Jozza 366 Napisano juče u 06:21 Zainteresovan, 850 postova Lokacija: Surčin Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i Prijavi odgovor kao problematičan Moj je u garanciji ,pa mi stavljaju ovo: https://burnout.rs/proizvod/shell-advence-ultra-4t-15w50-1l-ulje/Zašto 15w50 u nov motor u razradi? Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4602 Napisano juče u 06:59 (promenjeno) Drug član, 1461 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Zato sto ljudi uglavnom iz neznanja vezuju te brojke za neke temperature, za leto , za zimu, za grad , za otvoreno...a sustina je nesto drugo.. nije kao da ne moze da se nadje objasnjenje https://youtu.be/Hb6CX_rWoIA?si=BkdeGwkpRiUb2B5P Promenio juče u 07:02 član Darko Mihajlovic 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MaxiS 2622 Napisano juče u 07:33 Drug član, 1515 postova Lokacija: Niš Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan U glavnom zbog ovog. Mozes da zamislis, sipas u juga 20/60 (produv'o, reko majstor sipaj to, lupam), dodje zima, ti ga upalis, i prvih 10-tak sec, motor nije podmazan. Dzaba viskozitet, dok ovo ulje prodje uljnu pumpu i krene da podmazuje motor, stradaju delovi. U motoru imas samo dve vrste delova. Pokretne i nepokretne! Postoji zlatno pravilo u masinstvu. Dva dobro podmazana dela se NE DODIRUJU! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11089 Napisano juče u 07:42 Ne silazi, 2225 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Ispod 10-15 stepeni i ne sedam na motor.Neki dan sam na 10c zaverglao,odma je ugasio lampice.Izbegavacu ladno vreme za voznju.Kad prodje garancija ide isto ultra ali 10w-40.letos je bilo super sa 15-50.Sve to mirna penzionerska voznja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3556 Napisano juče u 08:16 (promenjeno) Drug član, 974 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Za Diverziju je ovo u manualu. I sve je uslovljeno temperaturom na kojoj se vozi. Sipam 15w50 i to je to Promenio juče u 08:16 član Atorn Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 9781 Napisano juče u 08:19 (promenjeno) Drug član, 1474 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Pa jedino 15W-50 nema u toj tabeli! Promenio juče u 08:22 član bajker71 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3556 Napisano juče u 08:30 (promenjeno) Drug član, 974 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Zato sam i napisao Mnogo bre polemike oko viskoziteta, temperature, itd. Ja jedino što sam na Gpz-u primetio tiše kvačilo kod 15w50. U Diverziji sam probao 10w40, troši ulje. Probao 15w40, manje troši ulje, dok sa 15w50 jedva da potroši nešto. Verovatno ne prolazi svuda, pa ostane u karteru. Promenio juče u 08:32 član Atorn 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4602 Napisano juče u 08:43 Drug član, 1461 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan To ti je znaci pokazatelj dobrog/loseg ulja ? Trosi - ne trosi Vrhunski ! Haha 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11089 Napisano juče u 08:46 Ne silazi, 2225 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Stanje motora i gradacija koju preporucuje fabrika.to treba uzeti kao reper. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3556 Napisano juče u 08:53 (promenjeno) Drug član, 974 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan pre 10 minuta, Darko Mihajlovic je napisao: To ti je znaci pokazatelj dobrog/loseg ulja ? Trosi - ne trosi Vrhunski ! Haha Ja kao laik gledam tako, da mi manje troši. I nije mi pokazatelj dobrog/lošeg ulja. Napraviti mašinu novom sigurno neću ni sa jednim uljem. Promenio juče u 08:55 član Atorn Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4602 Napisano juče u 09:14 Drug član, 1461 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan 20 minutes ago, Atorn said: Napraviti mašinu novom sigurno neću ni sa jednim uljem. Realno je da neces ... Ali ces pravilnim izborom ulja ( a to def nije manja ili veca potrosnja ulja ) , uciniti da ta masina traje jos 50.000 ili 350.000 km Samo je tu razlika 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21912 Napisano juče u 09:17 Integrisan, 9479 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Datiram iz perioda kada se ulje (i gorivo) kupovalo na flasu od 1.5l Nisu postojale sve ove specifikacije a i da jesu nisi se imao gde edukovati koja sta znaci. Dobra strana korisenja takvih ulja u motociklima je ta sto sam razvio 46-to Rossi culo! Kada promenim ulje mogu da cujem i osetim radi li bolje/losije od prethodnog. Masina ume da radi grublje, da se brzo zagreva, da obori ler, da dobije vibracije sa losijim uljem, da poluga menjaca omeksa ili postane "koscata"... Uopsteno, oseti se da ceo sklop, termo grupa, menjacka kutija, zapinje vise. Viskoznost smo/sam odredjivao tako sto flasu okrenem gore-dole pa gledam koliko se brzo sliva Dok sam vozio npr. Suzuki gs1000g, sipam ulje pa ako na verglanju primetim da se sporo zavrti, lenjo i bez volje, odmah znam da je ulje pregusto (vise viskozno od prethodnog). Ukoliko se desi da lamela kliza to je znak da agregatu sastav ne odgovara. Kvalitetno ulje u tom periodu si poznavao tako sto ga agregat manje potrosi od onog loseg... Istina, nisu ni motori bili ovako "svileni" kao sada ali preterujemo sa razmisljanjem o tipu/brendu. Sipa se ono sto proizvodjac preporucuje i to je to. Viskoznost prema podneblju, specifikacija minimum ili preko iz servisnih uputa. Pa opet, na prvom mestu a po osecaju svom (ovo je moje misljenje, nikako pravilo) kao univerzalno dobro u svim agregatima gde sam probao je Motul 7100! Nema dalje sto se mene tice... Za njim Silkolene pro4 serija, Castrol power 1, Eneos.... 4 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4602 Napisano juče u 09:34 Drug član, 1461 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan 12 minutes ago, N.F.S. said: Preterujemo sa razmisljanjem o tipu/brendu. Sipa se ono sto proizvodjac preporucuje i to je to. Viskoznost prema podneblju, specifikacija minimum ili preko iz servisnog uputstva Pa opet, na prvom mestu a po osecaju svom (ovo je moje misljenje, nikako pravilo) kao univerzalno dobro u svim agregatima gde sam probao je Motul 7100! Nema dalje sto se mene tice... Za njim Silkolene pro4 serija, Castrol power 1, Eneos.... I ovo je negde amin !!! Prema onome sto proizvodjac preporucuje , a ne Mile iz Lestana !!! Takodje se slazem za 7100 , i sam ga koristim , i to u gradaciji koju preporucuje proizvodjac ! Ali , postali su bezobrazni sa cenom , br 1 ... A br 2 , ne osecam ga da ja bas wow zadnjih dve tri godine... Dal je do nase banana drzave pa se mulja ili do njih - ne znam 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MaxiS 2622 Napisano juče u 10:16 (promenjeno) Drug član, 1515 postova Lokacija: Niš Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Da ne citiram postove gore, ulje je od krucialnog znaca i mora biti ekvivalentno stanju motora. Agregata. Amin. Takodje, najbitnije je koje je ulje sipao prvi, drugi, peti vlasnik. Zato se trazi servisna, a ne da se vidi kada su menjane spone i amorti (na autu). E onda motor moze da predje zilion kilometara Vidim da se prati tema, da ne citiram, manual (za ulje) se cita i prati za novo vozilo, fabrika najbolje zna kakve je delove turala. E, kad je vec vozilo bez istorije ili slabo poznatom istorijom, onda treba da se prati, kao gore pomenuto, koje ulje trosi vise, koje manje, "duva" li itd. Tu je N.F.S doktor za takve stvari Promenio juče u 10:17 član MaxiS 1 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3556 Napisano juče u 10:17 Drug član, 974 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan pre 55 minuta, Darko Mihajlovic je napisao: Realno je da neces ... Ali ces pravilnim izborom ulja ( a to def nije manja ili veca potrosnja ulja ) , uciniti da ta masina traje jos 50.000 ili 350.000 km Samo je tu razlika Ako za moj motor od 30 god starosti u manualu piše API taj i taj, MAS taj i taj, i ja sipam takvo ulje i još shodno tabeli sa izborom za temperature na kojim ću ga voziti, bez sve šale, ne znam kako mogu da pogrešim. Tog prošlog veka ni famoznog ESTERA nije bilo, (ili jeste). 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gebee&co 8111 Napisano juče u 10:23 Ne silazi, 2129 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan @Atorn mani se više da pominješ ,,ta" neka vremena,jer smo tada rođeni,tad ni točka nije bilo a kamoli ulja.... @N.F.S. je elaborirao,samo treba odvojiti uvce za svoju mašinu i lako se prepozna šta mu godi. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4602 Napisano juče u 10:27 Drug član, 1461 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan 7 minutes ago, Atorn said: Ako za moj motor od 30 god starosti u manualu piše API taj i taj, MAS taj i taj, i ja sipam takvo ulje i još shodno tabeli sa izborom za temperature na kojim ću ga voziti, bez sve šale, ne znam kako mogu da pogrešim. Pa sad si okrenuo plocu ...ja upravo to i kazem ...ako sipas tako - neces pogresiti... Ako sipas 20/50 umesto 10/40 ( kako je fabrika rekla ) samo zato sto ga manje trosi - verovatno si pogrešio... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3556 Napisano juče u 10:33 (promenjeno) Drug član, 974 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Pa to i kažem, probao sam tri vrste koje fabrika propisuje i koristim ono koje mi najmanje troši, a to je 15w50 Fabrika mi kaze od 10w30 do 20w50. Ps. Za ovo se slažem : Ako sipas 20/50 umesto 10/40 ( kako je fabrika rekla ) samo zato sto ga manje trosi - verovatno si pogrešio Promenio juče u 10:35 član Atorn Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21912 Napisano juče u 10:33 Integrisan, 9479 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan ... ima kada se i prelazi na vecu viskoznost. Agregat upotrebom siri tolerancije i "trosi" pokretne delove(i fiksne koji su u dodiru sa pokretnim ), kako se tolerancije sire tako je potreban i deblji uljni film koji sprecava mikro "landaranje". Onog trena kada gusce ulje vise nije u mogucnosti da sve potroseno popuni tada agregat ide na reparaciju a viskoznost se vraca na onu tanju, preporucenu... Svi agregati koji predju npr preko 60K valja da za podeok pojacaju gradaciju, oni gde je preporuceno 10w40 da u toplim mesecima predju na 15w50, u onim hladnijim 10w50. Ovo opet nije pravilo, tako ja radim. 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZEMZEM 2552 Napisano juče u 10:46 ODUSTO OD DIJETE, 2625 postova Lokacija: ZEMUN Motocikl: GSX650F & NMAX155 Prijavi odgovor kao problematičan @Darko Mihajlovic ja sam isto koristio 7100 par godina, pre Ipone katanu.Motul nagruvao cene a kvalitet isti. Sad unazad 5 godina samo Silkolene pro4 XP. najčešće 10W/40 ponekad i 10W/50. Isto pratim preporuku fabrike, do danas nisam dolivao ni gram na zameni. 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MaxiS 2622 Napisano juče u 10:48 Drug član, 1515 postova Lokacija: Niš Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan pre 12 minuta, N.F.S. je napisao: Onog trena kada gusce ulje vise nije u mogucnosti da sve potroseno popuni tada agregat ide na reparaciju Tada se u pametnim zemljama kupi novi motor Na zalost, mi nismo u mogucnosti 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4602 Napisano juče u 11:10 Drug član, 1461 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan 36 minutes ago, Atorn said: Pa to i kažem, probao sam tri vrste koje fabrika propisuje i koristim ono koje mi najmanje troši, a to je 15w50 Fabrika mi kaze od 10w30 do 20w50. Ps. Za ovo se slažem : Ako sipas 20/50 umesto 10/40 ( kako je fabrika rekla ) samo zato sto ga manje trosi - verovatno si pogrešio Takoeee... Onda isto mislimo , samo nas jebe pisanija pa se ne razumemo... Da smo u kafani , uz casicu, sve bi bilo jasno ocas posla 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3556 Napisano juče u 11:18 Drug član, 974 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Samo pivo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16746 Napisano pre 23 sati Vozim motor, nisam BAJKER, 2345 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Atorn je napisao: Samo pivo Za pivo si guru...al te hebe ulje... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 6286 Napisano pre 19 sati Drug član, 1797 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Cim mu neko pomene ulje, seti se ulja za masazu 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...