Jump to content

Moto Zajednica

Project Nordkapp - najava i plan puta

Recommended Posts

• Drug član, 1592 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

U novom broju MOTOPULS-a putopis do Nordkappa, pise da su tamo za hamburger dali 50,00 eura  :o

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

Ovo je bila definitivno poslednja stvar koju sam trazio iz Madjarske!

Sutra zovemo Finsku ambasadu da zakazemo termin, pa cemo videti sta ce biti.

Ja ti predlažem da prvo počneš sa Norveškom ambasadom - tamo vam je cilj

putovanja, a oni su turistička zemlja i poprilično su im ljudi otvoreni za suradnju,

barem ovdje ( nama su ukinute vize u proljeće 2001 godine za scandinavske zemlje ).

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

1.) @ AnteK - pregledao sam sve moguce varijante za EU... Norveska varijanta je jedna od najtezih za nase drzavljane sto se tice birokratije + sto bez Garantnog (ne pozivnog) pisma i dokaza o imovinskom statusu pozivaoca ne moze nista... druga varijanta je dokaz o placenom smestaju (ne rezervacija) u HOTELU

2.) @darkside - ovako glasi pravilo: Ukoliko postoji glavna destinacija ili ti krajnja destinacija, trazi se viza te zemlje, a ukoliko ne postoji krajnja destinacija (u mom slucaju kruzno putovanje) trazi se viza u ambasadi zemlje schengenskog sporazuma u koju se prvo ulazi. U nasem slucaju je to HU, ali su nas odperjali. Nasa rezervna varijanta je Finska, posto imamo pozivno pismo iz Finske. Madjasrku smo probali zbog toga sto Finci nisu hteli da nam zakazu termin, posto je navodno prerano... U svakom slucaju sutra zovemo Fince da pokusamo ponovo da zakazemo (prosli put su rekli da se javimo krajem maja). Sto se tice Finske vize ima tu jos jedna zackoljica... traze potvrdu/rezervaciju smestaja za svo vreme proputovanja kroz schengen zonu. Mi cemo ih pokusati ubediti da mi do naseg pozivaoca mozemo stici u dahu bez dodatnih smestaja (malo manje od 2000km,stim da imamo mogucnost odmora na trajektu do Helsinkija), mada nadam se da nece biti problema posto imamo pozivno pismo.

Realno, i ja i Joseph imamo validne vize (proslogodisnje od pre njihovoh stupanja u schengen) za Madjarsku. Kada se udje u Madjarsku dalje vise nema granicnih prelaza, tako da bismo mogli mi da guramo dalje, ali malo mi je verovatno da nas tokom 10-11.000 km bas niko nece zaustaviti bar jednom za nekakvu kontrolu, a unda bismo se s**bali!!!

Videcemo sta cemo da odradimo sa Fincima! Ako ne dobijemo, ili dobijemo za suvise kratak period onda idemo negde na drugu stranu, a pvaj projekat cemo ostaviti za sledecu godinu, pa sve Jovo nanovo. Ali nadam se da nece biti tako!

• U prolazu, 89 postova

Ma da to sa madjarskom nemojte ni da pokusavate,jer madjarske vize kao i ostalih zemalja koje su u sengen stupile 01.01.a koje su izdate pre tog datuma vaze samo  za teritoriju tih zemalja,a u junu ce biti prvenstvo Evrope u fudbalu tako da ce kontrole u celom regionu biti pojacane.Jbg to je nasa surova realnost muka sa vizama.Mozda ce vam samo traziti izvod sa racuna da se obezbede da imate sredstva za smestaj.

• Drug član, 1187 postova
  • Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014

Citam ovo i nemogu da verujem. Pa koja smo mi banda. To sam slicno doziveo sad kada sam isao u Umag. Za nas srbe je od prilike, do ove linije mozete, a dalje NE! Kao da smo mi neka stoka u kavezu. Dodje mi da puknem od muke. Blago braci Hrvatima. Ma netreba meni EU makar samo te vize da nam ukinu, da prodisemo i progledamo. Sretno drugari

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar

BRAVO !

vidim da ste vrlo detaljno usli u materiju, odlicno. Po podacima brzine kretanja koju najavljujes, imate 20 dana voznje po 8 sati dnevno ako se uzme da se krecete prosecnom brzinom od 60 km/h a ti jeste prosek ako vozite 90-110 km/h putem kada se ima u vidu stajanje, odmori, cigarete .....itd.

Zeleo bih da vas podsetim (mozda je nepotrebno, ali ne kosta reci) da ponesete nesto od lekova sa sobom. Preporucio bi vam malo antibiotika, lekove protiv temperature i protiv bolova, kreme protiv upale misica, kreme (na bazi antibiotika) kako bi sanirali ako bude potrebno zuljeve i ojede na zadnjem trapu, nesto flastera i to bi bilo to.

Bolje nositi i ne koristiti nego imati problem na putu i ne resavati ga.

Zelim vam dobru voznju do NC i nazad, i normalno jednu lepu reportazu o vasem putu.

Cestitam vam na odlicnoj ideji............samo napred.

Vas prijatelj ......Marokanac

• Ne silazi, 5562 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Ako vam je od koristi prilikom obezbedjivanja viza-

kada smo isli kruznu turu Itlija-trajekt-Grcka, Slovenija jos nije bila Sengen, preko jedne turisticke agencije smo obezbedili rezervacije smestaja duz celog putovanja, znaci u svim gradovima u kojim spavamo. To su bile rezervacije koje su posluzile samo za dobijenje Sengena, a posle smo obezbedili stvarne rezervacije, ukupno 10-ak rezervacija. Mozda neka agencija moze da vam napravi rezervacije tokom celog puta kako bi dobili vizu, a posle preko njih napravite nekoliko, cisto da ispostujete agenciju, a za ostatak kako ste vec planirali.

Puno srece!!! Znam koliko je problem celo planiranje.

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Videcemo sta cemo da odradimo sa Fincima! Ako ne dobijemo, ili dobijemo za suvise kratak period onda idemo negde na drugu stranu, a pvaj projekat cemo ostaviti za sledecu godinu, pa sve Jovo nanovo. Ali nadam se da nece biti tako!

Ne klonite duhom i ne odustajte! Što ne probate u nekom drugom mađarskom konzulatu? Nema veze ako vam preko telefona kažu ne može.... odete pa probate...

Jel' Slovenija članica Šengena? Ako da, probajte kod njih; ako ne, probajte Austrijance...

• Drug član, 1187 postova
  • Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014

KAWO, ovo si malo nespretno formulisao. Ispada da si u Umagu imao los tretman, a verujem da nije tako.

U pravu si druze. Mada mislim da je vecina shvatila, da sam bio besan sto nisam mogao da idem u SLO ili I na kafu. Jel je dosta likova islo i preko grane. Na to sam mislio. Eto ispravke :)

Ne klonite duhom i ne odustajte! Što ne probate u nekom drugom mađarskom konzulatu? Nema veze ako vam preko telefona kažu ne može.... odete pa probate...

Jel' Slovenija članica Šengena? Ako da, probajte kod njih; ako ne, probajte Austrijance...

Problem sa svim tim trckaranjem je sto da bismo otisli u BG u HU konzulat moramo opet uzeti slobodan dan (a vec su ispizdili od nas i pocece da nam odbijaju od godisnjeg) a sto se tice HU vize izgleda je mrka kapa, a i sto se tice njih ovo je kod mene bila poslednja kap i od sada cu se truditi da madjarsku obilazim u sirokom luku.

Sto se tice Slovenije, ... trazi se garantno (a ne pozivno) pismo, uvid u finansijsko stanje i primanja pozivaoca,... a takve stvari mi nisu ni na kraj pameti da trazim od nekog. Previse su to licne stvari za neke pojedince i ne bih da zalazim u to. Austrija je isto zeznuta varijanta sa garancijama, plus sto svaka susa cuci u guzvi ispred Austrijskog i Nemackog konzulata, i tim sluzbenicima smo u poslednjih 20 godina vec stvarno preko glave, a i vreme nam je kratko i ako ostavim pasos kod njih iscurice nam vreme za Fince.

Evo sad zovem Fince, zakazujem pa sta nam bude, bude. Ovo mi je za ovu sezonu poslednji pokusaj... godisnji u firmi smo vec odavno raspodelili izmedju kolega i vise nema pomeranja. Ako ne prodjemo ovde onda idemo na isto, a Norveska ostaje za dogodine.

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Problem sa svim tim trckaranjem je sto da bismo otisli u BG u HU konzulat moramo opet uzeti slobodan dan (a vec su ispizdili od nas i pocece da nam odbijaju od godisnjeg) a sto se tice HU vize izgleda je mrka kapa, a i sto se tice njih ovo je kod mene bila poslednja kap i od sada cu se truditi da madjarsku obilazim u sirokom luku.

Sto se tice Slovenije, ... trazi se garantno (a ne pozivno) pismo, uvid u finansijsko stanje i primanja pozivaoca,... a takve stvari mi nisu ni na kraj pameti da trazim od nekog. Previse su to licne stvari za neke pojedince i ne bih da zalazim u to. Austrija je isto zeznuta varijanta sa garancijama, plus sto svaka susa cuci u guzvi ispred Austrijskog i Nemackog konzulata, i tim sluzbenicima smo u poslednjih 20 godina vec stvarno preko glave, a i vreme nam je kratko i ako ostavim pasos kod njih iscurice nam vreme za Fince.

Evo sad zovem Fince, zakazujem pa sta nam bude, bude. Ovo mi je za ovu sezonu poslednji pokusaj... godisnji u firmi smo vec odavno raspodelili izmedju kolega i vise nema pomeranja. Ako ne prodjemo ovde onda idemo na isto, a Norveska ostaje za dogodine.

Razumem vašu muku; i ja sam svojevremeno prolazio kroz isto... Al' kad već toliko želite na taj put i toliko dugo ga planirajte, ne odustajte dok sve opcije niste iscrpli! ;)

Zašto ti je neprijatno da tražiš od nekog garantno pismo? Valjda je jedan od razloga postojanja ovog sajta da jedni drugima pomognemo... Što se tiče uvida u finansijsko stanje (kapiram zbog čega je to problem), bar u SAD ambasadi ti dokumenti mogu da se donesu u zalepljenoj i zapečaćenoj koverti sa naznakom da su samo za konzula (na taj način ti ne vidiš koliko zarađuje taj ko ti je poslao garantno pismo), a postoji i opcija da se dokumenta pošalju direktno u ambasadu bez da prolaze kroz tvoje ruke. Time se privatnost čoveka koji ti šalje garantno pismo zaštićena. Možda nešto slično može da se uradi i sa SLO i A ambasadama?

isljao sam ja i o tim opcijama, ali mi je opet neprijatno traziti takve stvari od nekoga koga apsolutno ne poznajem ili smo se videli jednom ili dvaput i popili pice na nekom skupu.

Anyway, posto su nas finci ranije iskulirali na fazon da je prerano za zakazivanje posto je put planiran za drugu polovinu juna, u medjuvremenu smo se oprobali sa madjarima, posto su donedavno davali schengen cak na godinu dana sa 90 dana zadrzavanja u schengenu pa bi nam to koristilo i za neko naredno putovanje ili xy-dnevni izlet u neku drugu zemlju schengena.

Fince smo pre par minuta kontaktirali i dobili termin za 26.05. Za Finsku imamo pozivno pismo i dosta je malo  (relativno) papirologije potrebno. Pozivno pismo ne mora biti overeno kod notara, suda, policije,... i tako smo ga i dobili od potpuno nepoznate osobe (prijatelj prijateljevog prijatelja...). Lik je napisao sastav o tome u kakvoj smo mi vezi, da nas poziva na pecanje (finska je poznata po dobrim pecaroskim lokacijama) zajedno sa prijateljem iz RO, koji je vec vise puta boravio tamo. Obezbedjuje nam smestaj, dozvole, sve sto je potrebno (mi obezbedjujemo samo finansije, sto nije problem... na baklanu se takve stvari lako resavaku u bankama), akako on ima bliske poslovne veze sa Srbijom, itd, itd, itd... Od tada smo dobili i neke informacije da finci cak i vise vole takve neformalne pozive koji su malo licniji nego formalne, sture forme od par redova sa generalijama.

Sto se tice ostale papire imamo sve obezbedjene, stabilna radna mesta, poreske prijave,... jos samo da napravimo sveze fotografije da se ne uhvate za tako nesto.

Ako nam ovde stvari ne prodju, onda smo svakako iscureli iz vremena i vise necemo imati vremena da se bakcemo sa schengenskim varijantama, ali ipak nam je bila sigurnija varijanta sa ovim postojecim pozivnim pismom, nego da savatavamo nekoga za neku drugu zemlju, da se oslanjamo na "brzinu" poste, da tek onda zakazujemo termine,...

Ako nam je za ovu godinu sudjeno da odemo na sever onda cemo ovde dobiti vize, a ako nije onda idemo negde na istok (Turska, Sirija, Jordan, Egipad...)

Sto se tice schengena i tu postoje jos dve opcije"

1. da dobijemo vize na 24 dana koliko trazimo i da zapalimo na sever

2. da nam daju vize na 10-15 dana - tada necemo imati dovoljno vremena za ovaj put i putovanje ce se promeniti u 2 varijante : 1. prema estoniji i moguc prelazak u finsku ili 2. austija, nemacka, slovenija, italija i eventualno francuska, ali u ovom slucaju bismo isli bez ikakvog plana, vec bismo svako jutro odredili pravac za taj dan, a po isteku viza bismo nastavili nedelju dana kroz hrvatsku, bosnu...

Javljamo se za nedelju dana ili malo vise kada budemo znali kako smo prosli kod finaca

• www.markone-pegaz.rs, 2427 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Ako nam je za ovu godinu sudjeno da odemo na sever onda cemo ovde dobiti vize, a ako nije onda idemo negde na istok (Turska, Sirija, Jordan, Egipad...)

Sto se tice schengena i tu postoje jos dve opcije"

1. da dobijemo vize na 24 dana koliko trazimo i da zapalimo na sever

2. da nam daju vize na 10-15 dana - tada necemo imati dovoljno vremena za ovaj put i putovanje ce se promeniti u 2 varijante : 1. prema estoniji i moguc prelazak u finsku ili 2. austija, nemacka, slovenija, italija i eventualno francuska, ali u ovom slucaju bismo isli bez ikakvog plana, vec bismo svako jutro odredili pravac za taj dan, a po isteku viza bismo nastavili nedelju dana kroz hrvatsku, bosnu...

Javljamo se za nedelju dana ili malo vise kada budemo znali kako smo prosli kod finaca

A ne, ne... prijatelju. Potpisao si do Nordkapp-a :)

Nemojte da odustajete! Mada i ovo drugo, nije ništa lošije...

Mali update!

Posto su nas u madjarskom konzulatu iskulirali, juce smo bili u BG-u i predali papire u finskoj ambasadi. Bilo je malo nezgodnih pitanja:

- Kako posnajete gospodina koji vam je poslao pozivno pismo?

* pa jos se ne poznajemo licno, vec preko zajednickog prijatelja i putem emailova i messengera (nisam smeo da lazem, ne znam da li proveravaju a u slucaju da ne uskladimo lazi,...)

- putijete motorima? sa jedni ili 2?

* sa dva.

- a gde su kopije dokumenata za drugi motor?

* (ja smetnuo sa uma da Joseph jos nije obnovio registraciju, da sam se setio, rekao bih da idemo jednim) bice poslate faxom ako nije problem

- a rezervacije smestaja za vreme putovanja do tamo?

* spavacemo na trajektu do Helsinkija!

- ali to je preko 1500km

* pa???

- slike ne odgovaraju, velicina glave mora biti izmedju 32 i 36 mm --- morali smo na slikanje! sada imam kod kuce preko 15 fotki za pasos i LK

Sve u svemu primili su nam papire i treba da ih zovemo za 10 radnih daba, sto ce recu negde oko 6-og juna... tada cemo saznati da li su nam pasosi spremni i da li ih dobijamo nazad u istom ili izmenjenom stanju.

A do tada cu da smaram direktora da nam daju neku kintu ( 1500 - 2000 eur). Pokusacu nesto da izvucem kao sponzorstvo (mislim da je mrka kapa) , a deo kao beskamatnu pozajmicu na 6 meseci odplate. Nadam se da cemo uspeti nesto da odradimo u tom pravcu posto nam se Telenor nije javio vec skoro 2 meseca u vezi nase molbe za sponzorstvo, a ako ni ovo sa direktorom ne prodje, nista od Norveske.

Javljamo se sledeci put u ovoj temi kada dobijemo informacije od finaca.

• Zainteresovan, 681 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR

kakvo je stanje na terenu...ko ide na Nordkapp,nije valjda da cu sam...

neces piter neces, ne brigaj imaces drustva makar za pivo na dalekom sjeveru ;)

sto se mene tice oprema je sva spremna, takticki smo dobro potkovani, kontaktirali smo sve ljude koje smo morali kontaktirat i sad samo treba do SLO ambasade da odem sa papirima koje sam vec prikupio i da odradim tu vizu. u ponedjeljak idem da ostavim pasos i do srijede bih trebao znat na cemu sam... ako ne daj boze ta viza propadne, idemo na sledecu. ne predajemo se lako ;)

• Drug član, 1300 postova
  • Motocikl: R1150GS

Mi cekamo... jos 7 dana dok nam vrate pasose sa ili bez viza. Ako bude bez , dve nedelje pred put...ne znam. Vama iz glavnih gradova je bar toliko lakse sto su vam ambasade relativno pred nosom. Ja moram svaki put preci 200-250 km , pa traziti parking, pa cekati red. Svaki put ode dan od godisnjeg.

• Drug član, 1592 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

sto se mene tice oprema je sva spremna, takticki smo dobro potkovani, kontaktirali smo sve ljude koje smo morali kontaktirat i sad samo treba do SLO ambasade da odem sa papirima koje sam vec prikupio i da odradim tu vizu. u ponedjeljak idem da ostavim pasos i do srijede bih trebao znat na cemu sam... ako ne daj boze ta viza propadne, idemo na sledecu. ne predajemo se lako ;)

Ides li sa novim ili starim dokumentima (da ne bude kao u HR  ;D ) ?

Vozacka, pasos i licna su 65,00 eura  ;)

• Zainteresovan, 681 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR

Ides li sa novim ili starim dokumentima (da ne bude kao u HR  ;D ) ?

Vozacka, pasos i licna su 65,00 eura  ;)

aaaaaa ne ne, ovaj put se ne ostavlja NISTA slucaju. idem u ponedjeljak u SLO abmasadu da predam dokumenta a poslije toga u MUP da vadim sve ostalo... nece mene niko vise zaebavat i cerat me na (*&$@(*^% i to na sred granice ;)

Joseph, ajde nadam se da vam uspiju te vize majku mu jer cujem da norvezanke traze drustvo naveliko ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja