Jump to content

Moto Zajednica

Koju gumu kupiti ?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 468 postova
  • Motocikl: BMW R 1150 GS (2003)

Pozdrav svima ;)

Vreme je da se menja guma pa se dvoumim sta kupiti ???

Prednja mi je Pirelli Diablo Rosso (2014), guma je kao nova i stavljena je prosle godine.

Zadnja je Continental Sport Attack i vreme je da se menja, do sada sam sa ovom kombinacijom bio prezadovoljan.

Jedina mana zadnjoj je sto se brzo trosi, putujem sa boljom polovinom, zadnjim koferom i bocnim torbama.

Razmisljam se da ovoga puta  uzmem umesto sport gume neku putnu gumu, ali koju ?????

Jedinu koju sam za sada nasao je:

ContiRoadAttack 2 160/60 - 17 (69W) TL = 20200 RSD

Prodavac mi tvrdi da na mog SV-a 650n moze da stane i :

ContiMotion 180/55 ZR 17 M/C (73W) TL = 14700 RSD

Guma je dosta sira i dosta jeftinija pa me zanima jel stvarno moguce staviti tu gumu i kako ce se ponasati motor u voznji sa tom sirinom ???

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6032 postova

Nisam strucnjak za gume i sam se cesto nalazim u dilemi ali ono sto mogu da ti kazem nemoj uzimati 180 nikako. Drugo ne znam kakav ti je stil voznje ali ako putujes natovaren i sa zenom ne verujem da "divljas" po krivinama pa nemas ni razloga da juris 'sportsku" gumu. Pogledaj Michelin Pilot Road ili Pilot Power 2CT. Pilot Road 3 ti je u motolandu oko 17.000 din a Pilot Power 2 CT oko 15.000 din naravno u dimenzijama 160/60/17. Zatim imas Dunlop Qualifier za oko 12.000 din itd

• lone wolf, 525 postova
  • Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R

Preporuke za Pilot Road 3 dosta dobar grip ima po vlažnom kolovozu a i ovako znači za neku sport/turing vožnju super.

Ja sam sa continental gumama za motor odavno završio.Poz

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Sve zavisi od namjene. Ako ides sa polovinom po vasarima onda ta 180-ca ima smisla. :)

LM, zar road attack nije tour guma? Nisam vozio te contie nikad, ali ima sport attack i road attack, pa mi to nekako analogno sport i tour.

Koliko si presao s njom?

• Podržavam 1

Pozdrav svima ;)

Vreme je da se menja guma pa se dvoumim sta kupiti ???

Prednja mi je Pirelli Diablo Rosso (2014), guma je kao nova i stavljena je prosle godine.

Zadnja je Continental Sport Attack i vreme je da se menja, do sada sam sa ovom kombinacijom bio prezadovoljan.

Jedina mana zadnjoj je sto se brzo trosi, putujem sa boljom polovinom, zadnjim koferom i bocnim torbama.

Razmisljam se da ovoga puta  uzmem umesto sport gume neku putnu gumu, ali koju ?????

Jedinu koju sam za sada nasao je:

ContiRoadAttack 2 160/60 - 17 (69W) TL = 20200 RSD

Prodavac mi tvrdi da na mog SV-a 650n moze da stane i :

ContiMotion 180/55 ZR 17 M/C (73W) TL = 14700 RSD

Guma je dosta sira i dosta jeftinija pa me zanima jel stvarno moguce staviti tu gumu i kako ce se ponasati motor u voznji sa tom sirinom ???

Mile ne pratis na casovima :D lepo je covek napisao da menja sport attack za road attack ;)

Sport attack je vrh guma, jedino eto sto se brzo trosi, pogotovo kad sam natovaren.

Stavio sam je polovnu pred pocetak prosle sezone, imala je jos uvek vidljiv natpis "sport attack" na gazistu, i trenutno ima jos malo profila na sebi.

Koliko sam presao sa njom nemam pojma, ali sam se slatko navozao prosle godine.

Jednostavno se osecas sigurno i oseca se da se guma lepi na asfaltu.

Medjutim morao sam da je krpim prosle godine i sada pocinje da pusta.

Pilot Road sam imao pre continentalke i (licno) mislim da je guma sranje zivo, pre bih probao Dunlop.

Stavljene su obe nove, sa prednjom nije bilo problema, ali zadnja je klizala kao po loju.

Nekoliko puta sam imao problema u krivini sa tom gumom, i kada sam je zamenuo svanulo mi je.

Jbga, kad imaju tako komplikovana imena... :D Sto kazu stari bosanci, i normalan bi poludio. :)

Ja isto sad browsam po gumama... mukica.

Za 15K sam potrosio jednu MPP3 i jednu Pirelli Angel GT.

Mislim da je odnos negdje 6 KKm MPP3 i 9KKm Angel, s tim da potonje ima jos nesto malo.

Opet, MPP3 je ulivala mrvicu vise povjerenja u horizontali...

A opet, jedan od iskusnijih Mileta mi jednom prilikom rece "Mile, svaka drzi. Razlika je samo kad se koja ugrije". :)

uh uh :D

Ma pusti mene u tri lepe ja sam uzeo GP Racer za Navak i potrosio za cca 250 km :P sad sam porucio novu ali hard. PP3 sam vozio dve sezone i nije losa guma ali ne moze da se meri sa GP Racer-om po pitanju drzanja.

Na SV-u sam imao i Metzeler M3 i onako osrednje sam bio zadovoljan. Continental bih uzeo za auto uvek ali mi nekako nisu za motor (verovatno gresim). Jbg ja nisam reper za izdrzljivost jer sam za tri sezone presao oko 3.000 km i to uglavnom na stazi ali sam samo hteo da skrenem paznju kolegi da postoji brdo guma u njegovoj fabrickoj dimenziji koje nisu toliko skupe.

• Zainteresovan, 778 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

Savjetovao bih ti:

-Michelin Pilot Road

-Continental Road Attack

-Dunlop Road Smart

-Pireli Angel

Ovo su sport turing gume kojima bi dobio na trajnosti gume uz pristojno držanje za podlogu.

Sam si vidio da sport gume dobro drže ali se i brzo troše. Sport turing je najoptimalniji kompromis, naročito za 

to što voziš i saputnicu.

• drkadzija, 1224 postova
  • Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza

... da li ste vi svesni da je čovek pitao za gumu pre skoro dva meseca .... do sada je rešio 1000% ili odustao...

• Samo nek je neki cirkus, 791 postova
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

Sa setom Michelin Pilot road 3 odradio sam 16.000km od marta prošle godine. Guma je odlična i ne mogu da se složim (sa jednim od gornjih komentara) da je sranje. Odlično odrađuje posao, čak i sad na kraju sa 16k km bila je OK. Jedino što bi moglo da bude opasno u toj fazi jest kiša.

Pre neki dan zamenio sa novim setom Pilot Road 4, koja je još nadgrađena/dorađena i u principu bi morala biti još izdržljivija. Videćemo. Prerano da je baš preterano hvalim al prvi utisci su baš OK. Naravno, razlika bi bila sa bilo kojom novom gumom al verujem da nikako ne može biti promašaj. Guma je premium i u nju sam siguran.

Ako se setim, podeliću utiske kroz neko vreme kad se joj pokaže karakter.

Na kraju sam uzeo Dunlop Road Smart.

Posle nekih 1500-2000 predjenih kilometara zakljucio sam sledece:

Guma nije losa za neku sporiju touring voznju, malo se trosi i solidno drzi.

Mislim da ni ona nije prava za mene, bice da ja to ipak teram malo brze po krivinama.

I sa njom sam imao jedno malo proklizavanje, natovaren sa koferom, tank torbom, bocnim torbama i saputnicom.

Srecom nije bilo nista strasno i na vreme sam uspeo da se ispravim.

Ipak cu od sada pa na dalje i u buduce, koristiti sport gume za moja putovanja.

pozz

• slàinte mhath, 1071 postova
  • Motocikl: FZS1000 Fazer

Niko da spomene BT-023. Jeli imao neko i kakva su iskustva?

Po netu se vrte price da su jako dobre.

Inace sadasnje MPR3 su presle 18k i jos profila ima. Vrijeme je za zamjenu. 

• slàinte mhath, 1071 postova
  • Motocikl: FZS1000 Fazer

BT-23 stari model sportturing gume, Brigeston je poslije ove gume izbacio 2 ili 3 naslijednika...

Naslijednik je T30, ali ni po cemu nije bolja od BT23 osim sto ima neke nove sastojke od cega je guma napravljena. Performanse su im iste.

• Zainteresovan, 461 postova
  • Motocikl: BMW GSA 1250

BT-23 stari model sportturing gume, Brigeston je poslije ove gume izbacio 2 ili 3 naslijednika...

Naslijednik je T30, ali ni po cemu nije bolja od BT23 osim sto ima neke nove sastojke od cega je guma napravljena. Performanse su im iste.

Sada je vec izasla i T30 Evo ali posto nisam imao  ni jednu od ove 3 spomenute gume ne mogu reci koja je bolja.

Sto se mene licno tice najbolja sport turing guma koju sam do sada probao je pirelli angel GT u poredjenju sa svim sport turing gumama koje sam imao prilike potrositi:

Dunlop roadsmart

Michelin Pilot road 2

Michelin Pilot road 3

Michelin pilot road 4

Pirelli angel ST

Pirelli scorpion

Continental road attack

Continental conti motion

Brigestone BT 021

naravno ovo je samo moje licno misljenje

Nisam neki ekstra mega giga profesionalac da mogu u sitne detalje napisati recenziju o svakoj gumi ali najjednostavniji odgovor je: zato sto mi uliva najvise sigurnosti i daje najbolji osijecaj u svim uslovima voznje.Na suvom odlicna, na mokrov vrhunska,drzi kao po sinama... (Realno ni sa jednom nabrojanom gumom nisam imao nekih problema osim sa dunlopom. Ta mi se guma nikako nije svidjela) ALI sa A GT mi je sve nekako sigurnije imam osijecaj da guma odradjuje sve sa lakocom. U odnosu na PR3, mnogo sam sigurniji u prednji kraj motora, po kisi su odlicne obije ali mi je na suvom A GT dosta bolja lakse se vozi. Kod PR3 sam imao problem najvise sa osjecajem na prednjem tocku, iako nikada nije pustio nije mi to bilo to. Kod AGT imam osijecaj kao da je tocak zalijepljen za asfalt. Nemam pojma ne znam... kao sto sam rekao nisam profesionalni trkac pa da mogu do tancina opisati sta se sa gumom desava jednostavno mi je A GT pruzila za sada najvise povijerenja od svih isprobanih sport turing guma.

Sto se tice trajnosti to ti ne mogu reci jer mi je ovo prvi set ima tek 3-4 hiljade km ali u srijedu idem na turu od 2-3 hiljade  kilometara pa cu vidjeti razliku.

Neces pogrijesiti sigurno. Sto se tice michelina PR2 i PR4 su mi bile odlicne. Mislim da sam PR2 potrosio dva ili tri seta jedino mi je PR3 bila nekako "losija" iako nikada nista konkretno nije bilo kao sto sam rekao taj osijecaj i sigurnost nisu bili 100%. 

Nda... sve je izgleda negdje izmedju usiju.

Ja recimo imam neki los osjecaj sa A-GT gumama, a isto ne znam zasto.

Posle njih sam namontrirao MPP2ct  i sad kao da sam zalijepljen na asfalt. :)

U svakom slucaju moja racunica je bolje 3 seta MPP2ct nego 2 A-GT za istu lovu i kilometre.

Jer, kao sto Henry kaze, najbolja guma je nova guma. :D

• Drug član, 467 postova
  • Motocikl: V2- americki

Batlax ne vredi, imao ih na motoru kada sam ga kupio, skoro nove odmah ih menjao. Uzeo dunlop sport smart.Bridgestone je bio uzrok mnogih stresnih situuacija ranije, zato nikad vise.Po meni najbolja guma koju sam trosio je Pirelli Diablo Corsa ii :sampion:

Batlax ne vredi, imao ih na motoru kada sam ga kupio, skoro nove odmah ih menjao. Uzeo dunlop sport smart.Bridgestone je bio uzrok mnogih stresnih situuacija ranije, zato nikad vise.Po meni najbolja guma koju sam trosio je Pirelli Diablo Corsa ii :sampion:

Gume koje spominjes su cisto sport gume, ove o kojima smo mi diskutovali su sport turing. Tako da je logicno da bolje drze on ovih turing ali opet losije su na mokrom,brze se trose,na niskim temeraturama su losije dok se dobro ne zagriju... Zato i postoji toliko kategorija guma da svako izabere sta mu treba i odgovara.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja