Jump to content

Moto Zajednica

Pitanje u vezi varena papucice kocnice.

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: RF600+

Videh ovu temu, pa ne mogu da odolim da se ne javim, pošto je to na neki način moja struka. Dakle, što se tiče zavarivanja, ovde vidim da postoje izvesne rezerve prema tom tehnololškom postupku. Zavarivanje čelika je odavno savladano, pa brodovi i nuklearni reaktori se rade zavarivanjem. Zavarivanje aluminijuma je poslednjih decenija doživelo procvat, posebno u poslednje vreme uvođenjem elektronike (mikroprocesori) u tehniku izvora struje za zavarivanje. Ali da ne preterujem, za zavarivanje legura koje se koriste na motociklima TIG postupak je potpuno zadovoljavajući, i bilo koji zavar će tehnološki potpuno zadovoljiti. Znači poluge kočnica, blokovi motora, ramovi, točkovi,  razni poklopci, itd., sve to zavarivanjem može da se vrati u 100% funkcionalno stanje. Naravno, pretpostavka je da zavarivanje bude izvedeno korektno i u skladu sa pravilima struke. Zavarivanje je jedan od tehnoloških postupaka gde je faktor čovek presudan, pa je zato ova oblast odlično pokrivena standardima - počev od samih zavarivača, opreme, dodatnih materijala, sve podleže atestu! Ovde je bilo nekih dilema da li se aluminijum može zavariti gasno ("autogeno")? Naravno da može, tako se zavarivalo ranije, uz odgovarajuće topitelje ("prašak"), ali ovde je obučenost i iskustvo zavarivača imalo još veći uticaj, tako da otuda fama da se aluminijum teško zavaruje! Inače boce koje je neko pominjao kod TIG (WIG) postupka sadrže zaštitni gas, u ovom slučaju argon, helijum ili njihovu smešu. Dakle, zavari i vozi!

P.S.  Ne varite aluminijum ili bilo koji metal - pokvarićete stomak!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 217 postova

tig je extra var, ali ko ume da zavari, ne osporavam niciji rad, nikome nisam nista rekao, pokusavamo coveku da pomognemo i da objasnimo koje su prednosti i mane zavarivanja,, tako da slobodno zavari nozicu

a za brku, pa nije dzabe paunu ponovo puko kebl, da je odneo kod gavre da zavari, nebi se to desilo, a uz to, tika je ucio od gavre, ako bas hoces da znas....:) mozes se raspitati, a o tebi nisam nista lose rekao, ti se jos uvek ucis, kao i ja, mladi smo, nadam se da ces da usavrsis tig, pa onda kod tebe da varim felne,, na nama ostaje, ovi su matorci :)

• Zainteresovan, 767 postova
  • Motocikl: Yamaha R1 2006, Yamaha R1 2008, Honda 600RR 2006, Kawasaki ZZR 600 1995

U bre Mato, pa mi smo drugari nego samo vodimo diskusiju. Paunu je pukao hebl iz dva razloga:

1) Zato sto ono nije cist aluminijum, bar ja tako mislim

2) Zato sto je Tika taj var skroz lepo zbrusio i obradio i onda taj hebl nije imalo sta da drzi

Sto se tice Gavre, on ima prilicno zavidno iskustvo i znanje o varenju, niko nije rekao da on ne zna da radi, retki su ljudi kao sto je on, nego samo kazem da je Tig postupak ipak dosta savremeniji pogotovo zato sto on greje povrsinu koju treba da vari a ne mora da zagreva pola dela da bi zavario jednu pukotinu.

No nebitno, nisam ja ni rekao da si ti nesto lose rekao za mene, ipak svi smo mi ljudi i imamo razlicita razmisljanja a ja imam takvo da cu usavrsavati tig sve vise i vise. ;)

• Svrati ponekad, 197 postova
  • Motocikl: ...

Pozdrav Ljudi,

Evo posle svega da se javim i ja,papucica je zavarena.Da malo pojasnim zavarena je TIG metodom koliko sam ja skontao coveka koji je vario mogu slobodno da ne brinem hoceli od kocena doci do pucanja.Prilikom samog varena prvo je sa jedne strane fiksirao ta dva razdvojena dela a potom je sa druge strane napravio kanal koji je popunio tom skalamerijom od aparata a po hladenu papucice obradio var.Sto se tice naplate nije hteo nista da naplati ali sam ga castio 300 kinti sa cime je on bio vise nego zadovoljan a i ja.

Hvala svima na savetima,zbog odgovora koje sam dobio ovde sam se i odlucio na varenje,jos jednom pozdravi i sve najbolje.

post-514-12878993675818_thumb.jpg

• Zainteresovan, 712 postova
  • Motocikl: cbr900rr

Meni izgleda da nije bas dobro. Zato ti nije ni naplatio  ;D.

Salim se. I ne vidi se da je nozica varena. A i sve pohvale za majstora.

Pozdrav

• Drug član, 1116 postova
  • Motocikl: ZUNDAPP KS 750

zavisi kojim se aparatom vari, ako je livenjem tj,topljenjem aluminijske zice onda valja jer je taj var pouzdan i vrlo rijetko porozan a ako ga varis elektrodom var moze ostati porozan i moze ti se desiti pri jakom upiranju da ti pukne var.

• Svrati ponekad, 189 postova

Da ne bi otvarao novu temu.

Imam slican problem samo sto meni nije pukla ppucica nego se iskrivila ( onaj gornji deo se iskrivio skoro paralelno sa celom papucicom).

Da li mozete da mi kazete gde u bg mogu da odem da mi lik skine i zavari papucicu.

naravno da bude kvalitetno i pristupacno

unapred hvala

pozdrav

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja