Presretac 42 Napisano April 5, 2015 U prolazu, 88 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svima ... Cele prošle sezone i početkom ove imam problem koji još pokušavam da rešim ... Suština je da se na motoru odnos obrtaja i brzine na neki način poremetio ... Npr. vozim u 5 brzini na 5000 obrtaja . Brzina bi trebalo da bude 120 km/ha ili nešto malo preko. Tako je kod ostalih koji voze isti motor , a i po knjizi. Kod mene je to , provereno na navigaciji i na cat-eye uređaju oko 100 km/ha. Znači razlika je oko 20km/h . Ta razlika je kada vozim na nižim obrtajima , npr. oko 3000 nešto manja i iznosi oko 10 km/ha. Najveća fora je što se obrtaljka i fabrički brzinomer na motoru prilikom vožnje slažu , i u odnosu su onako kako bi trebalo da bude. Znači 5000 obrtaja = 125 km/ha .... Ali to nije tačan podatak što se stvarne brzine tiče .... Merač obrtaja se nalazi gde i korpa i lamele , a merač brzine je u osovini prednjeg točka . Ovo je sve počelo da se dešava posle sledećih radnji koje sam uradio na motoru : - menjao lanac i lančanike , ali sam stavio iste dimenzije kao i što su bili - premenio auspuh , stavio Robertov zadnji izduv - stavio nove lucasove opruge na lamele Jedino logično objašnjenje mi je da je problem negde u prenosu . Ali opet fabrički pokazivači su usklađeni kako treba , ali kao što rekoh brzina nije tačna ( obrtaljka mislim da radi kako treba ... ) Motor u suštini radi dobro , poteže dobro , troši standardno , pali lepo , ne dimi ... Vozio sam 5000 km prošle godine , pentrao po Rumuniji i sl. Jedino što mi za 120 km/ha sad treba 6000 obrtaja , a ne bih se baš zezao jel crveno počinje na 7500 .. Opet da napomenem razlike u brzini su drastičnije u većim stepenima prenosa i pri većim brzinama . Motor je inače BMW 650 cc 50 hp ... jednoclindraš Ako neko ima neki savet ili predlog rešenja problema bio bih zahvalan ... Pozdrav ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17172 Napisano April 5, 2015 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3648 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Ako ti se slaže odnos po tvom brzinomeru i po tvom obrtomeru, onda ništa nije poremećeno. Jednostavno brzinomeri kod skoro svih vozila "lažu" u plusu za 5-15% i to je to. Znači odnos brzine ibroja obtraja se upoređuje na osnovu podataka sa obrtomera i brzinomera ugrađenih na motoru, a ne na osnovu navigacije i sl. Inaće odnos može da se promeni promenom lančanika (sa većim ili manjim brojem zuba), promenom prečnika točka (gume) i usled proklizavanja lamele kvačila. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SHOKLA 1747 Napisano April 5, 2015 Drug član, 1486 postova Lokacija: KLADOVO, KLADOVO, KLADOVO Motocikl: Mali Plavi Zeka S '06., VFR 800 V-Tec '02., TL 1000s '97., FJR 1300 '02., Gillera Runner FXR '02., Peugeot Vivacity. Suzuki AY 50 Katana - za sada... I SVI LEPI!!! Prijavi odgovor kao problematičan Hajde napisi sazeto i jednostavno, sta ti se sa cime sada ne slaze? Brzinomer sa navigacijom, ili brzina po brzinomeru nekada i sada pri odredjenim obrtajima? Izgubio sam se u tvom tekstu... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nenad.yzf 115 Napisano April 5, 2015 Svrati ponekad, 120 postova Lokacija: Sabac,beograd Motocikl: yamaha 600 r thundercat Prijavi odgovor kao problematičan Dal nisi menjao obim tj. dimenziju prednjeg tocka? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Presretac 42 Napisano April 5, 2015 U prolazu, 88 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan U svakom stepenu prenosa kilometar sat na određenom broju obrtaja pokazuje brzinu kakva i treba da bude . Ali je više nego očigledno da to nije tačno. Npr. vozim na 5000 obrtaja 120 , a ja ustvari idem 100 ( provereno kada vozim u grupi i sa navigacijom ) . Moram da dignem na 6000 da bi postigao tu brzinu. A kada to uradim kilometar sat pokazuje skoro 150 km/ha koliko bi trebalo da ide na tim obrtajima. Pri većim brzinama, ta razlika je veća . Kada vozim sporije npr. 60km/ha , u stvari idem 45-50 km/ha ... Znači razlika je 10-15 km/ha . skoro duplo manje nego kada vozim brže ... Suština je da kilometar sat i obrtomer pokazuju sve kako i treba da bude . Onako kako piše u manualu , a proverio sam i iz razgovora sa drugima koji voze isti motor , koliko ko vozi na kojim obrtajima ... Gume nisam menjao ... Mada bi trebalo , jer su ove prešle dobrih 20000 i kusur kilometara .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milos96 141 Napisano April 5, 2015 Svrati ponekad, 432 postova Lokacija: Smederevo / Cacak Motocikl: Yamaha FZR 600,Keeway Speed 125 Prijavi odgovor kao problematičan Pa sasvim normalna pojava, mnogi brzinomeri su u plusu u odnosu na navigaciju(tj pravu brzinu), neki lazu vise, neki manje, ali su svi u plusu...ako se poklapa brzinomer i obrtaljka ne razumem u cemu je onda problem A ako sumnjas na odnos obrtaja i brzine onda razmisli i o preciznosti obrtaljke, eto meni je recimo pick up bio pred crkavanjem i izgleda da je davao neki lazni signal i evo kako je pokazivala obrtaljka, a motor isto isao normalno(dok nije skroz crko, i kad sam stavio nov sve se vratilo na staro tj ne vrti po njoj preko 12,5K a blokada je u svakom slucaju bila na istim obrtajima, i kad je pokazivala ovoliko u prvoj je recimo po satu isao 105, drugom 150 itd a isto je i sad kad je po njoj kraj na 12,5K): Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano April 5, 2015 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan U svakom stepenu prenosa kilometar sat na određenom broju obrtaja pokazuje brzinu kakva i treba da bude . Ali je više nego očigledno da to nije tačno. Npr. vozim na 5000 obrtaja 120 , a ja ustvari idem 100 ( provereno kada vozim u grupi i sa navigacijom ) . Moram da dignem na 6000 da bi postigao tu brzinu. A kada to uradim kilometar sat pokazuje skoro 150 km/ha koliko bi trebalo da ide na tim obrtajima. Pri većim brzinama, ta razlika je veća . Kada vozim sporije npr. 60km/ha , u stvari idem 45-50 km/ha ... Znači razlika je 10-15 km/ha . skoro duplo manje nego kada vozim brže ... Suština je da kilometar sat i obrtomer pokazuju sve kako i treba da bude . Onako kako piše u manualu , a proverio sam i iz razgovora sa drugima koji voze isti motor , koliko ko vozi na kojim obrtajima ... Gume nisam menjao ... Mada bi trebalo , jer su ove prešle dobrih 20000 i kusur kilometara .... Ka su zadnji put na motoru mjenjane lamele ili opruge na kvacilu, mozda ti kvacilo proklizuje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bruno 68 2712 Napisano April 5, 2015 Drug član, 2106 postova Lokacija: Borca - Greda Motocikl: V-Strom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan Nema potrebe da se brines. Svi proizvodjaci motornih vozila su duzni da iz bezbednosnih razloga izvrse skaliranje brzine. U praksi to znaci da uvek vozis malo manjom brzinom nego sto pokazuje brzinomer. Prema tim pravilima vrse se bazdarenja I policiskih kamera (senzora) za ocitavanje brzine. Iz tog razloga ti GPS pokazuje da vozis manjom brzinom nego sto ti pokazuje brzinomer. Da bi ti bilo lakse u dusi vozis paralelno sa nekim I trudite se da vam brzina bude ista. pa uporedis. Ali I to nista ne znaci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Presretac 42 Napisano April 5, 2015 U prolazu, 88 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da je u redu neko malo odstupanje. Ali ovo je toliko drastična razlika da bih sigurno i ranije primetio, a ne tek prošle godine. Vozim ovaj motor već šestu godinu. Razgovarao sam sa drugima koji voze isti motor. Čini mi se da mu definitivno fali brzine u odnosu na obrtaje koje pokazuje. Taman toliko koliko i sam kilometar sat pokazuje. Skroz čudno , ali tako je ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 142 Napisano Jun 13, 2015 Zainteresovan, 760 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan glupo mi je sto pitam ali jesi li upotedjivao stare i nove lancanike , stavljao lancanik na lancanik , brojao zube, jetr bi se promenom broja zuba na jednom ili oba lancanika dobio bas takav efekat. Ako si stvio standard mozda prethodni bili aftermarket Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano Jun 14, 2015 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan I meni isto liči na lančanike pogotovo zbog toga sto kažeš da se brzina sve vise razlikuje kako se povecavaju odbrtaji. Nekako mi u glavi ima smisla jedino to jer množiš obrtaje sa faktorom prenosa dakle sto su obrtaje veći i greska je veća. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Presretac 42 Napisano Jun 20, 2015 U prolazu, 88 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da su lančanici u standardu , Zadnja guma je 140/17 , a trebala bi da bude 130/17 . Sada ne znam , da li to uopšte pravi neki problem u odnosu obrataja i brzine .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano Jun 20, 2015 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan To sto si naveo nije puna oznaka gume. 140 je sirina a 17 je obim a fali ti najvazniji podatak a to je odnos sirine i visine zida gume. Visina zida povecava spoljasnji obim gume i može malo da utice na to da brzinomer ne daje tacnu brzinu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Presretac 42 Napisano Jun 20, 2015 U prolazu, 88 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan U pravu si ... Guma je kod mene 140/80x17 , a treba 130/80x17 .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milos96 141 Napisano Jun 20, 2015 Svrati ponekad, 432 postova Lokacija: Smederevo / Cacak Motocikl: Yamaha FZR 600,Keeway Speed 125 Prijavi odgovor kao problematičan To je nebitno za brzinu, obim je isti, cak i visina, samo se sirina razlikuje sto nema veze sa ovim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Presretac 42 Napisano Jun 20, 2015 U prolazu, 88 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Ne bi trebalo da je obim isti ... Nije isto 80% od 140 , i od 130 .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano Jun 20, 2015 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan Ova 140 ima veći spoljasnji obim jer u pravu si, 80% od 140 nije isto sto i 80% od 130. Problem je sto bi samim tim brzinomer trebalo malo manje da pokazuje jer za iste obrtaje prelazis veći put sa vecim tockom a kod tebe vise pokazuje tako da nije to. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 4960 Napisano Jun 21, 2015 Drug član, 1877 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan A jel lakše dolazi u te obrtaje neko pre? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Presretac 42 Napisano Jun 21, 2015 U prolazu, 88 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan A jel lakše dolazi u te obrtaje neko pre? Čini se da brže dobaci do visokih obrtaja ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...