Jump to content

Moto Zajednica

Krug po Balkanu

Recommended Posts

• Zainteresovan, 830 postova
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

Ove godine, zbog finansija, nisam uspeo otici negde dalje, ali slozicete se, i u ovim nasim krajevima ima sta da se vidi. Toliko toga jos uvek nisam obisao, otkrio na Balkanu, da je bez poteskoca prepravljena zamisljena ruta. Naime, jos od zime, planirano je da Bojan (saputnik u Maroku) i ja odvozamo jednu balkansku rutu u trajanju od oko dve nedelje, i dogovor je stojao sve do mesec dana pre planiranog polaska. Onda sledi odustajanje, jer on mora poslovno na neko vreme u Kanadu, a na meni ostaje da isplaniram nesto kako mi ne bi propao godisnji. Kad sam vec krenuo da postavljam temu na forum, da vidim ima li zainteresovanih za put, nailazi rodjeni burazer i predlaze da idemo zajedno. Brzo se dogovaramo, pravimo okvirni plan i posle nekog vremena eto nas na drumu.

Na put krecemo samo sa okvirnim tackama koje zelimo da posetimo, bez nekog silnog planiranja, prepusteni improvizaciji. Nisam posetio neke stvari, koje sam planirao da smo isli sa dva motora, ali ni to nije lose, jer je razlog vise da se vratim ponovo u neke krajeve koji su mi se svideli.

Sumorna voznja autoputem, propracena povremenim pljuskovima, vodi nas prvo vece na Vlasinsko jezero. Misli smo negde kampovati, ali kako je sve bilo mokro i blatnjavo (ni mi nismo bili bolji), uzimo neki privatan smestaj, i tu kupimo energiju za naredni dan. Jezero je veliko, sa lepim brezovim sumama okolo, ali iz nekog razloga, meni ne posebno zanimljivo. Putevi do samog jezera, i oko njega su skoro asfaltirani, sa odlicnim krivinama, pa je voznja po okolini pun pogodak.

IMG_7616.jpg

IMG_7618-2.jpg

IMG_7626.jpg

Voda je poprilicno hladna, ne verujem da se neko kupa u njoj, ali zato pecarosa ima na svakom koraku.

IMG_7629.jpg

IMG_7634.jpg

IMG_7639.jpg

IMG_7653.jpg

• Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Da ne bih davio, evo jos nekoliko slika iz voznje....

IMG_7661.jpg

IMG_7682.jpg

IMG_9980.jpg

IMG_9985.jpg

IMG_9988.jpg

IMG_9990.jpg

IMG_9994.jpg

IMG_0002.jpg

Ovo je pocetak putopisa, ima jos dosta toga, nastavak kad stignem ...

• Podržavam 11

Plan je bio da se drugog dana puta vec kupamo na Ohridu. Izabrali smo, verovatno pogresno, put preko Tetova , valjda podsvesno, jer je familija govorila da tim putem nikako ne idemo zbog albanaca. Uopste se ne secam kako smo skrenuli na taj put, a ne produzili za Bitolj kako sam i planirao kod kuce. No nema veze, put ko put, jedino makedonci ubijaju sa naplatnim rampama. Te 20, te 30 denara ... daj mi da ti platim sta kosta, nemoj me svakih 5km zaustavljati, taman sam zaukao masinu. :)

IMG_0021.jpg

Iskreno, znao sam da su u ovom kraju siptari vecinsko stanovnistvo, ali ne znam cemu na svakom cosku albanska zastava, tu i tamo kosovska, americka i evropska. Takodje, nemam problema sa bogomoljama, ni jedne vere, nek grade ljudi sta hoce, ali ovi ga malo preterase, uskoro ce svako imati svoju dzamiju. ???

IMG_0055.jpg

IMG_0058.jpg

Da se vratimo na vaznije teme, politika nije bitna za ovakve putopise. Poslepodne smo u kampu vec prali noge u jezeru, pili skopsko, i tamanili neoplantin pasulj iz konzerve. Prava idila, kamp ogroman, nasli smo ga po preporuci lokalaca da tamo idu mladi. Eto, igrom slucaja, i mi smo mladi, pa sto da propustamo zabavu. Kako su nam napricali ocekivali smo zurke do zore, gomilu devojaka koje cekaju samo nas, ma Ibicu , ali dobili ogromni porodicni kamp sa sjajnom plazom i radnjom u sredini, i uvek hladnim skopskim. Izgleda smo promasili termin ... .r??

IMG_7695.jpg

IMG_7722.jpg

IMG_7727.jpg

IMG_7728.jpg

Sutra uspon na Galicicu, i neke zanimljive slicice.

• Podržavam 9

Jedan dan ostavili smo za vozikanje bez stvari, po Galicici, planini iznad Ohrida, sa izletom do manastira sv. Naum.

IMG_7738.jpg

Put sa divnim pogledom na jezero, fine krivine, i osecaj voznje bez brda stvari, dovoljni su da ovaj dan zapamtim kao jedan od najlepsih tokom celog putovanja. No, da ne bi sve bilo idealno, pobrinulo se ulje za kocnice. Naime, bez neke potrebe, pre puta dolio sa malo ulja, koje je bilo bas na samom minimumu, u prednju kocnicu. Velika greska, koja me je kostala skracivanja putovanja, i poluraspale plastike na motoru. Vozeci se krivinama, kocnica se mnogo vise upotrebljava, ulje se vise greje, a posto je bilo na maksimumu, nije imalo gde vise da ode nego napolje. Ulje se slivalo tacno na plastiku koja je prethodno krpljena (minimalna intervencija, odradjena iz cite predostroznosti), i to bas na taj krpljeni deo. Svi znamo koliko to ulje nagriza farbu, eto sad znamo da nagriza i plastiku. :)

IMG_7743.jpg

Uspelo je to malo da se otopi, ali kasnije sam presao jos 2000km, i uspeo da je vibracijama prosirim na vecu povrsinu. Nema veze za plastiku, to se zakrpi lako, krivo mi je samo sto nismo obisli Albaniju kako smo planirali. Nazlost, nisam odmah ukapirao sto mi curi ulje na posudi, bojao sam se da ako nastavi tako, ne ostanem bez prednje kocnice, a zadnja je u potpunosti neupotrebljiva za ozbiljnu voznju. Tako smo umesto odlaska na juzno albansko primorje, to preskocili, i provozali se nekim duzim putem kroz Albaniju do Ulcinja. Vec to vece video sam da je greska sto smo tako lako promenili plan, ali ima vremena...Sledeci put bi u Albaniju sam na motoru, sa minimalno stvari, malo detaljnije obisao zabacene puteve i njihove krsne planine.

IMG_7809.jpg

IMG_7749.jpg

IMG_7751.jpg

Da se vratimo na Galicicu...Najvisi vrh je 2254 mnv. , dok se sam put penje na nesto vise od 1600 mnv.

IMG_7758.jpg

IMG_7764.jpg

IMG_7772.jpg

IMG_7775.jpg

• Podržavam 4

Do Prespanskog jezera nismo se spustali, to je ostavljeno za neki drugi put.

IMG_7780.jpg

Bas kao i u Grckoj, ni u Makedoniji ne fali krajputnih crkvica, ljudi staju, pale svece, sve se lepo odrzava.

IMG_7788.jpg

Najvisi vrh Galicice, Magaro .

IMG_7789.jpg

Pogled na albanske gradove na Ohridu.

IMG_7791.jpg

IMG_7799.jpg

IMG_7833.jpg

Bas na najvisoj tacki puta, na oko 1600 mnv, autobus iz Madjarske, ostavlja ekipu koji se paraglajderom spustaju kraj samog jezera.

IMG_7806.jpg

Ovaj sport izgleda jako primamljivo, sumnjam da je jeftin, ali uveren sam da vredi svakog dinara. Covek je oduvek zavideo ptici na letu, sad to konacno moze da ostvari na razne nacine, a po meni , ovo je jedan od najprirodnijih, mogucih nacina ... noseni vetorom, prepusteni svojim mislima i osecanjima, bez da cujete brujanje nekog motora, i pistanje kojekakvih elektronskih spravica.

IMG_7812.jpg

IMG_7817.jpg

IMG_7819.jpg

IMG_7821.jpg

IMG_7827.jpg

• Podržavam 5

Manastir Sveti Naum, osnovan je jos 895. godine, do sada pretrpeo je niz preinaka i rekonstrukcija. Danas, u potpunosti prepusten turizmu, bez neke verske funkcije, ne predstavlja ono sto ja volim kod slicnih mesta. Osecaj duhovnosti, mira i verovatno nekog spokoja, su ono sto nedostaje ovakvom mestu. I da, placa se ulaz u samu crkvu, cemu to? Naravno da nisam usao, neko sam taj isti novac dao momcima koji sviraju frule ispred ulaza. Njima je sigurno potrebnije. ;)

IMG_7845.jpg

IMG_7846.jpg

IMG_7853.jpg

• Podržavam 4

Prvi susret sa Albanijom bio je ocekivan . Ljudi na granici najnormalnije ljubazni, priroda u tom delu vrlo interesantna za voznju, jedino sto nas je u prvi mah zacudilo su creva sa vodom ostavljena da prskaju na sve strane. Prolazimo kilometre, a "uradi sam" fontanice nicu na sve strane....Posle niza bezveznih teorija cemu sve to, ukapiramo da tako mame klintelu za pranje automobila. Ako imas crevo sa vodom, koje prska ceo dan, znaci da peres automobile. Ne znam kolike racune za vodu imaju, ako ih uopste imaju, ali ne izgleda mi ni malo isplativo. :)

Posto nam je vec prvog dana, mali fotoaparat "posisao" nekoliko pari baterija, odustajemo od njega, tako da ste uskraceni za neke interesantne fotke. Da ne bude kriv stari fotoaparat, najzasluzniji za to sam ja, jer me je mrzelo da non stop stajem i vadim drugi(onaj veliki :P ) fotoaparat.

IMG_7892.jpg

IMG_7896.jpg

Naravno, kao sto to obicno biva u mojim putopisima, ako je tu zeleznica pored puta, mora se napraviti par neka fotografija.

IMG_7911.jpg

Zeleznica u Albaniji je u katastrofalnom stanju, nijedna pruga od svoje izgradnje nikada nije remontovana, sredjivana, samo je prepustena zubu vremena. Lokomotive i vagone koji se koriste, neke vise od 40 godina, nikad nisu remontovali i servisirali. Sve se svodi na sipaj i vozi, ako se sta pokvari, menjaj, krpi i idemo dalje. Brzine su ima do 40km/h, na mnogim mestima i mnogo manje. Mada, nikad i nisu imali brze pruge. Najveca dozvoljena brzina u istoriji na njihovim zeleznicama je 60km/h, dok je brzinski rekord same lokomotive, neverovatnih 91km/h. Iako je prvu prugu trebala da im izgradi fasisticka Italija, ne bi li pokupila i lakse iznela resure iz predratne kolonizovane Albanije, prvu prugu su docekali tek 1947. godine, i to zahvaljujuci Jugoslaviji i drugu Titu, koja im je poklonila materijal i "mozgove" inzenjera. Zanimljivo je i to da je sve izgradjeno uz pomoc lopate i krampa zahvaljujuci 50 000 brigadira-dobrovoljaca, koji su radili 16 casova dnevno, na 1 ili 2 obroka u najgorim mogucim uslovima. Vise njih je i streljano primera radi,naravno pod optuzbama spijunaze i sabotaze. No, da ne duzim, idemo polako dalje ...

IMG_7915.jpg

Tokom cetrdesetogodisnje vladavina najpoznatijeg i verovatno najomrazenijeg albanca Envera Hodze, izgradjeno je preko 700 000 bunkera - jedan na svaka cetiri stanovnika u zemlji. Potrosena je ogromna kolicina novca, koja je mogla da se potrosi na izgradnju puteva ili neke druge infrastrukture (npr. skole, jer do II sv. rata, preko 95% ljudi bilo je nepismeno!). Interesantan podatak - u proseku, svaki bunker je imao ekvivalent dvosobnom stanu. Albanija prve puteva i pruge dobila je tek posle II sv. rata, do tada nisu imali ni jedan jedini kilometar normalnog puta, mada ni dugo godina kasnije asfaltni putevi nisu bili uobicajni.

IMG_7918.jpg

IMG_7923.jpg

IMG_7926.jpg

Zbog pomenutog problema, odustali smo od detaljnog obilaska Albanije, ali ostala mi je u utisku kao zemlja u kojoj ima sta da se vidi, i sigurno cu se vratiti u najskorije vreme, ovaj put sa sto manje stvari, ne bi li detaljnije obisao i neke zabacenije puteve.

Ovaj put, zabacenije delove smo izostavili, najvise zbog nas dvojice na jednom motoru, ali da ne prodje sve bez avanture, zasluzan je , ko ce drugi neko GPS. Opet mu ja poverujem , i jednom gradu, on nas umesto glavnim putem, posalje u put dug nekoliko sati, po najgorem bespucu, sa katastrofalnim putevima. Sto asfaltnim, ali sa ogromnim rupama, sto makadamskim. Verujem da u tom kraju dugo nisu prolazili turisti, jedino ovi naivni sto iznova veruju tehnologiji. Umorni, prasnjavi, pomalo i nervnozni , sa zadnjim litrama goriva, zahvaljujemo se skalameriji na pomoci, gasimo je i sklanjamo u kofer, da je vise ne gledam. Prepusten svom osecaju za prostor, na raskrsnicama skretanja biram po osecaju, i ubrzo stizemo ponovo na glavni put. Ko u inat tu stoji znak da smo to nase vozikanje od 2-3 sata, mogli preci za 15min. , jer je samo 20km do grada gde smo promasili skretanje! .-,

IMG_7930.jpg

Opet, kazem, fali tu dosta slika, ali ko ce vaditi ono sve ... sledeci put ne idem nigde bez malog fotoaparata, ili bar pristojnog mobilnog telefona.

IMG_0067.jpg

Kad vec odstupamo od plana da idemo na jug, da se tamo okupamo, idemo bar do Draca, pa cemo onda gore ka Skadru i Ulcinju. Potpuni promasaj.... Drac je veliki grad, se sve ovim novim sarenim novogradnja zgradama, koje mi idu na zivce, pa taj deo prolazimo sa malo jacim gasom. Sad kad razmislim, nemam pojma sto sam uopste i isao ka tamo, ko da nisam znao sta me ceka. Hteli smo i do Tirane, ali vec je popodne, Ulcinj daleko, a i ko bi se sad po toj vrucini zavlacio u onu guzvu.

U Skadru, poslikali sta smo hteli, malo se okrepili i pravac Ulcinj.

IMG_7933.jpg

Eh, da, do nedavno, jedini most u Skadru bio je ovaj drveni, sa jednom trakom. Tu su bila dva policajca, sa svake strane po jedan, regulisali saobracaj, i polako, kad stignes na red. To smo saznali od jednog bajkera, koji je Albaniju propisno obisao, kog smo upoznali u Ulcinju, a dolazi iz Slovenije. O njemu cemo posle, jer moram da spavam....

IMG_7938.jpg

I jos nesto, na albansko-crnogorskoj granici, pustise me ljudi preko reda (bilo je bar 20 vozila) i to posebnim prolazom za pesake i motocikliste. Kazu ljudi da se ne kuvam u toj opremi, neka ovi stoje, a ja cu sa strane.Koliko vidim to im je uobicajna praksa, jer mi je i neki tip koji prodaje voce tu sa strane, mahao da slobodno udjem u taj prolaz. Zaista pohvalno za ekipu sa prelaza sto su se setili tako necega, to bi mogli na svakoj granici uraditi, ne bi puno usporilo tok prelaska.

• Podržavam 5

Jedina pozitivna stvar naseg nocenja u Ulcinju, je sto smo upoznali jednog bajkera na proputovanju sa devojkom. Covek vozi Super Teneru 1200, sa njom za kratko vreme napravio 85 000km, mahom po Balkanu, dakle dovoljno materijala za razgovor o moto putovanjima do kasno u noc u koje pivo. 8)

Sa druge strane, ulcinjska plaza je skoro prazna, kamp takodje, sto ih nije omelo da nam naplate nocenje 15e. Nisu ni svesni da nas je to poteralo da idemo dalje, jer je kamp odlican. Mozda i jesu svesni, ali ne vidim da su se puno zabrinuli.

IMG_7963.jpg

IMG_7966.jpg

IMG_7968.jpg

Tako da, nema tu sta puno da se prica, osim da bi sigurno bilo bolje da smo otisli na Ada Bojanu, i tamo na divljaka kampovali.

IMG_7974.jpg

IMG_7975.jpg

• Podržavam 1

Saznali smo da ima mesta u kuci u kojoj smo odsedali godinama kao klinci. Obezbedice nam ljudi jedan sobicak, mozemo ostati koliko god zelimo. Brzo napustivsi Ulcinj, imamo ceo dan da dodjemo do Risna. Podrazumeva se da ne idemo redovnim putem, vec biramo stari put za Podgoricu, koji se proteze uz Skadarsko jezero, po samim vrhovima planina koje ga okruzuju. Put je fenomenalan, za svaku preporuku, asfaltiran, uzak, bez puno saobracaja(mada i prilicno spor, pa to zna da kasnije postane zamorno). Tu i tamo naleti iza krivine po neki lokalac gazeci svog golfa do granice izdrzljivosti, pa je opreznost potreba u svakom trenutku. Sa strane puta nalazi se provalija, nema bas svuda zastitne ograde, pa ne bi bilo bas pametno zavrsiti u nekoj rupi. :)

IMG_7992.jpg

U ovom kraj, kako nam je objasnjeno, vecinsko stanovnistvo su muslimani. Po tvdnjama nekog coveka kog smo upoznali negde usput, sve su to crnogorci, koji su islamizovani, ali su ipak zadrzali svoja stara prezimena. Po njivama i bastama, najvise se proizvodi duvan, ali vidim da im ni proizvodnja vina i rakije ne ide lose.

IMG_7995.jpg

Zamalo sam i ja pazario vino, ali sam potpuno revoltiran. Naime, baba za standom me je potpuno ignorisala, jer su joj neki rusi probavali sve moguce proizvode, a od mene valjda nije ocekivala neku dobru zaradu. Pokusao par puta da dobijem paznju, na kraju se okrenuo izbacio koju ruznu rec sebi u bradu, i nastavio dalje. I ne treba mi njihovo vino, brzo cemo mi u Dalmaciju. ;)

IMG_7999.jpg

IMG_8015.jpg

IMG_8021.jpg

Negde usput , dok smo pravili pauze za fotografisanje, upoznali smo ljude koji obilaze manastire Skadarskog jezera, pa nam je uz cas istorije ponudjeno da obidjemo sa njima jedan razruseni manastir. Nazalost, nisam zapamtio ime, ako neko zna, bilo bi lepo da podeli sa nama. Zapamtio sam jednu pricu ... Kraj samog manastira, nalazi se bunar koji se snabdevao citav kraj svezom, pitkom vodom. Ali bas nakon samog razrusavanja manastira, kada su krst preneli, ne bi li ga sacuvali, u drugi manastir, taj bunar gubi vodu, a u drugom manastiru nastaje izvor pitke vode. Nas vodic objasnjavao taj slucaj time da su razrusenjem manastira u okolini ostali samo muslimani, pa je voda otisla negde drugde. Nesto mi se ne svidja njegovo objasnjenje, ali eto ostaje ovo kao interesantna legenda.

IMG_8033.jpg

IMG_8034.jpg

Sad malo da udavim sa slikama

IMG_8039.jpg

IMG_8047.jpg

IMG_8053.jpg

IMG_8061.jpg

• U prolazu, 54 postova
  • Motocikl: suzuki v strom 650 2008.

Brate Oroku,sa posebnim uzivanjem pratim tvoje putopise jer si me "kupio"onim putopisom iz Sirije i Jordana(moje jos uvek neostvarene zelje)a dokusurio ovim iz Maroka(moje druge jos neostvarene zelje).E,ako kojim slucajem odes i na Nordkap pre mene "mrzecu" te vise nego bivsu zenu,he,he,posto je to treca zelja na mom spisku planiranih a jos neostvarenih putovanja.

Nadam se da razumes moj smisao za humor jer ti se divim i zavidim na ovim putopisima zato sto imas toliko entuzijazma i naravno putopisnog dara da nam realno docaras sliku koji vidis i osecas dok si na nekom egzoticnom ili pak skroz obicnom mestu.Takodje mi se svidja sto na tako ozbiljna putovanja kreces sa punoletnim motorima i sto se ne razmeces sa nekim velikim parama(kao neke kolege sa foruma)koji vise reklamiraju sebe i svoje skupocene motore nego destinaciju koju obilaze.Svaka cast svakome ali nemogu svi da voze nove GS-ove i da klopaju po fensi restoranima za 50eur jer to nije realno stanje stvari a ti si neko ko bi trebao da bude lider u pisanju putopisa cije bi teme i tekstovi slovili za uzorke po kojima bi se trebalo ubuduce pisati. Malo sam udavio ali sam osecao potrebu da ovo kazem vec odavno jer redo vno pratim sve putopise i smatram da imam pravo na svoje misljenje.

Ti nastavi tako kao i dosad i ipak slikaj vecim aparatom jer su slike (posebno pejzazi)dosta bolji sa pravim aparatom.

Pozdrav i samo napred.

• Podržavam 6

Znate onaj osecaj kad se posle nekog duzeg odsustva vracate kuci, u svoj grad. Vidite ga iz daljine, i nesto vam "zatreperi" u stomaku. Srecni ste, ponovo ste tu. Videce ponovo poznate ulice, porodicu, prijatelje.

Jos od najranijeg detinjstva, vracajuci se kuci sa mora (ostajali smo po tri, cetiri nedelje), ugledavsi Sombor, obuzme me taj poseban osecaj. To osecanje drzi neko kratko vreme, dok se ne vratim u stare tokove ravangradskog zivota. Mozda, podsvesno, zbog tog osecaja cesto i putujem.

Igrom slucaja, ja imam dva mesta zbog kog mi "zatreperi" u stomaku. To drugo mesto je upravo Risan. Malo mesto, bez previse turista, okruzeno goletnim planinama, i bokakotorskim pitomim morem. Setati ponovo istim ulicama, sretati ista lica koja vec godinama kruze istim mestima, i sede na istim klupama, za mene je neprocenjivo. Eto, samo zeleo da podelim sa vama koliko sam ustvari privilegovan da imam dva "svoja" mesta, da u dva slucaja dozivljavam potpuno isti osecaj.

IMG_8131.jpg

Par dana smo proveli u Risnu, mestascu u Boki Kotorskoj. Kuca ima divnu terasu, pogled na more, pa cak i jedinstveni mir, iako se nalazi tik uz glavni put, jer je u potpunosti okruzena zelenilom. Pravo uzivanje je sedeti na njoj, citati nesto. Posebno je uzivanje ustati se rano ujutro, kad grad jos spava, i piti kafu na takvom mestu sa sjajnim pogledom.

IMG_8152.jpg

Vise slika Risna ima u jednom od putopisa, mislim da se zove "Do mora i nazad" ili tako nesto, tu je negde na forumu, pa koga ne mrzi neka se podseti. Od mene nekoliko fotografija sa setnje po mestu.

IMG_8161.jpg

Pored njihove osnovne skole, na mestu gde se nekad igrao fudbal na velikom terenu, pre nekoliko godina pronadjeno je arheolosko nalaziste. Table sa objasnjenjem nigde nema, radnika takodje, ali sam uspeo da dodjem do informacija da se tu nekada nalazio mali rimski gradic. Ne znam koliko je to tacno, mozda neko ima prave informacije. Inace, Risan je najstariji grad u Boki , datira iz 3. veka pre nove ere. Bio je najsnazniji u doba kraljice Teute , dok ga nisu osvojili Rimljani. Teutin dvorac se nalazi iznad Risna , i jako tesko je dostupan, cak nisam ni siguran da se gore moze otici bez neke dobre opreme.

U Rimsko doba grad se zvao Risinium, i bio je u prilicno losem stanju sve do 1. i 2. veka nove ere, kad su se u ovom gradu dizale palate , skuputure, mozaici...Tako danas u samom gradu mozete posetiti mozaike, i pogledati kako je to izgledalo.

IMG_8167.jpg

:D

IMG_8173.jpg

IMG_8179.jpg

IMG_8189.jpg

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja