Vujka 428 Napisano Sreda u 19:56 Svrati ponekad, 124 postova Lokacija: Nyborg, Danska Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021 Prijavi odgovor kao problematičan Citam sve prethodne postove i neznam sta da radim. Da objasnim situaciju. Motor je u garanciji jos godinu dana. Versys 650 iz 2021. Ulje promenjeno u oktobru na 24.000 i sipano Motorex topspeed 10w-40 POLUSINTETIKA, nakon 2700km ja bas i nisam zadovoljan, vec je mutno i braon boje. Oni preporucuju servis na oko 10.000 km, sto bi znacilo, pitanje je da li cu i da odem u ovlasceni servis na zamenu ulja. Hocu da sam promenim ulje, vidim da svi stavljate u top 2 motul i silkolen. Samo mi dajte savet FULSINTETIKA ili POLUSINTETIKA?? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 19036 Napisano Sreda u 20:17 Integrisan, 5743 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan 20 minutes ago, Vujka said: Citam sve prethodne postove i neznam sta da radim. Da objasnim situaciju. Motor je u garanciji jos godinu dana. Versys 650 iz 2021. Ulje promenjeno u oktobru na 24.000 i sipano Motorex topspeed 10w-40 POLUSINTETIKA, nakon 2700km ja bas i nisam zadovoljan, vec je mutno i braon boje. Oni preporucuju servis na oko 10.000 km, sto bi znacilo, pitanje je da li cu i da odem u ovlasceni servis na zamenu ulja. Hocu da sam promenim ulje, vidim da svi stavljate u top 2 motul i silkolen. Samo mi dajte savet FULSINTETIKA ili POLUSINTETIKA?? Menjas na 5000-6000km. To sto je promenilo boju ne mora da znaci da je nesto lose ni sa uljem ni sa masinom. Sasvim je normalno da ulje promeni boju. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3034 Napisano Sreda u 20:23 Ne silazi, 5100 postova Prijavi odgovor kao problematičan Citam sve prethodne postove i neznam sta da radim. Da objasnim situaciju. Motor je u garanciji jos godinu dana. Versys 650 iz 2021. Ulje promenjeno u oktobru na 24.000 i sipano Motorex topspeed 10w-40 POLUSINTETIKA, nakon 2700km ja bas i nisam zadovoljan, vec je mutno i braon boje. Oni preporucuju servis na oko 10.000 km, sto bi znacilo, pitanje je da li cu i da odem u ovlasceni servis na zamenu ulja. Hocu da sam promenim ulje, vidim da svi stavljate u top 2 motul i silkolen. Samo mi dajte savet FULSINTETIKA ili POLUSINTETIKA?? Ако мењач и агрегат раде мирно и прецизно, нема потребе да се замараш са бојом уља. Тотално небитан факат осим ако нема боју кафе са млеком. Ако на 10 000 недостаје знатна количина онда би овлашчени сервис требао да реагује и промени бренд. То смо ми урадили са ЕLFом, и не радимо га више. Интервал је на 10 000, а веч на 6000 је недостајало од 800 до 1000мл уља. Два су Тајгера 1200 појела ламеле и потисне измеџу друге и трече промене уља. То је био врх да ЕЛФ добије Одличан (2).Sent from my SM-G998B using Tapatalk 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vujka 428 Napisano juče u 03:26 Svrati ponekad, 124 postova Lokacija: Nyborg, Danska Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, Krokodilo je napisao: Ако мењач и агрегат раде мирно и прецизно, нема потребе да се замараш са бојом уља. Тотално небитан факат осим ако нема боју кафе са млеком. Ако на 10 000 недостаје знатна количина онда би овлашчени сервис требао да реагује и промени бренд. То смо ми урадили са ЕLFом, и не радимо га више. Интервал је на 10 000, а веч на 6000 је недостајало од 800 до 1000мл уља. Два су Тајгера 1200 појела ламеле и потисне измеџу друге и трече промене уља. То је био врх да ЕЛФ добије Одличан (2). Sent from my SM-G998B using Tapatalk Hvala @Krokodilo, boja ulja jeste kao kafa ali vise je bez mleka nego sa mlekom. Agregat radi fino(moje misljenje), a menjac je nekada mekan a nekada mi je cudan, kao da grubo i bucno presalta brzinu. Sto se tice intervala zamene, ja bih menjao na 5 do 6 hiljada, tako da na servis 35.000 ne bih ni stigao da uradim jer ne prelazim puno, a opet ne bih ovo ulje vozio ni do tih 5000km. Zato i jeste pitanje, sta sipati, sintetiku ili polusintetiku? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
balinjera 182 Napisano juče u 03:59 Svrati ponekad, 102 postova Prijavi odgovor kao problematičan Polusintetiku. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11600 Napisano juče u 04:12 Ne silazi, 2492 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli,gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan Sipaj ono sto fabrika preporucuje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3034 Napisano juče u 06:38 Ne silazi, 5100 postova Prijavi odgovor kao problematičan Људи не замарајте се са полу или фул синтетику, важно је да уље има оне спецификацоје које фабрика налаже. Ево пример, по Џунтину сугестију у радионици користимо и Силколенов 20 - 50 V tvin. Чопери, старије ваздушаре раде и шалтају до одушевљења а он је минерал. Од неодавно радимо и Тексако, нигде не пише дали је фул или полу, неки мулти шилд са примесима овога, онога. Не троше га, раде мирно, шалтају ко у путер, шта је битно полу или фул синтетик? Возите, уживајте и ако нисте у гаранции на 6000(водењак са филтром), на 3000(ваздушњак са филтром) а ове мале без филтер са 1л уља не више од 1500 до 2000 и нече бити проблема.Sent from my SM-G998B using Tapatalk 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3034 Napisano pre 23 sati Ne silazi, 5100 postova Prijavi odgovor kao problematičan У сервисном упутству није све логично, код Сузуки пише сервисни на 10 000 а промена филтра на сваку другу промену уља, нормално ми то не маримо, мењаш уље и филтер. А пазите код неких модела промена свеќица на сваких 10 000, а филтер уља не, глупост тешка. Или филтер за ваздух одувати, а по потреби заменити. И ово су официјалне препоруке фабрике. Важно уље мора да буде Екстар по сваку цену, синтетик технолоџи JASO MA, нема MA2.Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 19624 Napisano pre 23 sati Vozim motor, nisam BAJKER, 2605 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow (i crn zadnji lancanik) Prijavi odgovor kao problematičan pre 1 minut, Krokodilo je napisao: У сервисном упутству није све логично, код Сузуки пише сервисни на 10 000 а промена филтра на сваку другу промену уља, нормално ми то не маримо, мењаш уље и филтер. А пазите код неких модела промена свеќица на сваких 10 000, а филтер уља не, глупост тешка. Или филтер за ваздух одувати, а по потреби заменити. И ово су официјалне препоруке фабрике. Важно уље мора да буде Екстар по сваку цену, синтетик технолоџи JASO MA, нема MA2. Sent from my SM-G998B using Tapatalk U cemu je tacno razlika izmedju MA i MA2? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3034 Napisano pre 23 sati Ne silazi, 5100 postova Prijavi odgovor kao problematičan U cemu je tacno razlika izmedju MA i MA2? MA2 је за мокро квачило са контролом проклизавања, а MA је за обично квачило потопљено у уље. Ево пример, тркачка Бета газдиног сина коју често терам и ја до сада унакази 6 комплета ламела са потисних, ма са Моторекс, Путолин, Силколен, Кастрол.....У последње време стављам ATF DEXTRON III и људи ламеле и потисне као нове. А вози се екстремно, то је једна група нервозних у десној руци, јебу мајку. Иначе Бета је 2Т, ја сам својевремено у своје кросеве стављао ATF и реко ајде да пробамо, и успешно. Sent from my SM-G998B using Tapatalk 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vujka 428 Napisano pre 20 sati Svrati ponekad, 124 postova Lokacija: Nyborg, Danska Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021 Prijavi odgovor kao problematičan @Krokodilo je u pravu. Bitno je da se sipa ulje po specifikaciji, za versys fabrika kaze cini mi se API, i ima jos 5 ili 6 specifikacija, da ne lupam sada. U obe spec ima polu i ful sintetika. Tako da cu verovatno da se odlucim za ful sintetiku jer je boljeg kvaliteta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7948 Napisano pre 20 sati Drug član, 3277 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan 3 minutes ago, Vujka said: @Krokodilo je u pravu. Bitno je da se sipa ulje po specifikaciji, za versys fabrika kaze cini mi se API, i ima jos 5 ili 6 specifikacija, da ne lupam sada. U obe spec ima polu i ful sintetika. Tako da cu verovatno da se odlucim za ful sintetiku jer je boljeg kvaliteta. API je naziv za standard, ameriKanski. Kao JUS, kao DIN, kao Ei... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3034 Napisano pre 19 sati Ne silazi, 5100 postova Prijavi odgovor kao problematičan @Krokodilo je u pravu. Bitno je da se sipa ulje po specifikaciji, za versys fabrika kaze cini mi se API, i ima jos 5 ili 6 specifikacija, da ne lupam sada. U obe spec ima polu i ful sintetika. Tako da cu verovatno da se odlucim za ful sintetiku jer je boljeg kvaliteta. И то не мора да значи да је тако, можда нечеш веровати али највече знање је у изради минералног уља. И у задње време се све више иде у полу синт(условно речено) варијанту.Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3034 Napisano pre 19 sati Ne silazi, 5100 postova Prijavi odgovor kao problematičan API je naziv za standard, ameriKanski. Kao JUS, kao DIN, kao Ei... Тако је, JASO је Јапански.Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3034 Napisano pre 19 sati Ne silazi, 5100 postova Prijavi odgovor kao problematičan @Krokodilo je u pravu. Bitno je da se sipa ulje po specifikaciji, za versys fabrika kaze cini mi se API, i ima jos 5 ili 6 specifikacija, da ne lupam sada. U obe spec ima polu i ful sintetika. Tako da cu verovatno da se odlucim za ful sintetiku jer je boljeg kvaliteta. Ево сугестија, по мени кад би бирао Силколен за нормалну употребу моторцикла, ја бих изабрао COMP 4 наспрем PRO 4. По мени много бољи за нормалну употребу, и то не значи да не смеш да га пржиш јер није фул синтетик.Sent from my SM-G998B using Tapatalk 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7948 Napisano pre 18 sati (promenjeno) Drug član, 3277 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan 40 minutes ago, Krokodilo said: Ево сугестија, по мени кад би бирао Силколен за нормалну употребу моторцикла, ја бих изабрао COMP 4 наспрем PRO 4. По мени много бољи за нормалну употребу, и то не значи да не смеш да га пржиш јер није фул синтетик. Sent from my SM-G998B using Tapatalk Ja sam sad suno silkolene pro 10w50.. Ne mogu ti opisati kolko mekše radi, tiše.. Menjač puter... Lično, sintetika je samo baza, s obzirom da menjam na 3-4 hiljade.. Meni sve jedno. Ali sam hteo 10w50 da probam. Promenio pre 18 sati član Andrej_Hotstepper 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3034 Napisano pre 18 sati Ne silazi, 5100 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam sad suno silkolene pro 10w50.. Ne mogu ti opisati kolko mekše radi, tiše.. Menjač puter... Lično, sintetika je samo baza, s obzirom da menjam na 3-4 hiljade.. Meni sve jedno. Ali sam hteo 10w50 da probam. Одличан је PRO 4, само што има тај наглашени ударац из лера у прву због концентрације естера бар док је хладан, а посебно ако је пре њега било друго уље. Мени то не смета али некоме да. Код COMP 4 тога нема или је сведено на минимум. Како и да је, ако се константно користи, те ствари се губе. Sent from my SM-G998B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jozza 373 Napisano pre 18 sati Zainteresovan, 859 postova Lokacija: Surčin Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i Prijavi odgovor kao problematičan Ако мењач и агрегат раде мирно и прецизно, нема потребе да се замараш са бојом уља. Тотално небитан факат осим ако нема боју кафе са млеком. Ако на 10 000 недостаје знатна количина онда би овлашчени сервис требао да реагује и промени бренд. То смо ми урадили са ЕLFом, и не радимо га више. Интервал је на 10 000, а веч на 6000 је недостајало од 800 до 1000мл уља. Два су Тајгера 1200 појела ламеле и потисне измеџу друге и трече промене уља. То је био врх да ЕЛФ добије Одличан (2).Sent from my SM-G998B using TapatalkMože li se znati koji EPF je bio u pitanju? ELF je nekad imao jako dobro Dakar 10w50 ulje. Ali od pre par godina tog ulja više nema, a novo 10w50 je drugačije formulacijeПослато са M2007J3SG помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 24001 Napisano pre 18 sati Integrisan, 10052 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Kada si vec tu Krokodilo, imas li stav o mos2 aditivu za ulje? Liqui moly shooter... Imam ga ali odmah ukenja izgled ulja Ne koristim posto smatram da ce dodavanjem degradirati paket aditiva kod top ulja, mozda je razumno u neki mannol sipati, elf, eni....Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3034 Napisano pre 17 sati Ne silazi, 5100 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kada si vec tu Krokodilo, imas li stav o mos2 aditivu za ulje? Liqui moly shooter... Imam ga ali odmah ukenja izgled ulja Ne koristim posto smatram da ce dodavanjem degradirati paket aditiva kod top ulja, mozda je razumno u neki mannol sipati, elf, eni....Sent from my 23124RA7EO using TapatalkЈа сматрам да добро уље има свој добар пакет адитива и не треба му ништа плус. И можда у уље за ауто да, овде може да кошта комплет ламела са потисних Sent from my SM-G998B using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3034 Napisano pre 16 sati Ne silazi, 5100 postova Prijavi odgovor kao problematičan Može li se znati koji EPF je bio u pitanju? ELF je nekad imao jako dobro Dakar 10w50 ulje. Ali od pre par godina tog ulja više nema, a novo 10w50 je drugačije formulacijeПослато са M2007J3SG помоћу ТапатокаУ Триумф иде строго фул синтетик, ово се дешавало са 10 - 40 и 10 - 50. И потрошња се дешавала код трицилиндраше. У Бонвил иде 15 - 50, није спорт машина и код њега осим штракави мењач није било потрошње. ELF је био добар, факат до последње амбалаже. Од промене амбалаже не мирише као пре, а квалитет је осетно пао. Спајање Тотал - Фина - Елф је највероватно пресудни моменат. Сва уља која миришу као SAE 90 GL - 4, GL - 5 су начелно лоша, ај да не будем ригорозан нек буде: краткотрајна. Ту је Репсол, Фина, Елф, по мирису и Силколен сива етикета, мада он иде у скутере и мање агрегате без филтра. На ту километражу до 2000 километара није било проблема.Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vujka 428 Napisano pre 15 sati Svrati ponekad, 124 postova Lokacija: Nyborg, Danska Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, Andrej_Hotstepper je napisao: API je naziv za standard, ameriKanski. Kao JUS, kao DIN, kao Ei... Jel na ovo mislis kad kazes standard ulja... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jozza 373 Napisano pre 15 sati Zainteresovan, 859 postova Lokacija: Surčin Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i Prijavi odgovor kao problematičan Jel na ovo mislis kad kazes standard ulja... Tako nekako. Ako je motor moderniji ima katalizator, gledati s vrha API klase, SM, SN. Kvalitetna SL su ulja su i dalje odličan izbor jer su po pravilu nakrkana ZDDP-om. Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vujka 428 Napisano pre 15 sati Svrati ponekad, 124 postova Lokacija: Nyborg, Danska Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021 Prijavi odgovor kao problematičan pre 2 minuta, Jozza je napisao: Tako nekako. Ako je motor moderniji ima katalizator, gledati s vrha API klase, SM, SN. Kvalitetna SL su ulja su i dalje odličan izbor jer su po pravilu nakrkana ZDDP-om. Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока Ma slab sam poznavalac ulja pa neznam... Ja sam mislio da je ovo specifikacija ulja, ali jok. Hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jozza 373 Napisano pre 15 sati Zainteresovan, 859 postova Lokacija: Surčin Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i Prijavi odgovor kao problematičan Pa i jeste, doduše prilično "labava" čim ukjlučuje i matore standarde. Ispod SL nema potrebe ići za 10w40. Dakle SAE 10w40, API SL, JASO MA2 (recimo Silkolene COMP 4 10W40) i nakrivi kapu.Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...