Jump to content

Moto Zajednica

Ulje za vile

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 385 postova

Kao sto sam naslov kaze,trebao bih da zamenim semeringe viljske,pa me interesuje sledeca

stvar.

Sipati ulje koje fabrika propisuje tj preporucuje

ili mogu da sipam po sopstvenom izboru,a to bi bilo gusce ulje.

U pitanju je CBR,drugar je na SRAD-u sipao gusce ulje i kaze da mu je super.

Da li to skodi nesto semerinzima,da ne bi  propisali.

Sta je pametno uraditi?

Hvala svima unapred........... ;D ;D ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1854 postova

ne skodi im nista, sve zavisi od predjene km, u starije motore se sipa gusce ulje da bi se kompenzovala pohabanos delova unutar viljuske...

sto ce reci da sve zavisi od stanja tvoje viljuske.

• Zainteresovan, 528 postova

Semerinzi se po pravilu menjaju ako se sipa novo ulje, obziroma da zelis da sipas jos gusce ulje zameni semeringe pod obavezno.

Namece se pitanje koliko je staro to  ulje u viljusci, moze se desiti da ti je mekana viljuska zbog starog ulja pa bi zamena istom gradacijom dala zelejni osecaj. Ne bih  dublje zalazio u gustine ulja jedino bih ti jos dao obrazlozenje zasto da zamenis semerigne ako menjas ulje.

Ako sipas novo ulje, koje ima istu oznaku gustine kao ulje koje je vec bilo, novo ulje  sigurno pravi veci pritisak jer jos nije promenilo svoja svojstva pod uticajm ekspplatacije kao sto se desilo sa starim uljem i moze se desiti da ubrzo nakon zamene stari semerig poklekne pod uticajem novog ulja a ako sipavas ulje vece gustine ovaj rizik je izrazeniji.

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

1. Ljudi, imate POTPUNO PODESIVO ogibljenje, a vi hocete da se igrate sa gradaciom ulja?! Recite mi cime ste (ili niste) zadovoljni pa cu vam reci kako to da resite. U igrarije sa gradaciom ulja se upustaju samo iskusni trkacki timovi, tj njihovi mehanicari... (neko prozvan? ;D)

Ako sipas novo ulje, koje ima istu oznaku gustine kao ulje koje je vec bilo, novo ulje  sigurno pravi veci pritisak jer jos nije promenilo svoja svojstva pod uticajm ekspplatacije kao sto se desilo sa starim uljem i moze se desiti da ubrzo nakon zamene stari semerig poklekne pod uticajem novog ulja a ako sipavas ulje vece gustine ovaj rizik je izrazeniji.

A?

Uglavnom, svojevremeno kad smo krpili motore za "drzi bure vodu", navijanje opruge semeringa i za nijansu GUSTIJE ulje su sprecavali curenje semeringa... neko vreme.  ;D Tako da ti ta teorija ne pije vodu, redje ulje lakse nadje put napolje...

A inace, sama zamena ulja bez semeringa, u najmanju ruku nema smisla!  ;)

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Jel moze neko da mi kaze gde ima da se kupi taj fork oil ili koje vec koristite za viljuske?

Svaka bolje opremljena prodavnica ga ima. Pregledaj ove gore, sa banera. Pretezno se kod nas nalazi Ipone i Motul.

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Semerinzi se po pravilu menjaju ako se sipa novo ulje, obziroma da zelis da sipas jos gusce ulje zameni semeringe pod obavezno.

Svako fabrički ugradjeni japanski semering ako je ispravan ima da nadživi novi domaći, tako da bez preke potrebe uopšte ne savetujem zamenu...

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Kao sto rekoh, CBR 900RR ima podesavanje opruge i hidroulike u oba pravca, tako da mislim da je krajnje... neozbiljno... da tvrdocu regulises viskozitetom ulja.

No, tvoj motor, ti radi kako ti volja... Sa tehnicke strane, neces imati nikakvih problema.

• Svrati ponekad, 208 postova

Neznam gde ste vi to culi ili procitali da se semerinzi menjaju zajedno sa uljem... Ne to se ne radi... Sto bih menjao semering ako nije propisao? To se jako lako ustanovi, opipas stap iznad semeringa i ako je mastan, onda je propisao... Ako menjas semeringe, onda se menja i ulje... Jako malo ulja dospe do semeringa jer se akcija sa uljem desava dosta nize od semeringa, pa ono sto malo zapljusne, semering mora da spreci da izadje... Isto tako viskozitet ulja ne utice na semering...

Inace zamena ulja u viljusci se radi periodicno svakih recimo za moj motor svakih 8000 milja...

Moja preporuka ti je da sipas ulje koje ti preporucuje proizvodjac, mislim da ako ti je viljuska u dobrom stanju, i stavis gusce ulje, mozes ubrzati trosenje viljuske...

• U prolazu, 38 postova
  • Motocikl: CBR 900 RRX

Ono sto kaze fabrika, pa ga onda podesis po fabrickom savetu sto se tice klikova.

i ne preporucujem IPONE ni u ludilu. sipao prosle godine, sada ce tu nesto provereno i iz inostranstva,

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

da ne otvaram novu temu da pitam ovde,pre 2000km sam menjao semerige i opet je jedan procureo.problem je sledeci,

prethodni vlasnik verovatno nije znao kako da skine semerige pa je verovatno pokusao sekacem ili ostrim srafcigerom,tako da je sada stap malo zagreban u gornjoj zoni,znaci to ostecenje kaci semerig samo kada je viljuska skroz izvucena ali izgleda da je dovoljno da ga osteti.e sada dali postoji neki nacin da saniram to ostecenje?znaci hrom je dobar nije izlizan,ali ima 1-2 risa po 5mm koji prave problem,cime bih morao popuniti te riseve?ako bih obrusio onda bih skroz morao da skinem hrom...ima li nekog leka?posto je ris prilicno plitak ne verujem da bi tecni metal mogao da drzi...dali neko ima neku ideju?inace semerige sam uzeo u louisu pise da su japanski...sipao sam hidraulicno ulje.ima li neko neku ideju?

• Svrati ponekad, 208 postova

da ne otvaram novu temu da pitam ovde,pre 2000km sam menjao semerige i opet je jedan procureo.problem je sledeci,

prethodni vlasnik verovatno nije znao kako da skine semerige pa je verovatno pokusao sekacem ili ostrim srafcigerom,tako da je sada stap malo zagreban u gornjoj zoni,znaci to ostecenje kaci semerig samo kada je viljuska skroz izvucena ali izgleda da je dovoljno da ga osteti.e sada dali postoji neki nacin da saniram to ostecenje?znaci hrom je dobar nije izlizan,ali ima 1-2 risa po 5mm koji prave problem,cime bih morao popuniti te riseve?ako bih obrusio onda bih skroz morao da skinem hrom...ima li nekog leka?posto je ris prilicno plitak ne verujem da bi tecni metal mogao da drzi...dali neko ima neku ideju?inace semerige sam uzeo u louisu pise da su japanski...sipao sam hidraulicno ulje.ima li neko neku ideju?

Neznam kako da ti pomognem oko problema osim da ti dam moje misljenje a ono je da samo ispoliras taj deo gde ti je zagreban stap, odnosno ono sto strci iznad povrsine stapa treba da se skine (jer to secka semering sa unutrasnje strane), a sama rupa nastala paranjem sekaca ili srafcigera neka ostane, jer kada malo zaravnas ivice recke, mislim da nece seckati semering... Nadam se da si me skontao... Ako nisi, pitaj sta ti nije jasno... Ako nije nista jasno, reci da ponovim  ;D

A sad jedno pitanje, koje gradacije je to hidraulicno ulje koje si sipao? SAE 90? Ako je 90, to nevalja! Pitnaje: jel ti tvrda viljuska?

Za viljuske ide fork oil sto je ustvari 10W 30 motorno ulje ili ATF ulje... Tako pise u knjizi odrzavanja mog motora, a predpostavljam da je tako i za tvoj...

Pozz

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Meni je na mz-u ispadao jedan semering i krno sam mu tigar lepak koji je popunio zazor.

Posle toga sam skakao po rupama po livadi i nije otpao  ;D

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

pa pokusacu tako,narucio sam semerige iz louisa pa stizu za par dana,,,,nisam pametan dali ponovo da menjam oba ili samo da zamenim levi koji je procurio.?

hidraulicno ulje nije gusto ,mozda je malo gusce nego atf a mozda i nije,viljuska je ok nije ni premeka ni pretvrda,isto ulje sam sipao i u mz-a

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja