Jump to content

Moto Zajednica

POMOC oko motorceta :)

Recommended Posts

• Zainteresovan, 527 postova
  • Motocikl: Yamaha mt 09 Tracer,Suzuki SV 650 N,Piaggio Liberty 125

Posle svakodnevnog zvocanja kako svog ljubimca mazim i pazim svaki dan, a caletova bebica od pre hrista stoji u garazi neispravna, resih da mu osposobim motorce da moze malo da se voza po kraju :moto3:

U pitanju je piagio super bravo 49, inace moj prvenac :takoje:

https://www.google.r...htm%3B622%3B466

E sad ovako, posto nije paljen vise od godinu dana uradio sam sledece:

- izvadio sam staro gorivo, napravio mesavinu i sipao.

-zamenio pogonski kajs, sto je trebalo uraditi odavno pa reko ajde sad

-skinuo filter vazduha i ocistio

-skinuo karburator i ocistio ga kompletno zajedno sa diznom

- naravno skinuo i ocistio svecicu

E sad ovako, motor kad se upali sa sauhom radi ok,odlicno upali, medjutim kad se zagreje i izbaci sauh motor se na leru gasi a pod jacim gasom radi ali kao da se gusi,i cim se malo popusti gas on se ugasi..

Interesantno je to sto cim pritisnem sauh opet, on radi i ne gasi se,cim ga izbacim moram da drzim jak gas da se ne bi ugasio...takodje motor vuce bas slabo kao da ga nesto gusi i ne prima gas lepo...

A kada npr zapusim prstom 1 ili 2 otvora na filteru vazduha on menja nacin rada i radi kao malo bolje...

Ima li neko ideju sta moze biti u pitanju i da li mu ima leka :) ???

P.S pre 2-3 god zamenjene su karike,klip,stavljeno je platinsko dugme....i od tada nije skoro nista vozen

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• bodi biber, 729 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996

Pa cista logika stvari,ako mu zapusis dovod vazduha on radi bolje ili ako mu povuces sauh dobije vise goriva pa opet radi bolje tj ne gushi se..U jednom i drugom slucaju ti je receno sta fali. GORIVO...

Dakle ili je zapusena dizna u karburatoru 99% ili je neko stavio manje dizne.Ja bi krenuo od toga.

Manja dizna nije sigurno stavljena, jer je motor kod mene vise od 10 godina i to nije dirano...

Evo malo pre sam skinuo diznu i ocistio je u benzinu, i izduvo kompresorom i prolayi lepo kroz nju...sta znam....

Jel moze da bude do jos necega...

Kapiram da bolje radi jer dobije vise goriva, a jel moze da bude mozda zeznuto jos nesto u karburatoru pa da nema dobar protok goriva ?

• Tvrdo kuvan, 472 postova
  • Motocikl: mi je mnogo glasan.

Meni se to javljalo. Stajao mi Pedro 2 godine i imao sam isti problem. Meni je bilo zaprljano sve: od rezervoara do karburatora. Kreni ti lepo sve redom da cistis, ali lepo, ako imas kompresor najbolje sa njim.

• Podržavam 1

Sve ocistio lepo, i diznu i dovod goriva i filtere,....sve je ok...ali motor opet ista prica,pod sauhom radi i ne gasi se ,cim izbacim sauh on se ugasi i lose prima gas...

Ranije nije ni mogao da radi pod sauhom kad se zagreje,tj. automatski se ugasi....a sad sasvim suprotno,pod sauhom radi a ovako nece...ima li neko ideju....

Karburator detaljno pregledan i ociscen, sve je ok....

Slavina za gorivo, nemam pojma kad pustim gorivo ono tece normalno iz nje,kako da znam koji protok je normalan....

E ovako, karburator ociscen kompletno, slavinica za gorivo bilo prljavo ono sito unutra i to ocisceno,rezervoar ociscen, auspuh nije zapusen....na karburatoru samo postoji sraf za stelovanje ler gasa valjda koji je zavijen skroz sad.....

Ne znam kako se steluje odnos gorivo vazduh...

Evo slike karburatora...

piaggiosism057.jpg

picture share

Prso sam, ne znam vise sta da mu radim..

NOVINA JE DA SAD KAD SE UPALI I IZBACI SAUH MOZE DA RADI ALI SAMO DA SE DRZI JAK GAS, I ONDA NON STOP PUCA,CUJU SE DETONACIJE I GASI SE,GUSI SE...

• Drug član, 1531 postova
  • Motocikl: XRV 750, TZR 125

Šraf br 3 je za smešu, zavrni ga do kraja i odvrni jedno tri puna kruga, pa probaj. Detaljnije štelovanje kod majstora ili se igraj pa možda i ubodeš.

• bodi biber, 729 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996

Sraf broj 3 je za ler gas,cim ima feder.

A ako bi imao sraf za smesu morao bi imati sraf za ler gas. Tako da sumnjam da je to.

Na karburatoru je to sraf za stelovanje ler gasa, nema podesavanja za smesu...

Motorce je kompletno ocisceno i dalje isti problem...

Danas mi je drug nesto kratko pogedao i rekao da je problem u struji....ocistio sam onaj kontakt na platinskom dugmetu i podesio zazor i sad dosta bolje radi i vuce,nema eksplozija ali se i dalje gasi na leru u mestu...

Kad se tera pun gas sve je ok, a i kad radi na sauhu.....inace cim pustim gas pocinje da se gasi i to je to...

Ima li neko savet ?

• Drug član, 1714 postova

Imao sam problem na javi cz175, problem je bilo paljenje odnosno stelovanje i to je dugo tako vozen, malo lenj narocito na manjem gasu, majstor stelovao. Onda sam ja cuo kako se steluje paljenje, faza, predpaljenje, platine, itd. Kada sam ja to ustelovao i probao hteo motor da ode ja da ostanem, secam se detalja te probne voznje iako je bilo pre 15 god i vise...

Pa znam, vidim i ja da je problem u tome....

Malo se popravio sad kako vuce, ali opet dzabe kad cim popustim gas on se ugasi....

Mislim da ovo sto sam ja stelovao je platinsko dugme.....

E sad kako se steluje paljenje,faza i predpaljenje ?

• Tvrdo kuvan, 472 postova
  • Motocikl: mi je mnogo glasan.

Pa, ne znam kako da ti objasnim ovako. Kad skines one poklopce gde se nalazi uredjaj za paljenje, videces gde postoji zarez na paljenju. Taj zarez ti oznacava Gornju Mrtvu Tacku, u daljem tekstu GMT :aha: . Zarez ti je i na pokretnom delu i na nepokretnom, zaboravio sam kako se zovu :ups:. Inace, za ovu operaciju ti treba alat, tacnije radapciger. Znaci, kada su ti zarezi poklopljeni, onda je klip u GMT. Ti sad mozes da pomeris levo ili desno pokretni deo, u odnosu na nepokretni, tako sto popustis ili skines srafove i okrenes ga rukom levo ili desno u odnosu na onaj zarez na nepokretnom delu, pa ga onda zategnes srafovima nazad da stoji fiksiran. Ovako stelujes kada ce svecica da baca varnicu pre ili kasnije nego sto klip dodje u GMT. Probaj, zezaj se malo ako imas vremena, mada mislim da je od toga slaba vajda, jer verovatno ti karburator pravi losu smesu. Zapamti kako ti je stajalo paljenje pre nego sto krenes da ga stelujes, jer u slucaju da ne uspes, mozes da ga vratis kako je bilo. Sumnjam na diznu, mada su ti mozda i gumice popustile, mozda se leptir pojeo, mozda je membrana, itd...

• Svrati ponekad, 483 postova
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

Problem ti je karburator, tacnije kolicina goriva za rad na leru i prihvatanje gasa. Kod ovog karba nema stelovanja smese. Pogledaj karb sa cela i videces jenu mesinganu cevcicu (difuzor) i pri dnu ima mala rupa, ali bas mala, ona snabdeva motor gorivom za rad na leru. Ona je zapusila 100%. Procackaj je nekom zicico,skini glavnu diznu, nali acetonom ili nitrom i odmah duni kompresorom i to je to. Mozda ne uspes iz prve, ali budi uporan. Sto se paljenja tice, stelujes ga tako sto platina pocne da odvaja 2 -2,5mm pre GMT,tad baca varnicu. ja imam uredjaj za to, ali moze i bez njega samo ispostuj ovo sto sam napisao. Pozz

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja