Jump to content

Moto Zajednica

Flip kaciga - Nolan N 90 Classic N-Com

Recommended Posts

  • Svakom po zasluzi, 12239 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Možda nešto ovako?

 

202595_330_FR1_07.JPG

 

Iz Louisa, jeftino a udobno, mnogo naših forumaša je nabavilo iste takve.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Po izgledu su odlične al gledo u subotu na buvljaku, nemaju ojačanje od pete na gore u pravcu lista a to je najbitnije jer sprečava krivljenje zgloba. Imaju ojačanje sa spoljne strane zgloba al ih nisam previše zagledao zbog prvo pomenutog. Prodavo čovek po 25 €. Mislim da nemaju ni čeličnu kapu napred. Drugar Seba011 me upozorio na petu moto cipele kao važnog detalja. Naime, kod vađenja od padanja se petom snažno odbacuje, da ne kažem udara o put i valjalo bi da tu postoji neki anti šok dodatak, mislim da neke radne cipele to imaju. Nego, i komunikator takođe spada u opremu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6281 postova
  • Lokacija: Hameln, Germany
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

... ma SVE spada u opremu :) Ja kada sam kupio motor, samo sam bledo gledao kada mi je drugar rekao: E sad si potrošio polovinu para! Kako polovinu?? Pa lepo: a oprema? ... i, s obzirom da se i supruga vozi samnom, nije daleko od procene visine izdataka :) ... Dobra oprema je "must have". Ne mora to biti najskuplja, ali mora biti kvalitetna.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Ma ja to malo sa Arakisom razgovaram za prepravku komunikatora. Svakako, sve je oprema i mora da obezbedi sigurnost primerenu uslovima korišćenja pa tek onda komfor i kicošenje. Kaciga je svakako najvažniji deo i za nju treba dati najviše. Džabe zvučne i upadljive jakne ako se mete jeftina kaciga. Po mom kriterijumo ovo je prva prava kaciga koja pored bezbednosti pruža meni potreban komfor. I tačno će biti, kad skupimo sve što treba za nas dvoje, biće to lepa svotica novaca a stvarno ne patimo od firmiranih stvari.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Evo tačno godišnjice korišćenja kacige. Smatram svojom obavezom da iznesem utisak jer se radi o najvažnijem delu opreme.

 

Neki skeptici su prognozirali da će brzo otići mehanizam flipa te da će početi da duva, prokišnjava... Kaciga je prešla bez malo 10.000 km, 90% po gradu sa stalnim otvori zatvori flip jer je vožnja bila skuterom. Kratke vožnje u gradu na tolikoj kilometraži čine bezbroj zakopčaj otkopčaj, sunčane naočare svaki čas gore dole, ventilacioni leptiri tak tak... jednostavno ekstremna eksploatacija. Po svim parametrima kaciga je ne promenjena, znači nema nikakvih anomalija, čak kao i od prvog dana, desni zabravljivač flipa i dalje za nijansu pre škljocne. Kacigu sam terao i na - 4° C po snegovitom vremenu, nema ni trunke da je dihtovanje popustilo što bi se moglo inače očekivati od ovog tipa, posebno oko vizira jer je tu guma jako nežna. Anti fog vizir deluje savršeno na normalno hladnim temperaturama a na - je potrebno malo vremena da se unutrašnjost stabilizuje i prvo vreme se javlja blago magljenje u uglovima dok je u centru čisto, al kako se vožnja nastavi nestaje sve. Vizir kacige je i dalje neizgreban, doduše uvek vodim računa, brišem ga isključivo sprejom za stakla i najfinijom magičnom krpom izdvojenom samo za to. Uvek pri sebi imam mini atomizer sa tečnošću tako da ne dozvoljavam da se ulepe insekti i prašina. Po preporuci Ivana koji radi vizire, uvek treba brisati pokretom u jednom pravcu i to po vertikali, nikako trljati u krug ili levo desno. Spolja je takođe kaciga besprekorna al čim je skinem istog časa je pakujem u zaštitnu fabričku vrećicu. Kaciga je prana više puta u vodi sa komplet rasklapanjem unutrašnjosti, nekolio puta sprejom za suvo pranje i dan danas izgleda ko nova. Posle ovolike upotrebe mekani unutrašnji delovi su se malko ulegli i napasovali tako da je uopšte ne osećam. Za ovu sezonu ću pomeriti zateznu kopču za jedan zub jer volim da mi kaciga baš fest naleže na glavi a zbog godina se šišam sad skoro na 0 tako da je to verovatno razlog što mi se kaciga razradila. U svakom slučaju je preporuka da se kaciga uzme malo više fest a to momci znaju da procene. Pinlok kopča savršeno radi i ni jednom me nije zbunila ili preskočila. Podesio sam je tako da zakopčam u startu na predposlednji zub pa kako se akomodiram gurnem u vožnji na zadnji.

 

Moram malo i da pokudim, prvo sebe. Mi smo poznati da ne čitamo nikad ikakva uputstva, jer mislimo da sve znamo. Meni je kaciga krajem sezone dobila na viziru uz ivice sitne ogrebotine. Otišo sam u kod prodavca, Teletrade, pošto je garancija 5 godina. Pokazali su mi da anti fog dodatni vizir ima podešavanje koje sam ja naravno kasno pročitao. No, prva serija Nolan kaciga je dolazila sa ovakvim , što ipak nije bilo najbolje rešenje upravo zbog nemarnosti korisnika, ali je već tokom prošle sezone anti fog modifikovan i dobio je mali siliknski dihtung tako da ovih mikro pomeranja nema više i sam sistem je delotvorniji pri nižim temperaturama i povišenoj vlazi. Momci su podmazali sve klizne i uklopne mehanizme specijalnom mašću za to, nisam ni znao da tako nešto postoji i zameniće mi vizir novim sa početkom ove sezone.

 

Zimus sam prešao na motor sa malim fabričkim vizirom tako da su gornji deo grudi i glava izloženi pojačanom udaru strujanja. Javlja se blagi šum sa bočnih strana ko i kod verovatno bilo koje kacige. Sad tek vidim da uduvavanja u unutrašnjost definitivno nema nigde, sve je hermetik. Pri držanju glave pravo nema voblovanja zbog vetra, tek kad okrenem glavu skroz u stranu osetim nešto jači pritisak, što znači da je aerodinamika odlična. Čak i sa podignutim flipom nema jedrenja, naravno pri brzinama do sto. Zanimljivo je da i supruga iza ne oseća nikakva opstrujavanja ili turbolenciju od moje glave što znači da je Nolan mislio na suvozača pravilnom projektovanom defleksijom. Sad sam isprobao ventilacione otvore koji nisu davali previše efekta na skuteru sa visokim vetrobranom, podhlađuju teme samo tako da moram da ih zatvaram i vozim sa prednjim klapnama na pola, što znači da će za letnje dane biti odlično. I moram da naglasim, padajuće sunčane naočare su takav dobitak da nemam reči. Vidljive su od blagog do prejakog sunca bez ikakvog uticaja na vožnju u smislu krivljenja slike. Mnogo sam se vozio sa podignutim flipom i sa njima, taman lepo duva a štiti oči od prašine. Pravilo mi je, do 60 može podignut, preko te brzine spušten a na auto putu obavezno zatvorena kaciga makar i 5 na sat na Gazeli.I po preporuci, ni po cigare od 100 metara ne sedam bez kacige na motorcikl.

 

Sad je sajam i treba iskoristiti priliku dok se na jednom mestu nalazi sav izbor kaciga. Najbitnije je da kaciga lepo leži po celoj površini glave. Ne treba se vezivati za nekog proizvođača u smislu ovaj radi kalup za okrugle a onaj za jajolike itd. Nolan ima više kalupa. Recimo, model 103 koji izgleda identično devedesetici je skroz drugačiji, tj. ima pliću bradu, ne znam Grex serija je pa nešto treće. Dalje, ne obraćajte pažnju previše na težinu kacige koja jeste u suštini bitna. Isprobavao sam neke marke koje su nominalno bile lakše od ovog Flip Up-a al na glavi su bile ko da mi neko metuo teg i klimala miglava. Isto i supruga zaključila a kacigu je prvi put metula na glavu upravo na prošlom sajmu. Ponavljam, nanjvažnije je da kaciga prija a ne kako izgleda ili se zove za publiku. Ja sam naviko na kacigu al supruga je nije nikad nosila al joj ipak ne smeta i čak se isto tako pozitivno odnosi prema svojoj, što govori o dobrom modelu.

 

Smatram da smo napravili pravilan odabir supruga i ja a i toplo preporučujem prodavca što je i te kako važno, da se ima sigurnost, savet, servis, garanciju, pomoć, deo, dobrodošlica...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • "Greasy Thumb", 442 postova
  • Lokacija: Beograd - neka buregdzinica jedem bureG :)
  • Motocikl: F650 ST Furuna

Djunto mori...evo je i moja posle tacno godinu dana ista :)

 

super kupovina...ps da ti ne pricam koliko kosta nova u Louisu...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

DJUNTU ZA GRADOLNACELNIKA! :jee:

 

ozbiljno :D

 

Umesto mosta, obezbedio bi Vam svima nove motore, tebi na biranje, AT ili TA.(:tenere:)

 

 

Djunto mori...evo je i moja posle tacno godinu dana ista :)

 

super kupovina...ps da ti ne pricam koliko kosta nova u Louisu...

 

Odlično, da ne ispadne da pričam praznu priču.

 

Nego zaboravih da napomenem. Ima k u Teletrejdu zanimljive dodatne opreme. Ja sam tražio negde podkape za leto, imaju polu podkapu samo tek toliko da pokrije teme do čela jer sam probao po vrućinama da svoju standardnu potkapu presavijem i tako stavim na ćelepenju, ništa se ne znojim. Dalje, kome se unutrašnjost raspala ili previše ulegla, dodatak koji se fiksira unutra i nadomesti i nadopuni nedostajuće. I za leto, odnosno i za zimu, tanaka navlaka za šake, leti nema znojenja šaka o skajne rukavice a zimi sprečava preterano produvavanje kroz rupice pošto mnogi od nas imaju samo letnje, šupljikave. I ima nešto što bi bilo pandam kecelji za skuter, termo prekrivka za vožnju motorom koja pokriva grudi i obe noge. I za kabaste ko ja koji ne mogu da nađu kišno odelo, kišni mantil sa podvezima oko nogu ispod kolena ako sam dobro vido jesenas još. Sutra ću na sajam pa ću da probam sve.

 

PS. Ne dobih mail o aktivnosti u temi il ga prevideh, pa kasnim.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 94 postova
  • Lokacija: bg
  • Motocikl: R1150GS, DR650SE, RM85L

Djunto, imam istu n90 oko pola godine staru i isto se grebe anti fog po ivici, citao sam tvoj post o tome ali nisam shvatio da li si to resio okretanjem/stelovanjem pin locka(ako sam dobro shvatio to su oni providni srafici koji spajaju vizire)ili se nesto dodaje ili mu nema leka, mora novi vizir?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Pa nisam rešio, već je kasno jer se vizir već pogrebo a i verovatno i šrafovi sa strane i rupa kroz koju prolazi su dobili lufta usled silnih vibracija tako da sad na mojoj ne mogu dovoljno jako da priljubim anti fog vizir. A na supruzinoj kacigi je sve kako treba jer je nije nosila ko ja i podesio sam je na vreme. Mada ovo i nije ispalo dobro rešenje tako da na novim Nolanima je modifikovan vizir. Ja sam par puta rastavljao vizir i čistio, međutim ništa nije bilo između, mada sam mislio da su ogrebotine uz ivicu prouzrokovane prašinom. Ako ti ne smetaju ogrebotine ili ih nema toliko da ti smetaju, uzmeš mrvicu duplo lepljve trake ili pak mikron žive gume ili obične žvake i fiksiraš vizire u krajevima i sa donje strane. Meni sad smetaju na motoru zbog drugačijeg položaje tela u odnosu na skuter, inače jesenas na njemu ih nisam primećivao zbog uspravnije glave. Kako god se uzme, vizir je potrošna roba i ako ništa, od samog čišćenja se blago izrapavi i mislim da uopšte nije trošak da se svake godine mete novi vizir na kacigu. Jednostavno to treba tretirati ko zamenu ulja bar jedanput godišnje jer i košta manje nego par litara nekog pristojnog ulja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Bio juče na sajmu i naravno obišao Nolan. Pogledao sam vizire sa novim anti fogom i upravo je onako kako sam video na slikama. Ima naokolo skoro providni skroz tanak dihtung koji se praktično zalepi na glavni tako da ne može ništa da uđe između njih. Ne postoji više mogućnost mikro pomeranja i grebanja po ivicama plus što ovakav vizir još bolje štiti od zamagljivanja tako da tek možda na nekim - temperturama će se javljati kondenz, a skoro niko ne tera motor ni ispod +10 stepeni.

 

I video sam dodatke za kacigu, one plitke potkape. Na slici su da se stavljaju na glavu, ali to je samo delimično tako. Stave se na glavu ali kad se navuče kaciga, umetak se zalepi za postavu preko čičak traka. U pakovanju su 2 umetka tako da iako se jedan previše nakvasi stavi se suvi drugi, mada ovaj umetak praktično i sprečava znojenje glave. I, simbolično košta.

 

I još nešto, imaju neku maramu ili tako nešto, može da se nosi oko glave, preko usta al je po meni najpotrebnija oko vrata jer on uvek ostane otvoren između kacige i okovratnika jakne i to ga lepo štiti kad su temperature ko sad, kad je pretoplo za porkapu a malo hladnjikavo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

@đunta

 

Gde su slike kacige? Bez toga nije kompletan izveštaj :hej:

 

Evo, malo više slika i nadam se korisnog iskustva

 

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/64732-odrzavanje-kacige/

 

( Pogreših link)

Promenio član đunta

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1448 postova
  • Lokacija: subotica
  • Motocikl: Honda ness 150

fuuuuuuuuuuu,jbt! cak i oko kacige si uspeo napraviti atomsku fiziku!! vala,svaka ti dala i sa zastitom i bez zastite!!! :Mina:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

fuuuuuuuuuuu,jbt! cak i oko kacige si uspeo napraviti atomsku fiziku!! vala,svaka ti dala i sa zastitom i bez zastite!!! :Mina:

 

Stavio gore pogrešan link pa sad ispravio.

 

Hvala na lepim željeama :aha:. Ja ne skupljam stvari al zato u malobrojnim i neophodnim se trudim da uživam i odnosim pažljivo.

 

Na žalost nisam dobio besplatno novi komplet vizir već sam platio. Novi pin lok sam metuo pred nameravani odlazak u Kulinu pre neki dan. Mogu samo reći da je ovo sad pravo rešenje, nateže se dok se namešta, odma se zalepi silikonski dihtung i to nigde ne mrda nit može rukom da se pomeri tako da više grebuckanja neće biti. Inače smatram da vizir kacige treba da bude besprekoran i da zamena svake sezone spada u tekuće održavanje, jednako ko zamena ulja i filtera.

 

Naglašeno mi je da se pin lok ne sme brisati nikakvom hemijom već isključivo samo vodom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 155 postova
  • Lokacija: Beograd-Lazarevac
  • Motocikl: BMW R 1200GS

E mnogo si mi pomogao brale oko nove kupovine kacige, samo jos da nadjem coveka da mi je donese iz Louisa... :moto3:

 

p.s. tamo vidim cenu od 280eu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

E mnogo si mi pomogao brale oko nove kupovine kacige, samo jos da nadjem coveka da mi je donese iz Louisa... :moto3:

 

p.s. tamo vidim cenu od 280eu

 

Mani, kupi ovde, možeš je možda dobiti za 200, plus lepo probaš i vidiš dal ti odgovara

 

kalup. Ne uzima se kaciga na neprobano. Uzeli moji drugari nešto sad upola cene gore, pokajali se svi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 155 postova
  • Lokacija: Beograd-Lazarevac
  • Motocikl: BMW R 1200GS

Kupio druze belu juce u onoj prodavnici kod Autobuske stanice, 28.000din.

Odlicna kaciga, iz radnje kaciga pravo na glavu pa za Valjevo da je malo probam... :moto3: :moto3: :moto3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 90 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Cube 1998

Pozdrav, drugari,

 

Isti model kacige, od iste firme, na ovogodisnjem sajmu alutomobila, sa popustom od 20% za 23800din.

Evo koristim je vec mesec dana, mogu reci sve isto sto je rekao i Djunta.

 

Imam obim glave 58cm, uzeo sam L velicinu, kao salivena mi je. Kada sam je kupio, nosio sam je par puta po pola sata na glavi, u stanu, cisto da vidim kako ce mi leci, da li cu imati nekih bolova ili sl. Jeste maaaalo zuljala na pocetku, ali kasnije je svaki osecaj zuljanja i stezanja bio potpuno nestao.

 

Pri brzini oko 150km/h jeste malo bucna zbog poluge za spustanje naocara i mehanizma vizira, ali to je standardna cena flip-up kacige, pri duzim voznjama se sasvim solidno to moze resiti cepovima za usi, ako nekome bas jako smeta.

 

N90 zaista uopste ne magli, pinlock je sa silikonskim minijaturnim dihtungom koji odvaja pinlok od vizira, tako da nema grebanja kao na serijama starije proizvodnje.

 

Dodaci poput N-Com-a su zaista skupi, 180€, a pre toga treba imati osnovni set koji kosta cca 60€. Ko voli da parla za vreme voznje, i smatra da mu je to definitivno potrebno, drugacije ne moze, cena je upravo navedena. Apostoje i kineske, jeftinije varijante...

 

Slazem se da u tom rangu cena nije bas veliki izbor (Nolan N90, Caberg Sintesi, Airoh, HJC...). Treba u svakom slucaju probati kacigu kada se ista kupuje, u ruci i na glavi sasvim drugacije deluje nego na bilo kojoj slici. Recenzije i review uvek treba uzeti u obzir, ali finalni zakljucak je individualan, isto kao i sa motorima i zenama :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 155 postova
  • Lokacija: Beograd-Lazarevac
  • Motocikl: BMW R 1200GS

Obavezno lepo namesti pinn lok, odnosno, nategni ga.

Ovi mi rekose u prodavnici da ga dotegnem za mesec-dva otrpilike, kad malo popusti... :zbunjen: :zbunjen: :zbunjen:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Obavezno lepo namesti pinn lok, odnosno, nategni ga.

Ovi mi rekose u prodavnici da ga dotegnem za mesec-dva otrpilike, kad malo popusti... :zbunjen: :zbunjen: :zbunjen:

 

Ako je pinlok sa silikonskim dihtungom, ne brini, tu nema pomeranja al prekontroliši kako su ti rekli.

 

Osnovni problem kod kacige nije samo zvuk opstrujavanja vetra već produvavanje u unutrašnjost. Kod ove kacige to ne postoji, odnosno ništa ne propušta ni kroz dihtunge ni kroz sam mehanizam flipa. Ja sam lepio selotejp široke trake na poluge za naočare, na zabravljivač i na sam šraf-osovinu podiznog mehanizma i ništa nisam dobio, šušti isto što znači da to nije po sredi već neminovan hum koji mora da ima ko svako telo koje propagira kroz vazduh. Ko kaže da ful fejs ne šumi, mislim da je to nemoguće. Kad metem prst na donji deo obraza nestane skoro zviždanje a trenutno mi tuda vetar opstrujava jer mi je nizak vizir na motoru pa ga praktično prstom odbijem u stranu.

 

Inače, kupili moji drugari neku integralnu kacigu na popustu u Luisu mislim, duplo niža cena, sunčane padajuće, kažu promaja unutra samo tako.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 155 postova
  • Lokacija: Beograd-Lazarevac
  • Motocikl: BMW R 1200GS

I ja zamalo da se zajebem pa da narucim iz louisa n103 na popustu a kad sam je probao u prodavnici uopste mi nije odgovarala nikako, ma pun pogodak sa ovom kacigom... Pozadi cu nalepiti fluorescentnu traku radi lakseg uocavanja, to je odlicna stvar, kupio sam je prosle godine u Americi... :takoje::moto3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

gde ima Nolan da se kupi sem kod autobuske stanice

 

 

 

 

 

 

Pa tu je uvoznik, maloprodaja, salon...pozovi pa pitaj.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.


  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja