Markic =) 1 Napisano Decembar 28, 2013 U prolazu, 28 postova Motocikl: Aprilia rs 125 Prijavi odgovor kao problematičan Resio sam da ispoliram motor, i sve to rucno. Zapalili se prsti, a tek sam poceo. Krenuo sam od p400 posto je bilo u dosta losem stanju, pa p800,p1200,p1500, pa do p2000. i na kraju sam uzeo nesto sto ide na brusilicu p4000. Polirao sam sa pastom purol, nije se lose pokazala. Hteo bih sad ako moze da dobijem visoki sjaj, koju pastu bih trebao da koristim, posto ima malo riseva? I sto se tice zastite, lak ili nesto drugo? Da se ne vrati u prvobitno stanje, pa da sam se dzabe trudio. Evo i rezultata: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Desmo 3402 Napisano Decembar 28, 2013 Drug član, 1364 postova Lokacija: Caltavuturo Motocikl: Air cooled flat six Prijavi odgovor kao problematičan Kotur čoje na bušilicu + kreda. Dve ruke - predpoliranje i poliranje. (braon pa bela) Posle toga nema lakiranja, redovno održavanje nekom finom pastom a može i purol. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Decembar 28, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Ако има малих рисева онда ниси добро одрадио шмирглање. Ниси имао довољно стрпљења. Са шмирглањем се престаје кад не можеш рећи из код правца се простиру, да тако кажем, "рисеви". За полирање се мени најбоље показала Аутосол Метал Полиш паста. Заштита за сада не постоји, бар не трајна а добра. Најбоља заштита је да не дозволиш да много пожути и да добије патину него повремено Аутосол и памучна крпа па полако. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markic =) 1 Napisano Decembar 28, 2013 U prolazu, 28 postova Motocikl: Aprilia rs 125 Prijavi odgovor kao problematičan Nisu to ne znam kakvi "risevi", ne vidi se ovako, nego kad pogledas malo iz bliza bas i pod nekim uglovima, vidi se. Da li bi imalo efekta posle purol paste da ispoliram sa "Autosol Metal Polir pasta" ? Da li bi imalo nekih rezultata ? Hvala! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mrva 541 Napisano Decembar 28, 2013 Zainteresovan, 728 postova Lokacija: Beograd, Zvezdara Prijavi odgovor kao problematičan Bezbojna eloksaza ti je najbolja zastita pod uslovom da je legura pogodna. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markic =) 1 Napisano Decembar 28, 2013 U prolazu, 28 postova Motocikl: Aprilia rs 125 Prijavi odgovor kao problematičan Trebalo bi sad da otvori sliku normalno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Decembar 28, 2013 (promenjeno) Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Елоксажа је добра док се не огули а не може се поправити. Полирање и шмирглање увек можеш поновити. Autosol па погледај сам. Можеш без проблема полирати и после Пурола. Што више пута користиш пасту биће већи сјај. Ја лично не полирам никад мање од три пута (па навише) Аутосол-ом. За сада нисам нашао ништа боље од те пасте (лично искуство) мада то не значи да боље не постоји. Аутосол има и у Луису. Promenio Decembar 28, 2013 član Sr3ck0 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markic =) 1 Napisano Decembar 28, 2013 U prolazu, 28 postova Motocikl: Aprilia rs 125 Prijavi odgovor kao problematičan Autosol probacu sa njom, mozda ce dati malo veci sjaj od purol paste. Pogledaj sliku iznad, postavio sam moze da otvori normalno, smanjio sam rezoluciju. To sam sa purol pastom 4 puta presao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Decembar 28, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Квалитет полирања - сјаја зависи од припреме површине. Шмирглање се треба изводити у свим могућим правцима и свим брусним папирима. То значи да са шмирглом 400 престајеш онда кад не можеш одредити из ког правца се простиру рисеви, кад су испреплетани и чудно пресијавају и тако са свим папирима - 800, 1000, итд. Са грубљим шмирглама не треба претеривати са притискањем зато што финије шмиргле не могу прекрити дубину насталих рисева и то знатно продужава рад. Кад са најфинијим папиром постигнеш тај ниво да не можеш одредити одакле се простиру рисеви онда си завршио велики посао и онда се прелази на пасту. Стара памучна мајца, мекана крпа, пелена и Аутосол. Што више будеш полирао бољи и већи ће бити сјај. Полирај док не будеш задовољан или док ти не досади... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3335 Napisano Decembar 28, 2013 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5467 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan Risevi su od preskakanja sledecom smirlom, purol je dobar kao prva ruka posle nje mozes sa ovom da ocisti maglu od purola a ima neko smece unutra kao zastita..Jednom godisnje je dovoljno sa krpicom preci i ovom pastom osim ako motor ne peres u praonici sa jakim dimerima ili ostalim glupostima za bezkontaktno pranje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4235 Napisano Decembar 28, 2013 Ne silazi, 6590 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan http://forum.bjbiker...ost__p__1294749 http://forum.bjbiker...ost__p__1387962 Autosol ima i kod nas, različite paste svaka za određeni metal. Sadrži u sebi zaštitne sastojke koji solidno dugo štite površinu ali je čist metal uvek nužno povremeno održavati, jednom godišnje recimo. Autosol ima i neku mažu koja služi samo za dodatnu zaštitu, nije polir. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markic =) 1 Napisano Decembar 28, 2013 U prolazu, 28 postova Motocikl: Aprilia rs 125 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam iskreno mislio da mora svakih mesec dana. To je top ako je dovoljno jednom godisnje. Uzecu autosol, pamucnu krpu i trljaj do "ogledala", mada to sam postigao i sa purolom dosta dobro. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mrva 541 Napisano Decembar 29, 2013 Zainteresovan, 728 postova Lokacija: Beograd, Zvezdara Prijavi odgovor kao problematičan Елоксажа је добра док се не огули а не може се поправити. Полирање и шмирглање увек можеш поновити. Tako je ali ona ne zahteva stalno odrzavanje. Felne koje su stalno na udaru se eloksiraju i izdrzavaju tako godinama. Naravno zavisi sta kome odgovara i koliko ima zivaca i volje da se zeza. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3335 Napisano Decembar 29, 2013 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5467 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan Eloksaza ipak nije taj efekat(ogledalo), kod poliranja je navaznije dugo raditi sve procese a kao i kod ciscenja sto si gluplji sve bolje ispadne Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4235 Napisano Decembar 29, 2013 Ne silazi, 6590 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Елоксажа је добра док се не огули а не може се поправити. Полирање и шмирглање увек можеш поновити. Tako je ali ona ne zahteva stalno odrzavanje. Felne koje su stalno na udaru se eloksiraju i izdrzavaju tako godinama. Naravno zavisi sta kome odgovara i koliko ima zivaca i volje da se zeza. Jeste eloksaža neuporedivo bolja zaštita jer go aluminijum korodira samo tako i ne izlečivo. Da napomenem, enduro točak se oslojava između 8 i 12/100, ne preko 14 jer tad biva previše krut i puca od neminovnog uvijanja, znači ne važi prozorska anodizacija. Autosol ima pastu za eleksirani aluminijum koji može biti mat i sjajan, ovaj drugi poprilično dobro izgleda naročito u crnoj boji a postoji i hrom finiš, kod nas teško. Polirana površina što glaća to imunija na spoljne uticaje i lakša za održavanje. Čuveni Puropl je vrlo dobar i univerzalan ali Autosol daje stepenicu više ali traži bolju pripremu, bar 2000. U pasti za čist al se nalazi i neka hemija koja dodatno čisti i zato je krpica grafitno siva, normalo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markic =) 1 Napisano Decembar 29, 2013 U prolazu, 28 postova Motocikl: Aprilia rs 125 Prijavi odgovor kao problematičan Presam sam posle 2000, sa 4000. Tako da ce moci autosol. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
IvanNBGD 782 Napisano Decembar 29, 2013 Tvrdo kuvan, 472 postova Lokacija: Blokovi Motocikl: mi je mnogo glasan. Prijavi odgovor kao problematičan Za zastitu uzmi bezbojni lak za camce Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Decembar 29, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Заштита за сада не постоји, бар не трајна а добра. Za zastitu uzmi bezbojni lak za camce Zastita postoji ali daleko od toga da je to lak za camce. Postoji nesto sto se nanosi malom specijalnom krpicom koju dobijes u pakovanju (velicine bocice za otrove) i podseca na lak za camce ali to nije. To sam video na youtube i to je najslicniji finis fabrickom laku na mojim deklama i cizmama viljuske. Koliko je meni poznato, a veruj mi da jeste jer stalno trazim vec godinama, to se ne moze kupiti u slobodnoj prodaji kao sto se ne moze kupiti ni (fabricka) farba za vazdusno hladjene motore. Zbog te cinjenice se moramo snalaziti i koristiti dostupnu alternativu za farbanje agregata i za poliranje aluminijuma. Ovo sto sam ja predlozio je najjednostavnij za prosecnog motociklistu, ono sto motor cini lepim a moze sam da uradi uz malo truda i Autosol iz Luisa koji kosta 5€. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikamoto 161 Napisano Decembar 29, 2013 Svrati ponekad, 483 postova Lokacija: Smed. palanka Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice zastite poliranog aluminijuma nije mi poznato sredstvo zastite a damu zadrzi postignut sjaj. Probao sam sa raznim bezbojnim lakovima, izvesno vreme bude dobro i pocne unutra da tamni i pojavljuje neke baloncice i onda muke sa skidanjem. Na mom motoru ima dosta poliranih delova, sjaj mu vracam mekom krpicom natopljenu nitrom i polako bez pritiska, jer prasina koja se nahvatala je u stvari kamen finije granulacije i matira ga ako se pritisne. Posle svakog pranja , ili voznje po kisi treba prebrisati polirane povrsine. Sto se tice zastite u zimskom periodu, ma koliko garaza bila suva i topla Al. je izuzetno higroskopan materijal i patinira od same vlage iz vazduha. Ja pre zimskog sna sve polirane povrsine poprskam kokpit sprejom( sprej za instrument table automobila) i u prolece mekom krpom samo prebrisem i ne koristim nikakve paste za ponovno vracanje sjaja. Jedne zime mi je trajk stajao napolju prekriven ciradom,sve polirane i hromirane delove sm poprskao ovim sprejom i nije bilo problema. Toliko o mojim iskustvima sa odrzavanjem poliranih delova. Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pijanista 22 Napisano Decembar 30, 2013 U prolazu, 97 postova Lokacija: Smederevska Palanka Motocikl: Suzuki GSX 750 Inazuma Prijavi odgovor kao problematičan Tacno je da su aluminijumski delovi fabricki zasticeni lakom, koji posle poduzeg vremena pocne da se ljusti, ali je tacno i to da aluminijumski delovi, dekle, viljuske itd, nisu fabricki polirani do punog (ogledalo) sjaja, pa se zbog te, malo grublje povrsine, lak jos nekako i zadrzi. Pitajte bilo kojeg auto-farbara zasto se pri farbanju stara boja "matira" smirglom 800, odgovorice vam da nova boja u protivnom ne bi uhvatila za staru sjajnu, glatku podlogu i da bi se vrlo brzo oljustila. Stalno se vodi polemika o lakiranju poliranih povrsina, i cesto se spominju lakovi, nama dostupnim lakovima to nije moguce zastititi, tako da se zastita svodi na odrzavanje ili kao sto vec MIKAMOTO rece mogu se koristiti sprejevi na bazi silikona koji pri zimskom odmoru motora sprecavaju kontakt aluminijuma sa vlagom, na prolece lagani rad krpom i gaaaas. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
badzabajker 92 Napisano Januar 18, 2014 Svrati ponekad, 257 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GPZ 1100 Prijavi odgovor kao problematičan Kotur čoje na bušilicu + kreda. Dve ruke - predpoliranje i poliranje. (braon pa bela) Posle toga nema lakiranja, redovno održavanje nekom finom pastom a može i purol. koja kreda j eu pitanju ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22679 Napisano Januar 18, 2014 Integrisan, 9707 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Pazarih gornji most za Hondu, svoj sam izbusio i montirao nosac navigacije, usb punjac i jos par za put potrebnih gadgeta, ovaj ce biti "za po gradu" Ne slikah pocetno stanje, zaboravih... Krenuo sam da fotkam negde od polovine. Ideja je da sve bude golo tj. cist aluminijum, negde reljef a negde ogledalo polirano. Za danas stigoh ovoliko, u kvadratu na sredisnjem delu bice CBR oznaka... Prvo, celicnom cetkom i busilicom skinem staru farbu, gde su se pokazali "oziljci" trljam 220,400,600 smirglom, voda lubrikant... Zatim plava kreda i coja (100mm precnik, 30mm sirina, 700 dinara cena), Sraf "desetka" podloska/coja/podloska/matica pa jos jedna kontrirana... Sve to u busilicu, nadam se da razumno kucam Cela procedura 2h... Pozdrav Nenad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...