Jump to content

Moto Zajednica

Ulje za 4t skuter

Recommended Posts

• Zainteresovan, 850 postova
  • Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i

Drži ga na tamnom i hladnom mestu i ne bi trebalo da bude problema. Kako u menjaču traje duže nego u flaši?

Послато са M2007J3SY помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 236 postova
  • Motocikl: Vespa GS 160, Vespa GTS 300 HPE
23 hours ago, Krokodilo said:

И баш бих волео да ми неки "научник" објасни разлику измеџу стандардног мото уља и оног специјалног за V агрегате а богами и БОКСЕРЕ.emoji848.png

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Vidi, jesam naučnik iz polja tehničkih nauka, mada ne tehnolog, ali sam razgovarao sa njima o tome i ima smisla. Kod linijskih motora, kod kojih su cilindri uglavnom postavljeni skoro vertikalno, ulje se ravnomerno razmazuje karikama po celoj površini cilindra, jer klip ide gore-dole, a gravitacija vuče ulje nadole ravnomerno, sa svih strana. Kod V motora, a posebno kod boksera, kritičan je gornji deo cilindra ("gornji poluciilindar", da ga tako nazovemo"), jer cilindar stoji horizontalno i ulje uvek teži da ide nadole, a klip radi levo-desno. Ovo možda izgleda zanemarljivo, jer se ulje mnogo više razmazuje klipom i karikama nego gravitacijom, ali na duge staze priča ima smisla. Zbog toga se za V i bokser motore dodaju aditivi koji povećavaju atheziju (prianjanje) ulja, pa ono duže "lepi" za površinu cilindra i tako se umanjuje efekat gravitacije.

Ovo je teorija, koja pije vodu, ali ipak treba sve uzeti sa rezervom, koliko proizvođači stvarno stavljaju tog aditiva i koliko je on efikasan, a koliko je to, sa druge strane, samo marketinška priča i "šišanje ovaca".

Pozz!

• Podržavam 1

• Ne silazi, 4817 postova

Кад се агрегат упали, свако ко схвата шта се у њему дешава, ове теороје не само што не пију воде него и терају на смех. Осим ко што Јоза рече да се мазне још који динар по литру ниједна друга теорија нема везе.

Zato sam ti rekao, da je to uglavnom "šišanje". A ovo je obrazloženje tehnologa. 

Sve u svemu, ako iole redovno menjaš ulje, nema šanse da motor dobije oštećenje zbog nepodmazivanja, naravno ako je ulje odgovarajućeg sastava, gradacije i specifikacije. Mnogo pre mi njega promenimo nego što ono izgubi svojstva, bez obzira kog je proizvođača, i tu se u potpunosti slažem sa  tobom. Ali uvek ćeš imati fensere kojima " ne pada na pamet da sipaju svakakvo đubre", nego samo top ulja (čitaj skupa). Zbog takvih se to i radi. Naravno, motori vrhunskih performansi, trkalice i slično su druga priča, ali to nije tema ovde.

• Sviđa mi se 1

Kao kad odem da kupim ulje za auto, koje menjam na 15000km. Kupim po preporuci proizvođača ulje za 2800 din (4l), a prodavac me udavi da je ono od 5000 ipak bolje. Jeste bolje, ali je ovo sasvim dovoljno dobro i to je to.

Исто око "технолога" : разлика измеџу обичног и скутерашког уља. Замисли уље за скутер и зими остаје ретко јер има таквих адитива. Као машина је близу земље и хладноча згусне ауто уље. Кажем, ако ти опалим једну шамарчину има да ти зуји у ушима бар два дана. Прво ко вози скутер зими и друго нисам знао да уље у ауту стоји далеко од земље.

• Sviđa mi se 1
  • Haha 2

Da budem iskren, u auto sam sipao Motul (Ester) jer ga vozim ko da sam ga ukrao, mada se i to menja jer ne mogu da se naplaćam kazni, a imao sam i "hladjenje" bez dozvole za B kategoriju 6 meseci. Kako god, primećujem da se motor sija iznutra "ko tepsija". Ester je rastvarač, tako da je potrebno manje sintetičkig deterdženta u ulju, te s tim ulje bolje podmazuje. Ovo je sve teoretski, ali je Masina stvarno cista. Kad sam menjao lanac, u servisu su me pitali "koje ono beše ulje sipamo kod tebe?" jer je sve bilo čisto ko dukat.
PS: zbog cene sam prešao sa Ester na GTL tehnologiju, i sad u auto sipam Shell Ultra. Kad valja za Ferari, dobro je i za moju šklopociju.

И Кастрол чисти, и Силколин/Фукс и у принципу свако добро уље и оригинално. Које наравно не изаџе "као дукат" и после 15-20000 километара.

• Ne silazi, 2915 postova

ja sam posle 6000 km kad je zazimilo ispusito menjačko ulje i u flašicu stavio.Posle mesec dana se video talog .Još posle mesec dana sam vratio ulje.To sam radio radi experimenta da vidim zašto treba menjati menjačko ulje na 3000 i bilo je taloga u tom deci ulja ali ništa bitno.Talog naravno nisam vratio.

Постоји и хемија коју убациш у уље и талог се згрудва а уље постане како ново. Неки адитив количине као капи за очи намењено за хипоидна уља у хидро уља.

• Drug član, 3033 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
On 5/18/2021 at 3:55 PM, sasa ns 1 said:

ovo je novosadsko ulje ,i ja sam pobornik litarskog pa menjaj 100 godina,ili uzmeš od auta ,valda svi imau auta .Ja imam od auta za 3 promene.Jedino mi nije jasno zašto u autu ulje traje bar 30000 km pa na više a u skuteru 3-4000 isto ulje.Uslovi rada su veoma slični pa nema nikakve logike osim da se u menjaču skutera nešto  raspada i kruni pa ga treba ispustiti.Ali opet da se tolko kruni menjač bu umro.

Ništa mi nije jasno

Te priče da u autu ulje traje 30.000km je priča ovih što prodaju kola. Uzme se auto na lizing, 4 godine, 3 zamene na 30.000km i posle toga auto je za otpad.

Garancija je istekla - ali dođi da ti prodamo delove. A i radni sati su nam povoljni. Nećeš?! Pa kupi novi.

On topic:

U PCX125 Honda kaže da ide isto ulje u menjač kao i u agregat. 10w30 MB

Promenio član Andrej_Hotstepper

• Ne silazi, 2915 postova

GOVORIM O MENJAČKOM ULJU.a kod mene u lancia delti 1.4 turbo benzin motorno ulje je 30000 km interval  ili 2 godine ,dizel 35.000 i to samo ako je vozi pola kilometrsže godišnje

Ako Se prelazi manje recimo do 10000 godišnje onda je interval godinu dana.To je interesantno manje voziš češće menjaš.

30.000km i 2 godina ako se ne vozi u teškim uslovima. Ako se vozi u gradu, prepoloviti. To kaže i proizvođač. Ulje strada od kratkih relacija, od vode, benzina, itd. Na dugim relacijama sve to ispari iz ulja, a i ređe se kontaminira u odnosu na pali-gasi, stani kreni vožnju na kratkim relacijama

Kupio nov pre tri godine,prešao samo 6-7 hiljada. Ranije nisam vozio skuter pa ne mogu da ga uporedim, ali u odnosu na motor je potpuno druga priča. Najviše mi smeta što slabije koči u odnosu na motor. Mašina prosta, klon matora Honde, tako da za sad samo menjam ulje i filter vazduha, radi ko sat. Potrošnja (kao i kod svih) veća nego kataloški

• U prolazu, 9 postova
  • Motocikl: SYM Symphony SR 125i

Pozdrav, 

nov sam ovde na forumu kao clan, ali pratim vas odavno. Naime, muči me jedno pitanje u vezi ulja, koje sipati u motor od skutera. Prosle godine sam kupio skuter, Sym Symphony SR 125i Euro4 2020 god., jos je u garanciji ali sam odustao od ovlascenog servisa i resio sam da sam servisiram motor. Ulje koje je do sada sipano u servisu je polusintetika 10w40, JASO MB, API SL, i menjaju ga na 3.000 km! Nastavio sam da sipam isto to ulje ali sam skratio interval na 2.000 km, posto moj skuter nema pravi filter ulja, nego obicnu mrezicu za hvatanje metalnh opiljaka i nista vise. Nošem mislju da mi je motor relativno nov, presao je oko 9.000 km, ima ajnspric ubrizgavanje a ne karburator, ima dve sonde, katalizator itd..dosao sam na ideju da pocnem da koristim neko bolje i kvalitetnije ulje, a ne polusintetiku 10w40 koju sipaju u sve moguce skutere(pa i kineze) kao najekonomicnije resenje. Prvo sto mi pada na pamet je da predjem na full sintetiku, konkretno IPONE Katana Scoot 5w40, JASO MB API SM specifikacija, dakle ulje namenjeno za skutere sa suvim kvacilom. E sad, da li je pametno za moj skuter, preci sa polusintetike 10w40 na full sintetiku 5w40 i na koliko kilometara menjeti ulje. Neki od ljudi ovde sa foruma mi predlazu da koristim ulje za automobile, u smislu jeftinija su a ista stvar sa drugom nalepnicom?! Unaprad se zahvaljujem ako sam malo dosadan, ali niko sa sigurnoscu ne zna da mi da tacan odgovor pa se eto obracam vama. Hvala jos jednom.

Promenio član zikapn

• U prolazu, 9 postova

U fabrickom uputstvu stoji preporuka 10w30 a za hladnije dane ispod nule, 5w40! Ali ne piše da li polusintetika ili sintetika, samo stoji gradacija!

Promenio član zikapn

Pozdrav, 
nov sam ovde na forumu kao clan, ali pratim vas odavno. Naime, muči me jedno pitanje u vezi ulja, koje sipati u motor od skutera. Prosle godine sam kupio skuter, Sym Symphony SR 125i Euro4 2020 god., jos je u garanciji ali sam odustao od ovlascenog servisa i resio sam da sam servisiram motor. Ulje koje je do sada sipano u servisu je polusintetika 10w40, JASO MB, API SL, i menjaju ga na 3.000 km! Nastavio sam da sipam isto to ulje ali sam skratio interval na 2.000 km, posto moj skuter nema pravi filter ulja, nego obicnu mrezicu za hvatanje metalnh opiljaka i nista vise. Nošem mislju da mi je motor relativno nov, presao je oko 9.000 km, ima ajnspric ubrizgavanje a ne karburator, ima dve sonde, katalizator itd..dosao sam na ideju da pocnem da koristim neko bolje i kvalitetnije ulje, a ne polusintetiku 10w40 koju sipaju u sve moguce skutere(pa i kineze) kao najekonomicnije resenje. Prvo sto mi pada na pamet je da predjem na full sintetiku, konkretno IPONE Katana Scoot 5w40, JASO MB API SM specifikacija, dakle ulje namenjeno za skutere sa suvim kvacilom. E sad, da li je pametno za moj skuter, preci sa polusintetike 10w40 na full sintetiku 5w40 i na koliko kilometara menjeti ulje. Neki od ljudi ovde sa foruma mi predlazu da koristim ulje za automobile, u smislu jeftinija su a ista stvar sa drugom nalepnicom?! Unaprad se zahvaljujem ako sam malo dosadan, ali niko sa sigurnoscu ne zna da mi da tacan odgovor pa se eto obracam vama. Hvala jos jednom.
За све си храбро донео одлуку, само те ово питање око полу или фул синтетике мучи.

S obzirom da je 10w30 default sa opcijom 5w40, ja sam mu preporučio 5w40 auto ulje Shell Helix Ultra 5w40, moderno sintetičko GTL/PAO ulje skromne cene, bar u odnosu na Scooter sintetike koje su 10-15eur po litri. U mom sokoćalu od prošle godine samo auto ulje cirkuliše. Mašina "peva". Doduše ja sipam Mobil 1 fs rally 5w50, s obzirom da je default 15w40.

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 9 postova

Da, samo to, polu-sintetika ili full sintetika, pitanje je sad?? I da li skuter ili auto ulje?!

Promenio član zikapn

I u kosačicu sipam sintetiku, jednostavno treba joj duže vremena da se "razbije" , pa mi je mirna glava, a menjam na 50 radnih sati. A skuter ili auto ulje iz moje perspektive je samo pitanje bacanja para ili kupovine po povoljnijoj ceni. Ovo ne važi za auto ulja nižeg kvaliteta, ali ako je Shell Helix Ultra 5w40 dovoljno dobro za Porše ili Ferari, valjaće i za naša sokoćala.

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja