Jump to content

Moto Zajednica

Trasiranje (u neku ruku)

Recommended Posts

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Hajd' da postavim ovde moj problem.

Naime, za planiranje mojih vožnji kao i za pregled posle vožnji koristim Google Earth, Google Maps, Map Source i dva programčeta za Android - Maps(-) i Osmand+.

BaseCamp sam skoro instalirao i vidim da nije ništa detaljniji od MapSource-a. Google Earth mi je najdetaljniji ali ima vrlo nezgrapan sistem crtanja trasa. Maps je tu nešto bolji ali prečesto ne prepoznaje neke asvaltne puteve kojima sam prošao kao i dosta šumskih i makadamskih.

Sve to na stranu, ja bih želeo da imam mogućnost da na neki način obeležavam puteve i džade kojima sam prolazio poslednje tri godine, po mogućnosti različitim bojama. I u elektronskom obliku. A ako pitate zašto nisam snimao trekove telefonom - Android imam tek nepunu godinu dana a ni šteker nisam ugradio do pre neki dan :zvizduk:

Postoji li neki Windows programčić koji koristi Google mape a da ima koliko-toliko zgodan način ručnog obeležavanja pređenih puteva i markiranja POI-ja ? Import trekova sa Androida je bonus.

Nešto kao Google Earth ali sa mogućnostima trasiranja koje ima Google Maps ili boljim :stabre:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2329 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

Гугл земља може да увезе GPX податке из две врсте урређаја: Garmin и Magelan.

Ако имаш Garmina и њега си користио на тим путовањима треба да урадиш следеће:

Прикључиш навигацију. Отвориш Гугл земљу и кликнеш:

Tools > GPS > oznacis jezicak Import > Device Garmin > Import

Земља увезе логове из Гармина и прикаже их на левој страни. Кликом на један од њих добијеш лепо анимирану руту куда си ишао. Не требаш ништа цртати сам.

Интересантна опција је и висинска разлика: десни клик на било који лог и изабереш Show Elevation Profile.

Ево моје трасиране руте од Алексинца до Соко-Бање са све елевацијом:

Garmin_i_Google_Earth_Soko_Banja.png

• Drug član, 2329 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

Ако желиш да увезеш са паметног телефона у другом формату онда:

Google_Earth_uvoz_sa_telefona.png

означиш овако, па затим изабереш шта хоћеш да увезеш и кликнеш на Увези.

Da, to je sve za ubuduće. To nije nikakav problem kad budem snimao.

Ali mi to ne treba sad već mi treba jednostavno i ručno crtanje puteva kojima sam već prošao a nisam snimao. Glavni putevi i magistrale nisu problem, Maps i Earth čak imaju i većinu sporednih puteva kao i šumske i makadam staze ali jedan deo tih ne uzimaju u razmatranje kad treba da se trasira

Vidim da ću morati za sad da se zadovoljim Gugl Rtom 1hmm.gif

• Integrisan, 8552 postova

Pošto vidim da imaš Mapsource, za tebe je rešenje da u istom napraviš rute koji si prešao (dodaš ručno waypoints i onda od njih napraviš rutu kojom si išao).

Nakon toga iz View manija izabereš opciju "View in Google Earth" i eto ti ih te rute u Gugl zemlji, pa dalje možeš da ih čuvaš...

Inače, koliko su ti detaljne karte u Mapsourcu (ili Basecamp-u) zavisi od samih mapa, a ne od ovih programa. Npr. za Srbiju u aktuelnom SCG route i dalje ima mnogo stazica i makadama, koji jednostavno ne postoje u Europe CN, niti u Adrija routu...

• 4_tocka_i_karoserija, 2003 postova
  • Motocikl: -

Pored ovog sto je Severian rekao, da dodam dve sitnice bitne ako koristis i makadamske puteve:

- BaseCamp je vrlo slican Mapsource-u, ali ima prednost sto se i na vecem zoom-u oni vide. Na Mapsource zoom mora da ide na 700m ili manje da bi se videli makadamski putevi, a na BaseCamp-u se vide vec od 3km (naravno, i jedno i drugo kad 'mapdetail' stavis na 'highest')

- Sve druge mape osim SCGRoute su kako mi se cini rizicne za makadamske puteve, i generalno za zabacene puteve. Za dosta nekih puteva iz moje okoline bih voleo da znam kako su ucrtani - niti postoje, niti su ikad postojali, a drugi, koji postoje nisu ucrtani. Takodje, ima puteva koji su ucrtani kao asfalt, a jedva dobrim dzipom i motorom mogu da se prodju. Ovo vazi za AdriaRoute, CityNavigator Europe, Ovi Maps i Google Maps. Za ove Contrastove sto koristi Igo ne znam, jer nisam imao prilike da vidim nista novije od 2011 - tad su bile OK - mozda ne detaljne kao SCGRoute, ali bar nisu imali ucrtane nepostojece puteve (koliko ja znam).

Meni se do sad najtačnije pokazale Google mape i KGSP 'uređaj'.

A što imam neku staru papirnu kartu, pola žutih puteva ne postoji ili se jedva prolaze traktorom ili peške a pola belih je nedavno asvaltirano. Tako da nikad nisi sa tom kartom siguran, avantura zagarantovana :moto3:

Auto atlas Srbije 1:570000, izdanje Intersistem-kartografije.

Zaludan - u pravu si za zumove u BaseCamp-u, hvala. Malopre sam probao da trasiram Gornja Trešnjevica-Bosuta (makadamski put) i šljaka :takoje:

Loš primer - Guberevac-Stojnik je ucrtan kao makadam (unpaved road) a ima nov asvalt već nekoliko godina. Takođe i Rogača-Velika Ivanča.

Mapa je 2.80NT

E, ovo je zanimljivo :)

Bas ti krajevi gde si naveo gresku na SCG Route (Barajevo-Sopot) su razlog sto ja smatram SCG Route najtacnijom :D

Ja znam za tu gresku Guberevac - Stojnik. Stavise, taj put je unet na osnovu mog track-loga :) , ali iz meni nepoznatih razloga, nikad nije prepravljen u asfalt, a poslao sam i tu ispravku :) .

Elem, ceo taj kraj znam jako dobro, ukljucujuci i "puteve" koji nisu, i nikad nece biti ucrtani, i na SCG Route sigurno nema sve, i ima ovih propusta, ali pogledaj na Google Maps kako je ucrtan put Barajevo - Parcani - Ralja - po njima, iste je kategorije kao Ibarska magistrala, a poslednji put kad sam prosao tuda, putnickim kolima nije bilo teorije da se prodje - makadam, i to delom samo prokopan, bez nasipanja. OK, relativno davno sam prolazio (malo manje od dve godine), ali mi je tesko da zamislim da je tamo magistralni put :D

Takodje, ako imas, pogledaj sta je tu ucrtano na Garminovoj karti Evrope...uzas...

U najkracem - po mom iskustvu, SCG Route te nece odvesti negde gde mozes samo da se okrenes jer nema dalje. Ima puteva koji nisu ucrtani, i ima puteva koji su bolji ili losiji nego sto su ucrtani, ali sve je prolazno (ono sto je obelezeno kao 'trail' mozda i nije :D ) a kod ostalih prosto nije tako.

Poslednješto sam bio Parcanima je pre neke dve nedelje :aha: i evo kako izgleda put :

dsc0422.jpg

Slika je gore sa brda, baš na prevoju gde je ona velika livada sa leve strane kad ideš ka Barajevu (na slici sam okrenuo motor i slikao put ka Parcanima).

A na Google maps koristim samo satelitski prikaz (ponekad i hibrid) iz razloga što vidim i okolinu puta i prirodne i veštačke objekte i sl. koji mi služe ponekad kao orjentiri.

Gugl Zemlja je odlična jer ima zilion korisničkih fotki, gde možeš da vidiš stanje i konfiguraciju puteva i terena, putokaze i prirodne lepote :takoje:

OK, deluje tacno kategorisano kao na SCG Route, ali nije bas magistrala kao na Google Maps :D

Za Google Zemlju se 100% slazem - jedino, za puteve kroz sumu treba obratiti paznju na datum slikanja. Na zimskim (bez snega naravno) i rano-prolecnim slikama sve deluje mnogo prohodnije zbog nedostatka vegetacije. Ja cesto sa cerkama setam kroz Lipovicku sumu, i neke trase koje na slikama iz marta izgledaju sasvim OK, su bukvalno neprohodne u junu/julu.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja