Jump to content

Moto Zajednica

BMW Camheads: spisak servisnih radnji

Recommended Posts

  • Integrisan, 8143 postova

Ako ti je motor u garantnom roku moraš u servis da ti overe izvršen servisni interval inače nema ništa od garancije u slučaju neke falinke a na satu piše xl kilometara. Ne znam kako je kod BMW motorcikala al gomila auto marki uslovljava i zamenu ulja u ovlašćenom servisu uz pečatiranje.

 

 

Čisto da ne ostane nedorečeno zbog drugih - ovo nije direktno 1/1.

 

Garancija ne važi ako je kvar posledica neadekvatnog održavanja. Ovo odozgo su, u ovoj formi, više lovačke priče.

 

Da ne bude da pričam napamet - ja sam jednu stvar na mom BMW-u rešio u okviru garancije (promena zadnjeg kočionog creva i posledična promena ulja u kočnicama). Ni diler, ni generalni uvoznik nisu pravili bilo kakav problem, niti su čak i gledali servisnu knjižicu. Prilično dobro se zna kada je nešto defekt, a kada je posledica pogrešnog održavanja.

 

I nemoj molim te sada dalje da se ubeđujemo oko ovoga. Ovo ti pričam iz prve ruke, a na forumsko znanje sa Interneta...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

 

Nadam se da nisam "udavio".....

 

 

Naravno da nisi!

 

Mada, kada razmislim, ovu poruku bi moderatori trebalo da prebace u Oil-heads temu. Tamo pripada i biće VEOMA korisna, kada neko pretražuje forum za uputstvima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1689 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Nadam se da nisam "udavio".....

 

 

Naravno da nisi!

 

Mada, kada razmislim, ovu poruku bi moderatori trebalo da prebace u Oil-heads temu. Tamo pripada i biće VEOMA korisna, kada neko pretražuje forum za uputstvima.

 

 

druže, nema smisla da davimo moderatore , ionako imaju puno posla.....evo za 2000 kilometara opet servis kod mene, pa mogu poslikati i okačiti kako ja radim servis......

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

 

PS.....e jebiga, tek sada sam video da je pisalo kratak sažetak......

 

Bi ga, đuntoebola. Mislio sam samo na karbove al super što si npisao, više nego dovoljno da se shvati razlika u održavanju. 1200 traži dijagnostiku dok su ovi arhaici prepušteni "majstorluku". I 1100 ima repere za kverovanje ventila al može i samom vagom.

 

 

:maloljut:

 

 

I nemoj molim te sada dalje da se ubeđujemo oko ovoga.

 

Pa kako to misliš da istrpim, :tuzno: al slušam.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Odličan DVD sa detaljnim snimcima SVIH servisnih radnji za Camhead R1200 seriju:

 

R1200 DOHC Camhead 2010+ Maintenance DVD

 

Cena izađe nešto ispod 30$. Čovek šalje u Srbiju. DVD stiže za oko 7 dana. Plaćanje preko PayPal-a.

 

Snimci sadrže detaljno objašnjene sve servisne radnje, opis svog potrebnog alata i sile zatezanja. Veoma detaljno.

 

PS: za sinhronizaciju motora koristi se Harmonizer (ima link u temi za BMW alat). Za setovanje servisnih intervala i čitanje fault kodova, kao i kalibraciju "ler gasa" koristi se GS-911 (link u istoj temi).

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Stigao najzad GS-911:

 

20120709_120300.jpg

 

20120709_105945.jpg

 

20120709_122645.jpg

 

 

Sa prvim testovima sam prezadovoljan. Laptop aplikacija pokazuje sve i svašta (uključujući podatke u realnom vremenu). Android aplikacija ima sve što treba za teren! Povezivanje potpuno plug-and-play. Ovaj moj je bluetooth verzija, pa je povezivanje sa telefonom zaista udobno.

 

Alat ima sve što je potrebno za servis u sopstvenoj režiji, a da se radi 100% po RepRom-u, tj. da bude kako Bog zapoveda ;).

 

Detalji na: http://www.hexcode.co.za/

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1210 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: BMW R1100R

Vidim da ti i Lalajko imate sve , pa ako zatreba, ko zna mogli bi i neki paprikas zarad druzenja {ali obavezno sa Djuntom} zbog silnog napora da okrenemo.:zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Evo ga (prikačen uz poruku) jedan super koristan kalkulator zazora ventila za Camhead motore.

 

Kada skinete fajl, promenite ekstenziju pdf u xslf (u pitanju jeExcel fajl, a ja sam morao da preimenujem u pdf da bi uspeo upload ;)).

 

Tabela sadrži ciljane vrednosti zazora, fabrički predviđen opseg korektnih vrednosti (ne mora čovek da pamti) i SVE šifre BMW pločica (shims) za naručivanje.

 

Kada izmerite zazore kod svih izduvnih i usisnih ventila prilikom servisa, prosto upišete u fajl i on vam izbaci da li je zazor ok i ako nije koja vam pločica treba, sa sve njenim bmw kataloškim brojem za naručivanje (kod Delta ili Radulovića ili bilo kog BMW dilera).

 

Odlična stvar, smanjuje razmišljanje i greške :D.

BMW_Camhead_calc ventila.pdf

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Sinoć smo čačkali, drugar i ja, oko jednog zanimljivog slučaja RT-a (2007.) koji je unapređen sa ESA, između ostalog. Vlasnik će opisati slučaj svog motora, ako nađe vremena, zanimljiv je i poučan za mnoge. No, mene je ta priča i koraci kroz koje smo prolazili ponukala da najzad sistematizujem ISPRAVNU proceduru pre štelovanje ventila za camhead motore. Valjaće vremenom ;) mnogima, dosta sam vremena potrošio svojevremeno da uđem u detalje, a jeste malo "tricky" i konfuzno.

 

Samo štelovanje ventila je poznato i opisano i na ovom forumu, nema ništa novo za CAMHEAD motore pa se njime neću posebno ni baviti, ali poštovati dole iznesenu proceduru PRE štelovanja je nužno, jer je potrebno kalibrisati i parkirati step motore (kontrolišu rad motora na leru, tj. kontroliše ga računar, preko ovih step motora). Ovog koraka se mnogi, koji su se površno udubili i tematiku plaše, jer je (Avg 2009.) postojao bag u BMW firmware-u, koji je uzrokovao nestabilan rad motora i gušenja nakon parkiranja stepera. I taj bag je opisan u donjem tekstu, tako da lako možete da utvrdite da li ste mu podložni, jer je objašnjeno i kako da utvrdite koji softver imate na motoru.

 

Da krenemo redom:

 

Potrebno: dijagnostički alat GS-911 i neki alat za sinhronizaciju

 

 

Procedura 1 - provera TB sinhronizacije na leru ("at idle"):

 

1) Povezati GS911 na dijag. port motora

 

2) Kalibrisati IDLE ACTUATORS (Meni Engine/Idle actuator calibration)

 

2012-11-08%252012.52.22%2520am.png

 

 

3) Izabrati opciju "Engine syncronization" i OBAVEZNO proveriti da li je sve navedeno u listu ispunjeno (pogledaj donju sliku - najvažnije su dve zaokružene stavke), a onda kliknuti na "Lock idle actuators"

 

2012-11-08%252012.54.37%2520am.png

 

 

4) Izmeriti offset (razliku skala) na dva cilindra motora, dakle između dve skale, koristeći neki od alata za sinhronizaciju. Ja koristim Carbtune, ali naravno može i bilo koji drugi (kao i kućna radinost). PAŽNJA: ne sinhrnizovati TB, ne dirati ništa, tj. samo izmeriti razliku između dve skale:

 

339.JPG

 

Napomena: 25mbar=1.9cmHg na Carbtune.

 

Ako je izmereni offset manji od 25mbar onda si OK. Ako je veći od 25 mbar onda:

 

Proveri sledeće mehaničke komponente motora:

- Air intake ducts (ne znam srpski termin)

- Kompresiju motora

- Zazore ventila (!) - najvažnije i uvek počni od ovoga, jer će raštelovanost najčešće poticati upravo od zazora ventila koji su van tolerancije (za korektne vrednosti pogledaj kalkulator ventila iz prethodne poruke)

 

 

Kada otkloniš problem, ponovo proveri offset i uveri se da je manje od 25 mbar.

 

 

VAŽNO: TB (throttle bodies) se sinhronizuju na obrtajima iznad lera SAMO ako je na leru sinhronizacija u okviru gornje tolerancije!!!

(drugim rečima, ne sinhronizovati TB ako npr. nisu naštelovani ventili, jer će posle štelovanja ventila sinhronizacija na leru vrlo verovatno biti OK, a ako smo dirali sinh. biće sigurno raštelovana!)

 

Inače, za samo vožnju sinhronizacija na leru je naravno potpuno nebitna i NIKADA se i ne radi!

 

Ako je dakle na leru razlika između dva stuba na Carbtune ok, tj. <= 1.9cmHg, onda se prelazi na Proceduru 2:

 

 

Procedura 2 - TB sinhronizacija na 3000-3500rpm:

 

a) GS911 je već uključen i idle actuators (step motori) su lokovani, jer smo upravo prošli kroz Proceduru 1, motor već radi

 

b) Dodavanjem gasa dovedemo motor na const. 3000-3500 rpm. Proverimo razliku između dva stuba na Carbtune

 

Ako je razlika manja od 2cmHg onda smo OK (nije potrebna sinhronizacija)

 

Ako je razlika veća od 2cmHg, prelazimo na uobičajenu sinhronizaciju (proceduru možete pronaći na ovom forumu ili na Youtube)!

 

 

To je to!

 

 

 

----------------------------------------------------

 

 

Poznati problemi sa TB sinhronizacijom i GS-911:

 

 

Postoji neprijatan problem sa nekim BMW Camhead-ovima i korišćenjem GS911 za TB sinhronizaciju, opisan na temi: http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=637896

 

Problem je uzrokovan bagom u BMW firmware-u, kako je opisano u donjoj poruci (za sve novije ver. I-levela, korišćenje gs911 je sasvim ok i bezbedno):

 

I see this bike still has the old factory version of the software - see I-level:

| http://www.hexcode.co.za/products/gs-911/i-level

|

| and as you can see, it has the version from August 2009 (K024-09-08-560). We have a VERY strong suspicion that there is a serious bug with this version of the BMSK software... The BMW technicians don't see these similar faults, because when they connect their Diagnostic computer (GT1 at the time), then it firstly checks the software versions on the motorcycle, and if they need updating, will FORCE an update before it will allow the technician to do anything else...

|

| And with the couple of users that we've seen this, they all had old software that was updated by BMW (and BMW should NOT charge you for such an update!). The 2010 and 2011 versions with the later software updates work just fine with Idle actuator calibration as well as TB synchronization.

|

 

 

 

Struktura I-level parametra, iz koga možete videti koja je ver. softvera u vašem motoru. Npr. posmatrajmo I-level: K024-09-08-500,

 

gde je:

▪ prvi set ("K024") predstavlja chassis/build tip (npr. K024 uvek stoji za sve CAN-bus modele, K2x, K4x, K7x etc.) ,

▪ drugi set ("09") predstavlja godinu revizije softvera, 

▪ treći set ("08") predstavlja mesec revizije softvera

▪ četvrti set ("500") predstavlja internu verziju revizije softvera - dakle bug fix ili update bio bi onda: K024-09-08-550 ili K024-09-08-600

 

 

 

Tu sam za pitanja, ako mogu da pomognem kome bude trebalo...

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1689 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Druže, izvini, ne bih pametovao, ali koliko se meni čini,potrebno je PRE sinhronizacije cilindara izvesti štelovanje ventila, a ne posle.

Obično uradim kompletan servis (ovo pišem za "obični" boxer, a ne camhead), proverim i po potrebi naštelujem ventile i ostale zazore, ugrejem mašinu (za to vreme posmatram "real time values" na GS911), ugasim, parkiram stepper motore ,palim i počnem sa sinhronizacijom (ako je potrebna naravno....).

Pri celom tom postupku JE POTREBNO IMATI VELIKI VENTILATOR KOJI ČE HLADITI MOTOR !!!!!

 

Malo mi je čudno da se TB šteluju (sinhronizuju) pre štelovanja ventila.......a možda i grešim....1neznam.gif

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Druže, izvini, ne bih pametovao, ali koliko se meni čini,potrebno je PRE sinhronizacije cilindara izvesti štelovanje ventila, a ne posle.

Obično uradim kompletan servis (ovo pišem za "obični" boxer, a ne camhead), proverim i po potrebi naštelujem ventile i ostale zazore, ugrejem mašinu (za to vreme posmatram "real time values" na GS911), ugasim, parkiram stepper motore ,palim i počnem sa sinhronizacijom (ako je potrebna naravno....).

Pri celom tom postupku JE POTREBNO IMATI VELIKI VENTILATOR KOJI ČE HLADITI MOTOR !!!!!

 

Malo mi je čudno da se TB šteluju (sinhronizuju) pre štelovanja ventila.......a možda i grešim....1neznam.gif

 

Upravo tako, potrebno je PRE sinhronizacije izvesti štelovanje ventila. To i piše gore, možda malo komplikovano ;), pogledaj ono crveno... Tj. slažemo se 100%.

 

Ovo sve opisano pre štelovanje NIJE sinhronizacija (cela procedura izneta u prethodnoj poruci), već precizan redosled postupaka iz koga se npr. vidi i da li je štelovanje potrebno, a bez otvaranja motora. Plus procedura koju je za camheads potrebno poštovati pre sinhronicacije. A opisano je i kada je sinhronizacija TB besmislena (kada je offset na leru između dva cilindra veći od 25mbar, svaka sinhronizacija je besmislena, dok se ne našteluju ventili, kao najčešći uzrok).

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8143 postova

Evo da malo osvežimo temu (kada admin Camhead-ove drži u getu nezalepljenih tema, valjda dok ne ostare dovoljno i dokažu se :lol:). I to jednom egzotikom! ;)

 

Elem, danas smo se malo igrali pravom pravcatom BMW dijagnostikom i upoređivali istu sa GS911.

 

Evo kako izgleda original:

 

IMG_2412.JPG

 

IMG_2405.JPG

 

IMG_2399.JPG

 

I poređenje sa, na ovim stranama već predstavljenim, GS911:

 

IMG_2407.JPG

 

IMG_2404.JPG

 

 

Utisci su, na prvu loptu, sledeći:

 

- GS911 je mnogo manji i kompaktniji, brži za manipulaciju, nema specijalizovan PC, već možete softver da instalirate na bilo koji win računar. Značajna stvar!

- GS911 ima Bluetooth konekciju, što je na prvi pogled nebitno, ali rad čini neuporedivo, baš primetno, udobnijim (npr. računar za stolom, a nije bitno gde je motor parkiran, nebitna dužina kablova itd.). Još izraženije kada radite u isto vreme na dva ili više motora!

- GS911 ima NEUPOREDIVO intuitivniji i jednostavniji korisnički interfejs. Ogromna razlika na ovom polju u korist južnoafrikanca ;). Glavna prednost. Ne mogu da istaknem dovoljno koliko je softver brži, intuitivniji i pregledniji (samim tim i produktivniji) u odnosu na BMW.

- Sve ostalo je u korist BMW dijagnostike: PUNA kontrola svega, apsolutno svega. Igračka za velike dečake :lol:

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja