Jump to content

Moto Zajednica

Proracun potrosnje

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 265 postova
  • Motocikl: Honda NT700V, Kawasaki GPZ500R, Yamaha FJ1100, Kawasaki GTR1000, Honda VF500ADV, NSU Pretis 175, Suzuki DR750S Big, Honda XL600LM

Radim neke proracune brzine, snage, potrosnje pa jedan deo se moze primeniti za sve motorcikle (pa i automobile). Prosirio sam ga tako da i oni sa cvajama mogu da izracunaju svoje finansijke gubitke (samo sto dalje od devojaka/zena sa ciframa) :zvizduk:.

Radi u Excelu i OpenOffice Calc, sastoji se od dve kolone, leva kolona objasnjava sta treba sa se upise u desnu kolonu i u kojoj mernoj jedinici.

Ukratko, upisete koliko ste presli sa motorom, koliko vam trosi motor (ako je cvaja koji procenat ulja koristite za mesavinu, a ako je cetvorotaktni motor stavite samo 0 (broj nula) za procenat mesavine), naravno cene ulja i goriva za jedan litar tekucine, ako imate kardan i odvojen menjac onda i tu upiste kolicinu ako ne onda samo u motoru (ako nemate odvojen menjac i kardan opet stavite za kolicinu 0 (broj nula)).

Mozda cete misliti da program ima gresku kod racunanja ulja ali sve se tacno proracunava samo sto ulje zaokruzuje na pakovanje od 1L. Ako vam u menjac staje 1.35L ulja morate kupiti dve litre ali sledeci put treba da kupite jos jednu litru i imacete dovoljno. Ovo ne vazi za dvotaktno ulje za mesavinu posto se to kupuje u svakakvim zapreminama.

Srecno :zdravo:

i javite sta mislite :Mina:

Desktop.zip

• Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2861 postova
  • Motocikl: strom 650

Nevalja fali sena servisa, sipanje goriva svako ima različitu cenu benzina vrednost motora pri kupovini i posle pri prodaji............ i onda dobiješ okvirnu cenu što kod mene izađe 0,15172 evrića po kilometru

• Motocikl: Honda NT700V, Kawasaki GPZ500R, Yamaha FJ1100, Kawasaki GTR1000, Honda VF500ADV, NSU Pretis 175, Suzuki DR750S Big, Honda XL600LM

Nevalja fali sena servisa, sipanje goriva svako ima različitu cenu benzina vrednost motora pri kupovini i posle pri prodaji............ i onda dobiješ okvirnu cenu što kod mene izađe 0,15172 evrića po kilometru

Pa jos i proracun inflacije :lol:

• Hronični Motociklopata, 7325 postova
  • Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder

yebo ti to racunanje, sto vise budem racunao sve ce vise da me boli glava :staa2: ovako samo vozi dok ima para, kad ne bude bilo para nece bit vozanja i gotovo :moto3:

• Podržavam 2

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Ova tvoja tabela doprinosi smanjenju bajkerske populacije. Sto vise racunas manje vozis. Mani se matematike i nazad u sedlo... sacekaj dok stane vetar :takoje:

• Podržavam 2

:) znam da trosim puno ali nije mi zao

• Zainteresovan, 503 postova

Dobro i do kog zaključka si došao?

Da za 10.000 km treba da izdvojiš od 900 - 1200 eura? Da za te pare možeš fino da se navozaš busem / avionom / vozom?

Odavno je poznato da za malo vozilo (motorcikl, automobil, kombi do 9 sjedišta, mali kamion do 3.5 tone ... odnosno sve što spada do B kategorije) kada se računa trošak transporta ljudi i opreme, tj "zakup" vozila bez cjene vozača (npr: treba da dodjem na posao udaljen 50 km i da se vratim) po kilometru je od 0.15 - 0.20 e.

Trebao si da pitaš :) uštedeo bi malo vremena

Proracuni se rade za jedan projekat, bilo mi zanimljivo pa podelio sa vama. :aha:

• Zainteresovan, 503 postova

Ako je projekat vezan za neko putovanje - tipa 10.000 km tim i tim prevoznim sredstvom - izbaci koliko me to optimalno košta - ovakva računica nije dobra jer ne uračunava sve ostale aspekte, a posebno ne možeš jednostavnom matematikom predvideti sve moguće troškove na putu.

Ako je projekat vezan za pokazivanje koliko ccm/kw vs predjenih km za odredjenu sumu novca (ili bilo koji derivat te funkcije) - opet ovakva računica nije dobra jer sve opet zavisi od vozača.

Ako je projekat - zajebancija, onda opet ne zoveš to projektom :moto3:

Proracuni su uglavnom priblizno tacni realnoj situaciji (a ako nisu onda nema razloga ni raditi ih). Sa ovim proracunom se moze dobiti priblizno tacna vrednost datog novca za gorivo i ulje, ostali faktori ako nekom trebaju mogu se dodati. :Mina:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja