Jump to content

Moto Zajednica

Srbija -- Austrija -- Rumunjska ... svega ima

Recommended Posts

• Нек иде живот, 858 postova
  • Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250

По ко зна који пут све похвале за слике  :takoje:  бар овако да одем на места која су тренутно недоступна  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2374 postova
  • Motocikl: T100 / DB6

Otprilike istim putem ... Vol. 3, Epizoda: Potraga za magnetićem koji nedostaje

Početak je bio isti. OK, skoro isti ... tost sendvič sa piletinom jest bio isti ali je napitak bio iz bijele limenke. I benzinjara je bila ista i mjesto za parking je bilo isto. Kroz isti grad sam planirao proći, a i spavanje je bilo planirano na istom mjestu. Čak sam planirao popodnevnu prehranu u istoj pizzeriji. I na istom motoru sam bio. Jeli uopće išta bilo drugačije nego prije mjesec dana? Da se ne farbamo bezveze, ovih nekoliko spomenutih detalja jedino je što je bilo isto ... sve ostalo bilo je drugačije.

Do Beograda, pa i dalje prema Rumunjskoj, najlakše je i najbrže krenuti autobanom ... čemu komplikacije i nepotrebna mudrovanja o izbjegavanju istoga ako mi je cilj otići provozati se tamo negdje iza sedam gora. Autoban definitivno nije prirodno okruženje za Duke 690, no tempo 110-120 odgovarao je i njemu i meni. Prva situacija bitno različita od prije mjesec dana bio je dolazak na GP Bajakovo ... već izdaleka vidim da sve stoji. Stoji, ne miče se, ništa.
Priđem polako, vidim da je na HR strani moguće dovesti se do ispod plavog krova ... 5-6 vozila sam daleko od policijske kontrole a dalje skroz do RS prijelaza - recimo nekih pola kilometra - krkljanac u nekoliko kolona. Pootvaranih vrata i prozora, neki sjede sa strane, neki se protežu ... nije dobro. Ugasim motorić, izbacim nogicu i sjašim. Čekati nema smisla, treba djelovati i to odmah. Odšetam tih desetak metara do policije ... "bok, ... jel` bi itko galamio ako bih ja lagano između autića pa na drugu stranu?"

Ma kakva galama ... kratko popričali, poštambiljali šta treba, rekli mi da zaobiđem ove najbliže aute i piči dalje. Ljubazno, profesionalno i s razumijevanjem ... sve pohvale policiji s GP Bajakovo. Vratim se po motorić, zaobiđem, mahnem plavcima i uvalim se u labirint užarenog lima i musavih štosdemfera ... plus bonus bodovi za izbjegavanje naglo otvorenih vrata. Austrijanac u svom elementu. Malo desno, malo lijevo, dijelom po sredini, i zaustavljam se metar ispred policije na drugoj strani. Pogledam šofera ispred kojeg sam se uvalio ... mahne, sve OK ... RS policajac poštambilja šta treba, teraj dalje.

Uz na početku spomenuto zaustavljanje na zalogaj i napitak, do Beograda sve idealno. Idealno je bilo i vrijeme, nije bilo prevruće a nije niti mirisalo na kišu ... svi uvjeti zadovoljeni da se na vrijeme sjetim da bih sada mogao skoknuti do Ušća. Zadnje skretanje prije Gazele desno, opet desno, još jednom desno ... falilo mi je još jednom desno da zatvorim krug i da se najkraćim putem teleportiram na Ušće. No dobro, jedan mali novobeogradski đir nikoga nije ubio pa neće ni mene ... vratio sam se po Bulevaru Mihajla Pupina i kad sam skužio Ušće Shopping Centar znao sam točno gdje sam.

Ušće, dio Beograda preko puta Kalemegdana, na ušću Save u Dunav, uvijek je bilo - barem ga se ja tako sjećam - sastajalište beogradske moto populacije i dio grada namirisan oktanima. I skupim parfemima lijepih beograđanki. I mirisima dobrog vina i pečenja iz okolnih restorana, taverni, klubova i kafića ... što sa okolnih splavi, što s keja.
Dio te priče namirisao sam izdaleka, vodila me Sila, štoli već ... uglavnom gdje ću nego baš tamo gdje treba. Mahnuo sam im u dolasku, uparkirao, protegnuo se i potegnuo fotić ... a onda su oni mahnuli meni. Sjede ispred nečega na čemu piše MadMax. Nisam sasvim siguran što je to - kafić, špajza, bunker ili šupa - niti je to zapravo i važno ... Vladimir i društvo su odlična ekipa s kojima mi je bilo čisto zadovoljstvo podijeliti trifrtalj sata. Dobio sam i precizne upute kako se ubaciti na Brankov most bez da se vraćam u onaj novobeogradski prometni cirkus.

Postupio sam prema uputama - uz još jedno kraće zastajkivanje uz splavi usidrene na Savi - i eto me kako pilim preko mosta, trunčicu kasnije Nemanjinom izlazim na Slaviju i po Bulevaru oslobođenja skeniram u koju ću traku da me dovede do autokomande ... ProMoto Centar, beogradska KTM baza, tek je petstotinjak metara dalje. Kafca, društvance, pričica, gasiram dalje.
Nastavak puta također nije bio isti kao prije mjesec dana. Jasam ja uhvatio autoban i produžio prema Smederevu ... jedina je razlika što je skretane za Vodanj bilo zatvoreno tako da sam u Smederevo uplovio nešto istočnije, preko Kolara. Dalje do Bele Crkve sve utabanim putem.

DSC07168.JPG

DSC07171.JPG

DSC07173.JPG

...

...

OK, jesam ja u Beloj Crkvi i očito da sam opet naperio u Rumunjsku, bez obzira što sam se motao ovim krajevima i mjesec dana ranije. Kamo sada i zašto?
Zapravo, sve je počelo otvaranjem frižidera prije cca tjedan dana, taman kad sam se vratio s izletića po austrijskim bregima. Krenuo sam po sok od višnje, pravi, čista cijeđena višnja, bez šećera i konzervansa ... ima na Trešnjevačkom placu, 25 kn za litru. No, hvatam se frižidera i pogled mi padne na magnetić s Transfagarašana ... ima tih magnetića po frižideru, kao slikovnica. U taj čas sjetim se da nema magnetića s Transalpine ... kad sam ono bio koju godinu ranije na điru po Karpatima, ne sjećam se sasvim točno, ali ... ili na Transalpini uopće nije bilo magnetića za kupiti, ili su bili tak truljavi i diletantski napravljeni da je bilo neugodno spucati 5 LEI za to čudo.

Momentalno kombiniram ... gledam prognozu vremena, kaže od srijede tek suho i sunčano na Karpatima. Dobro, dan budem sprašio do baze u BC, budem se opet provozao uz Dunav - neće to biti od viška - i budem si našao smještaj negdje relativno blizu Transalpini. Idem si kupiti magnetić za frižider i provozati Transalpinu - preciznije rečeno, idem prijeći Urdelle Pass - dva puta u istom danu, kao što sam tri godine ranije napravio i s Transfagarašanom. Kako sam prvi put TA napao sa sjevera, a učinilo mi se da bi moglo biti bolje ako se dolazi s juga, odlučujem smještaj tražiti negdje blizu južnog kraja TA. Južni kraj TA je u stvari dobar dio ceste 67 ... Ramnicu Valcea je OK ali je cca 100 km predaleko, Horezu je bezvezu, Targu Jiu je najbolji izbor. Dapače, Targu Jiu je savršen izbor ... čak sam napravio i nešto što inače ne prakticiram, rezervirao sam si smještaj unaprijed. Idem u taj kraj, odvoziti tu cestu, nemam namjeru šalabajzati okolo, vremenska prognoza je super ... hajde, nek budem ziher 100%. Idem po magnetić s Transalpine. Bez magnetića se ne vraćam doma.

Alzo, Bela Crkva, pola jedanaest dopodne, smazao sam doručak u Villa Marija i otiskujem se prema GP Kaluđerovo. Iza GP odmah desno, na cestu 57. Ne skrećem uz Neru, ne budem prošao kroz Socol ... samo ravno po 57, Dunav budem ugledao malo iza sela Radimna i budem se spustio direktno u Pojejenu. Time preskačem dio puta koji je izuzetno atraktivan ali i izuzetno asfaltno raskupusan. Od Pojejene dalje asfalt je super.
Ako pogledam niz Dunav, vidim dobroćudni vjenčić bijelih oblačaka. Ako pogledam lijevo od Dunava, prema unutrašnjosti, vidim oblačiće koji nisu bijeli a nisu niti dobroćudni. Štaviše, nisu to uopće oblačići ... to su već ozbiljni oblaci. Nisu me uznemirili, nisu imali onu neugodnu plavu nijansu koja je garant za kišurinu, no ipak su svojim prisustvom za nijansu narušavali ukupni relaksirajući dojam cijele dunavske dionice. Onih nekoliko kapljica koje mi je istočni vjetar u dva ili tri navrata bacio na vizir od kacige pravio sam se da nisam niti vidio.

DSC07184.JPG

DSC07186.JPG

DSC07187.JPG

DSC07189.JPG

...

...

Blješteće osunčani dijelovi ceste izmjenjivali su se s neugodno tamnim dijelovima kada bih prolazio ispod oblaka skroz do Oršove. Ništa bitno drugačije nije bilo niti putem do Baile Herculane. Tek prolaskom kroz centar Baile Herculane - iako ga je moguće i potpuno zaobići na putu za Targu Jiu - situacija je postala ponešto svijetlija i opuštenija ... tamniji oblaci jesu se pokazali u nekoliko navrata ali su otišli puno istočnije.

Prolazim kroz centar, cesta nastavlja dalje uz rječicu Černu, a pravi banjsko-vašarski ugođaj tek počinje. Pokrpana cesta mota u tri dimenzije i prati Černu, svuda uokolo parkirane Dacie, štandovi s garderobom, štandovi s voćem, štandovi s koječime ... cijela je ta zona zapravo veliko kupalište gdje se namače i staro i mlado. Dosta se to sve rastegne, sigurno i pet-šest km, sve do jezera Prisaca. Sve dalje od jezera meni je uncharted territory ... nekom prilikom dovezao sam se do jezera, okrenuo se i vratio se nazad, vjerojatno preko šumetine za Oravicu.

U Targu Jiu sam već bio, no to nije bilo ovom cestom. Ništa loše u tome nema ... cesta 67D vrijedna je prolaska, makar u svom prvom dijelu, od Baile Herculane pa do naglog skretanja na istok, i nije u najblistavijem stanju. Ništa katastrofalno loše, tek tu i tamo malo drndavo i pokrpano. Pejzaži nadoknađuju sve što bi joj se eventualno moglo prigovoriti.

DSC07199.JPG

DSC07200.JPG

...

...

Petnaestak km od kraja jezera Prisaca cesta 67D naglo okrene na istok i isto tako naglo okrene uzbrdo. Što je još i najbolje, kvaliteta asfalta se dramatično popravi ... jao miline. Čista je šteta što je ta čarobna dionica tako zabačena i izvan ruke ... kao izmišljena i napravljena za brdske utrke. Bilo bi još bolje da je tako dobra i nizbrdo.
Nema veze, bilo je dobro dok je trajalo. Prolazim kroz Baia de Arama gdje na trgiću s vodoskocima skrećem lijevo i ubrzo ulazim u ravnije dolinsko područje. Nepunih pet km dalje, od mjesta Apa Neagra, ulazim u okrug Gorj gdje me već na početku obavještavaju da je tu sve u znaku Brancusija. Sljedećih 40-tak km, skroz do mosta ispred Targu Jiu, uglavnom je ravno uz tek poneku krivinicu preko niskih brežuljaka.

DSC07213.JPG

DSC07214.JPG

...

• Podržavam 1

...

Široke glavne ulice s po 4 prometne trake, veliki rotori ispred kojih se ipak nalaze i semafori kako se stanovnici ne bi poubijali na njima, mnoge zelene površine i uređene šetnice, neviđeno puno vodoskoka, hrpetine velikih skulptura na raznim mjestima, pomalo groteskne količine kablova razapete između stupova baš svuda po gradu, fasada i ovakvih i onakvih, velike reklame i ponešto klasičnog rumunjskog kičeraja ... sve me to zaskočilo nakon prvog semafora na kojem ne postoji žuto svjetlo. Sve se kreće ali nije nesnosna buka, atmosfera je dobra a vibra je pozitivna.
Uronio sam u Targu Jiu, simpa grad na obali rijeke Jiu kroz koji se obično proleti na putu prema Transalpini. Ili još češće, na povratku s iste. Rijeka Jiu se uglavnom niti ne primjeti, a kamoli ostale zanimljivosti kojih - u glavnom gradu okruga Gorj - uopće ne fali.

Targu Jiu je Brancusijev grad - u blizini je rođen, a tu je i dio života proveo ranije spomenuti kipar/skulptor Constantin Brancusi, jedan od pokretača moderne skulpture, čije su velike skulpture - Stol tišine, Vrata poljupca, Beskrajni stup i Aleja stolica - glavna gradska atrakcija. Sve ove spomenute skulpture poslagane su u neku vrstu dugačke šetnice s parkovima na oba kraja, koja se u dužini od čitavih kilometar i pol proteže kroz grad po horizontali.

Pensiunea Antique, tako se zove mali hotelčić gdje sam si bezecirao smještaj, odmah je preko puta ulaza u veliki gradski park, praktički u samom centru grada. Nekoliko soba na dvije etaže, restoran, mala terasa na katu s pogledom na cestu i park, nekoliko stolova u dvorištu gdje je i omanji parking. Osoblje većinom govori engleski. Rezervirao sam si ga za jednu noć, no svidio mi se pa sam malčice korigirao planove i ostao u hotelu i Targu Jiu još jednu noć. Čemu žurba ... hrana je odlična a Ursus je na dobroj temperaturi. Jesam li spomenuo da grad ima dobru vibru?

Transalpina ... skoro bih zaboravio na nju. Nije ni čudo, šnicla je kvalitetno pripremljena no glavni favorit večere bio je prilog ... na ploške narezani pečeni krumpiri sa sirom i češnjakom. I paradajz posut sitno naribanim mekanim sirom. I još jedan Ursus. Kakva cesta, koje brdo ... to sutra. Idem se najprije malo prošetati po gradu.

DSC07226.JPG

DSC07230.JPG

DSC07231.JPG

...

• Svrati ponekad, 303 postova
  • Motocikl: Princ 250 + Africa Twin

Pozdrav Protektore, i ja sam trenutno u T. Jiu sa suprugom. Sutra oko 8 idemo lagano na TA. do Curtea de arges pa posle TF.

Pozdrav Protektore, i ja sam trenutno u T. Jiu sa suprugom. Sutra oko 8 idemo lagano na TA. do Curtea de arges pa posle TF.

Pozdrav i vama. Uživajte na putu. Ne zaboravite kupiti magnetiće za frižider :)

Ja sam već par dana u ZG.

Moguće sutra nakratko skoknem do Austrije.

...

Sutradan ujutro, iza jačeg rumunjskog fruštuka (nema švedskog stola, imaju pošteni Breakfast Menu) valjalo je krenuti dalje na istok. Do mjesta Novaci, koje kotira kao južni kraj TA ... iako je južni kraj TA zapravo na križanju iza mjesta Bengešti, al` nema veze. Suprotno tome, sjeverni kraj je u mjestu Sebeš.
Četrdeset i pet je km od Targu Jiu do Novacija. Jedan školski sat daleko, računam li provlačenje kroz gradske rotore i kratko tankanje - za svaki slučaj - na prvoj benzinjari. Novaci je na nadmorskoj visini od 460 mnm a 18 km udaljena Ranca već na 1600 mnm ... Urdelle Pass je na 2145 mnm. Za razliku od nekoliko godina ranije, primjećujem da je postavljeno dosta zaštitnih ograda, no uglavnom na dijelovima ceste za koje je netko smatrao da su najkritičniji i najopasniji. Bez obzira na malo novih zaštitnih ograda - u ovom čisto planinskom dijelu TA - ova je čarobna cesta i dalje visoko na listi najopasnijih u Europi. Opasna ili ne, pogledi s nje su da ti pamet stane.

Moram napomenuti da TA nije klasični tip ceste, što bi značilo otprilike jedan uspon, jedan vrh i jedan spust ... ne, TA ima tri "platoa" koji izgledaju kao vrhovi a između njih su različiti usponi, spustovi i ceste po hrptu planine što sve daje dodatnu dimenziju "ceste bez kraja". Prvo proširenje s pripadajućim prodavačima drangulija nalazi se još prije Rance.

DSC07279.JPG

DSC07283.JPG

DSC07284.JPG

DSC07289.JPG

DSC07290.JPG

...

• Samo nek je neki cirkus, 792 postova
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

Gledajući fotografiju motora u sred Rumunije i to bez kofera, zanima me šta nosiš sa sobom i kako funkcionišeš?

Naime, verovatno nosiš bar neke šlape za leto i bar po koju kratku majicu. Ili ne?

Podeli malo ;)

@ Ćale

Možda si propustio uočiti jedan detalj ... koji se, doduše, slabo vidi na ovim fotografijama iz zadnjeg izleta na TA.

Evo ti na slici sa Ramske skele, tu se bolje vidi ... potpuno isti setup je i za Rumunjsku:

DSC06857.JPG

Alzo, osim KTM Powerparts torbice na gepeku (cca 12 litara) nosim još i SW-Motech Drystar 180 (18 litara) torbu na suvozačkom sjedištu. Ukupno 30 litara prtljažnog prostora. Meni dosta za sve prilike.

Sve je tu što si spomenuo ... i nekoliko setova veša, i patike, i japanke, 2-3 majice, hlače, kupaće gaće, higijenski komplet, set za krpanje tubeless guma, rezervne rukavice, kišni kombinezon, tanka jakna za kišu/hladnoću ... kojekakvih sitnica po potrebi. Ako mi nešto zatreba što nemam, kupim na terenu. Sve što nosim u slučaju potrebe operem ... uvijek i svuda možeš dobiti malo tekućeg deterdženta.

Ne treba se opterećivati i nositi hrpetinu garderobe koju nećeš koristiti. Mnogi to rade i nikad ne nauče ... ne kažem da je to nešto loše, samo da je nepotrebno.

Osim toga, sve to što nosiš treba znati pošteno i spakirati. To je disciplina koju smo savladali još davno u JNA (ako se toga još netko sjeća).

Na kraju priče, ako sam negdje smješten, nepotrebnu prtljagu ću sasvim sigurno ostaviti u sobi, neću je nositi sa sobom. Ono neophodno je uvijek u onoj manjoj torbici ... set za krpanje guma, kišnjak ...

OK?

8)

• Podržavam 1

...

Ako je već do Rance cesta oduševljavala i izazivala smijuljenje ispod kacige, nakon Rance to već polako prelazi u vrištanje ...
Od nekadašnja dva štandića s masnim lepinjama, na Urdelle Passu nastalo je čitavo naselje ... osim najrazličitijih i najnepotrebnijih drangulija, srećom, imadu i magnetiće za frižider. Nda ... magneti za frižider su nadasve potrebne stvari.

DSC07301.JPG

DSC07304.JPG

DSC07305.JPG

...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja