Jump to content

Moto Zajednica

U vezi cilindrasa i benzina

Recommended Posts

• U prolazu, 14 postova

Imam jedno glupo pitanje :zvizduk: Citajuci teme vidim neki pominju i novije motore u koje mora da ide mesavina benzin i ono ulje kao na starim tomosima, pa me interesuje jel to zavisi od toga koliko cilindara ima ili ?

2 cilindra = dvotaktni motori ? :stabre:

Molim za pojasnjenje

Hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Broj cilindara nema veze sa taktovima. Moze biti jedan cilindar cetvorotaktni motor a isto tako jedan cilindar dvotaktni motor. Taktovi oznacavaju koliko faza je potrebno da motor prodje kroz ceo ciklus (usis, kompresija, paljenje, izduv) koji se tada ponavlja u beskonacnost tj dok ga ne ugasis. Konstrukcija motora se razlikuje, najbitnija razlika je ta sto 4t motori imaju usisne i izduvne ventile pa samim tim moraju imati i mehanizam za kontrolu istih, bregasta osovina, dok 2t nemaju pa se oslanjaju na sam klip da otvara i zatvara kanale i auspuh da vrati gorivo u cilindar putem rezonacije tj zvucnih talasa i sto gorivo na 2t agregatima ide i u radilicu da je podmaze tj ulje u gorivu i ima prelivne kanale. Pogledaj na google how it works 4 stroke vs 2 stroke ili nesto slicno pa ces ilustrovano videti razlike.

Zanimljivo je na primer sto 2t i 4t motori imaju po jedan radni takt u ciklusu pa bi teoretski 2t motori za iste obrtaje trebali imati duplo vise snage, sto u praksi nije tako ali 2t motori jesu jaci za istu kubikazu pa se ugradjuju kod manjih agregata zbog jednostavnosti i vece snage kao sto su npr skuteri, mopedi, trimeri, kosilice itd.

• Podržavam 1

• čeka dobru titulu, 1375 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE

Pa dobro, bar je nick odgovarajući.:D

LM, dve potpuno nezavisne kategorije: broj cilindara nikako i nikad ne pokazuje koji je tip motora u pitanju, dvotaktni (2T) ili četvorotaktni (4T). Kao što ima 4T motora sa jednim cilindrom, ima i 2T sa 4 cilindra (pa i više).

2T motori, bilo novije konstrukcije ili stariji, koriste pri radu mešavinu benzina i odgovarajućeg ulja u razmeri 2-3% ulja na količinu benzina. Prednost 2T motora novije generacije je ta što postoji poseban rezervoar za ulje koji se povremeno (obično imaju i indikaciju ispražnjenosti) dopunjuju a mešavinu sami prave jer imaju ugradjenu pumpu za ulje. Kod starijih 2T motora se moralo dolivati ulje direktno u rezervoar, srazmerno količini sipanog benzina.

• Podržavam 1

• U prolazu, 14 postova

Pa dobro, bar je nick odgovarajući.:D

LM, dve potpuno nezavisne kategorije: broj cilindara nikako i nikad ne pokazuje koji je tip motora u pitanju, dvotaktni (2T) ili četvorotaktni (4T). Kao što ima 4T motora sa jednim cilindrom, ima i 2T sa 4 cilindra (pa i više).

2T motori, bilo novije konstrukcije ili stariji, koriste pri radu mešavinu benzina i odgovarajućeg ulja u razmeri 2-3% ulja na količinu benzina. Prednost 2T motora novije generacije je ta što postoji poseban rezervoar za ulje koji se povremeno (obično imaju i indikaciju ispražnjenosti) dopunjuju a mešavinu sami prave jer imaju ugradjenu pumpu za ulje. Kod starijih 2T motora se moralo dolivati ulje direktno u rezervoar, srazmerno količini sipanog benzina.

Tako je, nick je skroz odgovarajuci, ovde sam dosao da nesto naucim prema tome, bolje pitati nego pogresiti i posle se kajati.... Al polako tek cu ja da imam pitanja, necete moci da me se otarasite :staa2::moto3:

Znaci ako necu da se zezam s mesavinama, onda bolje lepo uzmem bilo koji 4T sipam i vozim ?

• Podržavam 1

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Generalno, 4t agregati lepse rade, pouzdaniji su, imaju lepsi zvuk, manje trose. Malo su komplikovaniji za servisiranje, sto u tvom slucaju nema nikakve veze jer ga neces sam servisirati. Jedino ti ne bih preporucio da uzimas moped od 49cc 4t jer ces na prvoj uzbrdici nogama da guras.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 226 postova
  • Motocikl: Honda Rebel CA125, u potrazi za VF750C Magna :)

Tako je, nick je skroz odgovarajuci, ovde sam dosao da nesto naucim prema tome, bolje pitati nego pogresiti i posle se kajati.... Al polako tek cu ja da imam pitanja, necete moci da me se otarasite :staa2::moto3:

Znaci ako necu da se zezam s mesavinama, onda bolje lepo uzmem bilo koji 4T sipam i vozim ?

Posto su kolege detaljno objasnile razliku 2T i 4T evo da ti i ja iznesem jedan konkretan savet posto vidim da se spremas da izneses jos pitanja.

Uzmi 4T! Jedan od razloga si i sam naveo, sipas i vozis, ne razmisljas o dvotaktolu a za nuzdu mozes da izvuces i benzin iz caletovih kola :)

Potrosnja je mnooogo manja kod 4T masina za istu kubikazu (recimo 4T 125 ccm trosi ~3l/100km a 2T 125 ccm moze da popije opusteno i 6-7l/100km)

Druga bitna stavka je da 4T masine su izdrzljivije i ne zahtevaju generalku svakih 15k kilometara za razliku od 2T zujalica.

Inace na ovom forumu sigurno mozes da dobijes sve odgovore i ljudi ce ti izaci u susret.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 653 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure, Benelli TRK 502 X

Sve su ti ljudi lepo odgovorili, evo još malo, kako da prepoznas po zvuku. 2t ti se čuje ka motorna testera, dok ,4t varira u zavisnosti od broja cilindara...I još nešto, 2t ima snagu na punom gasu, dok 4t ravnomerno isporučuje snagu

Sent from my ST21i using Tapatalk

Evo dodjoh kuci na kompjuter, ne znam jel neko spomenuo, 4t ti ima motornu kocnicu, dok kod 2t nema..moj savet ti je 4t ako hoces duzi vek trajanja, manju potrosnju, opustenu voznju, a ako hoces kros pa na stazu e tu ti je 2t mama :D

• -+-, 1005 postova
  • Motocikl: Yamaha ♥

4t ti ima motornu kocnicu, dok kod 2t nema..

Motorna kocnica - tako nesto ne postoji, barem ne na to sto ti mislis tj. pominjes....da sad ne teoretisemo kako i zasto 4t nazovimo to "koci" a 2t ne...pravilnije je reci sa 4t imas motorno "kocenje" ili mozes koristiti motorno "kocenje"... ali to "kocenje" veze sa kocenjem to je usporavanje...

Ako decko uci barem nek nauci pravlno, jer ako pita nekog nesto u vezi motorne kocnice...

@Golub To sam hteo da kazem, nisam se dobro izrazio :takoje:...(al zato na nekom takmicarskom supermotu moze bukvalno i da znaci kocnica, kad na trkama desna noga ide pored blatobrana oni presaltaju u nizu i zbog jake kompresije jednocilindrasa tocak bukvalno blokira...al dobro da ne idemo u off topic ):jee:

• Ne silazi, 7360 postova
  • Motocikl: TDM 900

Skrenuo bih ti pažnju na ono što su momci iznad zanemarili.

Nisu sve 2T mašine kratkotrajne. Obično se misli na 125cc sa po 35, 40ks gde se stvari odvijaju sasvim drugačije misleći na sav stres koji taj agregat sa tim procesima trpi.

Na primer Vespa PX200, dvotaktna mašina od 200cc prelazi i preko 100,000km uz kućno održavanje. Nije sve baš tako crno belo.

Pozdrav!

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Ako zanemarimo 2T kroseve sa izuzetno čestim servisnim intervalom i namunjene cvaje koje Alekre pominje (primeri - 'otvorene' varijante TDR 125, Pegaso 125, Aprilija RS ...) , generalka 2T agregata je više puta jeftinija od 4T a ne mora da bude češća nego kod 4T.

• Svrati ponekad, 226 postova
  • Motocikl: Honda Rebel CA125, u potrazi za VF750C Magna :)

Izvinjavam se i u potpunosti se slazem sa gore pomenutim izjavama klega Alekre i lord_oblivion. Prvenstveno sam mislio na brzinke 125 ccm kojima klinci vade dusu da bi se dokazali...0ljut2.gif

Mogu i 2T masine da potraju mnogo kilometara i servis istih je znacajno jeftiniji (zbog daleko jednostavnije konstrukcije).

Ni jedan post ne treba uzeti zdravo za gotovo jer uvek postoje izuzetci. Mada generalno govoreci ja sam jos uvek za 4T mada to je stvar licnog izbora. Bitno da smo svi na 2 tocka i sa kezom preko glave 1moto3.gif

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja