Blackbite 7 Napisano Jul 10, 2008 Drug član, 2265 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan Cinjenica da je gorivo na svim pumpama istog porekla, ali meni motor radi bucniije i primetno losije ide kad sipam na jednoj od dve NISove pumpe gde ponekad sipam, mala pumpa u Mirijevu i velika u Carli Caplina. Moguce da kvalitet varira i od pumpe do pumpe, bez obzira na firmu.... Nafta je istog porekla, ali kvalitet rafinisanja ne mora da bude isti. Ko bude imao priliku neka pozajmi koji litar goriva koje koriste ambasade, ili na koje se vozaju politicari pa nek oseti razliku, a i ono je iz iste rafinerije. Dzabe gorivo je najbolje gorivo, jer im mi placamo. Ono na kome treba da se zaradi tj. ono koje kupujemo je znatno losije. Na nekoj pumpi moze da prodje, na nekoj je katastrofa, ali za sve pumpe je zajednicko da za obicne smrtnike u ovoj drzavi kvalitetna corba ne postoji. Vlasnici sportskih masina bi pritom trebali da budu najvise zabrinuti, a bilo bi pozeljno i da dodaju aditive tzv. octane booster-e, zbog visoke kompresije koju takve masine poseduju. Takodje manje ili vise je poznata stvar da odredjeni proizvodjaci automobila ne dozvoljavaju prodaju vozila sa odredjenim agregatima kod nas, jer brinu da nece lako preziveti domacu corbu. Tako npr. model koji u ponudi poseduje 5-6 agregata, na nasem trzistu bude dostupan u 2-3 varijante, upravo iz tih razloga. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petar 31 Napisano Jul 10, 2008 Svrati ponekad, 156 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Vidim da svi imaju nesto protiv nis-a, medjutim u Novom Sadu najbolje gorivo sipam(bezolovni) na nis-ovoj pumpi u rumenackoj kod pruge.Na ostalim nisovim pumpama je onako, ali na ovoj pumpi (iz meni nepoznatih razloga) je gorivo do jj, i uvek se prijatno iznenadim kad sipam tamo.razlog zasto je tako ne znam, mozda gorepomenuti filteri ili stanje rezervoara ali u NS sipajte tamo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AnteK 590 Napisano Jul 10, 2008 Drug član, 1358 postova Lokacija: okolica Osijeka, RH Motocikl: Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Ovdje na forumu očigledno ne znate osnovne stvari: 1. Prljavština u gorivu nije posljedica lošeg goriva iz rafinerije nego prljavih tankova na pumpama. Što starija pumpa, to veće šanse da se utoči sranje. 2. Ako vozilo na neko gorivo ide bolje ili ga manje troši, to NIJE ZBOG OKTANSKE VRIJEDNOSTI nego zbog KALORIČNE VRIJEDNOSTI goriva. To da li ti gorivo umjesto 95 oktana ima 94 ili 96 sasvim je svejedno - kalorije ili energetska vrijednost su bitne! 3. Tko misli da se dodaje voda, uglavnom griješi. Voda u gorivu dolazi zbog kondenzacije u tankovima. Tko misli da to nije istina nek napravi test - uzmi karnistar od 10 litara i stavi 2 dcl vode i uspi u rezervar, pa vozi. Javi rezultate. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 819 Napisano Jul 11, 2008 Drug član, 1439 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan Ovdje na forumu očigledno ne znate osnovne stvari: 1. Prljavština u gorivu nije posljedica lošeg goriva iz rafinerije nego prljavih tankova na pumpama. Što starija pumpa, to veće šanse da se utoči sranje. 2. Ako vozilo na neko gorivo ide bolje ili ga manje troši, to NIJE ZBOG OKTANSKE VRIJEDNOSTI nego zbog KALORIČNE VRIJEDNOSTI goriva. To da li ti gorivo umjesto 95 oktana ima 94 ili 96 sasvim je svejedno - kalorije ili energetska vrijednost su bitne! 3. Tko misli da se dodaje voda, uglavnom griješi. Voda u gorivu dolazi zbog kondenzacije u tankovima. Tko misli da to nije istina nek napravi test - uzmi karnistar od 10 litara i stavi 2 dcl vode i uspi u rezervar, pa vozi. Javi rezultate. Par komentara 1. Gorivo da je loše, loše je a dolazi čisto iz rafinerije. Kako se održavaju tankovi na pumpama mi to ne znamo zato treba birati jače kompanije i prometnije pumpe ako si u mogućnosti. Gorivo nikada ne ide sa dna tanka što je dobro ali mora da se čisti posle nekog vremena da ne bi dobio djubre u rezervoar ako se taj prostor taložnik napuni. Napuni se kondenza, degradira se rezervoar ili slično Ja lično nisam imao takva iskustva nikada za 26 god neprekidne vožnje, 0.5 miliona km i ko zna koliko goriva 2.Upravo tako, ne bih sada da se bavim hemijom, koga zanima mogu da mu da mu gomilu docs oko svih detalja i primesa da bi gorivo bilo korektno.Gorivo u Srbiji ima približnu oktansku vrednost što je korektno ali mnogi drugi faktori koji pored velike količine sumpora i olova nisu korektni a ono što mi znamo i čujemo dok vozimo (pogotovo na jačim mašinama) je kliktanje pri dodavanju jačeg gasa u prevodu samopaljenje goriva u kompresionom prostoru pri sabijanju smeše pre nego da je pick up dao komandu za varnicu 3. Kondenz je veliki neprijatelj goriva, ulja u motoru, ulja za kočnice tu je sve jasno. Na pumpama ne dobijamo vodu, ako oni nešto miksuju to je možda neki surogat proizvodnje, petrolej ili slično.Ako pomešam vodu i benzin u flaši voda ode dole a gorivo ostane gore. U rezervoaru ako gledam sada logično dokle god se gorivo izvlači sa gornje cevčice (ako je voda niže) nikom ništa sve ide ok. Ako prebaciš na rezervu pa kreneš da vučeš benzin malo niže tada ide i voda a efekat je vatromet, pucanje iz auspuha i gašenje na dodavanje gasa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
caneF4 32 Napisano Maj 26, 2012 U prolazu, 25 postova Lokacija: BG Motocikl: Nemam :/ Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam sipao na OMW i Luk Oilu na banjici u koje sam se debelo razocara, dal kradu il mesaju neam pojma, jednostavno motor stuca a sumu koju sipam kao da ispari, sve potrosi BRZO majkvalitetnije mi se ponasao motor kad sam sipao na ELP kod ARENE i na NIS pumpama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
turboluka 25 Napisano Maj 27, 2012 U prolazu, 71 postova Lokacija: Beograd, Dusanovac Motocikl: Kawasaki ZX 10R 2006 Prijavi odgovor kao problematičan Gde sipate benzin u BG? U BG-u kao i u svakom drugom gradu u rezervoar ;D ;D ;D E Bane, Bane, jesi vickast 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
turboluka 25 Napisano Maj 27, 2012 U prolazu, 71 postova Lokacija: Beograd, Dusanovac Motocikl: Kawasaki ZX 10R 2006 Prijavi odgovor kao problematičan Btw, jel moze motor da trosi manje ako se sipa euro benzin? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
skijash 246 Napisano Maj 27, 2012 If in doubt, go flat out., 472 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM exc 300, Aprilia RS250 Prijavi odgovor kao problematičan Meni manje troši sa euro bezolovnim 95 i još manje sa 98-icom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NOTORIOUS 487 Napisano Maj 27, 2012 Svrati ponekad, 461 postova Lokacija: Beograd-jug Motocikl: Yasmina TDM '97 Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast ljudi, nepune 4 godine Inace samo MOL Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko011 2457 Napisano Maj 27, 2012 SuperStar, 1098 postova Lokacija: Ćićevac Motocikl: MonsteR Prijavi odgovor kao problematičan od nedavno izbegavam EKO..............MOL mi je daleko,............ OMV mi deluje kao pouzdana pumpa............... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bgboki 195 Napisano Maj 27, 2012 Svrati ponekad, 366 postova Lokacija: Beograd Motocikl: SF V4s Prijavi odgovor kao problematičan od nedavno izbegavam EKO..............MOL mi je daleko,............ OMV mi deluje kao pouzdana pumpa............... Samo da se ukljucim u ovu temu.. Naime, nakon povratka iz Italije gde smo vozili po Dolomitima i krivinarili , moj motor sa njihovim gorivom (na pumpi benzin, ne Vpower ili sl) je prelazio 30(trideset) km vise... Govorimo o Hondi Transalp u koju ne moze da stane vise od nekih 17 litara goriva i gde svaki kilometar duze znaci mnogo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Farmaceut_bg 107 Napisano Maj 28, 2012 Svrati ponekad, 209 postova Lokacija: Zvezdara Motocikl: Beverly 300 ie Prijavi odgovor kao problematičan DA li se isplati kupovati ovaj "fancy" bendzin? Ja nemam poverenja ni u šta što piše na tarabU. Tako da, koliko su zaista razlike u gorivu, i da li se to na kraju uopšte i isplati. Jer, prelaziti par km više u odnosu na znatno višu cIJenu, nEsam siguran da je dobitna matematika. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
turboluka 25 Napisano Maj 28, 2012 U prolazu, 71 postova Lokacija: Beograd, Dusanovac Motocikl: Kawasaki ZX 10R 2006 Prijavi odgovor kao problematičan Moracu da probam.. ali kapiram da i ako na kraju ispadne malo skuplji kilometar sa fancy benzinom vise se isplati na duge staze zbog habanja masine, prljavih filtera itd.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
turboluka 25 Napisano Maj 28, 2012 U prolazu, 71 postova Lokacija: Beograd, Dusanovac Motocikl: Kawasaki ZX 10R 2006 Prijavi odgovor kao problematičan 2. Ako vozilo na neko gorivo ide bolje ili ga manje troši, to NIJE ZBOG OKTANSKE VRIJEDNOSTI nego zbog KALORIČNE VRIJEDNOSTI goriva. To da li ti gorivo umjesto 95 oktana ima 94 ili 96 sasvim je svejedno - kalorije ili energetska vrijednost su bitne! Sve se slazem, ali ovo nikako ne pije vodu. Ne znam da li benzin sa 95 i benzin sa 98 oktana imaju isti broj kalorija u sebi, ali sam siguran da ce u istim uslovima ista masina potrositi manje ovog sa 98 oktana.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Maj 28, 2012 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nisam primetio razliku u benzinu ali je u plinu itekako ima i to varira kako stigne koja tura. Od skoro sam odustao od eko i još nekih pumpi jer kad sipam tng na mol i lukoil pupama nema rupe u gasu, ide 50% bolje i malo više smrdi, očigledno odnos propana i butana bitan za kalorijsku vrednost mnogo varira. Komša uzeo auto i pita šta si mu radio kad onako ide, znači nije moj trip stvarno je primetna razlika. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Farmaceut_bg 107 Napisano Maj 31, 2012 Svrati ponekad, 209 postova Lokacija: Zvezdara Motocikl: Beverly 300 ie Prijavi odgovor kao problematičan Nisam primetio razliku u benzinu ali je u plinu itekako ima i to varira kako stigne koja tura. Od skoro sam odustao od eko i još nekih pumpi jer kad sipam tng na mol i lukoil pupama nema rupe u gasu, ide 50% bolje i malo više smrdi, očigledno odnos propana i butana bitan za kalorijsku vrednost mnogo varira. Komša uzeo auto i pita šta si mu radio kad onako ide, znači nije moj trip stvarno je primetna razlika. E sad, da se pravim malo "pametan"....Taj "smrad" koji potiče od plina nije od propana i butana. Propan i butan su gasovi bez boje i mirisa, samim tim ih je teško detektovati ukoliko dođe do neke havarije/curenja, zbog toga se dodaje sumpor, ne znam sad da li je čist ili u nekom jedinjenju, kako bi moglo da se namiriše kad negde curi. Ako ima neko tačnije informaciju, vrlo sam voljan da proširim svoju bazu znanja Dodatak.....trenutno je na Luk oil pumpama cena BMB 95 premijum i BMB 95 evro premijum ISTA pa eto prilike da se proveri da li i koliko su razlike u kvalitetu goriva. Podatak od 31.maja 2012. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
FJCharlie 2322 Napisano Maj 31, 2012 Elbow dragger, 2405 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa Prijavi odgovor kao problematičan sipam na MOL pumpi, al neshto muljaju poslednjih dana, jednom dobro, sledechi put vech ne valja, pa opet dobro, pa ne valja, pa odem i sipam namerno na NISu-ispade dobro njihovo a i jeftinije. i sad ne znam gde da sipam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ruske011 601 Napisano Jun 13, 2012 Svrati ponekad, 375 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam radio na Eku jedno vreme znam ovi kad dodju iz direkcije uvek sipaju u svoja kola ovaj Euro 95, a imali smo i 98icu i obican 95 e sad ako ni oni ne znaju onda ne znam ni Ja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Trax 1 Napisano Jun 27, 2012 U prolazu, 30 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBR F3 Prijavi odgovor kao problematičan do skoro sam se bas raspitivao gde je najbolji benzin. dosta njih kaze elp, omv, mol. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dejan Nešković 801 Napisano Jun 28, 2012 Bivši baksuz :), 599 postova Lokacija: Beograd / Leskovac Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan Nekada sam punio samo na OMV, pa mi kao rekli da tamo ne valja, i ja prestao. :)Dok sam živeo kod Vojno Geografskog instituta, tankao na NIS pumpama, bila mi ispred zgrade. Pa sam gledao da tankam na EKO. I još imao sreće da mi se dva komada nalaze blizu kuće. E sad, pošto mi se čini da su na eko skuplji za 2-3 dinara nego na Lukoilu i OMV, najverovatnije ću se vratiti tamo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
panick 83 Napisano Jun 28, 2012 U prolazu, 76 postova Prijavi odgovor kao problematičan Meni manje troši sa euro bezolovnim 95 i još manje sa 98-icom. gde ima 98-ica da se kupi??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dejan Nešković 801 Napisano Jun 28, 2012 Bivši baksuz :), 599 postova Lokacija: Beograd / Leskovac Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan Meni manje troši sa euro bezolovnim 95 i još manje sa 98-icom. gde ima 98-ica da se kupi??? Koliko ja znam, jedino EKO Petrol 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djorke 270 Napisano Jun 28, 2012 Svrati ponekad, 278 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Transalp XL 650 Prijavi odgovor kao problematičan Šta znam ... Ja OMV izbegavam zbog loših iskustava sa LPG u kolima. Onda po automatizmu stajem na LUKOIL i NIS, mada nigde nije bajno, Primera radi - auto mi troši oko 7-8 na otvorenom putu, a kada sam bio u Grčkoj - ne prelazi 6. Mislim da je svo gorivo u Srbiji isto, obzirom da dolazi iz iste rafinerije - jedina je razlika u štelovanju aparata. Ako je verovati najavama - počinje da se gradi krajem godine nova rafinerija u Smederevu, pa bi trebao i kvalitet goriva da se poboljša kada bude proradila. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fruitcake 478 Napisano Jun 28, 2012 oddball, 1146 postova Lokacija: Alba Greca Motocikl: tri šrafa u nozi Prijavi odgovor kao problematičan Luk-oil, ponekad OMV. Sve je to isto, mada sam pre neko vreme cuo mislim na SAT-u da OMV ima najrigoroznije kontrole kvaliteta goriva. Matoriii, da li si ti normalan..? Mirko-sledecegodineizlaziYugosadizelmotorom-Alvirovic? Mirko-indijskafabrikaautomobilajeukralaZastavindizajn-Alvirovic? Ako uzimas SAT za emisiju koja objektivno izvestava, i bavi se objektivnim novinarstvom onda blago tebi posto zivis u Diznilendu I za auto i za motor uvek Dejtonka i bez problema sve funkcionise. I slaze se sa onboard-om. Jednom sam sipao na nekoj pumpi u Zemunu iz Madlenijanuma isto je bilo ok. Sa Eko u Bul. Mihajla Pupina i njihovim 98 oktanskim gorivom imam jako lose iskustvo: ili su me prilikom sipanja zakinuli ili je nesto drugo u pitanju ali kada sam izracunao ostao sam uskracen za oko 80km voznje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrimil 19 Napisano Jul 3, 2012 U prolazu, 94 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere, Vara 1000, XT660R, Strom 650, FZ6 S1 Prijavi odgovor kao problematičan Ma kod nas je gorivo vrhunsko, gde god sipas, cak dobijes i koji litar vode pride 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...