Jump to content

Moto Zajednica

Letnja avantura 2013 (SRB - BIH - CRO - ITA - CH - A - SRB)

Recommended Posts

• SuperStar, 1098 postova
  • Motocikl: MonsteR

Drage kolege,

prvi put se organizujem za ovakvu dugu avanturu / putešestviiju :moto3:

Plan je sledeći.

Kreće se 9og ili 10og Jula.

1.Dan: Beograd - Užice - Mokra Gora - Višegrad - Goražde - Foča - Avtovac - Mostar

post-10974-0-53252700-1371589299_thumb.jpg

2.Dan: Mostar - Metković - Makarska - Split - Šibenik - Zadar - Rijeka - Pula

post-10974-0-08391000-1371589541_thumb.jpg

3.Dan - 6.Dan: Odmor / Kupanje u Puli :nanana:

7.Dan: Pula - Motovun - Buzet - Osp - Trst - Bergamo - Lecco - Porleza ( oko Lago Di Como :D) - Lugano

post-10974-0-58699200-1371589819_thumb.jpg

8.Dan: Lugano - Airolo - Nufenen pass - Gleitsch - Grimsel pass - Innertkirchen - Interlaken - Spiez - Bern

post-10974-0-51842500-1371590491_thumb.jpg

9.Dan - 18.Dan: U Bernu je boravak sledećih 9/10 dana, odakle se svaki drugi dan ide po turi od 300 - 500 km po Alpima i okolini (preporučeno sa www.roads2go.com)

19.Dan: Bern - Lichtenstein - Insbruck - Beč

post-10974-0-07095100-1371590809_thumb.jpg

20.Dan - 22.Dan: Odmor / Razgledanje (poseta kafani "Lepa Brena" i spektakularnom kulturnom obrazovnom programu "Nachtwerk" :D) :Mina::ooo:

23.Dan: Beč - Gyor - Šekesfekervar (valjda) - Subotica - Novi Sad - Beograd

post-10974-0-17027100-1371591208_thumb.jpg

Ukupno planiranih kilometara oko 6000km, od toga samo 350km autoputa između Trsta i Bergama :)

Ide nas dvoje, devojka i ja.............motor sam opremio svim mogućim i "nemogućim" koferima, navigacijama i sl.

Ali bi mi zaista od iskusnijih kolega dobrodošao i neki savet, jer i u nekim situacijama ni 50 gps-a ne mogu da pomognu :D

Preduzeo sam sledeće mere:

- zdravstveno osigurao devojku i mene u periodu putovanja u zemljama prebivališta (BIH, HR, CH, A) i tranzita (SLO, ITA, H)

- međunarodna saobraćajna dozvola

- zeleni karton

- sprej za gume, tj. alat za sanaciju guma

- alat

- prva pomoć / dva florescentna prsluka

Trenutno nemamo rešenje za smeštaj između Berna i Beča, a 900 km u jednom danu je malo previše, posebno što se ne ide autoputem, predlog?

I to bi bilo to u principu :)

Ako sam nešto zaboravio molim da mi se ukaže na isto.

Svaka sugestija je dobrodošla :zdravo:

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1292 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650 XT, Transalp 600 pd10

Ja jedino što mogu je da vam poželim srećan put, a verujem da će se već neko javiti da pomogne. Naravno, putopis pod obavezno!0takoje.gif

• Svrati ponekad, 175 postova
  • Motocikl: Zephyr 750

Lele..bas ozbiljno putovanje..ne mogu ti preporuciti puno jer nemam iskustva ali pozdravljam akciju..a i kako si ovo lepo i jednostavno objasnio :takoje: ..srecno

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Mislim da ti nece biti problem za smestaj... ima sasvim dovoljno pansiona pa cak i farmi koje nude smestaj... Veoma cesto ces naleteti i na tablu za pansion ili slicno sa dodatnom bikers friendly napomenom. Moj savet je da se vozate a kada osetite da je dovoljno, da krenete da trazite nesto po selima i gradicima usput

btw... sistem zastite na poslu mi javlja da je slika koja ti je u potpisu zarazena nekim virusom ili trojancem

• Zvrk, 411 postova
  • Motocikl: ER-6F 2012

Lijepa tura ! Kao sto je vec gore navedeno, prolazis kroz popularna mjesta tako da ne bi trebao biti problem naci smjestaj za dvoje & motor. Ako imas, ponesi rezervni kljuc.

Sretno :zdravo:

Hvala svima na lepim željama i savetima.

Biće putopisa :)

Mislim da ti nece biti problem za smestaj... ima sasvim dovoljno pansiona pa cak i farmi koje nude smestaj... Veoma cesto ces naleteti i na tablu za pansion ili slicno sa dodatnom bikers friendly napomenom. Moj savet je da se vozate a kada osetite da je dovoljno, da krenete da trazite nesto po selima i gradicima usput

mislio sam da rezervišem unapred preko bookings ili kako god, ali možda je ovako kako si ti predložio bolje zbog boldovanog :takoje:

Ako imas, ponesi rezervni kljuc.

