Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha R-6

Recommended Posts

• U prolazu, 6 postova

Evo ovako, kupio sam svoj prvi motor u zivotu, i iskreno ne razumem se sad nesto specijalno u servis i odrzavanje motora pa sam hteo da se posavetujem sta bi trebalo prvo uraditi posle kupovine motora.

Kratak opis motora:

2004 god.

20 000 km presao (kaze tip da ga nije vozio toliko od semafora do semafora nego uglavnom po otvorenom putu)

Gume presle 2000 km relativno dobre

Servis radjen u septembru 2007 (zamenjeno ulje, lanac)

E sad otisao bi i u neki servis pa dal ima neko da mi preporuci neki dobar za Japance, koliko sam mogao da procitam na forumu majstor Joca je dobar, mozda jos neko?

Ne bi voleo da odem kod nekog majstora pa ovaj da provali kako nemam pojma i odere me za lovu a pritom mi uvali i neke lose delove

Hvala unapred  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 651 postova

...sta bi trebalo prvo uraditi posle kupovine motora.

Ja kad sam kupio motor zamenio sam ulje, filter ulja, filter vazduha, svecice, rashladnu tecnost,  podmazao sajle kvalcia i gasa i sve ostalo sto moze da se podmaze, prekontrolisao u kakvom je stanju prednji lancanik,istrosenost plocica, zategnutost srafova... kad to sve uradis, miran si. Sednes, vozis, ne razmisljas.

• Drug član, 3130 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Velika istina, sto rece drugar kad sam uzeo Kawu.... vlasnici se menjaju, ulje se ne menja. Zato, od onda, prvo, cim doteram motor, prvo ide novo ulje i filter, pa onda svece, bar da se pregledaju, i kako napisa covek, podmazivanje sajli i kontrola svega sto je potrosno. Nek ti je sa srecom voznja.

• U prolazu, 6 postova

hvala na savetima ljudi, sreca moja a i jedan od razloga sto sam uzeo bas ovaj motor je ta da je kupljen kod nas u Rodicu i imao samo jednog vlasnika pre mene, covek je bas vodio racuna o njemu, jos se ispostavilo da ga poznaje od mog drugara cale zajedno su na taksiju.

Ostaje mi samo da odem do servisa. Hvala

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Najbolje da skines servisnu knjigu za taj motor. Ne vidim zasto bi ga zbog redovnog sevisa terao kod nekog, to mozes i sam da uradis a ustedeces dosta novca... ;)

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Najbolje da skines servisnu knjigu za taj motor. Ne vidim zasto bi ga zbog redovnog sevisa terao kod nekog, to mozes i sam da uradis a ustedeces dosta novca... ;)

Mozes tako sve osim kompjuterske sinhronizacije, a Spale to ima ;)

• Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Mozes tako sve osim kompjuterske sinhronizacije, a Spale to ima ;)

A ona je neophodna jer...?  ???

To je samo jedna od stavki koje se provjeravaju preko dijagnostickog uredjaja. Drugacije se ne mogu odrzavati i kontrolisati agregati sa ubrizgavanjem. To je jedini razlog zasto svoj motor vozim kod servisera, inace svakako sve opet provjerim sam (zategnutost srafova, stanje sklopova itd...).

Kod Suze dijagnostika sluzi samo kad nesto krene po zlu, pa te obavesti ispisivanjem FI na tabli (puj, puj, da ne cuje zlo), a pri redovnom servisu nista se ne dira.Tako pise i u manualu.

Mislim da je isto i za ostale motore i da je 'kompjuterska provera' cista otimacina para. >:(

NHF Zo... ;)

• Zainteresovan, 568 postova
  • Motocikl: Voge SR4 Max

Kod Suze dijagnostika sluzi samo kad nesto krene po zlu, pa te obavesti ispisivanjem FI na tabli (puj, puj, da ne cuje zlo), a pri redovnom servisu nista se ne dira.Tako pise i u manualu.

Mislim da je isto i za ostale motore i da je 'kompjuterska provera' cista otimacina para. >:(

NHF Zo... ;)

Pa ja se i ne bih slozio sa ovim,a evo i zasto:  na redovnom servisu na 18000 kod Spaleta, pored osnovnih stavki koje su se zamenile (ulje, filteri, svecice itd..), ja dolazim po motor u dogovoreno vreme, a Nesha, Spaletov saradnik (da ne kazem pomocnik) mi saopsti da se Spale malo poigrao sa mojim ubrizgavanjem i da proverim kako mi se cini...elem, sedam ja na motor i maltene ga ne prepoznajem, bolje ide,vuce od nizih obrtaja itd...znaci covek mi je nastelovao ubrizgavanje po svom nahodjenju i odlicno to uradio, naravno sve po ceni redovnog servisa, niko ga nije terao da se "igra" sa mojim injection-om..;)

poenta: bez kompjutera bi mogao do sutra da ga steluje, a pritom mi nije naplatio taj deo svog utrosenog vremena. ;)

Za Yamahu ima nekoliko stavki na redovnom servisu koje zahtjevaju kompjutersku sinhronizaciju. Vjeruj da nije otimacina para, sistem ubrizgavanja je jako kompleksan i takodje zahtjeva redovno odrzavanje (vidis kako je meex-u to dobro doslo)  ;)

• Svrati ponekad, 348 postova
  • Motocikl: bez

NHF Zo... ;)

Pa ja se i ne bih slozio sa ovim,a evo i zasto:  na redovnom servisu na 18000 kod Spaleta, pored osnovnih stavki koje su se zamenile (ulje, filteri, svecice itd..), ja dolazim po motor u dogovoreno vreme, a Nesha, Spaletov saradnik (da ne kazem pomocnik) mi saopsti da se Spale malo poigrao sa mojim ubrizgavanjem i da proverim kako mi se cini...elem, sedam ja na motor i maltene ga ne prepoznajem, bolje ide,vuce od nizih obrtaja itd...znaci covek mi je nastelovao ubrizgavanje po svom nahodjenju i odlicno to uradio, naravno sve po ceni redovnog servisa, niko ga nije terao da se "igra" sa mojim injection-om..;)

poenta: bez kompjutera bi mogao do sutra da ga steluje, a pritom mi nije naplatio taj deo svog utrosenog vremena. ;)

I ja sam na preporuku otisao kod spaleta prosle godine.Obican servis tj. zamena ulja i filtera s` tim sto sam ja stavio K&N filter me je kostala 245eur.Svako normalan ce reci kako sam ja prosao kod njega :( :( To sto meex kaze za stelovanje ubrizgavanja je matori i meni uradio i to na moje oci za celih 2 minuta.Jeste se osetila razlika posle toga ali nikad nisam saznao da li je to stvarno vredelo ili sam ja istripovao da motor ide bolje.

Ovaj put se slazem sa Makijem da je za neke obicne stvari bolje preskociti majstora i sam uraditi,prvo sto naucis nesto a drugo sto ces ustedeti dosta novca.

• Zainteresovan, 568 postova
  • Motocikl: Voge SR4 Max

Slazem se da je bolje da neke stvari odradis sam, ali ako se vratimo na pocetak teme, i podatak da je autor kupio prvi motor u zivotu,i da sam kaze da se ne razume u servis, onda je najrealnije poslati ga kod nekog ko ce to adekvatno da mu obavi. Jeste Spale skup, ali ne mozemo svi da budemo svoji majstori...;)

Da na R6 oseti razliku u snazi-momentu posle igranja sa ubrizgavanjem... Malo sam skeptican povodom toga. I dalje tvrdim da je to samo...

Obican servis tj. zamena ulja i filtera s` tim sto sam ja stavio K&N filter me je kostala 245eur.

... otimanje para.

U svojoj reziji bi uradio 5-6 redovnih servisa (ili 3 u nekom servisu) za taj novac. I to polako i s ljubavlju  ;D i onda znas svog ljubimca bolje od bilo koga drugog. No, to je i dalje samo moje misljenje. Slozio bih se sa meex-om da ako Jova nema preterano "poznavanje" materije, 6icu otera kod nekog majstora, ali, zaboga, preporucite mu nekog JEFTINIJEG!  ;)

Pa od tih jeftinijih niko ne radi Yamahe sa kompjuterom. Mene je servis izasao 70 eura ruke + ulje i filter. I to je skupo ali moram zbog pecata kod ovlascenog servisera, a ionako jedino Spaletu i vjerujem. A na svako 5000 svakako sam odradim servis (isto s ljubavlju ;)) (tek na svako 10000 imam sastanak sa Spaletom) :)

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Evo kako se menja ulje i filter, vrlo jednostavno:

http://www.angelfire.com/ia/z/R6oilchange.htm

Pre nedelju dve dana smo uradili servis na burazerovom SRAD-u, a uradićemo i servis na mojoj Yamahi, samo čeka da mi stigne čep za ulje (ili što bi stari majstori rekli - štopli) sa magnetom. Ako nemaš alat i ako nikada nisi čačkao automobile ili motore, onda bolje vozi u servis.

Evo ovde možeš da skineš service manual i ostalu literaturu:

http://www.r6messagenet.com/forums/showthread.php?t=39254

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja