Jump to content

Moto Zajednica

Srbija -- Austrija -- Rumunjska ... svega ima

Recommended Posts

• Drug član, 2374 postova
  • Motocikl: T100 / DB6

.

Insula Aurea ... žuta tabla, čarobna trećina i baščanski sinjali

DSC01526_zps9eslqv0i.jpg

Daleko najbolji ulazak u Rijeku oduvijek mi je bio završetkom stare Lujzijane ... krivinama nizbrdo, kroz Banska vrata, lijevo stijena desno provalija ... današnjom ulicom Franje Račkoga koja izlazi na Titov trg. Preko Rječine pa u centar. Ako ništa drugo barem polukružno oko autobusnog kolodvora i Rivom dalje prema Lencu i još dalje prema Kostreni. Ne može bolje. A ovom prilikom ipak nisam ispoštovao ovaj "obredni manevar".

Na križanju i semaforu gdje Grobnička cesta počinje biti Kačjak produžio sam pravo ... vodila me Sila. Ne, to ne znači da sam Rijeku potpuno zaobišao. Rotor ispod Tower Centra, Pećine, spust i uspon oko Lenca ... šteta je propustiti baš sve omiljene mi riječke vizure. Kamo sam se u stvari uputio shvatio sam tek na izlazu iz Bakarca, ili je to možda već bila i Kraljevica. Idem na Krk. Sa D8 skrećem na cestu 102, na žutoj pumpi odrađujem opće tankanje i svega 21 kunu kasnije eto me kako s potpuno nepropisnih 80 kmh pičim preko mosta. Sveti Marko ostaje iza mene ... eto me na Krku.
Generalno gledano, promet je slab. Trećina riječkih registracija, trećina zagrabačkih, i trećina slovenskih ... sve uobičajeno. Da nije bilo beton miksera iza kojega su se ugnjezdile dvije kampice i još dva neodlučna slovenca, cijeli krčki izlet mogao bi biti stavljen u kategoriju "šetnja po parku".

Nisam se skretao u Omišalj, nisam se skretao u Njivice. Tek u Malinskoj skrećem sa 102 i nekako se dokopam obale ... raskopani dijelovi ceste i potpuno izokrenuta regulacija prometa nisu me nagnali da se ovdje zadržim duže od vremena neophodnog za polukružno okretanje. Nazad na 102, nazad na cestu gdje promet još barem mjesec i pol dana funcionira normalno. Na jednoj od žutih tabli koje se tu i tamo pojave uz cestu piše: Krk 6 km, Punat 15 km, Baška 27 km. OK, meni odgovara. Bilo je zgodno iz prve ruke pogledati kako izgleda primorski gradić početkom četvrtog mjeseca ... jedinu buku dizala je omanja skupina srednjoškolki ispred štandića s bižuterijom.

DSC01532_zps8zlyjp6a.jpg

DSC01536_zpstbjvmfcv.jpg

DSC01542_zpsekww66du.jpg

DSC01543_zpsaoczlg94.jpg

...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

...

DSC01546_zpsmbz3hzpa.jpg

Za ući u Punat, sljedeće odredište kako je pisalo na onoj žutoj tabli pola sata ranije, treba skrenuti s ceste 102 ... nije problem, na rotoru iza Krka izlazim na prvom odvojku. Prolazim uz marinu, zaobilazim centar te nekako automatski nastavljam istom cestom dalje ... Stara Baška, tako se zove mjesto koje bi trebalo biti na kraju ove ceste. Sama cesta ima prilično nemaštovito ime - zove se ŽC5125 - a identično nemaštovita joj je i prva trećina trase. Druga trećina je uglavnom uspon blagom padinom gdje ništa od okoliša ne odaje da se vozim po otoku i da je tu negdje iza more ... pomalo čak graniči s dosadnjikavim. Sve to vrijedi do trenutka kada iza jedne dugačke lijeve krivine izbijam na vrh brda.
Od toga trenutka scenografija se drastično mijenja ... dominantna boja postaje plava, mozak se rekalibrira na potpuno nove uvjete a osmjeh se omotava oko glave koliko to uši dopuštaju. Siva cesta odmotava se oko sivog brda, plavo nebo od plavog mora odvajaju tek plave siluete Cresa i Raba.

DSC01548_zps5j99kszt.jpg

DSC01555_zpsaa96jzst.jpg

DSC01556_zpsr5vjrfzm.jpg

...

• Podržavam 1

...

Silazak do kraja Stare Baške je također doživljaj ... usko, strmo, neodoljivo. Treba to sve vidjeti dok nije počela turistička sezona. Dakako, cijeli materijal ponavljam i u povratku.

DSC01569_zpsgyygutps.jpg

DSC01570_zpsenhdcxqy.jpg

DSC01572_zpsggm9wk6h.jpg

DSC01575_zpsyrbjpmzy.jpg

DSC01577_zps4ieexd93.jpg

DSC01551_zpsxlqr5yeu.jpg

...

...

Baška, treće ime s one žute table, nije baš odmah preko puta Stare Baške. Nije preko puta već je preko brda. Preko kojega nema ceste. Alzo, vraćam se istom čarobnom trećinom plus one dvije dosadnjikave trećine natrag u Punat, te na spominjanom rotoru izlazim opet prva desno, pravac Baška. Opet sam na cesti 102, na njezinom - ja bih ga nazvao južnom dijelu - koji mi je atraktivniji od gornjeg ili sjevernog dijela ... strmiji, krivudaviji, sporiji i kraći. Uz sve ljepote kojima obiluje ovaj doista krasni komad ceste, odnedavno se ovdje može uočiti i jedna aždaja ... siva, četvrtasta, oštrih rubova i s dva buljava okanca. Nalazi se u mjestu Draga Bašćanska, to je drugo selo prije Baške, u zoni gdje je ograničenje brzine na 40 kmh.

DSC01579_zpsfm4xaihy.jpg

Cijela Baška u znaku je glagoljice. Postoji i nešto što se zove Baščanska staza glagoljice ... serija lokaliteta na kojima se nalaze klesarski radovi u kamenu koji predstavljaju slova glagoljice. Neka slova mogu se vidjeti s ceste već pri dolasku u Bašku, a neka treba pronaći vozikajući se naokolo ... ja sam ovom prilikom zastao kod omege na staroj rivi i kod slova š negdje na samom kraju Baške.  
Četvrti mjesec je izgleda isti za sva mjesta na otoku ... ovisno o kutu gledanja, naseljenost je svima u rasponu od praznjikavo do avetinjski. Sada je vrijeme za odmor. Još mjesec, najviše mjesec i pol, i ode sve lagano u drugom smjeru.

DSC01580_zpsroygqhgs.jpg

DSC01581_zpsp9eixeqj.jpg

DSC01584_zps0lrd05ev.jpg

DSC01585_zpsgknoatul.jpg

DSC01587_zpsuwdozjiv.jpg

DSC01590_zpsgg88xbdo.jpg

...

...

Iz Baške također ne postoji alternativni cestovni izlaz. Nije bitno, povratak atraktivnijim dijelom ceste 102 do pred Punat bio je vrlo ugodan. Ugodno je bilo i dalje, no ne po 102 ... nešto prije Punta skrećem desno, prema sjeveru, pravac Vrbnik. Kad sam već na Krku, već lagano u povratku doma, nekako mi šteta ne svrnuti do Vrbnika barem na dvije-tri minute. Pravo budi rečeno, puno duže se i nisam zadržao tamo ... đir na brdo, đir niz serpentine do lučice, tjeram dalje.

DSC01608_zpsnaygdouf.jpg

DSC01615_zpsxqnf5uog.jpg

DSC01616_zpsp4hzqonm.jpg

A ovo "dalje" znači preko krčkog mosta i pravac Zagreb ... no najprije gas preko Jelenja. Za divno čudo, još je bio dan dok sam ulazi u garažu.

8)

• Podržavam 3

• Нек иде живот, 858 postova
  • Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250

Свака ти част  :takoje:  , бале ми кренуше , завидим ти  ;)

Bez graha i bez karanfila ...

DSC01619_zpsybirbkeu.jpg

Nikakva rutinska kontrola, nikakvo odrađivanje norme, nikakav prekršaj ... jednoga od njih trojice samo je zanimalo koji je točno KTM u pitanju. Kaže da me čuo još sa obilaznice ...
Ugodno prekapanje po dijelu austrijskog proizvodnog programa zadnjeg desetljeća protegnulo se na akademsku četvrt koja je bila sasvim fini uvod u nastavak prvomajskog izleta. I još sam ga pitao jesu li Janezi započeli s dnevnim eunijskim tretmanom ... kaže da još nisu. Bio je u pravu ... mali mejni prehod na Bregani odrađen je u času. Krško, Zidani Most, Laško, Celje ... tek sam u Žalecu (Žalcu?) primjetio da sam u Sloveniji. Naime, tamo sam se prvi puta uspio zagubiti toga dana. Kako to ... pa barem je po Sloveniji sve u prometu označeno logično i intuitivo ... svima su uzor i predmet su općeg štovanja.

Ha, inače bih kroz Celje prošao na sjever skroz do autobana, njime bih odvezao onih niti desetak km na zapad do skidanja na cestu #4 te istom nastavio dalje na sjever sve do susjedne i uglavnom prijateljske Austrije. No, kako sam bio u điru Malim Đukom koji na sebi nema vinjetco, odlučim ja preskočiti ovaj autobanski dio na način da u Celju iza podvožnjaka skrenem lijevo, dohvatim se Žaleca (Žalca?) i odatle opalim na sjever. Uglavnom ... nisam baš došao skroz do Polzele, ali bio sam blizu. Tom cestom još do sada nisam prošao (694), prolazi zanimljivim i razigranim krajolicima, i na kraju sam osvanuo u Velenju na istom rotoru ... samo s južne strane. Dalje se fućka ... prekrasna Mislinjska dolina (koju pamtim po moru maslačaka još iz vožnji koje se spominju u knjizi Pogled s ceste - Slovenija), cukreni Windischgraz, pogled na Karawanke, Drava ... Staatsgrenze, Republik Österreich, Herzlich willkommen. Na granici vojnik i policajka ... on je gledao u motor, ona u mene.

DSC01620_zps7pakqyey.jpg

DSC01622_zpsbbmci3iu.jpg

DSC01624_zpsiuletmzx.jpg

...

• Podržavam 1

...

Đir kroz Lavamünd, tamo pa nazad, uz kraći pogled na dva austrijanca s dodatnim kotačima, odmah potom gas uzbrdo. Što se višlje penjem uzbrdo, celzijevci se sve više osipaju. Friški zrakić uvjerio me da lagano korigiram planove za nastavak đira ... ne budem nazad istim putem pa na sjever do Wolfsberga i još malo iza njega do jednog simpa passića na L148; idem ja dalje po 69, na istok, uz malo sreće skroz do Bad Radkersburga ... u nizini je toplije.

DSC01625_zps41s3mxeq.jpg

DSC01627_zpsllqlh9og.jpg

DSC01629_zpstyprxwpm.jpg

DSC01630_zpsnr1tg7t1.jpg

DSC01632_zpsjchk2fut.jpg

DSC01633_zpshzkfwtb0.jpg

...

...

I stvarno, kako se ja skrolam nizbrdo, evo lagano i celzijevaca nazad. Prođem Aibl, prođem Eibiswald, prođem i one ćoškove kroz Arnfels. Vozeći se dalje, padne mi na pamet da sam ovdje bio prošle godine sa 690 ... Južnoštajerska vinska cesta, tako se zove ... skretanje mora biti tu negdje, vrlo uskoro. Gledam, gledam ... aha, Leutschach, evo skretanja. Zapravo, i ne trebam skretati, trebam nastaviti ravno ... skrenuti moram ako želim nastaviti dalje po 69. Skrenem, na obližnjem Shellu Đuku počastim nektarom iz crvene pipe, pičim dalje. Južnoštajerska vinska cesta (L613), ne počinje vinom već pivom ... poljima hmelja, kojega bude kasnije. Polja s grožđem (a.k.a. vinogradi) pojave se nešto kasnije i nešto višlje. Grožđa također nema sada, bude ga kasnije. Sve to trenutno neimanje ovoga ili onoga ne znači da cesta nije zgodna za vožnjicu ... dapače.

Ova cestica je jako blizu granice sa Slovenijom, toliko blizu da u svojoj drugoj polovici bukvalno i gazi po njoj. Na jednom komadu ceste na asfaltu su bojom označene točke koje označavaju granicu. Idealno za slalom. Puno je manjih cestica koje se spuštaju u Sloveniju kroz vinograde, a na jednom sam mjestu oko Zieregga uočio i nešto austrijske vojske ... ziher je ziher. Južnoštajerska vinska cesta završava u Ehrenhausenu, prvom selu uz Muru iza Spielfelda.

DSC01637_zpscioa7vry.jpg

DSC01639_zpsrm2pbexd.jpg

DSC01641_zpsekdfretr.jpg

DSC01646_zpsctec4p8p.jpg

DSC01649_zpskhp8dgal.jpg

DSC01653_zpstvuwlro6.jpg

...

...

Alzo, u Ehrenhausenu ponovo izlazim na 69, prelazim Muru te na prvom većem križanju nastavljam ravno što me ubacuje na lokalnu cesticu L208 (za nastavak po 69 trebao sam skrenuti desno). Njive i šumarci, jarci i sokaci ... lagani istočnoslavonsko-vojvođanski štih.

DSC01657_zpsgfx4f6sj.jpg

DSC01658_zpswmlr27x2.jpg

Na 69 ponovo izlazim u Gosdorfu gdje me na križanju dočekuju dva putokaza - jedan koji pokazuje u lijevo, na kojem se spominje Bad Radkersburg; i jedan koji pokazuje u desno na kojem piše Mureck. Mureck - Slovenski naziv je Cmurek - krasno je mjestašce koje mi je uvijek šteta zaobići kad sam u ovim krajevima. Tako i ovaj put ... desni žmigavac i lagano kroz centar. Prođem po običaju skroz do zapadnog ruba, što baš i nije naročito daleko, okrenem polukružno ... i učini mi se da čujem roj bijesnih bumbara iz šumarka desno od ceste. Stanem uz rub i ugasim motor. Igra detekcije krene automatski ... bumbari su četverotaktni ... nije MX u pitanju, ovi su konstantni na gasu i imaju više kubika ... naglo su utihnuli i kratko je trajalo ... može biti samo spidvej. Nisam znao da ovdje ima spidvej staza ... hajde da je pronađem, ne može biti daleko. Našao sam je za četiri minute. Kratka konzultacija s lokalcem i još pola minute kasnije pronašao sam i gdje je ulaz u stadion. Prava vašarska atmosfera. Ne, ulaz nije nitko naplaćivao.

DSC01659_zpssn0hwsug.jpg

DSC01660_zpsjguqx2jz.jpg

...

...

Pazi pazi, već je pola pet popodne ... prolazim kroz Bad Radkersburg, preko lijepog mosta ulazim u Gornju Radgonu (Gdje je nestao spidvej u Gornjoj Radgoni?), nekoliko minuta kasnije prolazim i kroz Tri Srca. I opet preko Mure plus četiri njezina rukavca. Murska Sobota prazna, izlazim prema Rakičanu i vrebam benzinjaru ... da se svi kolektivno natočimo. Na benzinjari na onom dugačkom ravnišu odlučim da mi se ne ide preko Lendave na Mursko Središće ... idem ja do Ljutomera pa ću usput proći kroz Jerulazem - kad sam već u điru s vinskim cestama - i kad se dokopam Ormoža tamo negdje je mejni prehod za Hrvaško. Sve super do prije Ormoža ... tamo sam se opet pogubio. Umjesto u Ormožu izronio sam u Središču ob Dravi.

DSC01678_zpsbuqczaxq.jpg

DSC01679_zpswjilbcs6.jpg

DSC01682_zpswtdih1cs.jpg

Srećom, u tom kraju gdje god kreneš nabasaš na nekakav mejni prehod ... u ovom slučaju na Trnovec. Od njega do Nedelišća začas, na ulasku u Varaždin već lagani mračak. Na autobanu do ZG mrkla mrakača ... ova me disciplina ide u zadnje vrijeme. U pola deset uvečer bio sam u garažici ... 12 sati, 550 km ... sad mogu po dva aspirina i dva C vitamina.

8)

• Podržavam 5

• Drug član, 1187 postova
  • Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014

Auuu Gorane, kakav nam ti zadajes domaci u ove nase sada kisne dane. Cesto sam u tim krajevima na potezu Maribor - Ljutomer - Radenci - Grac. Znas sam, pricao sam ti. Isto su mi jako lepi i putevi i predeli od Maribora uz reku Dravu prema Dravogradu, pa tu udjem u Austriju i idem dalje prema Klagenfurtu. Samo ja to sve nekako samo prodjem, jer su krace deonice, slabo pravim pauze. Ove tvoje slike me uvek podsete na te carobne predele. 100 puta sam ti rekao uzivo, a recicu ti (napisati) i sada, puno ti hvala na prelepim slikama i tekstu. Imas srece da zivis u ZG, a on je relatino blizu svim divnim predelima koje opisujes i slikas.

P.S. Pocetkom jula sam kod prijatelja u SLO na njihovom moto skupu, MK Jezerski Duhovi na Gajsevskom jezeru. Pa ako budes hteo provozaj se da se vidimo ili ako budes dolazio u ove moje krajeve, javi se obavezno. 

Pozdravi onog gazdu kafica ispod tvoje zgrade, sto smo zimus sedeli kod njega :) 

Pozzzz :) 

18 hours ago, K_A_W_A said:

...

Pozzzz :) 

Bok Nikola

Budem vjerojatno nešto južnije od tvojih krajeva, ali ne znam još kada niti s kojim motorom.

Gazda kafića je Dragan. Navrati na kafcu pa ga pozdravi :)

8)

Crni Đuro hvata svoju prvu hiljadarku ...

DSC01694_zpsyot0vfqg.jpg

Tristo pedeset i nešto sitno ... toliko je pisalo na kolor teveu pod stavkom ODO. Ako želim odraditi prvi servis - a želim - treba ih nakupiti još barem 650. Najbolje to odraditi u jednom cugu, u jednom sunčanom ponedjeljku. Turistička sezona još nije propisno započela, što sugerira da bi se dio kilometraže mogao prikupiti uz obalu.
Alzo, od ZG do mora, dobar komad po Jadranki, od mora nekako doma ... bit će na kraju dosta za prvu vizitu u varaždinsku polikliniku. Do Vrbovskog autobanom, od Vrbovskog Lujzijanom, obavezna vizita na Grobnik ... a na Grobniku Švicarci ...

DSC01695_zps7gsicsyc.jpg

DSC01702_zpsjq4hsuzw.jpg

DSC01703_zpshgelx6ns.jpg

DSC01705_zpssrwhloxs.jpg

DSC01707_zpszvx04ao5.jpg

...

... naravno da sam malo kasnije prošao kroz Bakar ... odradio podnevno opće tankanje ... naravno da sam prošao kroz Crikvenicu i Selce ... i kroz Novi, i kroz Senj ... stigao sam pogledati vijadukt preko Balinske drage iz malčice drugačijeg kuta ... skrenuti do trajektnog pristaništa u Stinici ...

DSC01724_zpsywnha4mz.jpg

DSC01725_zpsqaxkcstr.jpg

DSC01727_zpsqg3g50rr.jpg

DSC01731_zpsaa6cgkcm.jpg

DSC01737_zpspelgvnm6.jpg

...

... prošao kroz Starigrad Paklenicu, prešao veliki crveni most, kod skretanja za Posedarje kombinirao hoću li oko Karinskog mora i preko brda u Gračac, ili ću ipak nazad preko Masleničkog mosta ...

DSC01755_zpsbozlfrz5.jpg

DSC01756_zpszqldk8ph.jpg

DSC01759_zpspkadz9ev.jpg

DSC01760_zpsbczn4xmi.jpg

DSC01761_zpszh3h0brd.jpg

...

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja