Jump to content

Moto Zajednica

Prosecna potrosnja

Recommended Posts

  • U prolazu, 2 postova

Planiram da uzmem MZ ETZ 150 na leto ili jesen, pa me zanima, ako neko moze da mi kaze koliko je skup za odrzavanje i kolika mu je prosecna potrosnja (posto to bas nigde ne mogu da nadjem). Zanima me ovo jer sam student zavrsne godine i jos sam na ogranicenim (rodjiteljskim) prihodima, a MZ mi se mnooooogo vise svidja nego recimo Keeway speed 150 za koga kazu da ima potrosnju od oko 2,5 litre.

 

Hvala vam unapred

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1438 postova
  • Lokacija: KLADOVO, KLADOVO, KLADOVO
  • Motocikl: Mali Plavi Zeka S '06., VFR 800 V-Tec '02., TL 1000s '97., FJR 1300 '02., Gillera Runner FXR '02., Peugeot Vivacity. Suzuki AY 50 Katana - za sada... I SVI LEPI!!!

MZ ETZ 250 po fabrickim podacima trosi od 3,5-5 l/100km. Meni je svojevremeno moja 250-tka trosila 5. Doduse, bila je potpuno nova i ustelovana. 150 bi, definitivno, trosio manje od toga. Eto, ako sam pomogao... :neznam:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4879 postova
  • Lokacija: Beograd - Karaburma
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Mi smo ovde pristrasni ali ipak postoje činjenice koje otvoreno nama idu u prilog. Možda je potrošnja jedina prednost koja je na strani Kiwi mašine ali i to svrstavam pod možda.

 

MZ ima sigurno najjeftinije delove a 2T motor je zahvalan za održavanje. Izbor delova je veliki i u fabričkoj varijanti pa za male pare možeš da se igraš sa prenosnim odnosom do mile volje. Potrošnja je relativna stvar, fabrički se kreće od 3,5 do 5,5 ali dosta zavisi od toga da li je naštelovan kako valja i kako se vozi.

 

Sad sam tražio slike tog motorića na Googlu i baš sam se iznenadio što je mahom fotografisan bez vozača, pa sa nekim ženskama i tek par slika sa muškim osobama meni nepoznate konstitucije.

 

MZ vozi i putnika. Vozač i putnik putuju sa stvarima. Motor ide po svim kontinentima a njime nisu zadovoljni samo oni koji ga najosnovnije nisu održavali. Odličan je motor za grad, idealan za magistralni put a snalazi se i na auto putu. Teraju ga po džombama i blastištu, lickaju, poliraju, hromiraju, prepravljaju na sve moguće i nemoguće varijante.

 

A po performansama, he, he... :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 217 postova
  • Lokacija: Vrsac, Srbija
  • Motocikl: Gilera Nexus 500, ZX6R

Ipak bih pre uzeo Keeway, veće su šanse da ćeš ga naći ispravnog, ove MZ-ove na oglasima je od 80-ih na vamo svako živ njakao pa im je većini izvađena duša, dobre primerke vlasnici retko kad i prodaju, a i kad prodaju traže dobre pare za njih. Nije skup za održavanje, ima i delova, a što se tiče potrošnje, meni 4-6 litara 125-ica, al eto pola toga ode u auspuh.. :) Tako da, ipak bih ja uzeo noviji 4T, nego stariji 2T, jer sam i ja ograničen roditeljskim prihodima, i odtkad vozim 4T, brate ne silazim a u rezervoaru uvek ima.. :D Al dobro, možda je ovo jer je moj MZ, i pored dosta ulaganja opet bio leš, al uvek imaš MZ Svet, ima dobrih poznavaoca, možda ti pomognu da nađeš neki manje urnisan, a i uvek su spremni za savet..

 

I da, nije samo potrošnja jedina prednost Keeway-a, tu su i alnaser, a i zvuk je ipak 4T, malo lepši.. :)

Eto nadam se da sam malo pomogao, ne odvraćam te ja od kupovine MZ, nego se samo bojim da ćeš da naletiš na leš, kao ja, koji će te koštati i para i živaca, i kad sve sabereš videćeš da je bilo lakše dodati još malo novca na početku i kupiti novije nešto, npr. Keeway Speed.. :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • MZ Rider, 4129 postova
  • Lokacija: Arilje - Zemun
  • Motocikl: Yamaha XT600k 3tb, Honda XRV 750 RD07

Hvala vam na informacijama, znaci u svakom slucaje necu pogresiti ako mi to bude prvi motor :)

 

Neces pogresiti!! Ali valjalo bi da imas bar malo iskustva oko mehanike! :takoje: A 150ka trosi od 3.5 do 8l.. sve zavisi u kakvom je stanju, mnogi faktori uticu na potrosnju, kao sto su: ustelovanost(plaljenja i karburatora), stanje karika, stanje karburatora.. a i nacin voznje. Vozio sam 125ticu koja je trosila 6.5-8l... :) razlog je bio propao karburator, cim je promenjen nije presla 4.5l potrosnja! :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nekrunisani kralj moto cigana, 3126 postova
  • Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd...
  • Motocikl: 4x4

Hvala vam na informacijama, znaci u svakom slucaje necu pogresiti ako mi to bude prvi motor :)

:goodluck::takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 640 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: etz 150 ,Yamaha xs 250

Ja sam skoro dobavio jednog etz-a 150,gotovo sam bio zaboravio koliko je zahvalno motorce.Evo nekih utisaka iz prve ruke.Potrosnja od 3-4.5 l u zavisnosti gde i kako se vozi.Ja sam na mom uradio masinu gotovo sve, novi lezajevi radilice,klip sa karikama,razbusen cilindar,lamele,lezajevi u menjacu,jedan zupcanik,lanac i lancanici u motoru,platine i dihtunzi,prednji lancanik i jos nekih sitnica sve to delova je bilo oko 100e.Odlicno se snalazi i u brdu sa dvoje(malo sam skratio prenos zamenom prednjeg lancanika sa 16z na 15z) bez ikakvih napora drzi putnu brzinu od 80km/h a moze da pogura i nesto preko 100km/h.Nesmeta mu ni makadam ni dzombe.

Kao i svaki drugi motor nevoli neodrzavanje mada sam vidjao neke primerke koji su dosta presli i bez najosnovnijeg odrzavanja sto naravno nije bas pametno.Ima jos jednu veliku prednost:gotovo svi vlasnici MZ-a su jako druzeljubivi i pravi drugari spremni da se nadju u dobru i zlu za gotovo svaku vrstu pomci.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Evo iz prve ruke pošto sam vlasnik ETZ-a 150 :

 

Održavanje je minimalno i jeftino. U Menjač mu ide pola litre ulja ( ja sipam SAE 90 ), znači kupim jedan litar i imam za dve zamene. Filter vazduha zameniš jednom i posle ga samo izduvavaš jer je velik, a motor mali pa se teško prlja ( osim ako voziš po zemljanim putevima punim prašine ). Sve ostalo je pranje, čišćenje i podmazivanje ( sajle i sitnice ). Što se potrošnje tiče, ja mom računam da po gradu troši 5 litara ( semafori, kreni stani ), a na otvorenommi je trošio čak i 2,9 litara na 100 km pređenih ( vožnja do 70 km /h ) i oko 3,5 ( vožnja do 80 km/ h .

A te vožnje na otvorenom su mi uglavnom bile kad idem u vikendicu kod Čačka i uvek sam bio maksimalno natovaren !

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 90 postova
  • Lokacija: Uz ivicnjak :))
  • Motocikl: PGO G-Max 50, Keeway Speed 125

Ja sam siguran da ces jeftinije da prodjes sa Speed-om, novi su motori i nema sta da ulazes, potrosnja je toliko mala da smo u temi bas raspravljali da li POSTOJI motor koji manje trosi, ja sam na 350km putu izmerio 2.1L / 100km.

Ali druga je stvar kad ti se jedan motor mnoooogo vise svidja od drugog, to se onda itekako racuna.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja