Jump to content

Moto Zajednica

Manastir Mileševa, kanjon Mileševke, tunel...

Recommended Posts

 • Drug član, 1521 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: BMW R1200 GSA K51, BMW R1250 GSA

Nakon sto sam na jednoj od tema postavio par fotografija na kojima je popularni tunel u kome je sniman film "Lepa sela lepo gore", dobio sam nekolicinu poruka sa pitanjima u vezi lokacije. Da ne bih odgovarao na poruke ponaosob u sledecih par postova cu (zbog lakseg pregleda) pokusati da prenesem svoje utiske jer je celokupno podrucje Manastira Mileseva kao zasticeni prirodni, kulturni i istorijski kompleks idealan za vikend obilazak i laganu avanturu.

 

Manastir Mileseva 

 

P1120798.jpg 

 

Manastir Mileseva je mesto od kojeg mozda prvo treba krenuti u obilazak. Posle Studenice, jedan je od najpoznatijih srpskih srednjevekovnih manastira udaljen nekih 6 km od Prijepolja. Veoma je posecen i popularan medju znatizeljnim turistima i vernicima. Manastir je kao svoju zaduzbinu podigao kralj Stefan Vladislav u 13. veku i u njoj je i sahranjen. 1543. godine je u manastiru otvorena prva srpska stamparija kupljena u Veneciji za 2000 dukata. Dukate su svestenici zaradili prodavsi u Dubrovniku 4700 ovaca namenjenih za izvoz u Italiju. Medjutim manastir je najvise poznat po tome sto su u njemu bile polozene mosti Svetog Save koje su turci u 16. veku preneli u Beograd i spalili na Vracaru sa namerom da uniste njegov kult, dok su najveca umetnicka vrednost ovog manastira njegove svetski poznate freske. Nakon osam osmanlijskih rusenja i skrnavljenja, manastir je i dalje zadrzao svu svoju lepotu. 

 

Iako se mogu videti mnoga dela koja se ubrajaju u najznacajnija Evropska ostvarenja srednjeg veka daleko najpopularnija je freska "Beli andjeo" delo nepoznatog autora. Na njoj je prikazan Arhangel Gavrilo koji prstom pokazuje na prazan Hristov grob, odnosno na mesto Hristovog vaskrsnuca. Napomenuo bih da sam fotku freske preuzeo sa interneta jer je slikanje bilo zabranjeno pa sam se toga i pridrzavao. Zanimljivost vezana za ovu fresku je da je u prvom satelitskom prenosu video siglala izmedju Evrope i Amerike 1962. godine medju prvim kadrovima zapravo emitovana slika freske Belog andjela iz Mileseva koji je sirom sveta bio prepoznat kao simbol mira. Takodje uz pomoc Evropske Svemirske Agencije Milesevski andjeo se bukvalno vinuo u nebo putem signala koji je poslat u svemir kao poruka mira ka potencijalnim nepoznatim civilizacijama.

 

beli_andjeoserbia.jpg

 

P1120815.jpg

 

P1120793.jpg

 

Donacija ruskog biznismena - zvono tesko 9000 kg, prvo po velicini u Srbiji (6200 kg je tesko glavno zvono na na Hramu Sv. Save na Vracaru) 

P1120796.jpg

 

P1120805.jpg

 

P1120808.jpg

 

Ko se bude odlucio za posetu manastira Mileseva uz malo srece moci ce da poseti i riznicu, odnosno manastirsku izlozbu raznih vrednih eksponata. Rekoh uz malo srece jer je temperatura izlozbenog prostora kontrolisana pa se posetioci pustaju periodicno i u manjim grupama. Meni mozda najupecatljiviji eksponat je Žezlo (stap) svetog Save.

 

P1120800.jpg

 

 P1120801.jpg

 

P1120804.jpg

 

P1120803.jpg

 

Nastavice se...

 • Sviđa mi se 1
 • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Duh Bez Sekire, 1037 postova
 • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
 • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Dok kolega ne nastavi, samo da dodam da je u manastiru moguće prenoćiti - smeštaj u konacima je prijatan i jeftin. Ja već godinama, što sam, što porodično, kad god me put nanese (posebno ako idem za Crnu Goru), isplaniram noćenje u Mileševi :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 1521 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: BMW R1200 GSA K51, BMW R1250 GSA

Tunel iz filma: "Lepa sela lepo gore"

 

P1120827.jpg

 

Prijepolje sa svojom okolinom je bilo deo veoma prometnog rimskog trgovackog puta koji se protezao od Dubrovnika do Carigrada. Turci su ga zatim koristili uglavnom za svoje karavane dok se 1945. godine nakon zavrsetka rata doslo do ideje da se na delu starog karavanskog puta napravi moderan prioritetni put. Magistrala je trebala da povezuje dolinu reke Lim sa Pesterom i da u mnogome olaksa zivot lokalnom stanovnistvu. Nakon mnogobrojnih odlaganja svecano otvaranje je bilo zakazano za 1982. godinu, medjutim od planiranih 12 probijeno je 9 tunela i na tome se stalo.

 

Cela prica oko nezavrsene "slepe" magistrale i napustenih tunela kao i istiniti dogadjaj za vreme rata u Bosni koji se odigrao 1992. godine kod Visegrada u tunelu "Brodar" na uscu Lima u Drinu, posluzili su reditelju Srdjanu Dragojevicu da snimi svima vec dobro poznati film: "Lepa sela lepo gore".

 

Tunel u kome je sniman film se nalazi nedaleko od manastira Mileseva i prvi je u nizu na nezavrsenom putu. Ja sam uspeo motorom da se probijem preko nekih kamendzura i dodjem do samog tunela. Usled ucestalih odrona nekada to i nije moguce pa se do tunela moze stici jedino peske. Nisam sreo ni teta Djanu ni Drekavca :) dok je brundanje bokser motora medju napustenim zidinama bilo jedino sto je remetilo mir i spokoj okoline. Drekavcev tunel danas izgleda ovako:

 

P1120828.jpg

 

imageproxy_1.jpg

 

P1120821.jpg

 

P1120819.jpg

 

imageproxy.jpg

 

P1120824.jpg

 

Nastavice se...

 • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 1521 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: BMW R1200 GSA K51, BMW R1250 GSA

Kanjon Mileševke

 

Milesevka je jedna od manjih reka ciji kanjon pleni lepotom, dubinom (na pojedinim mestima i preko 300 metara) i netaknutom divljinom sto je zapravo njeno glavno obelezje. Sam kanjon je dugacak oko 10 km i njegov deo oni hrabriji i u boljoj kondiciji mogu prepesaciti stazom usecenom u stene. Staza krece od sela Medjani a zavrsava se nedaleko od Milesevske tvrdjave. Staza je na pojedinim delovima veoma uzana, negde cak i oko pola metra dok je sa druge strane ponor dubok oko 100 metara pa se ne preporucuje solo posetiocima. 

 

Pogled koji se pruza sa ulaza u prvi tunel.

image.jpg

 

Za one koji zele da naprave manji krug, obidju okolinu i sidju do same reke predlazem da krenu od vec pomenutih tunela. Kao sto sam napisao u prethodnom postu u prvom tunelu do kog se dolazi iz pravca manastira sniman je film "Lepa sela lepo gore". Slepa magistrala nastavlja dalje i zavrsava se bukvalno u stenama, samo uzana staza nastavlja dalje i nije za one koji se plase visine. Za one koji zele da sidju u kanjon na zidu jednog tunela je jasno nacrtana strelica koja pokazuje stazu koja vodi ka reci. Od prvog tunela pa do strelice (staze) je potrebno oko 20-25 minuta pesacenja.

 

image.jpg

 

Po preporuci ljudi koji se bave planinarenjem samo korito reke mozete obici u rasponu od nekoliko stotina metara dok je za dalji obilazak potrebno ozbiljnije planinarenje jer se nailazi na vece stene i nepristupacan teren.

 

image.jpg

 

image.jpg

 

image.jpg

 

Ko se bio odlucio za obilazak tunela i silaska u kanjon treba da se vrati istim putem nazad do racvanja makadamskog i asfaltnog puta. U odlasku ili povratu sa slepe magistale mogu se videti pecine isposnice Sv. Save uklesene u litice na cijem se vrhu nalazi stari grad - tvrdjava Milesevac. Sv. Sava je u pecinama provodio dosta vremena gde je pisao sam ili sa svojim ucenicima. Pored Savinih pecina, postoje i impozantne pecine isposnice monaha koje se nalaze na tesko dostupnim mestima.

 

image.jpg

 

Po dolasku na pomenuto racvanje asfaltni put vodi nizbrdo do restorana i ribnjaka "Kanjon". Tu je moguce videti i mapu na kojoj su prikazane staze koje vode do pecina isposnica, Savine vode, dzamije u Hisardziku i do same tvrdjave. Sve staze su dobro obelezene tako da ne postoji mogucnost da se zaluta.

 

DSCN0586.jpg

 

Savina voda se nalazi u jednoj od cetiri Savinih iposnica, veruje se da je veoma lekovita i da pomaze osobama sa slabijim vidom.

 

Isposnica_Svetog_Save_Savina_voda.jpg

 

Staza do same tvrdjave vodi pored dzamije koja se nalazi u selu Hisardzik. Ono sto je manje poznato je da se u dzamiji cuva Kuran star oko 400 godina sto ga najverovatnije cini najstarijim Kuranom na Balkanu.

 

 image.jpg

 

Milesevac je tvrdjava koja se nalazi na strmoj steni nedaleko od manastira Mileseva. U istorijskim spisima se prvi put spominje 1444. godine medjutim veruje se da je nastala u prvoj polovini 13. veka u isto vreme ili nesto pre nastanka manastira. Namena joj je bila zastita samog manastira kao i dela bitnog trgovackog puta koji je tuda prolazio. Turci su je zauzeli 1465. godine i za vreme njihove vladavine dobija ime Hisardzik koje se do danas ocuvalo kao ime sela ispod tvrdjave (nekadasnjeg predgradja). Milesevac je inace spomenik kulture i pod zastitom je drzave. Ko se odluci da poseti tvrdjavu zaista nece zazaliti, pogled sa vrha je fantastican!

 

Fotke sa vrha nazalost nemam pri ruci jer mi se samo mali deo fotografija nalazi na laptopu dok je vecina ostala u fotoaparatu. Posto trenutno nisam kod kuce (radim u inostranstvu) nazalost nisam u mogucnosti da sve zanimljive fotografije i postavim.

 

Nastavice se...

 • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 1521 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: BMW R1200 GSA K51, BMW R1250 GSA

Kako pronaći?

 

Kao sto sam vec napisao, manastir je udaljen od Prijepolja nekih 6 Km. Put je dobar i postoji nekoliko putokaza koji vas usmeravaju ka manastiru tako da je mogucnost da se pogresi veoma mala.

 

image.jpg

 

Ukoliko nastavite dalje i prodjete manastir pocinje uspon i put zavija desno oko manastira. Vec nakon nekoliko stotina metara dolazi se do racvanja na kome asfaltni put nastavlja desno nizbrdo a makadamski put pravo. 

 

image.jpg

 

Oni koji zele da obidju tunele o kojima sam pisao, sidju u sam kanjon do reke ili nastave pesacenje kanjonom stazom usecenom u stene treba da produze pravo makadamskim putem. Tunel u kome je sniman film "Lepa sela lepo gore" je prvi u nizu i nalazi se nedaleko od racvanja. Nakon racvanja postoji malo prosirenje sa leve strane makadamskog puta dokle inace i moze da se pridje autom. Ja sam motorom uspeo da se probijem do samog tunela (i dalje) ali imajte na umu da su odroni cesti i da na putu lako moze da vas zaustavi nesto poput ovoga pa obilazak treba nastaviti peske.

 

image.jpg 

 

Ko se odluci za obilazak Savinih pecina, Savine vode, dzamije, tvrdjave... na pomenutom racvanju treba da nastavi asfaltnim putem nizbrdo ka restoranu i ribnjaku "Kanjon".

 

Na Gugl mapi se racvanje puteva odnosno put koji vodi ka restoranu "Kanjon" uopste ne vidi. 

 

 image.jpg

 

Mnogo bolji je satelitski snimak na kome sam markirao mesto gde se razdvajaju makadamski i asfaltni put, kao i lokaciju Drekavcevog tunela. :)

 

image.jpg

 

Nadam se da ce ovih nekoliko postova kao predlog za vikend putovanje pomoci ili bar zainteresovati one koji razmisljaju o poseti ovog kraja. Ko se bude odlucio zaista nece zazaliti.

 • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Ne silazi, 5461 postova
 • Lokacija: Kraljevo
 • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Hvala na ovako detaljnom pojasnjenju. 

Ako znas, voleo bih jos jedno pojasnjenje...koji tunel iz "Lepih sela" se nalazi u kanjonu Lima od Priboja prema Drini (BiH)? Da li je u pitanju tunel u kome se desila istinita radnja, a u ovom u kanjonu Mileševke je sniman film?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 1521 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: BMW R1200 GSA K51, BMW R1250 GSA

@doktor - nema na cemu. ;)

 

Da, u tunelu "Brodar" kod Visegrada se desio istiniti dogadjaj po kome je Dragojevic snimio film. Scene vezane za tunel su snimane na lokaciji odnosno u tunelu koga sam opisao u ovoj temi. 

 

Koga interesuje istinita prica neka baci pogled na video.

 

 

 

 • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 1521 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: BMW R1200 GSA K51, BMW R1250 GSA

Evo da dopunim temu videom koji sam snimio sa vrha same Mileševske tvrđave. Pored panorame celog kraja dole u kanjonu se vidi i makadamski put koji vodi do tunela kao i sam tunel u kome je sniman film "Lepa sela lepo gore" o kome sam već pisao.

 

 

 • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 1250 postova
 • Lokacija: Novi Sad
 • Motocikl: SMC 300

Malo o tom putu. Na brzinu nadjeno, a citao sam poodavno u vreme kad sam tamo zalazio i bolje, detaljnije price.

prijepolje_-_sjenica.jpg
SANDZAKPRESS.NET

Prijepolje, Sjenica  – Odbornici Skupštine opštine insistirali su da se pokrene inicijativa za nastavak izgradnje puta...

 

 • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Svrati ponekad, 141 postova
 • Lokacija: BGD
 • Motocikl: Sym symphony 50

Prošao sam ovim putem kolima, pre par godina. Oko 25km (od manastira do Aljinovića), trajalo je tričavih 90 minuta. Avantura

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3470 postova
 • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
 • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
On 24.3.2020. at 9:14, balkanlover70 je napisao:

@yogi

ja nisam uspeo da otvorim nijednu tvoju sliku,a zasto :neznam:

Isti slučaj?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 1521 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: BMW R1200 GSA K51, BMW R1250 GSA
On 3/24/2020 at 9:14 AM, balkanlover70 said:

@yogi

ja nisam uspeo da otvorim nijednu tvoju sliku,a zasto :neznam:

 

26 minutes ago, zika56 said:

Isti slučaj?

Ni ja ne mogu da vidim fotografije koje sam postavio... :neznam:

 

Pošto ne mogu više da editujem stare postove, dajte mi malo vremena da prekopam foldere pa ću ponovo postaviti neke zanimljive fotografije vezane za ovu temu.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 1521 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: BMW R1200 GSA K51, BMW R1250 GSA

Pošto se prethodno postavljene fotografije više ne vide postaviću nove kako bi se nadovezao na ono što je u postovima iznad već napisano.

 

Manastir Mileševa

  

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

5.jpg

 

6.jpg

 

7.jpg

 

8.jpg

 

 • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 1521 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: BMW R1200 GSA K51, BMW R1250 GSA

Kao što je kolega @icatenej iznad već napomenuo, u manastiru je moguće i konačiti (prenoćiti). Manastir ima istočni, stari i caričin konak. Osim što su im pozicije drugačije unutar manastirskog kompleksa, za razliku od prva dva caričin konak ima samo jednokrevetne sobe i pozicioniran je nad samim ušćem reke Kosaćanke u Mileševku.  Prošlog leta me je prenoćište u manastirskom konaku koštalo 1000 din. Sobe su izuzetno čiste, uredne i svaka ima svoje kupatilo. Peškiri, gel i papuče su obezbeđeni tako da onaj ko reši da prenoći o tim stvarima ne mora da razmišlja. 

 

Još jedan detalj. Pošto motorom ne može da se uđe u manastirski kompleks odnosno da se priđe do samog konaka potrebno je parkirati na parkingu ispred manastira. Ukoliko je neko možda na proputovanju i ima natovaren motor nema potrebe da sve skida ili brine za stvari jer je odmah tu na kapiji 24h prisutan dežurni policajac u civilu.

 

13.jpg

 

14.jpg

 

15.jpg

 

 • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Aktivni korisnici   0 članova

  • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
 • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja