Jump to content

Moto Zajednica

Lose balansiranje?

Recommended Posts

  • Usamljeni kauboj daleko od doma svog, 374 postova
  • Lokacija: Leskovac - Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha FZ1 GT

Pre par nedelja sam zamenio gume i uradio balansiranje istih u servisu u Novom Sadu. Nakon toga sam osetio vibracije sedista pri brzini vecoj od 60km/h. Ovo su mi prvi kilometri na motoru, pomislio sam da mozda novim gumama treba "prilagodjavanje". Ali evo, te vibracije ne prestaju. Da li je moguce da balansiranje nije uradjeno kako treba, ili moze biti neki drugi problem?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 52 postova

na svakoj gumi ima smer u kome se smeru  montira.ako su iste gume napred dimenzije onda ima oznaka kako se montira kad je guma prednja to jest zadnja.jesi kontroliso pritisak u gumama.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1701 postova
  • Lokacija: valjevo
  • Motocikl: mali strom

Vratis se kod majstora koji je montirao i kazes koji je problem.Probaj na maloj brzini da li se oseca treskanje,meni lici na losu zadnju gumu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Usamljeni kauboj daleko od doma svog, 374 postova
  • Lokacija: Leskovac - Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha FZ1 GT

Gume su isti model i u dobrom smeru, pritisak dobar i proveren. DOT je 2015. Lanac je za nijansu labaviji. Sa prethodnim krs gumama je islo glatko, Ne oseca se na manjim brzinama, tek kad predjem 60.
Nista, svraticu sutra do servisa, verujem da je tako najbolje. Hvala vam!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Prvi znaci debalansa se javljaju na 60-80 kmh, drugi na oko 120. Pored debalansa i čak kad je tačno izbalansirano, uzrok može da bude uniformnost, pravilnost oblika gume, ovalna, kriva i loše namontirana, nepravilno legla na naplatak ili čak on kriv, zavrti točak po točak i vidi da li klate ili idu gore dole.

 

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/114955-balansiranje-guma/page-2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • drkadzija, 1218 postova
  • Lokacija: novi sad
  • Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza

Citat sa motori.hr Čoveka koji je prodavac i serviser i ima poprilično znanja.

 

 " Nisam ni rekao da je do skidanja i stavljanja u tvom slučaju, kao ni da je do servisa Dario Auto. Njih izrazito cijenim i jedan je od rijetkih servisa u HR koji preporučujem svojim kupcima kada me pitaju za preporuku.


Naveo sam to kao primjer i želio sam kazati da kod ovakvih stvari ne treba biti isključiv i da nekad treba malo strpljenja da se situacija riješi. S jedne strane razumijem ljude kao ti ( čitaj kupce ), sve je bilo u redu , promijenio si gumu , i pojavio se problem. Na prvu, logika nalaže guma, ali nije uvijek tako. S druge strane, kada bi svi vulkanizeri , dileri guma na riječ kupca , guma nevalja, mijenjali gume automatski, gumarska industrija bi propala u roku godinu dana. 
Osobno, mislim da si pogriješio, i da si trebao pričekati dok se DA vrate sa godišnjeg, oni bi pregledali sve što treba, utvrdili da li je do gume ili ne, i ako je do gume onda bi se to riješilo ( ne znam gdje si je kupio ).

Da bi bilo jasnije , evo nekoliko primjera, od kojih su dva sa foruma gdje sam bio uključen od prije nekoliko godina. Neću spominjat imena, odnosno ako oni žele sigurno će se javiti.

a) CB1300 , gume kupljene u Sloveniji ( BT-016 Pro ) , motor u vrhunskom stanju i po opremi i kako je složen možda najbolji CB1300 u HR. Blizu 200 km/h počinju vibracije i lelujanje i povećanjem brzine se problem povećava. Ne sječam se 100% detalja, ali gume su reklamirane kao ne valjaju, motor 100% točan, Slovenci prvi put priznaju reklamaciju ili je odbijaju u startu jer da nije do guma, počinje pljucanje po njima. Ja sam na Visu , mali godišnji, dobivam poziv, slušam o problemu , i pokušavam objasnit po simptomima koje čujem da nije do gume, ali neuspješno, objašnjavam da sam na Visu i da trenutno ne mogu napravit ništa, da se strpi nekoliko dana dok se ne vratim i da donese motor do nas i da ćemo ustanovit gdje je problem i da ćemo ga riješit. Naravno strpljenja nema, on mi se ne javlja nikako, tema na forumu postaje opet aktivna, i on se hvali kako mu je jedna druga firma u Splitu izašla u susret, kako ćemu oni riješit reklamaciju i kako će on ubuduće sva svoja vozila ( imao je tada dosta motora i auta ), tamo opremati gumama, a oni će mu sve reklamacije bez pogovora riješavati po kratkom postupku. Rezultat cijele priče je da je cijela sapunica sa Slovencima i tom firmom iz Splita trajala nekoliko mjeseci, da je promijenjeno nekoliko setova guma i sa motora skidane felge i gume barem 5-6 puta. Tek nakon svih tih mjeseci, motor dolazi napokon do nas, moj mehaničar proba motor i riješava problem u roku 2 minute uz nula kn troška.
Do te izmjene guma motor se ponašao tip top  wink.gif

b) isto slučaj sa foruma, ne znam koji je motor bio u pitanju , ali se opet provlačilo po forumu i na kraju priče i mene prozivalo. Znam da je bio veći naked, tipa CB1300 , XJR-a , i slično. Kupljene kod mene Conti Sport Attack, montirane u Dario Auto u ZG, simptom sličan tvome. Ja uvjeren po onome što čovjek kaže i iz razgovora sa DA da nije do guma, i idem u postupak provjere po redu. Čim se ušlo u tu priču, odmah nervoza jer je sve prije bilo u redu, on je stavio nove gume i 100% je do nje , i kakav je to sad način i tako dalje. Da ne dužim, problem je bio sljedeći, a sve je trajalo puno duže jer me se " lagalo" odnosno kada sam pitao za motor , stanje, ima li kufer ili kakve aftermarket dijelove, odgovor je uvijek bio tvorničko stanje. Na motoru je dodatno stavljena mala prednja maska ( vjetrobran ) . Prije Contia su bile sport-touring tupe gume i nije bilo problema, dok je Conti Sport Attack veoma oštra guma i to je stvorilo problem. Kada sam napokon saznao i to slučajno da je na motoru aftermarket maska i znao kakvog je profila Conti, zamolio sam da se maska skine i proba motor. Naravno , sve je bilo u redu. Aftermarket proizvod koji kao i kufer mijenja aerodinamiku i stvara turbulencije, te ovisno o profilu gume može uzrokovati problem. Da li je tu kriva guma ne, da li je reklamacija opravdana ( iako su na prvu iz DA smatrali da je do gume i da je treba zamijeniti ) ne, i guma je 100% ispravna.

c) prošli tjedan kod nas u radioni. Beverly 300, Metzeler Feelfree, pri balansu pregledana felga, oscilacije unutar toleranci, oscilacije gume unutar toleranci, balansirano uredno, kupac ode. Vraća se za par dana, da ne može maknut između 60 i 80 ruke sa volana, i da motor cijelo vrijeme leluja. Skinemo pogledamo, okrenemo komplet kolo na balanserki i guma ima na jednom mejstu izraženu deformaciju. Reklamacija odmah priznata. Najvjerojatnije u transportu iz centralnog skladišta do nas ili od nas do kupca, guma je primila udarac i platna su na jednom mejstu popucala ali ne do kraja. Kod montaže se to nije moglo primjetiti , ali kod upotrebe tlak, udarci i opterećenje u vožnji, pukla su do kraja i nastao je problem.

d)  Honda Transalp, montiran Tourance od Metzelera , motor uredan. Kupac se vraća nakon para dana , da motor daje čudan osječaj u vožnji od kada su stavljene nove gume, odnosno da je izražen osječaj lelujanja pogotovo pri mali brzinama ( provlačanje po gradu ) , naravno kako gume ne valjaju da bi ih on reklamirao i da želi nove gume. Moj mehaničar proba motor, vrati se , uvede motor u radionu , izgubi 15 -20 minuta dok je provjerio redom neke stvari, obavi svoje, i da kupcu da proba motor . Kupac se vraća sretan jer je sada sve u redu ( popustila matica koj adrži osovinu spoja zadnje vilice na okvir motora)


Da ne pričamo sada o ležajima volana itd... Kod ovakvih stvari se uvijek pojavi pitanje a meni to prije nije bilo. Ono što treba imati na umu je sljedeće:
a) kod promijene guma , puno toga se skida sa motora i moguće su greške u koracima kod skidanja i vraćanja koje uzrokuju problem ( kao ovaj primjer koji sam naveo sa štenderom kojeg radi 50% šta ljudi u privatnom aranžmanu šta mehaničara )
b) moguće je da na prvu iz nekog razloga guma ne sjedne kako treba na felgu i ponovna montaža/demontaža i balans riješavaju problem
c) sada dolazimo do ležaja volana, ovog mog primjera sa osovinom zadnje vilice, i famoznog zaključka dok nisam promijenio gume sve je bilo u redu. Svatko do vas ima auto i tokom života se skoro svakom dogodi sljedeća situacija. Imaš auto i sve je u redu, promijeniš gume i auto od jednom vuče u jednu stranu. Ako se pogledaju skinute gume , vidi se da je unutrašnja ili vanjska strana na jednoj od guma ili obje više potrošena. Razlog leži u tome što trap na autu nije danas ispravan a sutra neispravan, nego on polako dobiva odstupanja tokom uoptrebe. Guma koja je na autu se tome prilagođava iz dana u dan i zbog toga se nepravilno troši ( uz to ne treba zaboraviti da su u većini te gume na niskom tlaku jer rijetko tko redovito kontrolira tlak u gumama ). Staviš nove gume, koje su pravilnog oblika i na propisanom tlaku i sve tehničke neispravnosti na autu , pa tako i motoru dolaze do izražaja
d) Kuferi , viziri, maske, odnosno svi dodatni aftermarket dijelovi koji utječu na aerodinamiku. Ovisno o tipu gume, odnosno njenom profilu, takvi dodaci mogu stvarati problem u datom trenutku. Imaš jednu gumu nema problem, staviš drugu gumu problem se pojavaljuje
e) da ne ispadnem pametan i da imam odgovor na sve, svakih nekoliko godina imamo situaciju gdje jednostavno nemamo odgovora. Montiramo gumu , kupac ima problem. Prođemo sve moguće scenarije, pregledamo gume, kola , cijeli motor do zadnje vide i sve je u redu. Stavimo novu gumu i problem nestane. Međutim tu istu gumu stavimo na drugi motor i sve je u redu i nema nikakvog problema
f) alat i balanserke. Ništa nije vječno i ne traje vječno. Mi smo imali prošli tjedan na svaku drugu montažu reklamacije kupaca na trešnju volana ali minimalnu koja niti malo ne utječe na sigurnost vožnje i u biti nisu bile reklamacije nego više pitanja da li je to normalno ( Hrvoje ako pročitaš ovaj post javi se jer nemam broj  wink.gif thumb_up.gif ). Naravno , nama se upalio alarm i sumnja, sve osovine i konusi su išli na komparator i kod tri konusa i jednoj osovini je uočeno da su platile i da su krive i to je utjecalo minimalno na balansiranje i odmah su stavljene van upotrebe 




Ono što želim kazati je da kod svake reklamacije postoji određeni postupak i procedura koja se mora proći da bi se utvrdilo da li je reklamacija opravdana ili ne , i da će svaka normalna firma ili mehaničar napraviti sve da utvrdi pravo stanje i u slučaju opravdane reklamacije kupcu zamijeniti gumu. Kada kupiš radio ili frižider i imaš problem, dođeš u servis , izvadiš račun , ostaviš radio , oni ga šalju u servis gdje se gleda i ako je reklamacija opravdana dobiješ novi. Ali sve to traje nekoliko dana ili tjedana, ali nitko ne vadi automatski novi radio na riječ kupca. Da se vratim na gume, u većini zemalja u EU, kod reklamacije gume tamo gdje si ih kupio ako nemaš račun za gumu te račun za kompletnu uslugu ugradnje kod onog gdje si kupio gumu ili od nekog servisa koji je ovlašten za taj posao, nema šanse da reklamaciju uopće uzmu u postupak a kamoli da je uvaže.
Poanta je u tome da kod zamijene guma ima previše faktora i dosta toga može poći po zlu i nastati problem da bi se reklamacije na gume vršile na način ja kao kupac imam problem, guma ne valja i onda druga strana automatski da novu gumu.

Da ne zaboravim, ako je guma kod tebe , pošalji je nama ( obrisano da ne bude reklama) mi ćemo je pregledat, i ako je neispravna riješit ćemo reklamaciju a ako je ispravna dobit češ je nazad i znaš da je dobra i da će poslužit kada ovu potrošiš  thumb_up.gif
 
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Usamljeni kauboj daleko od doma svog, 374 postova
  • Lokacija: Leskovac - Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha FZ1 GT

Upravo sam se vratio iz servisa. Dao sam sebi odgovor u naslovu. Uradili su rebalansiranje i sada je sve u redu. Svakome se desi da pogrusi. Sad se vozim glatko. :)
Hvala vam!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • duledjo, 438 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW F650GS, Hyosung gt250 honda cm 125t kawasaki z500

ja sam na f 650 scarveru sam promenio gumu zadnju a zbog velike rupe unutrasnje na magnezijumskoj felni balansirana je na automobilskoj masini sa lepljenjem tegova za 300din u sremcici kod obicnog vulkanizera i nema nikakvih problema

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Usamljeni kauboj daleko od doma svog, 374 postova
  • Lokacija: Leskovac - Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha FZ1 GT

Pa, nakon ovog iskustva shvatam da se moze pogresiti i sa masinom specializovanoj za motore. Logicnije mi je bilo da je u necemu drugom problem, a ne u samom balansiranju. Stvari koje sam umeo da uradim sam, uradio sam. Iskustvo vise.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 522 postova
  • Lokacija: novi beograd
  • Motocikl: HONDA GL1800

sigurno nije bio problem u balansiranju ,nego su otkrili drugu gresku i ispravili a pogresno balansiranje je najbezazleniji izgovor za musteriju da se nebi prepala a guma nemoze da trese na 60 zbog loseg balansiranja pa taman da je bilo naopako balansiranje ali najbolje je da je sad sve ok 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Usamljeni kauboj daleko od doma svog, 374 postova
  • Lokacija: Leskovac - Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha FZ1 GT

Pa sta znam. Vidim da je teg pomeren za 20cm. Moguce da nije lepo nalegla na naplatak ili slicno. Majstorima je tesko bilo i da priznaju gresku. Treba se paziti. Pogotovo oni kao ja koji broje prve kilometre na motoru.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

sigurno nije bio problem u balansiranju ,nego su otkrili drugu gresku i ispravili a pogresno balansiranje je najbezazleniji izgovor za musteriju da se nebi prepala a guma nemoze da trese na 60 zbog loseg balansiranja pa taman da je bilo naopako balansiranje ali najbolje je da je sad sve ok 

 

Pa nije tako, http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/114955-balansiranje-guma/?p=1880924 ; http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/114955-balansiranje-guma/?p=1880960

 

Pa sta znam. Vidim da je teg pomeren za 20cm. Moguce da nije lepo nalegla na naplatak ili slicno. Majstorima je tesko bilo i da priznaju gresku. Treba se paziti. Pogotovo oni kao ja koji broje prve kilometre na motoru.

 

Ne retko mi se dešava slično, izmerim po desetak grama zatečenog debalansa taze "balansiranog" točka, skinem teg, premerim debalans i dođem do okvirno jednake težine, ( tegovi su na po 5 grama, olovni na 2,5, retko se pogodi ceo broj pa je potrebna kombinatorika sa više manjih tegova u ukupnom prebačaju težina od potrebnog), ali na drugom, pomerenom mestu. Objašnjenje koje sam dobio od prodavca tih mašina je da se točak očitava na 512 tačaka na obruču i da je vrlo teško uglaviti teg na tačno mesto, finoća 0,70°, pa inače i zbog svega ostalog uključuju softverski veliku tolernaciju odstupanja i pri proveri nakon stavljanja tega se uvek pojavljuje nula na monitoru svesno prihvatajući činjenicu da će se određeni, mali, broj mušterija vratiti i tad se potruditi da smanje grešku pri prebalansiranju, a većina ne oseća debalans ni od tridesetak grama, a očigledno se toleriše i 60 ko što je gore izneto. Znaju to vrlo dobro vulkanizeri, otuda za 4 točka sa skidanjem sa auta po 250 Din, sat posla sa bakšišem 10€, 5 dnevno mašala, malo se opiru, kao kriva guma, felna,  ležaj, disk, rupa na putu, trap, itd, al urade, obično zaokrenu gumu da se  zamaskiraju, nije dobro legla...

 

Pošto ti je teg samo malo pomeren, ne verujem da je debalans koji si osećao  bio veći od desetak grama, kolika je tačnost sada nije moguće znati, od 0-5, sigurno nije preko toga.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Impresivno sve to, 2 grama, 0,7 stepeni, 512 tacaka i to s jedne strane, a staticko balansiranje na motoGPu s druge strane.

Dok neki dileri cak ni ne balansiraju gume na motoru ( recimo u Belgiji :D).

 

Ja sam amater i ne znam nista, pa dal' sam imao srece ili sta, ali nisam imao problem nakon prvog seta rucno balansiranih guma.

Prednju sam okrenuo za 180 jer je "trazila" 60 grama. Nakon okretanja zavrsio sa 15. Motor ide kao po sinama. :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1701 postova
  • Lokacija: valjevo
  • Motocikl: mali strom

Da dodam par stvari iz mog iskustva,zakretanje gume na felni i ja cesto radim kada se pokaze da je velika gramaza u pitanju,prvo zato sto je ruzno kada na felni ima mnogo tegova,drugo sto mene vise kosta veca kolicina tegova i trece zato sto smatram da ce brze doci do debalansa."Guma nije dobro legla na felnu"je cista glupost.Vecina guma se pumpa na 2- bara,prilikom montaze guma se dobro namaze pastom za montazu i da bi nalegla na felnu moze se pumpati i preko 4 bara.Ako dobro pogledate namontiranu gumu na 2-3mm od ivice felne na gumi se nalazi mali ispupceni prsten koji je na jednakom razmaku od felne,desilo mi se par puta da taj prsten nije na jednakom razmaku i posle vise pokusaja zakretanja gume i ponovnog montiranja guma ne leze.Sa istim gumama ni moje kolege nisu imale uspeha,bile deformisane gume.
I nesto za druga @djuntu:balansiranje sa skidanjem sa auta celicna felna do 15-200 din                                                                                                                                                                                                              alu felna do 15-250 din                                                                                                                                                                                                        celicna felna  16-17-250 din                                                                                                                                                                                                            alu felna  16-17-300 din itd.                                                                                            to izadje manje od 10e,5 puta dnevno ku*ac,tako da to nema price o nekoj ekstra zaradi

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2288 postova
  • Lokacija: Podravska pripizdina u HR
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

sigurno nije bio problem u balansiranju ,nego su otkrili drugu gresku i ispravili a pogresno balansiranje je najbezazleniji izgovor za musteriju da se nebi prepala a guma nemoze da trese na 60 zbog loseg balansiranja pa taman da je bilo naopako balansiranje ali najbolje je da je sad sve ok 

glupost ....  :tras2:

 

ako se radi strojno balansiranje, dovoljno je prilikom upisivanja podataka na balansirku lupiti krivi zarez ili dimenziju i napravio si balansiranje zaqurac .. a dešava se .. Staviš ponovo sa pravim podacima i sve riješeno ... ;) 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 522 postova
  • Lokacija: novi beograd
  • Motocikl: HONDA GL1800

da ali na 60 tocak ne moze tresti makar I ne bio balansiran, iza ove tvrdnje stoji 25 god.iskustva rada sa gunama

 

Sent from my X1 using Tapatalk

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2288 postova
  • Lokacija: Podravska pripizdina u HR
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

vidiš, meni iskustva govore drugačije ...  :stabre:

 

Upravo ako mi netko dođe sa spikom da mu trese na 60-90 prvo pomislim na debalans ... ako mi kaže da trese na 100-110+ debalans gume mi je u trećem planu ... I uglavnom budem upravu ..  :sampion:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2288 postova
  • Lokacija: Podravska pripizdina u HR
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

to što ti nisam odgovorio, ne znači da se slažem s tim, već samo znači da mi se ne prejebava oko gluposti po forumima ..  :takoje:   :lol3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja