Jump to content

Moto Zajednica

Tutoro oiler

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 206 postova

Vec duze vreme sam u potrazi za adekvatnim podmazivacem lanca.Uporedjujuci odnos cene i kvaliteta kao i prakticnostin samog uredjaja, odlucio sam se za Tutoro manual delux edition. Paket je upravo stigao, porucen sa ebay.Ova varijanta je kostala 73 eu sa svim troskovima licitacije i transporta.U ponudi su i jos dve jeftinije varijante kao i 3 skuplje.Skuplje varijante su automatske,sto znaci da ulje kaplje na lancanik samo kada je motor u pokretu. Manualne verzije imaju jako preciznu slavinicu kojom se podesava protok ulja i potpuno zatvara prilikom gasenja motora. Kvalitet uredjaja je odlican, plasticni delovi robusni, creva, mazalice...sve je dobro uradjeno.Kasnije cu postaviti detaljne slike i naravno pisacu vise o samom uredjaju a vise info. mozete pronaci ovde

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1489 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ1-SA

brate 73 e je preterano za ovo ali stvarno.

Realno ovo sto vidim ovde, potpuno isto mogu da ti napravim ja za nekih 5 e maksimum...... A i vecina nas bi se ovde slozila. Mislim da si imao scootoiler za 20ak e vise..

• Podržavam 1

Ako napravis ovo za 5e, mozemo da uletimo u strasan biznis.Prodavacemo duplo jeftinije od njih i zaraditi gomilu para :takoje: .

zasto mislis da je scootoiler toliko bolji od ovog podmazivaca.Po stranim forumima sam uglavnom cuo pozitivne kritike...

Akvarijumska creva i slavine nisu ni blizu ovog kvaliteta.73e jeste puno ali ja sam narucio ( mozda bespotrebno ) potpuni komplet.Za nekih 17funti moze da se naruci osnovni komplet koji je verovatno sasvim dovoljan.Taj komplet obuhvata rezervoar za ulje, slavinu za precizno podesavanje protoka, kvalitetno crevo u koje je umetnuta neka zica pa se lako savija i ostaje u tom polozaju, jednostruku kapalicu i par nekih drzaca i vezica.Za manje od 3.000 dinara+dostava dobije se kvalitan podmazivac lanca.Ko je vest, za nesto manje novca moze i sam da napravi.Ja nisam sklon tim majstorijama i zato sam odlucio da kupim gotov proizvod.

U kompletu koji sam ja narucio nalaze se:boca ulja, dvostuka+jednostruka mazalica, jedno duze crevo , jedno krace ( oba creva su savitljiva o ostaju u polozaju u kojem ih savijete ), dodatni metalni rezervoar za ulje+plasticni, precizna slavina i gomila nekih pricvrscivaca, vezica itd Crevo koje vodi do mazalice je obavijeno zicom i mnogo cvrsce i izdrzljivije.U kompletu se nalaze i neki drzaci koji se lepe tako da nema busenja.Crevo je cvrsto stegnuto u tim drzacima i nema pomeranja mazalice.

Protok ulja, na sobnoj temperaturi je bio u rasponu od 1 kap na 20sec do 1 kap na preko 2min tako da je moguce podesiti protok u zavisnosti od temperature i koriscenog ulja.

Ovaj proizvod je namenjen upravo onima koji verovatno ne bi mogli kvalitetno sami to da naprave. Planirao sam da ubacim jos el.ventil za benzin, cisto da ne moram svaki put da zavrcem slavinu kada parkiram motor. Ukoliko je neko u potrazi za jeftinijim uredjajem od scootoiler-a a ne bi sam da pravi ...osnovni koplet za 3.000-4.000 mislim da je dobra investicija.U ovaj podmazivac se moze sipati bilo koje ulje, dakle proizvodjac ne vezuje koriscenje ovog uredjaja iskljucivo sa njihom uljem!!! Jedostavno se odvrne ili zavrne slavina za podesavanje protoka u zavisnosti ot temp ili viskoziteta ulja.

• Enduraš, 6383 postova
  • Motocikl: CRF300L

Planirao sam da ubacim jos el.ventil za benzin, cisto da ne moram svaki put da zavrcem slavinu kada parkiram motor.

Dao si 70e za podmazivac kojem sam moras da gasis protok ulja ? :staa2:

U pravu je dzoni, takav podmazivac moze da se napravi za 5e, mozemo i da se opkladimo ako ne verujes, idemo zajedno da kupujemo delove :)

• Podržavam 2

• bodi biber, 729 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996

Jedini Tutoro koji se meni dopao je onaj sto radi na vibracije motora. I taj mi jedini ima smisla koristiti.

On radi po sistemu kada se motor krece stvara se odredjena vibracija pa se ispusta odredjena kolicina ulja,navodno dosta dobro radi posao i imaju neke silne nagrade za takav sistem.

A sa druge strane kada pogledam decko iz Zrenjanina tj Iron Floyd radi za iste pare koje si ti dao sistem koji je 5 svetlosnih godina ispred ovog.

Dacu ti uvid.

Sistem je elektricni i automatizovan dakle kada ukljucis motor sistem se pali.Kaci se na akumulator i to je to sto se tice kacenja elektronike.

Creva su pancirna

Senzor se kaci kod zadnjeg diska koji ocitava brzinu motora prema kojem se precizna kolicina ulja izbacuje na lanac

Senzor za temperaturu takodje ucestvuje u ovome

Senzor za vlagu tj kisu koji ide ispod branika pojacava protok ukoliko za to ima potrebe(kisa,vlaga)

I na sve to koristi se SAE90 ulje i ceo sistem se sakrije u motoru i nit ko zna da ga imas,niti ti znas dok se ne oglasi zvucnik koji ti daje znak da treba da dosipas ulje u rezervoar.

Eto ideje onda, ako ovi momci prodaju par stotina komada mesecno, zasto ne biste i vi? Uz malo marketinske podrske, dobar biznis mozete da napravite.

Ovaj uredjaj kosta 50eu, vi ga valjajete za 30, meni 5% bicu zadovoljan :)

Kao sto sam gore naveo, osnovna verzija kosta oko 3.000din i mislim da vredi toliko.Ja sam eto imao viska novca i kupio bolju verziju za 50eu, odnosno 70 sa dostavom.Posto nisam sklon majstorisanju a ne poznajem nekoga ko jeste, radije cu kupiti gotov proizvod nego nesto skarabudziti...

Koliko vidim ljudi kupuju vakumske uredjaje za 120-150eu, mozda i taj mozete da napravite za 12e???

U svakom slucaju, svaka cast svakom onom ko zna i ume da napravi kvalitetan podmazivac lanca.Video sam par primera ovde na forumu ali sam takodje i video gomilu "akvarijumskih podmazivaca" koji podmazuju sve zivo osim lanca.

Koliko vidim ovde, za dobar podmazivac treba skoro 2000, za dobar ventil (ne akvarijumski), dobra creva itd.....tako da za 5e ja licno ne bih ugradjivao ni na bicikli, ali ako vama on dobro radi posao ja nemam nista protiv.

Ovu temu sam otvorio kako bih pomogao upravo onima koji iz bilo kog razloga nece/ne mogu da naprave sami a sa druge strane nedaje im se 120e za scootoiler.Ako imas nalog na ebay, izaci ce te jos jeftinije. A razlika izmedju 70e i 120e je dobrih 70%. A tu je i jeftinija verzija za 17 funti, vasa verzija za 5e...pa ko sta voli neka izabere :zdravo: .

• Drug član, 1944 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Gledam ove slike i ne shvatam za sta si to dao pare. Obicna zica namotana oko plasticnog creva, plasticna mala posuda, bocica ulja i 3 cevcice. Da ima el. ventil da se sam pali i gasi sa motorom pa ajde da razumem. Ja imam homemade sistem koji je kostao oko 5e (cak cini mi se i manje) i siguran sam da potpuno isto radi posao kao ovaj tj bolje zato sto imam veci rezervoar za ulje i pancirno crevo koje ce sigurno duze trajati.

Ne kazem da je ovaj tvoj djubre ali si stvarno mogao da prodjes mnogo jeftinije.

Taj uredjaj kosta 40% vise od mog. Kontaktirao sam momka.Druga stvar, ima mnogo elektronike, da li ce sve to funkcionisati bas kako treba... :neznam:

Ovo sto sam ja uzeo, ne bih preporucio nikome osim ako ima viska novca.Osnovnu verziju za 17 funti bih preporucio. Nisam siguran da za te pare ima da se KUPI (ne napravi) bolji uredjaj. Automatski Tutoro koji radi na principu vibracija takodje ima slavinu za podesavanje brzine kapanja ulja.Tako da jedina prednost je sto se sam ugasi kada ugasis motor a dosta je skuplji.

A na temu podmazivaca lanca sa kisnim senzorima, gsp merenje brzine kretanja itd...nisam siguran da ce takvi podmazivaci drasticno povecati zivotni vek lanca.

• bodi biber, 729 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996

Ovde ne pricamo o nekom duzem trajanju lanca nego o pustanju ulja pri odredjenoj brzini...

Pokusaj da shvatis da ti ne treba ista kolicina ulja pri brzini od 50km/h i pri brzini od 100km/h , dakle kada nadjes tu negde zlatnu sredinu kod manuelaca desavace se da kada ides recimo sporije imas mnogo vise prskanja ulja sa strane nego po lancu iz razloga sto nije precizno podeseno.

Kod podmazivaca koji pustaju ulje prema senzorima imas tacno pustanje ulja prema brzini motora i vlaznosti vazduha. Zato recimo pro oiler kosta tipa 230e.

Shvatam ja da je dobro imati neki sofisticirani uredjaj koji ce u kap da dozira kolicinu ulja u odnosu na brzinu, vlaznost itd....Ako manuelni podmazivac dobro podesis, neces imati prskanja, barem tako kazu kolege sa foruma a lanac ce opet biti dovoljno podmazan.Ne govorim iz licnog iskustva, ali dosta clanova je to potvrdilo.

A zasto ugradjujemo podmazivac nego da prvenstveno produzi vek lancu? Da li ce ti elektronski kontrolisani uredjaji toliko produziti vek, ja licno ne verujem...

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5457 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Tek sad vidim da je Ghostmile u pravu sa onim podmazivacem iz linka sto sam postavio..pa ono je mercedes za ove skule.

Mislis na onaj za 180 ili 240e? Prostom racunicom se dodje do podatka je Tutoro jeftiniji za "samo" 70%, ne vidim kako mozes to da uporedjujes.

• Enduraš, 6383 postova
  • Motocikl: CRF300L

A zasto ugradjujemo podmazivac nego da prvenstveno produzi vek lancu? Da li ce ti elektronski kontrolisani uredjaji toliko produziti vek, ja licno ne verujem...

Ja ugradio automatski podmazivac lanca, siguran sam medju prvima i nisam ga ugradio bi produzio vek lancu nego zato sto me mrzi i cesto zaboravim da podmazem lanac. Jednostavno jedna briga manje.

Set lanca lancanika traje na putnom motoru 40-50.000 km, a kosta 150e, tako da je finansijska dobit zanemarljiva, ako uopste i postoji ako neko da 100+eur na automatski podmazivac.

• Podržavam 4

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5457 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Po meni je jedino ovo ospravna varijanta sto Aca pise, a ovo kad bi me neko natjerao da kupim prije bi uzeo ono Milovo od 240e nego ovo za 75e :)

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja