Jump to content

Moto Zajednica

Recommended Posts

• Drug član, 1151 postova
  • Motocikl: BMW F800GS Adventure

TPMS: tire pressure monitoring system

http://en.wikipedia.org/wiki/Tire-pressure_monitoring_system

Interesuje me iskustvo / misljenje, onih koji koriste: aktivna i direktna kontrola pritiska u gumama, ako nije fabricka. Koji model i zasto?

Ima vise sistema a mene interesuje samo sistem kod koga je "davac" unutar gume, bez baterije (kinetik), a displej na vidnom mestu dovoljno pregledan napojen sa akumulatora.

Tzv kapice kao kontrola i svi varjateti pracenja mobilnim telefonima, navigacijom i slicno me ne interesuju pa Vas molim da ih ne spominjemo. Isto vazi i za sisteme sa baterijama ma kakvi oni bili. 

na primer

post-2211-0-72320200-1426064809_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 9301 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Koliko znam, svaki davac ili ti senzor pritiska mora biti u gumi.... sta bi ocitavao ako je van nje, takodje mora imati svoje napajanje ( baterija u senzoru ) kako bi slao signal svom racunaru, pa isti ispisuje vrednost na displeju.

Kada nema ocitavanja pritiska nekog senzora, problem je u istrosenosti baterije ( slab il ne salje signal ) i menja se ceo senzor jer nema mogucnost zam. beterije, cak preporucljivo je zam. sve senzore jer je pitanje dana kad ce i ostali zakazati.

Nakon zamene senzora, mora se uraditi "upoznavanje"..... to je vec neka druga procedura.

• Podržavam 1

Postoje "spoljni" davaci "kapice". Nalaze se van kume.

Davaci za napajanje koriste bateriju ili sami proizvode struju (kinetik).

• Integrisan, 9301 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

To sto nazivas spoljni davac tj kapice nisu senzori, to je indikator stanja pritiska u pneumatiku ( zela boja - OK, crvena - prit. ispod dozvoljenog ), cak sta vise i on ima bateriju u sebi cim pali signalnu led lampicu na samom vrhu.

Sa kinetik, nisam se susreo tako da ta oblast nije mi poznata.

Ne bi se bas uzdao u taj proizvod, vidjao sam da lampica pravi light show i ako je pritisak u pneumatiku odgovarajuci ( predpostavljam da je istrosenost baterije uzrok ).

Senzori pritiska pneumatika za automobil ima smisla jer u voznji ne mozes tek tako uociti nepravilnost na nekom od tockova.

Kod dvotockasa bas mi i nije toliko bitno jer veoma brzo uocis tj osetis da prednja ili zadnja guma ima problem. 

Ako bi se odlucio za senzore, def bi zaobisao sistem sa kapicom, opredeljenje bi bilo isto ka sto si u prvom postu sliku okacio.

To sto nazivas spoljni davac tj kapice nisu senzori, to je indikator stanja pritiska u pneumatiku ( zela boja - OK, crvena - prit. ispod dozvoljenog ), cak sta vise i on ima bateriju u sebi cim pali signalnu led lampicu na samom vrhu.

Sa kinetik, nisam se susreo tako da ta oblast nije mi poznata.

Ne bi se bas uzdao u taj proizvod, vidjao sam da lampica pravi light show i ako je pritisak u pneumatiku odgovarajuci ( predpostavljam da je istrosenost baterije uzrok ).

Senzori pritiska pneumatika za automobil ima smisla jer u voznji ne mozes tek tako uociti nepravilnost na nekom od tockova.

Kod dvotockasa bas mi i nije toliko bitno jer veoma brzo uocis tj osetis da prednja ili zadnja guma ima problem. 

Ako bi se odlucio za senzore, def bi zaobisao sistem sa kapicom, opredeljenje bi bilo isto ka sto si u prvom postu sliku okacio.

https://buy.garmin.com/en-US/US/shop-by-accessories/sensors/tire-pressure-monitor-sensor/prod131744.html

Tire Pressure Monitor Sensor
Part Number: 010-11997-00

• Integrisan, 8339 postova

Ne mogu da ti pomognem savetom (ja imam samo iskustva sa verzijom koja ima bateriju u transmiteru u gumi, a bio si jasan da te to ne zanima), ali mogu da kažem jednu stvar: koliko god mi je nekada delovalo glupo i nepotrebno, sistem signalizacije pritiska u gumama je jedna genijalna i ultra korisna stvar. Za svakoga.

Doduše, mislim da bez razloga bežiš od baterije. Duuuugo to traje, godinama, nikada nisam došao u situaciju da moram da demontiram gumu zbog zamene bat...

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6544 postova
  • Motocikl: đački pešački

senzor_zpsil9xjahq.jpg

Ovo je fabrički senzor na BMW-u 1.2 GSA, baterijski, bežični, traje oko 6-7 godina, nije predviđena zamena baterije ali se bratija snašla, otvori se i ubaci nova "pin to pin", ne košta ništa dok je senzor oko 160€. Težak je oko šezdesetak grama i samim tim traži kontra teg što samo po sebi nije ništa značajno, no meni znatno otežava servisiranje točka. Takođe se mora voditi računa pri zameni gume jer se očas posla može otkinuti pajserom, primerak na slici je već izgleda bio iskošen, mada bi ga ja još ukosio do kraja zbog lateralnog debalansa jer je sam ventil pomeren u stranu zbog pumpanja gume a senzor svojom masom čini dodatni pozamašan asimiterični debalans tako da pri balansiranju se samo približno može to neutralisati. Samo odvijabnje senzora traži nov dihtung. Smatram ga korisnim bez sumnje al malo verovatno da bih ga kupio opciono. Takođe je pitanje da li bi pre uočio signalnu lampicu il osetio po ponašanju točka, no, ko lično smatra da bi mu povećao bezbednost, onda je za preporuku. Spoljni senzori imaju takođe neku masu i verovatno se moraju montirati na  jake ventile jer običan gumeni može da se vremenom otkine usled prisutnih vibracija. Da, za neki off pri ispumpanim gumama postoji rizik da ga neravnina sa podloge direktno udari i ošteti ili otkine što onda pored moguće nezgode čini dodatni problem kako osposobiti točak, mora se imati rezervna varijanta makar običnog ventila. Nemam dovoljno saznanja nit pa ličnog iskustva da bih ti Zorane išta više odgovorio na pp pitanje.

'Ajde, iz potpuno ličnog iskustva da te malo demantujem  :P, Zoran je moj davnašnji moto cimer, pa njegova tema zaslužuje trud ;):

- Senzor (transmiter) je veoma teško odvaliti prilikom promene gume, ČAK i kada ne spomenete majstoru da pazi, a on NE PROČITA upozorenje pisano oko ventila (mada je i jedno i drugo da se pogodi retko). Bio sam prisutan kada je senzor ohoho zakačen demonterkom (pazi, ne pajserom, velikom pneumatskom demonterkom!) i NIŠTA. Ok, oštećenje je zamislivo, ali da je toliko nežno i krhko koliko ispade čitanjem sa Interneta - bogami nije...

- Za samo "približno neutralisanje" u dinamičkom balansu mogu samo da kažem: ha-ha... brate Đunta, nisi u pravu. Ne ulazim u one vrednosti tegova (<<1g)  koje samo ti, na forumu, osećaš. 

- Nema signalne lampice (osim opšte, kada pritisak padne ispod 2.0). Postoji RDC pozicija trip računara i tako se gleda vrednost pritiska u obe gume. Transmiteri se sami gase u stajanju, da uštede baterije i ponovo se aktiviraju pri brzini većoj od 5kmh (ili posebnom spravicom, ali to je bitno samo za servis)

- Ovo za rizik od loma pri ispumpanim gumama, opet mogu da samo kažem: ha-ha. U stvari, ne znam koliko ti spuštatš pritisak na tim ljutim off-ovima koje praktikuješ  :P, ali hajde ovako: ja na off-u spuštah puno na 1.9-2.0 zadnju. Verujem da sam prevezao podosta km tako, bilo i izbočina ;), i empirijski tvrdim da nisi u pravu. Uzgred, i na NAVAKu ide na 1.9, guma gnjecava, prelaz preko ivice parkinga redovno pri parkiranju (znaju oni koji idu o čemu pričam), nikada ništa. Ne jednom.

Inače, baterija se menja rel. lako, pun je YT snimaka, ali stvarno nije neka frka i dramatika, jer duuuugo, duuuuugo traje (više utiče km nego godine na istu, navedoh da u stajanju transmiter ide u sleep, zato je km relevantnija). A i kada se baterija isprazni (jednom, nekad, posle 150k km...) ništa se ne desi - samo se rdc vrednost ne emituje ka ecu i nema podatka o pritisku, šio mi ga đura...

Nema razloga da tvrdiš nešto tako decidno samo na osnovu čitanja i činjenice da gajiš podozrenje prema modernim rešenjima... ;) Ustvari, pišem više da Zoranu, iako je bio decidan, ipak obratim pažnju i na to rešenje, mnogo su velika budža ova aftermarket kinet. rešenja...

PS: đunta, ništa lično, nema ljutnje...

• Podržavam 3

• Ne silazi, 6544 postova
  • Motocikl: đački pešački

'Ajde, iz potpuno ličnog iskustva da te malo demantujem  :P, Zoran je moj davnašnji moto cimer, pa njegova tema zaslužuje trud ;):

-Uvek sam voljan da učim :popovanje:

- Senzor (transmiter) je veoma teško odvaliti prilikom promene gume, ČAK i kada ne spomenete majstoru da pazi, a on NE PROČITA upozorenje pisano oko ventila (mada je i jedno i drugo da se pogodi retko). Bio sam prisutan kada je senzor ohoho zakačen demonterkom (pazi, ne pajserom, velikom pneumatskom demonterkom!) i NIŠTA. Ok, oštećenje je zamislivo, ali da je toliko nežno i krhko koliko ispade čitanjem sa Interneta - bogami nije...

-Kad bi video kako se felna krivi kod nepažljivog vulkanizera...a ima i raznih senzora koji nisu ekstremnog kvaliteta kao BMW-ov.

- Za samo "približno neutralisanje" u dinamičkom balansu mogu samo da kažem: ha-ha... brate Đunta, nisi u pravu. Ne ulazim u one vrednosti tegova (<<1g)  koje samo ti, na forumu, osećaš. 

-Razlikuje se statičko i dinamičko balansiranje, lateralni debalans je teško uravnotežiti dok radijalni nije,  kakvu ko percepciju ima je njegova lična osobenost kao i poimanje šta je tačno kroz lično umeće i odnos prema nečemu. Lično, sve što radim, guram do svog maksimalnog ekstrema i upravo  po četvrti put  se spremam da zaokrenem gumu sa slike lomeći se između 63 grama tega, upravo zbog senzora, i skoka gume od 0,35 mm,ili , oko 70 grama i nešto manjeg skoka, tolerancija koju postižem očas posla je ispod 0,5 gr, a kad se uskopistim i mogu da potrošim vreme, 0,1 gram iako lično osećam, (osećao), 5gr debalansa na zadnjem desnom točku, a forum nije referentan. U par navrata sam "kontrolisao" uravnoteženost koje gde balansiranih al voženih točkova po par hiljada, 5-18 grama, a vulkanizer gde vršim demontažu/montažu je ganc novu moto balanserku vratio prodavcu nezadovoljan njenom preciznošću. Neuravnoteženost figurativno, nije bitana samo zbog ličnog opažaja već čini negativan uticaj na sklopove makar i teoretski, tačno jednostavno valja da bude tačno il sa što manjom greškom, ne postoji tačnije.

- Nema signalne lampice (osim opšte, kada pritisak padne ispod 2.0). Postoji RDC pozicija trip računara i tako se gleda vrednost pritiska u obe gume. Transmiteri se sami gase u stajanju, da uštede baterije i ponovo se aktiviraju pri brzini većoj od 5kmh (ili posebnom spravicom, ali to je bitno samo za servis)

-"Lampica" je i figurativan pojam uočavanja il ukapiravanja.

- Ovo za rizik od loma pri ispumpanim gumama, opet mogu da samo kažem: ha-ha. U stvari, ne znam koliko ti spuštatš pritisak na tim ljutim off-ovima koje praktikuješ  :P, ali hajde ovako: ja na off-u spuštah puno na 1.9-2.0 zadnju. Verujem da sam prevezao podosta km tako, bilo i izbočina ;), i empirijski tvrdim da nisi u pravu. Uzgred, i na NAVAKu ide na 1.9, guma gnjecava, prelaz preko ivice parkinga redovno pri parkiranju (znaju oni koji idu o čemu pričam), nikada ništa. Ne jednom.

-Ne vozam off nit imam nameru a koliko znam sa još nižim pritiskom se tera po gudurama. BMW-ov senzor je baš jak i mislim da ima oslonac o bandaš pri vrhu  što mu obezbeđuje određenu sigurnost, al nisu svi aftermarket takovog kvaliteta.

Inače, baterija se menja rel. lako, pun je YT snimaka, ali stvarno nije neka frka i dramatika, jer duuuugo, duuuuugo traje (više utiče km nego godine na istu, navedoh da u stajanju transmiter ide u sleep, zato je km relevantnija). A i kada se baterija isprazni (jednom, nekad, posle 150k km...) ništa se ne desi - samo se rdc vrednost ne emituje ka ecu i nema podatka o pritisku, šio mi ga đura...

-Ovo me je baš zanimalo i dobro je da je tako, al me ne bi čudilo da kod negog automobila recimo, pad pritiska u gumi čini da se ECU prebaci u servisni mod.

Nema razloga da tvrdiš nešto tako decidno samo na osnovu čitanja i činjenice da gajiš podozrenje prema modernim rešenjima... ;) Ustvari, pišem više da Zoranu, iako je bio decidan, ipak obratim pažnju i na to rešenje, mnogo su velika budža ova aftermarket kinet. rešenja...

-Decidiran sam samo iskustveno, inače naglašavam svoju ograničenost, verovatno, saznanje, predpostavljam, možda,...mada mogu obične i tuđe bilo kakve informacije vrlo razložno da obradim i zaključujem na osnovu njih al to ne činim, nisam ja od juče na točkovima i šrafcigerom u rukama. Nemam ja ništa protiv novotarija već samo gledam i drugu stranu medalje.

PS: đunta, ništa lično, nema ljutnje...

-Naravno, uglavnom se ljutim na sebe kad ne mogu da postignem željeni rezultat al i na druge kad me "sprečavaju" u tome, zamalo sinoć da se isvađam recimo. Negativna verovatnoća je uvek prisutna i ja imam stav da je treba što više smanjiti čak i kad se čini neverovatnom po poslovici, "đavo nikad ne spava",  često i prihvatam da preterujem al me to čini srećnim iako rezultatno bez kapitalizacije, taki sam, bem sam sebe. :tras2:

• Podržavam 2

-

Ovo me je baš zanimalo i dobro je da je tako, al me ne bi čudilo da kod negog automobila recimo, pad pritiska u gumi čini da se ECU prebaci u servisni mod.

Ovo sa naglim padom pritiska u gumi koristio sam kao foru, da probudim rdc transmiter iz sleep režima, bez pokretanja motocikla iznad 5kmh. Potrebno je recimo kada zameniš senzor/točkove, pa hoćeš da upariš novi sa ecu/cdi, bez čega ne sarađuju (nije moguće da programiraš elek. dok voziš, a id senzora, ako je guma montirana, možeš računarom da uhvatiš samo kada senzor izađe iz sleep moda. Ili da demontiraš gumu, pa da pročitaš ;)). Inače, ako se dobro sećam, ecu možeš da upariš sa ukupno 4 rdc senzora odjednom, što je od interesa za one od nas koji volimo da menjamo točkove :lol:

Znači, fora je - naglo ispustiš gumu i rdc transmiter izađe iz sleep moda i javi se "centrali" (pošalje svoj id, ako su upareni, centralni mozak;) prihvati vrednost pritiska i dalje je upotrebljava. Ako nisu upareni, vidiš id koji bi da komunicira, pa ne moraš da skidaš gumu, imaš podatak za uparivanje).

pz!

• Podržavam 1

Hvala lepo dragi drugari!

Evo cele price "prepravio" sam felne, sad se vozim bez unutrasnjih. To mi je bila prva faza, sad radim na tome da nabavim gore spomenuti uredjej! Tacno je da sam u uvodu odbacio varijantu sa baterijama, ali se izvinjavam i povlacim opciju. Znaci ZIMERU, otvoren sam za sve predloge. 

Razgovor mojih drugara ce siguran sam pomoci i drugim clanovima da saznaju korist ovog uredjaja.

Hvala Vam i samo nastavite.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja