Marokanac 1882 Napisano Jun 6, 2008 Drug član, 1073 postova Lokacija: Beograd.........Srbija....... Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar Prijavi odgovor kao problematičan Put KOULA-MOUTOU – LIBREVILLE Oktobar 2007, doslo vreme da idem na godisnji odmor, nalazim se u Gabonu, grad Koula-Moutou (u daljem tekstu KLM) udaljen 760 km od glavnog grada Libreville. Kontrolu gradilista sam priveo kraju, naplaceno je i dogovor sa gazdom firme je “pao”, idem mesec dana na G.O. u Srbiju. Po povratku sa odmora moram da dodjem opet u KLM da zvanicno zatvorim gradiliste i podelim otkaze lokalnoj radnoj snazi, resih da idem kolima putem do LBV. Saglasnost sam dobio od gazde, krecem 07.10.2007. u 03:00 ujutru, kako bi pokusao da stignem u toku dana do LBV. Krenuo sam tacno u 03:00 i posle 2 sata i 49 minuta pocelo je da se razdanjuje i magla je polako pocela da se razilazi. U prolazu slikam reku Komo. Nastavljam put, moram biti jako oprezan, kisna sezona je u toku i desava se da dodje do odrona, sa malo zemlje moze i neko stablo da sklizne…… Malo zatim nailazim na prvi mali problem na putu………..ovde se to zove « burbije » sto bi u prevodu bilo « blatiste gde mozes da zaglavis ». Meni je lakse nego li kamionima, vozim Nissan pick-up « Hardbody », 3,2 litra, dizel, 6 cilindra i normalno ima 4x4, visok je dovoljno. Poneo sam hranu (u malom frizideru), 2 paketa vode, 2 kante po 35 lit. nafte i dodatni rezervni tocak………trebalo bi da bude dovoljno. Radi sigurnosti nosim matchetu (dugi africki noz) i sajlu celicnu (ako zaglavim negde da moze neki kamion da me izvuce iz blata). Put je jako, jako los, polako se napreduje………prosecna brzina je smesna, kasnije cu vam pokazati fotografiju koliko sam presao kilometara i koliko je sati (vreme iz foto aparata) i shvaticete. Put je lateritni, kise ga speru, kamioni ga slome i nastane “burbije”. Evo fotografije koja dokazuje da sam presao 265,6 km za 7 sati i 19 minuta………..prosecna brzina je celih 36,30 km/h. Inace Gabon je drzava koja se nalazi u centralnom delu Afrike, ekvator prolazi kroz Gabon, ima oko 1,2 miliona stanovnika od kojih oko 350.000 zivi u Libreville-u, ostalo po manjim gradovima Port Gentil, Franceville, Oyem, Koula-Moutou i sl….. U Gabonu ima oko 40 etnickih zajednica, od kojih su najzastupljenije Fang, Bakota, Nzebi, Bantu, Mijene…… Povrsina Gabona je slicna bivsoj YU, oko 90 % je pokriveno dzunglom, klima je veoma vlazna i topla…….cele godine. Oko 9 meseci – kisna sezona, oko 2,5 meseca susna sezona (juni, juli, avgust) i u januaru 15-20 dana bez kise…..ostalo kisa pada skoro svaki dan, obicno predvece pocne i tokom noci stane tako da jutro svane suncano i sparno. Ponekad kisa zna da potraje par dana. Zanimljivo je kako tu ogromnu kolicinu vode zemlja absorbuje za vrlo kratko vreme. To mu dodje “tropska klima”. Gabonci su jedan vrlo neradan narod……to je istina. Ovde ne postoji glad, priroda je vrlo darezljiva (voce, divljac….) tako da nema gladnih, a i nema ih puno. Radne navike nisu stekli………mada se mi (poslodavci) trudimo da ih naucimo. Ali, da se vratimo putu do Libreville-a. Nailazim do metalnog mosta posle koga se ulazi u Nacionalni park po imenu « Lope » Malo dalje, morao sam da slikam jedini saobracajni znak koji sam video na putu od Koula-Moutou do Libreville-a, drveni znak koji na jednom racvanju pomaze da dolazeci iz Libreville-a ne odete u rezervat vec da nastavite prema Lastourville-u i dalje za Koula-Moutou ili Franceville. Kasnije, prelazeci jedan od bezbroj mostova, slikao sam kako lokalno stanovnistvo pere ves …..na reci. To je ovde uobicajeni nacin i mogu vam reci da ves posle tog pranja nije « cisto belo » kao iz masine za pranje vesa, ali zadovoljava potrebe. Prolazeci kroz gradic Lope vidim relej mobilne telefonije ….i koristim priliku da se javim da napredujem bez problema. Put se priblizava jedinoj pruzi koja postoji u Gabonu, takozvani “TransGabonais” i koji povezuje Libreville sa Franceville-om (oko 86o km putem), sluzi pre svega za transport rude mangana (ovde kazu manganez) koja koliko ja znam o tome je neophodna za legiranje celika. Koristi se i za transport ljudi, put traje obicno 1 dan, a moze da potraje i vise dana ako ostane u kvaru, ili kao sto se desilo nedavno – sudario se voz sa slonom i iskocio iz sina. Kazu slon se nije zalio…otisao u sumu, voz je cekao 3 dana da ga postave na sine kako bi nastavio put……putnici su cekali u vagonima. Iz okolnih sela su im donosili voce i nesto hrane, kazu da je flasa piva kostala 5000 cfa, koja inace kosta u radnji 375 cfa (1 euro = 655,975 cfa), nisu se bas preterano grabili za pivo. Na ovim putevima nema putara, nema saobracajnih znakova i kada voda odnese deo puta prvi od vozaca koji to primeti – obelezi uz pomoc granja i lisca kako bi obavestio ostale putnike. Izlazim iz Nacionalnog parka Lope Put je vrlo los, opran od mnogih kisa, kamenje viri i maksimalna brzina 30 km/h, na 35 km/h sasija na granici raspadanja…….i tako nekih 20-30 km. Rezultat, jedna od dve kante goriva koje nosim u rezervi je pukla od vibracija i nafta se izlila, smrdi…..stajem i bacam probusenu kantu. Opet jedan od mnogih “burbije” Nastavljam put, i posle predjenih 430 km za ukupno 15 sati i 31 minut po lateritnom putu prelazim most posle koga je najzad asfaltiran put, istina prepun rupa dubokih i po 40 cm i u precniku i do 2 m. Put me vodi prema gradicu Ndjole (rupicastim asfaltom), stizem i vidim – kolona stoji. Nas nekoliko pokusavamo da zaobidjemo kolonu……..ali vidimo da je blato ucinilo svoje……….”burbije” u sred gradica, ovde je asfalt nestao i zastoj je totalan. Razlog je pre svega sto sa obicnim automobilima pokusavaju da prodju……i normalno zaglave se u blatu, onda izlaze putnici i guraju, to isto vazi i za Taxi mini-bus – rezultat je da sam tu cekao oko 1 sat i 20 minuta u kolima. Klima radi, jedem sendvice, pijem vodu i cekam. Nastavljam boljim asfaltom i stizem ubrzo do EKVATORA po kisi. Put me dalje vodi preko gradica Kango do Libreville-a gde stizem na 12 km od grada u 17:45. Takozvani PK12 (Point kilometrique ili na nasem kilometarska tacka 12 je tacka odakle pocinje neka vrsta predgradja Libreville-a i posto je to jedini put koji vodi iz i u LBV, guzva je velika. Problem je sto svi voze jako sporo i “zevaju” levo desno posto uz put prodavci iznose ribu, povrce, voce, divlac na prodaju. Sam ulazak od PK12 do moje firme je trajao oko 3 sata, tako da kad sam ugasio auto bilo je oko 21:00. Sve u svemu putovao sam 760 km 18 sati, sveukupne pauze nisu trajale vise od dva sata. Znaci proveo sam u voznji 16 sati, prosecna brzina 47,5 km/h, potrosio sam nafte oko 110 litara. Nije lose……… Sledeca prica o Africi ce biti isto tako iz Gabona ali sa fotografijama biljaka, ljudi, sela, gradova, reka, obale na Atlantskom okeanu………..nazvacemo je “Gabon – prica br. 2”. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marokanac 1882 Napisano Jun 6, 2008 Drug član, 1073 postova Lokacija: Beograd.........Srbija....... Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar Prijavi odgovor kao problematičan Kao sto sam obecao........istina sa nekoliko dana kasnjenja........prica iz Afrike je stigla, nadam se da ce vam se svideti. Ako vam se svidi, u sledecoj prici ce biti manje teksta, vise slika prirode, ljudi, ...... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
K_A_W_A 946 Napisano Jun 6, 2008 Drug član, 1187 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Druze, svaka ti cast. Drago mi je da sam te upoznao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
benjamin 9 Napisano Jun 6, 2008 Zainteresovan, 695 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kao sto sam obecao........istina sa nekoliko dana kasnjenja........prica iz Afrike je stigla, nadam se da ce vam se svideti. Ako vam se svidi, u sledecoj prici ce biti manje teksta, vise slika prirode, ljudi, ...... samo udri dalje p.s. što mi ne odgovaraš na mail Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
crnamrlja 22 Napisano Jun 6, 2008 Zainteresovan, 755 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Multistrada 950S Prijavi odgovor kao problematičan marokanac, samo napred nemoj da smanjujes ni broj slika ni kolicinu teksta! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
benjamin 9 Napisano Jun 6, 2008 Zainteresovan, 695 postova Prijavi odgovor kao problematičan marokanac, samo napred nemoj da smanjujes ni broj slika ni kolicinu teksta! a ni broj SATI po KILOMETRU Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djura 28 Napisano Jun 6, 2008 Drug član, 2245 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan e to smo hteli Hvala Marokanac! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
motoras 195 Napisano Jun 6, 2008 Drug član, 1162 postova Lokacija: turija Motocikl: Kawasaki Z750 Prijavi odgovor kao problematičan odlicno samo pisi i stavljaj slike sa obzirom da tamo zivis trenutno sigurno ces imati jos ovakvi slika i zanimljivi dozivljaja staviti ovde Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4761 Napisano Jun 6, 2008 Ne silazi, 5555 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Nikad kraja!!! Samo napred!!! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marokanac 1882 Napisano Jun 6, 2008 Drug član, 1073 postova Lokacija: Beograd.........Srbija....... Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar Prijavi odgovor kao problematičan Zahvaljujem se svima na vrlo pozitivnim komentarima.............OK, nastavljamo onda sa pricama iz Afrike.........ima toga dosta, kada vam dosadi vi recite. Pokusacu da napravim i jednu reportazu (znaci mnogo vise fotografija nego li teksta) o jednom mom prijatelju koji zivi u Australiji i po zanimanju je "World Traveler" (ako nisam pogresio to bi bilo "Svetski putnik"), covek je cudo, opisacu vam gde je sve bio i fotografije slede za njegovu poslednju turu koja je bila Srbija (selo Bozica na Vlasini) start a cilj (koji je postigao posle 90 dana) je Cap Town - Juzno Africka Republika. Treba mi malo vremena, jer kao sto znate ovde radim - a posla ima dosta. Pozdrav svima........ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joseph B. 142 Napisano Jun 6, 2008 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan ... ima toga dosta, kada vam dosadi vi recite. ... Onda ces se nacekati... ;D Hocemo jos! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kochaMatori 1108 Napisano Jun 6, 2008 Bona Fides, 1310 postova Lokacija: Kraljevina Mirijevo - Beograd Motocikl: http://www.motoscout.de Prijavi odgovor kao problematičan i ja sam nestrpljiv da vidim nastavak. Samo napred. p.s. Kakav li si tek gradjevinac kad ovako dobre reportaze radis Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marokanac 1882 Napisano Jun 6, 2008 Drug član, 1073 postova Lokacija: Beograd.........Srbija....... Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar Prijavi odgovor kao problematičan i ja sam nestrpljiv da vidim nastavak. Samo napred. p.s. Kakav li si tek gradjevinac kad ovako dobre reportaze radis Nisam gradjevinac po struci, vec ekonomista.........ali zivot kazu pise romane........meni je napisao da budem u Africi sa gradjevincima kojima dugujem puno. Radeci sa njima zaradio sam za sve motocikle koje sam kupovao tokom poslednjih 32 godine. Ovim putem im se svima zahvaljujem na saradnji........... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MOTOSIKI 7 Napisano Jun 6, 2008 Svrati ponekad, 316 postova Lokacija: Krusevac Motocikl: Moto guzzi Nevada 750; Honda CB 750 K7 Prijavi odgovor kao problematičan E to ti je zivot!Ja sam gradjevinac i nikako da odem odavde!jbga!Svaka cast i veruj mi da ti zavidim! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoholic 2331 Napisano Jun 7, 2008 ¡Siempre adelante!, 2188 postova Lokacija: Kalifornija Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster Prijavi odgovor kao problematičan I posle neko kaže loši putevi u Srbiji. Bravo Marokanac! Sjajno opisano! Nemoj da smanjuješ ni tekst ni slike! Jedno pitanje: Jel' ovo reklama za kuće u novogradnji? Ako sam dobro izračunao, cena je 115 hiljada evra? :o I'l je nešto totalno deseto u pitanju? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KNELE 14 Napisano Jun 7, 2008 Svrati ponekad, 197 postova Lokacija: Kula Motocikl: ... Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav Marokanac!Ovo je extra,samo nastavi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marokanac 1882 Napisano Jun 7, 2008 Drug član, 1073 postova Lokacija: Beograd.........Srbija....... Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar Prijavi odgovor kao problematičan Hvala svima jos jednom na lepim komentarima.......prija mi. Potrudicu se da sledeca prica bude jos bolja. Za "Motoholic"-odgovor: Ne.....to nije reklama za novogradnju, vec reklama Celtel firme za mobilnu telefoniju. Ovde u Gabonu ima 3 firme Celtel, Libertis i Moove i malo se bore za sto vise klijenata. Ovom reklamom najavljuju da je u igri kao nagrada kuca u vrednosti od 75 miliona cfa (u pravu si oko 115.000 evra). Do te nagrade se dolazi kupovanjem dopuna (impulsa telefonskih) i na kraju izvlacenje serijskog broja dopune.....ne mora niko ni da bude izvucen, ako dopuna nije ni prodata. Sve su to igre........mamipara. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GoranTini 319 Napisano Jun 7, 2008 Zainteresovan, 542 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: GS Prijavi odgovor kao problematičan Matori bajkeru svaka ti cast i hvala, drago mi je sto sam te upoznao na davanju krvi u Bgd-u. Samo napred. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Crven Ban 604 Napisano Jun 7, 2008 Drug član, 1221 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: BMW sekta Prijavi odgovor kao problematičan Saka cast na reportazi a verovatno i na tvojoj hrabrosti da ceo put predjes sam u Dzipu. Nije isto voziti kroz dzunglu i autoputem gde postoji sva bulumenta pomagala. Jos jednom svaka cast. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Borko_smorko Napisano Jun 7, 2008 Prijavi odgovor kao problematičan Istinski sam uzivao. Samo tako nastavi. Zavidim ti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brutus 4 Napisano Jun 7, 2008 Svrati ponekad, 416 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan I ja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6116 Napisano Jun 8, 2008 Drug član, 3019 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Takodje. Bravo, odlicno, jos!!!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...