Funduk 29 Napisano Jun 11, 2008 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Novi beograd Motocikl: nista do daljneg. . . Prijavi odgovor kao problematičan Posto sam primetio da je postalo popularno po (J)evropi da stevljaju turbine na motore,mene zanima koja je donja granica kubikaze na koju moze da se stavi turbina?Video sam da stavljaju na R1,ZX12. . .itd ali mene zanima od manjih kubikaza ,na koju moze da se stavi.Zanima me sta moze da se desi u negativnom smislu sa motor? I naravno,koja turbina moze da odgovara motoru? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Jun 11, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan mislim da moze da se stavi i na manju kubikazu,ali mislim da steti motoru,posto se turbo motori rade sa manjim stepenom kompresije zbog opterecenja radilice... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drag 6 Napisano Jun 11, 2008 Svrati ponekad, 446 postova Lokacija: ADA Prijavi odgovor kao problematičan Moze i na manje kubikazu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Jun 11, 2008 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan precesljaj malo forum, drag je radio svog suzukija pa vidi kako to ide, a posalji pp GIXER-u i on je to radio. uglavnom, po meni, to je prevelika zajebancija i neisplativo za manje kubikaze jer nije ni jeftino a ni jednostavno napraviti to da funkcionise dobro. bolje te pare dodaj i kupi nesto od minimum 750ccm pa ako ti je malo snage onda stavljaj turbinu. po meni to ima smisla samo na motorima preko 1000 kubika i sa nekih 140-150ks jer stvar je jednostavna, imas mali motor sa malo snage lepo kupis veci, a kad imas veliki motor sa dosta snage i to ti je malo e onda ide turbina... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
neshitza 0 Napisano Jun 11, 2008 Svrati ponekad, 179 postova Lokacija: Novi Beograd, blok 63 Prijavi odgovor kao problematičan Je l to beshe uradio ghost rider? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladaSrbijaSP 0 Napisano Jun 11, 2008 Svrati ponekad, 217 postova Lokacija: Smed.Palanka Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da steti motoru...Kod motora sa turbinom drugaciji su klipovi i sve ostalo je ojacano.Na leru ima manju kompresiju da bi u gasu imao istu ili vecu od motora(kad turbina dostigne pun pritisak) bez turbine.A sto se tice kubikaze mislim da je nebitno,jer su pre jedno 20 god ugradjivali u neke motore od 650 kubika turbine.Tehnologija je napredovala i sto ne bi moglo da se stavi turbina na jos manj kubikazu...Na youtubu sam video snimak lika sa nekom vespom od mislim 150 kubika(2t) i turbinom... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 207 Napisano Jun 11, 2008 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan Inace u seriji imas Peugeot sa turbinom (ili to bi kompresor) od 125 ccm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
grof 624 Napisano Jun 11, 2008 drkadzija, 1227 postova Lokacija: novi sad Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza Prijavi odgovor kao problematičan U manje više normalnoj upotrebi motora turbina ti nije neophodna a pročitaj kolike je drag-u muke stvarala, ako ti je malo snage kupi motor veće zapremine i fabričke snage, niko me nemože ubediti da nije dovoljno 170-180ks i 300kmh+ finalne brzine nekog fabričkog r-a. Dali turbina šteti motoru? pa rekao bih da, pogotovo kad se nestručno ugradi, za ugradnju turbine koliko znam idu i klipovi sa ojačanim čelima klipa, posebni ležajevi radilice, klipnjače i sl.što nije nimalo jeftino , mada su Drag i Gixxer mnogo jači od mene po tom pitanju pa će ti verovatno dati bolje odgovore. Moj savet ti je da se okaneš ćorava posla i to neradiš ako želiš da se dugo i problema voziš, nađi motor koji te po fabričkim performansama zadovoljava i to je to. Uživaj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 384 Napisano Jun 11, 2008 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Ghost rider (onaj švedski) je turbinu ugradio na Hajabusu i imao je preko 450 KS. To se čudo u šestoj na 250-300 km/h dizalo na zadnji prostim dodavanjem gasa. A koliko proklizava, to ne treba ni da se priča... Takođe, u Švedskoj je 90-i-neke jedan dečko (Patrik Firstenhof) ugradio turbo na GSX-R 1100 da bi postigao svjetski rekord (tada, ne znam da li je ostao da važi do danas) u vožnji troje na zadnjem točku i postigao brzinu od 22? km/h tom prilikom... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Funduk 29 Napisano Jun 11, 2008 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Novi beograd Motocikl: nista do daljneg. . . Prijavi odgovor kao problematičan Evo da malo objasnim o cemu se radi. . .posto sam moj motor kolko tolko sklopio ,izgleda da cu dobiti jos jedan agregat idetican mom.i hteo sam da napravim malu zajenaciju da vidim kako bi to sve zajedno izgledalo.Ipak to je motor od 140 kg ,ima 50 konja i plus turbina - - nemam pojma kolko bi to islo! turbinu mogu lako da nadjem ali me zanima koja bi tu mogla da ide?! Hvala svima na savetima! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Floyd**** 15 Napisano Jun 11, 2008 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan mozes se prvo igrati sa ventilima,usisom,ausphom,stepenom kompresije itd... za turbinu treba i puno kesa i znanja nije to samo staviti je Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srkixt660 28 Napisano Jun 11, 2008 Zainteresovan, 651 postova Prijavi odgovor kao problematičan 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Jun 11, 2008 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan probaj da sastaviš ta dva agregata pa da napravič četvrtaka. druže to je nisplativa zajebancija i nikako ne spada u kategoriju "da se malo zezam", savetujem ti da pročitaš dragovu temu malu tuning pa ćeš imati kompletniju sliku. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zeljko_srb 8 Napisano Jun 11, 2008 Zainteresovan, 845 postova Lokacija: Srbija/Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan bolje da stavis recimo od kawe 1000 kubika masinu na taj tvoj, i onda ti nije ni potrebna turbina. a i ici ce jako dobro. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srkixt660 28 Napisano Jun 11, 2008 Zainteresovan, 651 postova Prijavi odgovor kao problematičan 22 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drag 6 Napisano Jun 12, 2008 Svrati ponekad, 446 postova Lokacija: ADA Prijavi odgovor kao problematičan precesljaj malo forum, drag je radio svog suzukija pa vidi kako to ide, a posalji pp GIXER-u i on je to radio. uglavnom, po meni, to je prevelika zajebancija i neisplativo za manje kubikaze jer nije ni jeftino a ni jednostavno napraviti to da funkcionise dobro. bolje te pare dodaj i kupi nesto od minimum 750ccm pa ako ti je malo snage onda stavljaj turbinu. po meni to ima smisla samo na motorima preko 1000 kubika i sa nekih 140-150ks jer stvar je jednostavna, imas mali motor sa malo snage lepo kupis veci, a kad imas veliki motor sa dosta snage i to ti je malo e onda ide turbina... Imas pravo! Evo stavio sam podaci u "turbocalculator"-u. Kad imas 0.8 bar pritisak, a kompresioniomjer imas 8:1, nemas intercooler, vazduh ima 22 celsius. kad imas 1100 ccm onda izlazi 208 ks kad imas 500 ccm onda izlazi 95 ks Sad razmisli malo, da li vredi da zajebavas sa turbom. Ja ne bi radio! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
revolution 52 Napisano Jun 12, 2008 Drug član, 1261 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Matematika nije tako jednostavna. Gornji pritisak koji bi mogao da isteraš je negde oko 1 bara. Smanjenje kompresije izvodiš podbacivanjem alu distanca ispod cilindara (water-jet je čudo) i produženjem lanca bregaste. Ostatak je egzoterija, rezultat zavisi malo od matematike a više od proba. Probao sam svojevremeno Kawu 750 turbo, i mogu ti reći da je rezultat impresivan, taj motor bi se mogao potrkati sa bilo kojim novijim Rom od 1000 ccm, a količina straha je neverovatna, pošto Turbo gap je nomoguće izbeći na 4000 kada se upali turbina. ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Funduk 29 Napisano Jun 12, 2008 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Novi beograd Motocikl: nista do daljneg. . . Prijavi odgovor kao problematičan Znam da je ta zajebancija skupa. . ali bi voleo da osetim na tako malo motoru osecaj kad te "pukne" turbina na 4000 rpm!! ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AreOut 8 Napisano Jun 12, 2008 Zainteresovan, 978 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ima u BG jedna R1 prodaje se sa oko 250 KS, mislim da je 7-8 hiljada evrica. To bi ti bilo najjednostavnije a i najjeftinije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drag 6 Napisano Jun 12, 2008 Svrati ponekad, 446 postova Lokacija: ADA Prijavi odgovor kao problematičan Jeste, ni noviji motor ne da ono sto motor sa turbom. Nesto fantazija kad postize 1,5 bar !!! na 9000 obrtaja (na 11000 obrtaja 310 ks, na 9000 obrtaja 250 NM!!!!), i u 5. brzinu isto tako gura kao i 1. brzinu, samo vise brze ides. Ali bas zbog toliko obrtnimomenat, ako vozis na dobro asfalt i imas dobro gumu nazad, kvacilo za cas ode. Misli, da hoces napraviti od starije masinu koji nema injektor, onda najjednostavnije da tako napravis, da izmedu glavu i karburatora stavis turbinu. Ali pre od kad pocinjes da napravis, procitaj ovo: http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=3462.180 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svrle 2 Napisano Jun 12, 2008 Svrati ponekad, 229 postova Prijavi odgovor kao problematičan Inace u seriji imas Peugeot sa turbinom (ili to bi kompresor) od 125 ccm on ima kompresor,a ne turbinu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...