Jump to content

Moto Zajednica

Ugradnja bi-xenon projektora, KLE500 (2006)

Recommended Posts

  • Advanced Member, 1794 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Pisao sam o ovome u vise tema ali mislim da ce nekome koristiti da sve bude na jednom mestu.

 

U pitanju su projektori sa sajta dx.com, cena jednog je nesto ispod 35 eura. Zbog carine poruceni jedan po jedan.

 

http://dx.com/p/univ...t-silver-137559

 

 

L8gBK0z.jpg

 

WZCBSIR.jpg

 

Cxr5lO1.jpg

 

 

Dok sam cekao projektore porucio sam sa Kupinda H1 komplet xenona sa slim balastima, cena takodje oko 35 eura. Hteo sam odmah u startu da zamenim sijalice iz projektora koje imaju 6000K (skroz belo svetlo) sa 4300K (nalik klasicnim sijalicama). Na kraju se ispostavilo da u projektore ne idu H1 sijalice vec neke namenski pravljene za njih.

 

ccujfsQ.jpg

 

 

 

Kada su stigli projektori krenula je akcija montiranja. Naravno, prethodno sam morao izraditi adapter za H7 grlo u fabrickom faru jer projektori dolaze samo sa H4 adapterom. To zadovoljstvo je kostalo jos nekih 7 eura.

 

Razlicit snop kod dva projektora. Jedno vece sam izgubio pokusavajuci da doteram ovaj snop koji rasipa ali u konacnici nisam postigao neki fantastican napredak. Ipak je bolje nego na ovim slikama.

dUoo97l.jpg

 

1rPOcZq.jpg

 

 

Za kablove, prekidace, termo buzire i kontakte je otislo nesto manje od 10 eura...

 

Dok sam izucavao materiju vezanu za montazu projektora svi su kao najtezi korak navodili samo otvaranje fara. Na kraju se to ispostavilo najlaksim i najbrzim delom montaze. Kompletan far sam ubacio u rernu zagrejanu na nesto ispod 100 stepeni i ostavio da se greje 5-6 minuta. Lepak kojim je staklo fara zalepleno za ostatak na visokoj temperaturi omeksa, postane skoro tecan, pa tada nije problem da se rastave. Siroki srafciger i paznja da se far ne osteti. Posto ja radim sporo morao sam jos dva puta da dogrevam far jer se u medjuvremenu lepak osusio (dodatno grejanje je po 2-3 minuta na istoj temperaturi). Uglavnom, posle 15-ak minuta posla far je bio otvoren.

 

exh8Li7.jpg

 

URQhFdS.jpg

 

5HQuzcG.jpg

 

Pored samih otvora za sijalice u faru postoji prorez. Ne znam cemu je namenjen u originalu ali ce odlicno posluziti za smestaj kablova sa projektora (jedan za angle-eye, svetleci prsten, i drugi za klapnu dugog/oborenog svetla). Naravno, kablovi iz projektora izlaze na suprotnoj strani od one koja meni odgovara tako da je palo i jubilarno milionito rastavljanje projektora. Da napomenem, izlgeda da su projektori od nekog aluminijuma, navoji se vrlo lako ostecuju ako niste pazljivi a puno ih rastavljate...

 

Ovde se vidi klapna koja se pomera pri prebacivanju sa oborenog na dugo svetlo. Promena je trenutna. Kablovi su sa leve strane prebaceni desno.

Md0LbpR.jpg

 

Da bi se omogucio prolaz kablova morao sam napraviti prorez na silikonskom prstenu koji dodje izmedju projektora i ogledala postojeceg fara.

 

HNGA6Bf.jpg

 

 

Prvi projektor ubacen.

 

6ATiClG.jpg

 

q3VZ6Sz.jpg

 

 

Kao sto vec napisah, u faru postoji otvor kroz koji se mogu provuci kablovi bez ikakvih prepravki. Cista elegancija.

 

37Itcgt.jpg

 

 

Ubacen i drugi projektor.

 

IZM9zqc.jpg

 

 

Taman kada sam pomislio da je ovaj deo price gotov postalo je jasno da projektori stoje usmereni u razlicitim pravcima. Zbog razlicitog oblika ogledala oborenog i dugog svetla projektori drugacije nalezu. Bilo je potrebno nekoliko rastavljanja, oblikovanja ranije spominjanih silikonskih prstenova, a na kraju i podmetanja podloske pod jedan projektor da bih postigao da svetle u istoj ravni. Zamoran pos'o... Uglavnom, na kraju sam dobio ono sto sam zeleo, oba snopa su na istom nivou, malo smaknuti levo-desno jedan prema drugom.

 

Levi projektor

m6NpABC.jpg

 

Oba (ovo je pre finalnog podesavanja pa su malo rotirani)

IR3eZOP.jpg

 

Desni

5XXI7LB.jpg

 

 

Sutradan je dosao red na struju. Kablovi na gomili deluju prilicno strasno, a i sama gomila je bas velika. U ovom trenutku jos uvek nisam ocekivao nikakve probleme sa samim smestajem cele skalamerije na motor. Projektori su tako povezani da svaki ima svoj prekidac, mogu raditi potpuno nezavisno jedan od drugog. Oba su povezana na dugo i oboreno svetlo tako da je ta originalna funkcionalnost zadrzana. Koristio sam male kip prekidace, pretpostavljam da nisu vodootporni. Videcu vremenom kako ce se pokazati.

 

FNDMC10.jpg

 

Kada se lepo poslozi onda i ne izgleda toliko strasno :) Ovde jos fale dve kutijice, kontrolori za angel-eyes (diode)

 

DNK4sY1.jpg

 

 

Skinuta prednja maska je delovala izuzetno prostrano i mislio sam da cu bez ikakvih problema svu elektroniku, izuzev balasta, lako tu smestiti. Od alu flaha sam napravio nosac za kontrolne jedinice projektora i dioda.

 

A01NcGO.jpg

 

bT4ioc6.jpg

 

 

Zajedno sa farom to izgleda ovako nekako:

sq8d9wB.jpg

 

 

Jedina izmena na postojecoj instalaciji jeste presecanje kablova koji idu prema sijalici pozicionog svetla. Tu sam povezao kablove od oba svetleca prstena tako da se oni pale zajedno sa pozicijom. U ovom trenutku ideja je da njih koristim kao dnevno svetlo a ksenone da palim nocu. Ta varijanta je pala u vodu prvi put kada sam ih upalio preko dana napolju, jednostavno se ne vide dovoljno dobro...

 

m1E5cLa.jpg

 

3bnBp4s.jpg

 

 

Bele kablove koji vode iz kontrolera projektora treba medjusobno spojiti a zatim povezati sa + zicom oborenog svetla. Ista prica je sa plavim kablovima iz kontrolera s'tim da se oni povezuju na + dugog svetla. Originalna masa dugog i oborenog svetla ostaju nepovezane. Prvo sam hteo da iskoristim postojece "kapice" koji idu na originalne sijalice, kako bih izbegao secenje instalacije. Za to su bile potrebne stopice od 8mm koje nisam uspeo naci tako da je ipak palo seckanje originalne instalacije. Dobra stvar je sto se izbacivanjem originalnih kontakata za sijalice malo smanjila gomila svega...

 

Posle ovoga na red je dosla montaza svega na motor. "Pola sata posla i gotovo..." Bar dva sata mi je trebalo da nadjem mesto za projektore. Na kraju su se smestili ispod instrument table. Prilikom prvog pokusaja montaze prednje maske ispostavilo se da ovo mozda nije najbolje resenje jer balasti udaraju u kontrolne jedinice projektora, maska se jedva postavlja na svoje mesto.

 

hDy4U8f.jpg

 

 

U zelji da sto pre isprobam kako sve ovo radi na motoru, pre nego sto pocne kisa koja preti, uspevam da napravim par gluposti. Kablove od kontrolora prema akumulatoru je potrebno produziti. Kada je to sve bilo gotovo doslo je na red povezivanje sa akumularom. Kad god nesto od elektro komponenti ispusti zvuk pffffsshhshhhh mozes biti siguran da si nesto zasr'o. U zurbi sam preskocio da izolujem kontakte a kako su svi na istom mestu nije im trebalo puno ubedjivanja da se prespoje :) Da li ima potrebe da pisem kako sam se dobro osecao u tom trenutku? Minut kasnije kontakti su izolovani tako da konacno mogu isprobati taj jedan projektor. Hmmm, ne radi dugo svetlo. Pretpostavka je da je crkao solenoid koji pomera klapnu. Posto je tada kisa vec padala samo sam poskidao komplet masku i jedan balast sa motora. Ozarih se kada je kuci sve proradilo kako treba :)

 

 

Par dana kasnije opet je dosao red na montazu svega na motor. Ponovo sam izgubio par sati trazeci novo mesto za balaste ali jednostavno nisam uspeo. Posle bezbroj pokusaja opet su zavrsili tamo ispod instrument table. Ovaj put sve je pazljivo odradjeno i projektori su proradili iz drugog pokusaja :) Naravno da sam morao sve jos jednom skinuti sa motora i proveriti kontakte...

 

Vrlo kvalitetno hromiranje balasta, skinulo se kada sam odlepljivao izolirku kojom su bili privremeno pricvrsceni

 

3pNZcur.jpg

 

aH6CpsW.jpg

 

 

E da, kada se ispostavilo da sve radi bilo je potrebno i zatvoriti far. Prvo sam alkoholom obrisao sve otiske ruku sa projektora (uspesno sam se trudio da ogledalo originalnog fara ne dodirujem rukama), sam far i staklo sa unutrasnje strane. Prilikom spajanja opet je do izrazaja dosla rerna. 5 minuta na 100-ak stepeni da lepak smeksa (ja sam sastavio oba dela pre ubacivanja u rernu. Zeleo sam da izbegnem mogucnost da se istopljen lepak nadje na nekoj od vidljivih povrsina) i onda zavrsno sastavljanje.

 

Vrhunska izvedba kutije za prekidace. Iskoristio sam kutiju od Tip-Top kompleta za krpljenje guma. Plastika je tanka i premekana ali za prvu ruku ce posluziti. U NS nisam uspeo da nadjem dovoljno malu, ozbiljnu kutiju. Montaza je ovako glupava jer sam nekom magijom kablove odsekao prekratko ('oce to kada se ne meri...) a i ovo je bilo samo za probnu voznju jer me odmah sledeceg dana cekala zamena kormana. Za montazu na korman cu iskoristiti nosac nisana. Naravno, jedan od njegovih srafica sam uspeo da izgubim :)

 

eJMKXlL.jpg

 

 

Angel-eyes i poziciono svetlo

n6UlWea.jpg

 

Jedan projektor

536D56z.jpg

 

Oba projektora

7h2CaiL.jpg

 

Drugi projektor

ezMuznd.jpg

 

 

Test voznja me je odusevila, po prvi put voznja po mraku nije mucenje. Zasluga najvise lezi u vrlo sirokom i visokom snopu dugog svetla koje cak i u jakom nagibu osvetljava put dovoljno daleko. To sa originalnim farom nije bio slucaj. Sama kolicina svetla mozda i nije veca nego kod originalnog fara ali je mnogo ravnomernije rasporedjena.

 

Copy/paste iz druge teme:

Ocigledno je koliko projektori imaju ravnomerniji snop (pogledati fotku gde je staro dugo svetlo, koliko ima rupa u osvetljenju...). Samo jedan projektor i nije toliko svetliji, po kolicini svetla, od originalnih farova ali zato dva svetle kao dan. Kod originalnih mi je jako smetalo sto je razlika izmedju oborenog i dugog svetla bila velika- ako podesim da mi kratko radi pos'o onda dugo svetli u nebo, ako dugo svetli gde treba onda oboreno osvetljava preblizu motora. To je bilo do te mere izrazeno da sam se bojao mimoilazenja sa kolima, bas nikako nije funkcionisalo. Takodje kod originalnih farova nisam bio zadovoljan (citaj: bilo je sranje) na jako krivudavim putevima. Snop dugog svetla ima neki romboidni oblik koji super pogadja put ako je put ravan. Kako naidje krivina to se sve menja.

Sa projektorima koboreno svetlo mogu da podesim kako god mi odgovara (da ne zaslepljuje druge) i tada je bolje nego fabricki. Oboreno i ostrije krivine se ne slazu bas najbolje jer je granica svetlo/tama izrazito definisana. Kada se prebaci na duga svetla ne menja se osvetljenje ispred samog motora. Dugo svetlo bas dobro osvetljava. Najbolje je sto svetli i u visinu i u sirinu tako da koliko god da se motor nagne u krivini put je uvek osvetljen.

Kao sto sam i ranije pisao na jednom projektoru nije bas dobro definisana granica svetlo/tama ali ni to ne smeta u voznji. Podeseni su tako da taj "losiji" projektor baca malo blize tako da se lepo uklopi u snop onog drugog.

 

 

 

I na kraju fotke pre/posle montaze

 

Oboreno svetlo original:

 

p3wC0bL.jpg

 

 

Dugo svetlo original:

 

Izsqif2.jpg

 

 

Ablend (oboreno+dugo):

 

x7j2gK6.jpg

 

 

Samo jedan projektor, oboreno:

 

AjeCt4L.jpg

 

 

Samo jedan projektor, dugo:

 

tVByUTt.jpg

 

 

Dva projektora, oboreno:

 

rL3elKZ.jpg

 

 

Dva projektora, dugo:

 

JUyc8sm.jpg

 

 

Drugi projektor solo, oboreno:

 

NfTHb7J.jpg

 

 

Drugi projektor solo, dugo:

 

gs7kmFZ.jpg

 

 

 

Malo za promenu oduzih 1zvizduk.gif Ako neko ima pitanja tu sam.

  • Podržavam 21

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1292 postova
  • Lokacija: Lazarevo
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650 XT, Transalp 600 pd10

Odlično napisano i objašnjeno!0takoje.gif Ja sam na Transalpa samo metnuo Xenon (bez projektora) u far, ali nije to to, svetlost se rasula na sve strane. Doduše, ja imam mesta samo za jedan projektor, jer mi je far takav, pa ću da ubacim ovaj projektor.

Je l´ ima da se uzme samo projektor, bez instalacije? Imam već xenon 4300K sa propratnom instalacijom...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 586 postova
  • Lokacija: Bgd
  • Motocikl: ADV T☆34

Svaka čast Gligo! :takoje::zdravo: Iako ne vozimo iste motore, ja sam svoj problem rešio kupovinom aftermarket PIAA Farova (maglenki) koji sa svim elementima stižu za montažu. Sad mi noćna vožnja pričinjava zadovoljstvo, a svetlim ko božoćna jelka!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1040 postova
  • Lokacija: Niš-Donji Dušnik
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

@Cedo: projektor dolazi bez ballasta, a od instalacije ide kontroler dugog/kratkog i kontroler za angel eyes sa konektorima tako da možeš da iskoristiš svoju instalaciju koju već poseduješ a da ti višak ostane u rezervi

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12092 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Nemam zelju da baksuziram, ali ja se plasim svega ovoga, mnogo mi deluje nepouzdano. Sve je to kineski bofl (da, znam da imaju i kinezi odlicnu robu, ali ne za 35e). Dobro je da su ipak dva fara u pitanju, sa dva odvojena strujna kruga pa je pouzdanost nesto visa. Mozda sam ja baksuz, ali za 20 dana sam tri puta na putu ostajao bez svetla dok sam isprobavao ksenon, na sistemu puno jednostavnijim od ovoga. I dalje mislim da je dobra sijalica, kao recimo Xtremme Vision od Philipsa bolje resenje. Dve takve sijalice jos bolje :)

 

Gligo, zelim ti mnogo vise srece nego sto sam ja imao!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced Member, 1794 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Odlično napisano i objašnjeno!0takoje.gif Ja sam na Transalpa samo metnuo Xenon (bez projektora) u far, ali nije to to, svetlost se rasula na sve strane. Doduše, ja imam mesta samo za jedan projektor, jer mi je far takav, pa ću da ubacim ovaj projektor.

Je l´ ima da se uzme samo projektor, bez instalacije? Imam već xenon 4300K sa propratnom instalacijom...

 

Zavisi i koju sijalicu imas. U ove projektore sa dx.com idu posebne sijalice...

 

Ako imas paypal ili znas nekog ko ga ima onda mozes poruciti ove projektore:

 

http://www.banggood.com/Wholesale-2_5-Inch-Car-Motorcycle-Bi-Xenon-Mini-Bixenon-HID-Projector-Lens-Shroud-Headlight-H1-p-57337.html

 

Koliko sa fotki mogu da vidim ovo je isti/vtlo slican projektor kao i Morimoto Mini koji vaze za odlicne. U njih ide H1 sijalica. Ako stvarno uskoro proradi PayPal kod nas kao sto opet obecavaju mozda cu ih sebi poruciti... A ako sam pametan prestacu da trosim pare jer sam vec zadovoljan svetlom :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1292 postova
  • Lokacija: Lazarevo
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650 XT, Transalp 600 pd10

motorcycle-hid-wiring-diagram800x600_zpse4c7cf72.jpg

 

 

@Zodini

@Gliga

Hvala na objašnjenju. Vidim da se spominju neke mini xenon sijalice. Ja imam isti ovakav komplet. Je l´ to obična ili ta mini xenon sijalica?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svakom po zasluzi, 12242 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Ovo je bixenon sijalica, nema veze sa onom H1 i onom specijalnom sa slike :).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced Member, 1794 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Evo par slika kako far sada izgleda. Realno, tesko bih nekoga ubedio da ovo nije fabricko resenje. Jedan pogled na zadnju stranu gde su svi kablovi bi doduse otklonili dilemu :D

 

biXWRtg.jpg

 

bPgDI43.jpg

 

NuhS7Wg.jpg

 

Nemam zelju da baksuziram, ali ja se plasim svega ovoga, mnogo mi deluje nepouzdano. Sve je to kineski bofl (da, znam da imaju i kinezi odlicnu robu, ali ne za 35e). Dobro je da su ipak dva fara u pitanju, sa dva odvojena strujna kruga pa je pouzdanost nesto visa. Mozda sam ja baksuz, ali za 20 dana sam tri puta na putu ostajao bez svetla dok sam isprobavao ksenon, na sistemu puno jednostavnijim od ovoga. I dalje mislim da je dobra sijalica, kao recimo Xtremme Vision od Philipsa bolje resenje. Dve takve sijalice jos bolje :)

 

Gligo, zelim ti mnogo vise srece nego sto sam ja imao!

 

 

Lalajko prorok :)

 

LsMyshD.jpg

 

 

Posle vrlo malo igranja van asfalta jedno svetlo je krepalo. Posto na sred livade imam vise prostora nego u dvoristu zgrade bacio sam se na ceprkanje po motoru. Sve moguce kombinacije komponenti su isprobane i na moje veliko zadovoljstvo izgleda da je problem u nekom od kontakata ili osiguracu (rade obe sijalice, oba balasta i oba kontrolera). Do kraja nisam razresio sta je tacno u pitanju. Sad jos da unapredim kvalitet svog rada i bice super :)

 

Inace, meni nije problem kolicina svetla koju daju fabricki farovi vec oblik snopa. Nema sijalice koja ce to resiti. Kako se moze videti sa slika iz prvog posta na nekim delovima je svetlo originalnih farova cak i jace nego ovo od projektora. Meni su na motoru i dalje fabricke sijalice, 6+ godina i malo manje od 24000km, oboreno svetlo je stalno upaljeno.

 

Ako se bilo sta u sistemu ksenon/projektori pokaze problematicno onda cu poruciti projektore u koje ide H1 sijalica i ubaciti klasicne sijalice u njih. Druga opcija, ako ovo sve bude radilo duze od jedne sezone, jeste da komponente koje crkavaju menjam kvalitetnijim. Otom-potom.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1040 postova
  • Lokacija: Niš-Donji Dušnik
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

obrati paznju na fabricki osigurač koji ide uz instalaciju projektora tj xrnona, mene je zezao par puta iz čista mira dok nisam ukapirao šta mi pravi problem, a kada sam zamenio ubodni osigurač drugim sve je nakon toga bilo OK, dešava se da se stopica kontakta koji ide na osigurač malo razlabavi i da buksnica spadne sa osigurača ali je i dalje u onoj kutijici maloj pa na prvi pogled deluje kao da je sve OK a nije.

 

Za Lalajkov skepticizam postoji dobar osnov obzirom da je masa bofl robe iz kine prisutna kod nas, mada gledano iz mog ugla sa dosadašnjim iskustvom sa xenonima (ugradio ih kod par drugara, što na kolima, što na motorima) definitivno rade godinu dana bez problema, nakon toga se desi da pregori neka sijalica, ali ionako joj je životni vek propisan na oko 3000 sati (a i kod nas je garancija prodavaca na sijalice godinu dana), mada prva xenonka koju sam ugradio još uvek šljaka a ubačena je pre 3 godine (sad mi stoji u rezervi uz motoor :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced Member, 1794 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Nadam se da nije zvucalo kao da nesto prigovaram Lalajku, nije bila namera. Svi smo svesni kvaliteta i "kvaliteta" kineske robe. Ostaje nada i zelja da je bas ono sto mi uzmemo izuzetak :)

 

Jedino kutije sa osiguracima nisam uspeo proveriti. Malo su mi zavucene a nisam imao alat da ih izvucem, Osigurac nije pregoreo ali moguce da se desilo to o cemu pises, pogotovo sto sam u jednoj kutiji menjao stopice. Videcu ovih dana. Sad mi je jos vise drago sto sam se iscimao da kompletne instalacije budu nezavisne.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1118 postova
  • Lokacija: Mladenovo
  • Motocikl: KTM 660 SMC & KTM 1190 Adventure

Lepo odradjeno :takoje:

I steta je staviti projektore loseg kvaliteta kad se covek ovoliko potrudi oko svega.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced Member, 1794 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

@Zika2009

Svako ima pravo na misljenje i to postujem. Ja znam kako mi je bilo voziti nocu sa originalnim farovima i znam kako je sada 1neznam.gif Kamo srece da se sa svakom izmenom ovoliko i ovako zajebem. Naravno, u svakom trenutku mogu vratiti i originalne sijalice, to je par sati posla, ali ne vidim razlog za takvim postupkom. 'ocu reci da far nije unisten niti izmenjen na bilo koji nacin.

 

Cisto kao napomena, fotke gde su isprobavani projektori nisu fokusirane, moz' biti da to kvari utisak.

 

@Simon69:

U kvalitetne projektore bi bila steta ugraditi jeftine sijalice. Onda kupis kvalitetne sijalice. Kvalitetne sijalice je steta pokretati jeftinim balastom pa tako kupis i kvalitetan balast. Do trenutka kada ugradis sve kvalitetno cela prica umesto 100 eura kosta bar duplo vise. Kao i u svemu drugom ceo sistem ce raditi onoliko dobro ili pouzdano koliko to omogucava najlosija pojedinacna komponenta.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • XXX, 464 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1200 GS

Cisto kao napomena, fotke gde su isprobavani projektori nisu fokusirane, moz' biti da to kvari utisak.

 

 

Da li bi ti bilo tesko da ponovo slikas nocu kako radi novi far ali ovog puta sa nekim fotoaparatom koji pravi dobre slike? :zvizduk:

 

Na slikama koje si postavio stvarno izlgeda da je halogena sijalica daleko bolje radi nego xenon (ako izuzmemo ogromnu rupu u osvetljenju ispred motora kada radi samo dugo svetlo).

 

Ja sam na svom motoru, doduse sa drugim projektorima, resio problem osvetljenja i NIKADA na taj motor ne bih vratio klasicnu sijalicu :neznam:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced Member, 1794 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Slikacu ponovo, kad me nanese put na nocnu voznju :) Rekoh vec u vise navrata, originalni far sa halogenom sijalicom na nekim delovima osvetljava jace, ali ne i bolje, od projektora. Problem je sto se onda oko navikne na taj jako osvetljeni deo pa sve sto je tamnije bude jako lose. Drugi, mnogo veci problem je sto cim se motor malo nagne u krivini originalni far ne osvetljava put sto je jedan od dva razloga za zamenu. Dakle, prednost ovih konkretnih projektora nije u jacini svetla vec u njegovom kvalitetu i upotrebnoj vrednosti tokom voznje a to je nesto sto fotografijama ne mogu preneti.

 

Trenutno su 6000K sijalice, cekam da mi stignu 4300K.

 

Ako se ne varam ti si ranije prodavao ovakve projektore samo sa plavim angel eye? Da li si ih isprobao u voznji ili su bili samo za prodaju? I koje trenutno imas? Sad se kod nas mogu za male pare naci, verovatno kopije, Morimoto projektora. Obzirom da je Morimoto samo brendirana kineska roba, sa boljom kontrolom kvaliteta, postavlja se pitanje da li vredi duplo vise nego "isto to" bez imena.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • XXX, 464 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1200 GS

 

Ako se ne varam ti si ranije prodavao ovakve projektore samo sa plavim angel eye? Da li si ih isprobao u voznji ili su bili samo za prodaju? I koje trenutno imas?

 

Ja sam imao samo jedan projektor i on je otisao kolegi sa foruma... ostao mi od projekta koji sam planirao da uradim. Nisam ga ni upalio a kamoli probao. Koliko vidim, posle ugradnje se pokazao dobro :)

 

Na mom motoru su 2 bi-xenon projektora sa Passata B6, samo sto sam ja pravio ceo far drugaciji od fabrickog... ::)

 

 

 

Mislim da ces sa sijalicama koje su 4300 ili najvise 5000K dobiti daleko bolje svetlo. Javi svoje utiske kada stignu nove sijalice :Mina:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced Member, 1794 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Lociran problem, crkao je osigurac. Bukvalno jedina stvar koju juce nisam mogao da proverim :) Ostaje pitanje zbog cega je otisao posle sat vremena rada, nadam se da je samo defektan primerak ili da se nesto negde prespojilo.

 

Do sada sam naisao na dva razloga zbog kojih nije moguce skinuti akumulator, tj doci do njega, sa fabrickim alatom. Prvi su bili srafovi koji drze sediste, prosto obicnim kljucem im se nije moglo prici i to sam svojevremeno resio stavljanjem srafa sa imbus glavom. Juce sam otkrio i drugi razlog- sraf onog cuda koje ide preko akumulatora ima isti problem sa pristupom obicnim kljucem. Svaki dan nesto novo naucis... Zato je sad kutija sa osiguracima projektora postavljena u malo dostupniji polozaj.

 

Iskoristio sam priliku da malo sredim instalaciju oko akumulatora. Na - klemi sam imao 4 dodatna kabla osim mase motora (2 svetla, uticnica i elektroventil podmazivaca lanca). Sad je to sve lepo prebaceno na okolne srafove u ramu.

 

5CEQwJZ.jpg

 

ylqTdoP.jpg

 

 

Takodje sam napravio novi raspored kontrolora sijalica u prednjoj masci, izbacen je onaj aluminijumski nosac. Sada sve deluje mnogo urednije a trebalo bi biti i vise mesta za montazu sto mi je bitna stavka. Za lepljenje je korscen onaj sundjer za podloge za misa, samolepljiv sa jedne strane. Genijalna stvar :)

 

utJAhbh.jpg

 

fEhtf3j.jpg

 

9kziKg9.jpg

 

YUvsJPp.jpg

 

 

Produzio sam i kablove od prekidaca pa ce konacno moci da se montiraju na predvidjeno mesto. Sto se vise zanimam oko ovoga sve sam zadovoljniji kako izgleda ceo projekat :)

 

KOH2pfG.jpg

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 210 postova
  • Lokacija: pored ZR
  • Motocikl: cbr 500 f

Lepo odradjen posao.Ja bi ti jos samo nesto sugerisao, promeni te prekidace sa zadnje slike nekim boljim jer ovi nisu nesto otporni na kisu, cak ni na vlagu. Govorim ti iz iskustva.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 210 postova
  • Lokacija: pored ZR
  • Motocikl: cbr 500 f

Sad tek pogledah odakle si, komso. Pre godinu dana kupio lepe vodootporne(vlagootporne)e sad Alchajmeru pomagaj. ili u Orbitu ili u Sprintu. Imali lepe male, zasticene 12v 10A po ceni 200 din komad. Sliko bi ih ali su prodati zajedno sa motorom a palili isto ksenone.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced Member, 1794 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Gde je taj Orbit? Nepoznata mi je prodavnica... Sprint kao prodavnica skutera ili neka druga? Hvala na informacijama. Realno trebao bih i ovu kutiju da zamenim...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 210 postova
  • Lokacija: pored ZR
  • Motocikl: cbr 500 f

Orbit je preko puta Dnevnika, pitaj u pecaroskoj radji na uglu (posto je u dvoristu a ima ulaz i od one kineske radnje pored). Sprint elektronik je u?????.nemen pojma kako se zove ulica ali probaj pod tim imenom da izGooglas. I ta radnja je u nekom ulazu cak je bila ispred i neka rampa kao na parkingu

evo nadjoh: SPRINT ELEKTRONIKA d.o.o.

Stevana Sinđelića 30, Novi Sad

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced Member, 1794 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Zahvaljujem 0takoje.gif Nisam znao za ove radnje. Ja sam svu tu elektroniku kupovao u Tehnotronicu u Brace Ribnikar.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced Member, 1794 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

600-ak kilometara do sada sa projektorima, sve radi kako treba. I dalje sam vrlo zadovoljan kvalitetom osvetljenja i tu nista ne bih menjao. Sledeci put bih ipak gledao da uzmem projektore sa standardnim sijalicama zbog jednostavnije nabavke (doduse mislio sam da i u ove projektore idu H1...). Malo nervira sto svetlo treperi, nevezano za broj obrtaja, ali nista strasno-u voznji neprimetno.

 

Stigli prekidaci i 4300K sijalice iz Kine. Danas sve montirano. Nisam imao prilike po mraku da isprobam nove sijalice. Po danu deluju dosta svetlije nego originalne. Boja svetla je belja/plavlja nego sto sam ocekivao, u svakom slucaju su toplije nego originalne sijalice (6000K). Cekam neku nocnu voznju za konacni utisak :)

 

Ppn32Gn.jpg

 

GXf23dr.jpg

 

5Yxk7yt.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja