg kraja i preuzimanja odredjenog dijela mase sa prednjeg kraja sto nam pomaze pri upravljivosti i stabilnosti. Dakle, zadnju kocnicu treba koristiti tek toliko da je ima ali da ne blokira zadnji tocak. Najbolje je naviknuti se na davanje uvijek istog pritiska na zadnju kocnicu, a doziranje i potpuno zaustavljanje vrsiti uz pomoc prednje kocnice. Sa tom teorijom nema greske.

Sve ove tehnike u ovom obliku vaze za sve motorcikle osim chopera, kod njih je stvar naravno slicna ali sa malim odstupanjima. Kod njih zadnja kocnica ima malo vise efekta, a prednji kraj je malo osjetljiviji...

Mnogi ce reci da im sve ovo u toj mjeri ne treba, a ja kazem da moze spasiti zivote...

Napomenuo sam da onaj moj tekst gore vazi za sve motore uz odredjene korekcije. Dakle, kod tezih motora sa malo vise mase pozadi vise se i koristi zadnja kocnica, kod laksih motora manje. Hitman-e, ti vozis kamion i kod tebe jeste bas kao sto si i rekao, isto vazi i za YOmana. Medjutim kod R-ova i laksih F-ova to izgleda onako, jer ti motori imaju takve uglove viljuske i takvu preraspodjelu mase da se svo kocenje moze obaviti prednjim tockom i ne samo to vec se moze kociti duboko u krivinu i cak jako skretati pod kocnicom. Zadnja kocnica kod takvih motora ima samo ulogu spustanja zadnjeg kraja gdje je to moguce jer je cesto zadnji tocak u vazduhu tek toliko da dodirivanje kocnice moze izazvati nestabilnosti (na pisti pri jakim kocenjima zadnji kraj je u vazduhu vrlo cesto...). Motori tipa Hitmanovog frizidera ;) i Stroma, Varadera, teskih gvozdenih nakeda... dakle tezi motori pozadi imaju upotrebljiviju zadnju kocnicu ali sve to na ustrb osjecaja na prednjem kraju, tako da nemaju toliki luksuz kada je u pitanju trakcija prednjeg tocka. Coperi su extreman primjer gdje se stvari bolje desavaju pozadi, a gdje je prednji kraj jako nestabilan (nestabilan u odnosu na ostale koncepcije).

Da povucem paralelu izmedju kamiona sa prikolicom i recimo Stroma. Kod kocenja vozila sa prikljucnim vozilom potrebno je obezbijediti da prikljucno vozilo (prikolica) koci uvijek prije ili u isto vrijeme kada i vucno vozilo (kamion koji vuce tu prikolicu). E tako je i kod Stroma ;D Dakle treba uvijek malo ranije dodirnuti zadnju kocnicu pa onda nastaviti sa obje. Naravno isti slucaj vazi i za Hitmanov frizider ;) i ostale "teskase" :)

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

u sustini sve je ovo tacno samo nemoze svaki vozac to da upotrebi, moras ti sam da nadjes na tvom motoru najbolji kompromis izmedju prednje i zadnje, naravno da bi naso te tacke kocenja to mora da isprobavas na limitu, ako si me razumeo sta sam hteo da ti kazem, moras sve sto su ovi gore napisali da uradis u praksi, inace je mnogo lakse da citas nego da sprovedes u delo, a kad dodjes u situaciju da to tvoje znanje iskoristis to je problem jer 90 posto ovoga sto si ovde procitao ti ces tad da zaboravis i tad ces raditi po instiktima koji te tada vode

• Zainteresovan, 599 postova

Ja sam doplatio za ABS baš zbog takvih slučajeva... Umerena brzina je nezamenljiv faktor u pravovremenom zaustavljanju. Ima raznih teorija, ali držanje odstojanja, konstantno planiranje "pravca izbegavanja" i prilagođena brzina je jedino što provereno radi  ;)

Ovo je jedino ispravno sto se tice realnosti !!  Sve ostalo spada pod teoriju koja mozda moze da se primeni. Rec:"MOZDA" je kljucna rec u toj recenici.

...90 posto ovoga sto si ovde procitao ti ces tad da zaboravis i tad ces raditi po instiktima koji te tada vode

E bas zato svi (i stari i mladi) treba da vjezbaju kocenje na nacin koji sam opisao i bas to ce im vremenom postati instinkt. Ako se ide lekciju po lekciju, nema sansi da se zaboravi nista od ovoga. Ali jeste, potreban je prilican rad u svemu ovome... a do tada polako, drzati odstojanje i preglednu situaciju ispred sebe.

• Svrati ponekad, 351 postova
  • Motocikl: BMW R1250GS Adventure, Yamaha MT-10, Honda CB750 K3

Ja sam doplatio za ABS baš zbog takvih slučajeva...

Mislim da nije previse skretanje sa teme. Da te pitam, posto nikad nisam imao priliku da sednem na motor sa ABSom, a predpostavljam da si vozio i one bez ABSa. Kakva je razlika, mislim na ponasanje motora, a posebno pri samom 'blokiranju'? Tvoja iskustva i to...

Ja nesto ne znam da li bih imao hraborsti da blokiram tockove (na neko duze vreme) i pored ABSa...

• U prolazu, 46 postova

Ni ja jos nisam vozio motor sa ABS-om ali sledeci ce da ga ima, makar malo i odlozio kupovinu!

Sa ABS-om ne mogu da se blokiraju tockovi koliko god jako i naglo da pritisnes i drzis kocnicu, cim dodje i do najmanjeg proklizavanja ABS na delic sekunde otpusta pritisak kocnice da se tocak odblokira i onda ponovo koci... i tako u krug... To i jeste sva poneta ABS-a - da omoguci upravljivost vozila kod naglih kocenja, klizave podloge...mjegova namena nije da smanji zaustavni put.

Sada, i mene zanima nesto kod ABS-a na motoru. Da li je isto kao i kod auta da mozes u isto vreme da kocis svom snagom i da skreces, jer je ipak motor nestabilan sam po sebi? Jel imao ko ovakva iskustva?

• Svrati ponekad, 351 postova
  • Motocikl: BMW R1250GS Adventure, Yamaha MT-10, Honda CB750 K3

Sa ABS-om ne mogu da se blokiraju tockovi koliko god jako i naglo da pritisnes i drzis kocnicu, cim dodje i do najmanjeg proklizavanja ABS na delic sekunde otpusta pritisak kocnice da se tocak odblokira i onda ponovo koci... i tako u krug... To i jeste sva poneta ABS-a

Naravno. Zato rec blokiranju i jeste napisana pod navodnicima.

A evo par interesantnih klipova o ABSu:

• Svrati ponekad, 416 postova

Ja sam doplatio za ABS baš zbog takvih slučajeva...

Mislim da nije previse skretanje sa teme. Da te pitam, posto nikad nisam imao priliku da sednem na motor sa ABSom, a predpostavljam da si vozio i one bez ABSa. Kakva je razlika, mislim na ponasanje motora, a posebno pri samom 'blokiranju'? Tvoja iskustva i to...

Ja nesto ne znam da li bih imao hraborsti da blokiram tockove (na neko duze vreme) i pored ABSa...

Dođi, sedi i isprobaj  :D

• U prolazu, 10 postova

Hvala vam na brzim odgovorima,kolko sam shvatio svako ima svoju teoriju i svaka ima mane i prednosti,

uglavnm kad se covek nadje u takvoj situaciji prevladjuje instinkt,adrenalin i iskustvo,skoro svi se ponasaju istinktivno i sve terije padaju u vodu,nma ostaje da se jednino molimo da niko ne dodje u takve situacije mada koliko vidim sve ih je vise

inace htio sam da vidim posto spadam u pocetnike a na osnovu gore opisanog da li sam ipak dobro postupio,mislim da li sam ucinio sve da ne dodje do sudara(uspio),i pada i da li bi neko na mom mjestu odreagovao drucije

...kolko sam shvatio svako ima svoju teoriju i svaka ima mane i prednosti...

Ovo nije tacna recenica, a vidim da svi bas vole da je koriste :o Gore sam ti detaljno opisao sta kaze praksa i teorija iz oblasti motornih vozila na dva tocka. Sve to zahtjeva dosta vjezbe, sve drugo je cista sreca u zivotu. Nema tu ja kocim ovako, on koci ovako, tu samo ima koliko je ko naucio da koci, a koliko ovaj drugi nije. Razlike mogu biti u finesama, refleksima i mili mili mili sekundama, ali su sustina i princip isti. Tj. moraju biti isti. Tebi ako si pocetnik je mnogo lakse da savladas sve ovo jer kreces iz pocetka, starim vozacima je mnogo teze jer moraju da ispravljaju tvrdousadjene stare navike.

I da, uvijek je najbezbjednije kociti prije ulaska u krivinu i to treba da svakome bude navika i princip pri touring voznji. Ali, ako se desi krizna situacija koja zahtjeva kocenje mimo pravca ili slicno, ove tehnike gore opisane spasavaju glavu!

• U prolazu, 10 postova

shvatio, i jedva cekam da dodjem kuci s posla da malo probam,cisto da vidim kako mi ide,

hvala puno na odgovoru i na savjetu znam da nije ova tema ali stvarno i nas ima svakakvih

hocu da kazem da sam danas imao 2 krizne situacije ja sa autom i 2 bajkera,

naime

izlazim sa sporedne ulice vidim put cist,na razdaljini od oko 300m od mene bajker parkirao motor i telefonira,ja izlazim polako i skrecem desno,cujem lik pali motor i krece ,neko kuce prelazi ulicu i ja kocim  poluukljucen sam u saobracaj,ali nas bajker sa R-om po onom nasem samo 1-2 brzina i gas u trenu kod mene ja cujem skripu kocnica lik se umalo nije zabio u mene,meni krivo,nas je bajker je da je iko drugi ali bajker,izlazim polako i kazem vidio sam te ali si bio dosta udaljen i telefonirao,mislim bio si parkiran krj puta,na to on meni majku i ostalo,ja mu opet smireno,alo i ja sam bajker i znm da nas vozaci ne paze zato mi je i najvise krivo i hocu da se izvinem iako ne znam sta je moja krivica al on opet majku i familiju,doslo mi je da upalim motor i da predjem autom jedno 3-4 puta preko njega,imbecilima ne treba

odmah zatim ja polako,jedva cekam kucu i tu razmisljam o liku od maloprije, ispred mene auto iza 4 metra ja s autom i drugi motociklista,nicim izazvan bajker nas i pretice mene,u susret ide auto,on da se skloni upada izmedju mene i drugog auta ali lik ispred koci smatrajuci da ce motociklista da produzi preticanje,noviji motor i lik uspijeva da zakoci i samo malo gumom udara auto ispred,srecom odrza se,ja stajem i izlazim,i reko jesil dobro,sreca pa ne bi nesto gore,treba li pomoc,kad lik meni,sta se ti mijesas sta tebe boli k.. kako sam ja,nisam ni rekao da i ja vozim motor,ja polako u auto,zivci u crveno i razmisljam da li da bar ovog zviznem

stvarno nemam komentara,danas svako moze skupiti 2-3000e za motor i poceti se ludirat,zato smo svima na crnoj listi,motori nikad nisu bili pristupacniji i momci bez ikakvog iskustva sjedaju na brze masine prveci nonstop greske i uceci na tezi nacin,

da se ja pitam ja bi kubikazu motocikla i dozvolu odredjivao na osnovu iskustva i predjenih kilometara i godina starosti,3 godine na 50 ccm3 pa moes do 125 i tako dalje,a ne sa 30 prvi motor pa posle 7 dana vidi mene vozim 150

cisto sam morao komentarisati,dok je ovakvih i mi cemo biti ugrozeni

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja