Stevan85 122 Napisano Mart 26, 2020 U prolazu, 80 postova Lokacija: Zvecan Motocikl: Aprilia Caponord 1000, Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Dragi prijatelji, nisam neki pisac koji doživljaj ume adekvatno da prenese na papir, ali pokušaću to da učinim. Veliki uticaj na mene ima i trenutna situacija, policijski čas, tako da mi je bolje da pišem nego da mi misli lete na drugu stranu. U normalnim uslovima, na proleće plavimo planove o letnjim turama. Kako su granice zatvorene ostaje nam da razmišljamo o danima koji su iza nas.. Leto 2019. Dok uživam sa porodicom na moru polako pravim plan za turu koja me čeka po povratku sa letovanja. Kao i svaki početnik u dužim putovanjima prvi pik mi su mi Transfagarašan i Transalpina, susedna Rumunija. Kako imam pasoš koji mi važi još godinu dana, a iz objektivnih razloga ne mogu da izvadim novi bezvizni, planirano putovanje moram da obavim ovo leto, po povratku kući. Ograničen sam i godišnjim odmorom pa na put moram da krenem odmah po povratku sa mora. Dosta kolega je bilo zainteresovano za putovanje, kako se dan polaska približavao odustajali su jedan po jedan. Poslednji je odustao 2 dana pred polazak, da li od toga što se plaši neizvesnosti, ili što nema poverenja u svoj Suzuki, nije mi poznato do današnjeg dana. Bilo kako bilo, rešio sam da idem pa makar i sam, pravim plan. Kada je plan puta bio gotov, KIM, Srbija, Bugarska, Rumunija i nazad, javlja mi se brat koji kaže da neće da me ostavi samog. Pošto živi u Beogradu moram malo da izmenim trasu i idem do njega a onda krećemo zajedno. Bugarsku zaobilazim ovog puta. Glavni akteri ovog putovanja su Stevan i Marko, mašine Honda Transalp 650 i Aprilia Atlantic sprint 500, živeli.. 6 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Eol 980 Napisano Mart 26, 2020 Zainteresovan, 497 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Fazer 600 Prijavi odgovor kao problematičan Cekamo nastavak... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zivko 301 Napisano Mart 27, 2020 Svrati ponekad, 335 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: BMW R 1250 GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Hoce li biti ili nece biti? I kad ce biti? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stevan85 122 Napisano Mart 27, 2020 U prolazu, 80 postova Lokacija: Zvecan Motocikl: Aprilia Caponord 1000, Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Priprema: Pokušaću da opišem celo putovanje, sa pripremom i sa sto više informacija kako bi ostalim vozačima bilo lakše da se upuste u avanturu. Potenciranje marki motora, šale na račun određenih je interno zezanje društva, ne treba shvatati ozbiljno. Motore delim na dobre i lose.. Dobra priprema je podrazumevala detaljan plan puta. Informacije sam pokupio sa bjbikers foruma, sa ostalih sajtova, ličnih iskustva kolega i turista. Preporučeni polazak i obilazak je radnim danima, letnjim mesecima, minimum 3-4 dana puta (računajući Beograd kao polaznu tačku). Unapred smo planirali mesta gde noćimo, ista smo rezervisali uz put preko bukinga, za slučaj da dođe do promene plana. Kamp opremu nismo nosili, ko ima mogao bi makar jednu noć da kampuje, ima lepih mesta. Napravio sam okvirnu kalkulaciju ukupnih troškova, goriva, smeštaja, hrane, pića, provoda (toga najmanje ima)... O ukupnim troškovima na kraju, vrlo malo smo omanuli u proceni. Podrazumevaju se ispravni motori: Honda Transalp 650 - tokom zime zamenjeno ulje, filteri za ulje i vazduh, svećice, ulje u kočnicama, čišćenje čeljusti, provera pločica(kasnije će se isposaviti da sam zadnje precenio). Sezona pre: Ležajevi volana, remont vila, nove gume.. Generalno motor spreman za put, kao i većina Hondi. Lanac je otprilike na pola veka, lančanici dobri, rešio sam tako da teram. Honda je bila u top stanju, sada je već moj bivši motor, da ne mislite da je hvalim zbog eventualne prodaje. Aprilia Atlantic sprint 500 - Kažu da se Aprilija ne kvari, tako da je moj brat zamenio samo ulje i filter, kaže spreman sam. Naravno gume su bile nove, motor kupljen od poznatog vlasnika tako da je imao istoriju održavanja. 04.08.2019. Vraćamo se sa mora, propisno natovareni. Deca i supruga zadovoljni, super prošli i lepo se proveli. Zadovoljan i ja, ali leto je tek počelo i novi put me čeka. Ispred Cetinja me prestižu dva motora, Italijanske tablice, MV Augusta Brutale i Suzuki GSXR1000, oba maltene nova, voze baš dinamično. Posle par kilometra stoje pored puta, Suzuki pokvaren. Sad već opravdavam druga što nije krenuo. Stajem i pokušavam da pomognem, dolazimo do zaključka da je otišla pumpa goriva, izbacuje osigurač. Motor je pod garancijom, ne želi sami da čačkamo i popravljamo kod bilo kog majstora. Zvali smo servis iz Podgorice, dobili info da je nedelja i da moraju da čekaju ponedeljak. Kontaktira svoj servis iz Italije, reče da su se dogovorili i da će da reše problem. U razgovoru kažu da su krenuli na Transalpinu i Transfagarašan. Kažem da i ja polazim ujutru, po izrazu lica bih rekao da nisu poverovali ali šta je tu je. Slika iz auta za uspomenu, da ne misle da sam paćenik koji im se navalio. Na sigurnom su i ja nastavljam dalje, valja stići u dogledno vreme. Nastavljam vožnju, ne mogu a da ne mislim šta me čeka. Ako se nov motor pokvario maltene na početku puta, šta mogu da da očekujem od mog motora koji je u tom trenutku star 18 godina. Na Apriliju ne smem ni da pomislim. Predveče stižem kući, raspakujem auto, pakujem motor. Nosim osnovne stvari, levi kofer kišna oprema, letnja jakna, druge pantalone i ostale sitnice, Desni kofer "civilne stvari", obuća, odeća.. Centralni kofer sitnice, polu-prazan, služi za pakovanje sitnica dok odmaram uz put. Torba iza mene je spremna za bratove stvari koje ne može da smesti na skuteru. Generalno, sa pakovanjem i dalje imam problem, gledajući ostale kolege. Nosim malo više stvari nego što je potrebno, ali neka su, od viška glava ne boli. Imao bih za još dodatnih 3 dana, možda nekad i produžim. Ležem, za prvi dan ne moram puno da ranim, psihički i fizički spreman. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DraganNS 8234 Napisano Mart 28, 2020 Drug član, 1727 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer Prijavi odgovor kao problematičan Samo napred, pratimo! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bruno 68 2712 Napisano Mart 28, 2020 Drug član, 2106 postova Lokacija: Borca - Greda Motocikl: V-Strom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan AjdeSent from my SM-A530F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
radeyamaha 148 Napisano Mart 28, 2020 Svrati ponekad, 353 postova Lokacija: skupljen Motocikl: Honda cbf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pratim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bgvozdic 50 Napisano Mart 28, 2020 U prolazu, 60 postova Lokacija: KM - PA Motocikl: F800GS Prijavi odgovor kao problematičan Idemo, Stevo!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stevan85 122 Napisano Mart 28, 2020 U prolazu, 80 postova Lokacija: Zvecan Motocikl: Aprilia Caponord 1000, Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Dan1, 05.08.2019. Priprema, pozor, sad.. Za prvi dan je planiran put Zvečan-Beograd, skromnih 310km. Dobro poznata Ibarska magistrala. Vreme lepo, toplo, sunčano, idealno za vožnju. Sam idem, diktiram tempo koji mi odgovara, pauze, obroke, odmore. Nekad mi solo vožnja mnogo više prija nego vožnja u grupi. Prelazim granicu KS-Srbija (u medijima poznata kao administrativni prelaz), nov put, idealan za vožnju. Dobro poznata Dolina Jorgovana , Kraljevo, Mrčajevci, nisam puno umoran ali kako zaobići Baralića i ne pojesti malo pečenja, kažu da izuzetno prija u letnjim mesecima. Rebarca i Koka kola su savršena kombinacija. Odlučujem da ne idem auto putem već starim putem Preljina - G.Milanovac- Ljig. Navedeni put bih preporučio svima jer je od otvaranja auto-puta totalno rasterećen, maltene prazan. Podloga dobra, krivine takođe i pun gas, koliko Honda može da izdrži. Moja preporuka je da se od Ljiga do Beograda ide novim auto-putem, stari nije zanimljiv za vožnju a i dosta je oprerećen. Pauza u Lazarevcu, tankanje. Prosečna potrošnja 6,2l, nije loše, ispostavilo se nekoliko puta da sa mojom vožnjom i opremom uvek toliko troši, jednom sam ga spustio na 5,9 i to je to.. Da ga vozi kolega koji je otkazao put dva dana pre polaska išao bi i ispod 4, takav mu je stil vožnje. Doček u Beogradu je bio standardan, dobra pljeskavica, nekoliko točenih piva, konačni pregled oba motora, pripreme za spavanje. Sutra idemo, konačan plan se pravi. Brat prepušta meni da ucrtam koordinate, kaže da sam ja vođa puta. Ne osećam se tako, ali ajde.. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MarkoIv 269 Napisano Mart 28, 2020 U prolazu, 10 postova Lokacija: Zvečan, Beograd Motocikl: Cagiva Navigator 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Samo gas brat! Sad mi se prijede pecenje..Pozdrav za @bgvozdic, uskoro Sicilija kad se sredi situacija. Ja odlucujem samo dan pre jer je Aprilija uvek spremna..Sto se tice potrosnje, u odnosu na brata mi ostane kilo pecenja na 200km dzabana a opet mi gleda u auspuh Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stevan85 122 Napisano Mart 29, 2020 U prolazu, 80 postova Lokacija: Zvecan Motocikl: Aprilia Caponord 1000, Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Dan 2, 06.08.2019. Ranimo, poslednje pripreme prtljaga i krećemo. Da bi dobili u vremenu idemo auto-putem, kod Malog Požarevca se isključujemo i što bi rekli stari preko Male Krsne za Požarevac. Dalje puštamo da nas vodi navigacija što i nije bilo loše, prolazimo kroz sela, divna zemlja, lepota živa. Ne možemo a da se ne slikamo pored polja suncokreta.. Prolazimo i kroz mesto Kasidol, rodno mesto Dragane Mirković, što nas posebno oduševljava.. Uličicama i sokacima, malo po malo, dolazimo do magistrale i gazimo dalje. Golubac, tu smo rešili da napravimo lepu pauzu i iskuliramo kako treba, što svima preporučujem. Prelepo mesto, ljudi, sređen kej, parkovi, Dunav, sve kako treba da bude. Lep doručak u lokalnoj pekari, kafa u bašti, manja šetnja, uživanje.. Nismo imali vremena da obiđemo i Tvrđavu, uživali smo spolja u njenoj lepoti i obećali da sledeći put svraćamo.. 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pajja 175 Napisano Mart 29, 2020 Svrati ponekad, 105 postova Lokacija: Bela Crkva - Banat Motocikl: MT-09 TRACER Prijavi odgovor kao problematičan pratim, extra je Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stevan85 122 Napisano Mart 29, 2020 U prolazu, 80 postova Lokacija: Zvecan Motocikl: Aprilia Caponord 1000, Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Posle dužeg odmora u Golupcu nastavljamo dalje. Dunavska magistrala, raj za vožnju i uživanje. Vreme idealno, put neopterećen, asfalt na dosta mesta pohaban i krpljen ali meni ne predstavlja problem već čisto zadovoljstvo. Vozač iza, na Apriliji, stisnuo zube i prati, ne javlja se. Da mu ne bi smetali izduvni gasovi išao sam više ispred, uz povremeno čekanje.. Dosta motorista prolazi uz uredno javljanje, uglavnom stranci. uz jezero ima baš dosta mesta za odmor, letnjikovca, sa lepom hladovinom. Ko je spreman i ima hranu može lepo da ruča, uživa u pogledu i tišini. Mi smo odmor proveli samo uz piće, razgovor i po neku sliku. Dosta brodića plovi jezerom, ko ima vremena lepa stvar je vožnja, nije skupo. Veći je izbor sa Rumunske strane, o tome kasnije. Sledeća pauza Donji Milanovac, lepo mestašce.. Meni nije ostalo u nekom sećanju jer smo tankali mašine i džep je bio dosta tanji. Aprilija atlantic troši znatno manje, tu je bilo malo zezanja ali i to je proslo. Morao sam i Marku da napravim malo merak jer je to ujedno bila i jedina prednost Aprilije, na ostalim poljima je debelo kaskala. Na svakoj sledećoj pumpi smo tankali odvojeno, da se ne bi zadržavali. Malo po malo i stižemo do Hidroelektrane Đerdap, po dogovoru tu prelazimo u Rumuniju. Bez previše peripetija prelazimo granicu, odmah razmenjujemo novac, neka se nađe. Auto-put u Rumuniji i Bugarskoj je besplatan za motoriste, bitna informacija za one koji planiraju da idu.. 5 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zivko 301 Napisano Mart 29, 2020 Svrati ponekad, 335 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: BMW R 1250 GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Lepe ti slike. Lepo ti ovo pises.sa.o napred. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Deki Katana 1784 Napisano Mart 30, 2020 Zainteresovan, 618 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki GSX 750 F Prijavi odgovor kao problematičan Tako je, samo napred, sad bar ima vremena za podsecanja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stevan85 122 Napisano Mart 30, 2020 U prolazu, 80 postova Lokacija: Zvecan Motocikl: Aprilia Caponord 1000, Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Po prelasku granice idemo desno ka Severinu, zaobilazimo grad, potom nižemo mesta Halanga, Malovac, Kokorova, Brošteni, Rošiuca, Čuperčeni, Kalnik, Balešti i stižemo u Targu Žiju. Ovaj deo put je izuzetno dobar za vožnju, širok put koji uglavnom ima i širi asfaltirani deo pored puta, kao neka manja zaustavna traka. Prijatno me je iznenadila vozačka kultura u Rumuniji. Poštuju se pravila saobraćaja a poseban odnos imaju prema motoristima. Čim vide motocikl iza sebe pomeraju se maksimalno moguće u desno, koristeći i zaustavnu traku, propuštaju nas. Maltene nije bilo potrebe nigde da usporavamo, gas, pozdrav i samo napred. Mesta su mala, prilično nerazvijena, ni nalik na EU kakvu nam predstavljaju u javnosti. Vozić iz obližnje fabrike prelazi put, pruga uska kao na Šarganskoj osmici, voz radnički ali je atrakcija. Deca mašu, pozdravljaju motore, srećni i zadovoljni kad obratimo pažnju na njih i svirnemo. Turiranje nije dolazilo u obzir zbog brata na Apriliji, zaneće se i ode napred. Targu Žiju, pravimo pauzu. U lokalnom marketu uzimamo nešto da popijemo i prezalogajimo, zaposleni ljubazni i kulturni. Gradić mali, ne previše razvijen, standard reklo bi se nizak. Verovali ili ne u narednim kilometrima ne možemo da nađemo adekvatan parking gde bi odmorili, popili piće i zasladili se malo. Na izlazu iz grada stajemo na običan trotoar i pravimo lepu pauzu koja nam je mnogo prijala. Nastavljamo dalje, nižu se Kopačoasa, Beđenštij, Baja de Fier, Horezu, Riminicu Vilcea i oko 18h stižemo u Kurtea de Arđeš, gde po planu treba da noćimo. Nemamo mesta za posetu pravoslavnom manastiru već idemo pravo u smeštaj koji smo bukirali. Topla preporuka za Apartmane Ruxi, dobra lokacija, ljubazno osoblje, zatvoren parking, top sobe, sve što je potrebno za pravi odmor. U istom smeštaju srećemo gospodina iz Požarevca koji je kolima krenuo gde i mi, kao i troje kolega na motorima iz Beograda i Pančeva. Desilo se da su nam se ceo sutrašnji dan putevi preplitali, da smo se dobro družili i upoznali, pozdrav za Željka, Nenada i Peđu. Pregledali motore jedni drugima, rekoše mi da su mi zadnje pločice pri kraju ali izdržaće. I pored provere pred put desila se loša procena. Sam grad Kurtea de Arđeš je malo mestašce koje očigledno bolje živi u letnjim mesecima, Uredno, čisto, ok ljudi, sve u svemu lepo za boravak. Dosta motora je parkirano ispred Motela i privatnih smeštaja, što stvara lep ambijent. Ima par lepih restorana, svraćamo na dobar ručak/večeru, čorbica, pivo... Šetamo još jedan krug ne bi li našli neki dobar kafić ali slaba vajda, ništa od pića i provoda. Umorni se vraćamo nazad i spavamo kao bebe, sutra je dan D. 8 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zeza 20 Napisano Mart 31, 2020 U prolazu, 35 postova Lokacija: Pozarevac Motocikl: Yamaha Tracer 7 Prijavi odgovor kao problematičan Samo napred!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stevan85 122 Napisano April 3, 2020 U prolazu, 80 postova Lokacija: Zvecan Motocikl: Aprilia Caponord 1000, Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Dan 3 - 07.08.2019. Transfagarasan (manje teksta-više slika). Posle lepog odmora u apartmanu došlo je i vreme za rano ustajanje. Svi smo bili spremni kao zapete puške, potovarili motore i spremni za pokret. Gazdarica apartmana nam kuva po kafu koju pijemo na zajedničkoj terasi isprativši izlazak sunca. Lokalni poznavaoci vremenskih prilika kažu da nas čeka lep i sunčan dan. Palimo mašine i krećemo. Izlazimo iz Curtea-e i krećemo pravo ka planini. U početku je put vrlo uzan sa konstantnom punom linijom što ponekad zanemarujemo. Nalećemo na izuzetno veliki i uređen moto kamp, preporuka za kampere. Ne svraćamo u dvorac Poenari, sada uviđam da je velika greška. Dalje idemo do brane i jezera Vidaru, prelepo. Namerno ne davim tekstom, sada prednost imaju slike. Uživajte.. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stevan85 122 Napisano April 3, 2020 U prolazu, 80 postova Lokacija: Zvecan Motocikl: Aprilia Caponord 1000, Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Nakon brane doručak u lepom restoranu u nedođiji.. Punih stomaka idemo pravo na vrh, upoznajemo dosta naših ljudi, Kraljevo, Banja Luka, Beograd.. Duži odmor na vrhu, 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stevan85 122 Napisano April 3, 2020 U prolazu, 80 postova Lokacija: Zvecan Motocikl: Aprilia Caponord 1000, Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Još jedan obrok sa Rumunskim specijalitetima, spust i dolazak u Sibinj.. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djomla199 567 Napisano April 4, 2020 Svrati ponekad, 354 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW F650GS twin (800) Prijavi odgovor kao problematičan Bravo,samo peglaj ,ja sam trebao prošle godine da idem,ali zbog ne ozbiljnosti oko organizacije i odustajanja nekih prijatelja nisam otišao pa se nadam da ću ove godine u Avgustu da obiđem TA i TF. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dtesic 374 Napisano April 4, 2020 Svrati ponekad, 428 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: kavasaki kle, BMW K 1200RS Prijavi odgovor kao problematičan hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
00vladan 301 Napisano April 4, 2020 Svrati ponekad, 174 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Fixie Prijavi odgovor kao problematičan Odlične slike i tura! Taman može da mi posluži kao zagrevanje za istu ili sličnu rutu ove godine. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10581 Napisano April 5, 2020 Drug član, 3417 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Takodje pratim, beležim, merim ovu i ostale pričice i pripovetkice na ovu temu... planiram (kao), videćemo razvoj situacije... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pashutin 167 Napisano April 5, 2020 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Beograd - Cerak Motocikl: Ex Vstrom now searching... Prijavi odgovor kao problematičan Mene je isto par dana delilo da obidjem turu, ali me je posao omeo. Naravno, planiram sam jer je tesko i sa sobom da se uklopim .Preporuka od mene, da jednom opet odete na istu turu, ali iz drugog pravca , kao sto i ja planiram Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...