Hvala za predog, rezervni od motora i kofera :D

Predlazem ti da poneses i cep za gumu da ne koristis sprej ako nije potrebno... Odlicna tura

to je u alatu :) sprej i set za čepovanje iz luisa :)

Biće prvi put da vozim natovarenm i sa bočnim koferima, ali nevrujem da pravi neku drastičnu razliku, osim što sam "širi" :D. Uzeo sam savet od Arakisa, pa ću pre nego što krenem da obrnem krug do Mladenovca i nazad na kratak test drajv :)

• Podržavam 1

• Pažljivo prati, 619 postova
  • Motocikl: Husqvarna 701 enduro

Biće to prelepa tura, opusti se i uživaj ali maximalno i obavezno fotkice po povratku ili ako ti mogućnost dozvoli kako stigneš, srećan put i užvajte :zdravo:

• Svrati ponekad, 303 postova
  • Motocikl: Suzuki GSF650S

Lepa tura, , ono što ti iz iskustva mogu reći, su dva, tri saveta, prvi je: nemojte sebi da stvarate opterećenje da se po svaku cenu(mislim na eventualni umor i sl) mora stići taj i taj dan na to i to mesto, što se tiče booking .coma, njega možeš da koristiš tokom samog puta, kada si već 99% siguran da ćeš sutra stići na neko od planiranih odredišta, da rezervišeš i uplatiš smeštaj, tako da kada stigneš na isto, ne gubiš barem još sat , nekada i dva , dok ne nađete odgovarajući smeštaj, tako da ti je moj predlog da ga koristiš ali ono dva dana u napred ne više od toga, u tom smislu je booking.kom dobar.,jer kada rezervišeš mnogo ranije onda praktično sebi navlaćite obavezu na vrat da uvek na vreme budete u tom i tom vremenu i tom i tom mestu( a imaš priličan broj odredišta) a to onda više nema veze sa avanturom, odmorom i opuštenošću...drugo ne preporučujem više od 350km vožnje u jednom danu , naročito natovaren sa lepšom polovinom, doduše ako voziš FZ1 (koji je ako sve bude kako triba , moj sledeći "AT") sam motor neće to nešto dramatično osetiti osim na kočenju, ali ti zaista preporučujem (nisam ulazio u detalje tvog plana) da ne voziš više od 350km po regionalnim putevima u danu, jer ako budeš vozio preko toga bićeš preumoran da kada stignete na odredište imaš "lepršavost" da se odma otuširate presvučete i idete u obilazak(obišao sam pola evrope) i uvek je ta cifra ponavljam po regionalnim putevima neki max optimum, da se ima snage za uveče da se procunja ,kada god bi se vozilo više od toga, veče je bilo predvidljivo, tuš. krevet , nesvest. ovako se ima snage i da se vidi nešto i malo procunja, ode na neku finu laku klopicu i posle ..jel.. odmaranje

I za kraj , pametno rezonski vozi, nemoj da se trkaš sa bržima, nemoj da čekaš sporije , zrnce sreće i da vas posluži vreme :moto3:....i biće vam prelepo

P.S

Sada sam malo pogledao bolje vaš plan putovanja, ja sam prošle godine obišao kompletne Alpe Lago si Como i Di garda i Venezia n...Za alpe vam nije (najozbiljnije)potrebno 9/10 dana, i 500km dnevno, kada spojiš sve puteve izmedju italijanskih, Austrijskih, Švahjcarskih i Nemačkih , Alpi nema više od 1000Km, e sada ipak su to alpi i vožnja motorom je doživljaj, ali ne baš toliko jedinstven koliko sada misliš, prvi razloge je što bajkera ima jako puno, drugi je taj što ponavljam ako voziš Fazera 1 naravno da ima sjajnih deonica , ali svi višlji Passovi su praktično vrlo spori, izuzetno uske krivine i ukosnice, tako da nema nekog "van zemaljskog peglanja" ponavljam naravnoo da ima delova gde se zaista može maximalno uživati u vožnji ali to su ili niži passovi ili prolasci podno alpi, sve u svemu ljudi za 5/6 dana obiđu sve passove i većinu najpoznatijih tura ,e sada ako imate plan da obiđete baš baš uzduž i popreko sve asfaltirane puteve "Dolomtskog Stenja" i tzv"povezne" drumove, koji su najkraće vreme otvoreni od svih, jer su najmanje prometni i relativno uski za prolaz dvoje kola ali u julu su svi otvoreni e sad naravno da bi mogla da se nappravi jedna super precizna tura, tako da se ni jednog trenutka nevozite istim putem više puta ali za pravljenje iste bi ti trebalo jedno tri dana gps, google map-a i sl., jer veruj mi udaljenosti izmedju svih mesta retko kada prelaze 80 kilometara, livigno-ST,Moriz Preko Davosa(kao primer, za izokola) je 70km, a direktno 45km...Ciese Livigno 180km...i to je jedno od najdužih destinacija izmedju dva spavanja, sa sve skretanjem na Passo pordoi I Stelvio..U celoj priči sa Alpima u Julu postoji jedan mali problem a to je zaista se mora poneti mnogo stvari, jer u Alpima naročito predveče, može da bude vrlo hladno, ne više od 5/6 stepeni a primera radi, kada bi krenuli direktno sa Stelvia do lago Di coma(po uslovom da ste na Stelvu do 11h AM, i da u 12 krenete sa istog, do lago di Como, nemate više od 5 sati 6 opuštene vožnje sa mogućnošću da vas na stelviju brije hladan vetar i ne više od 15 stepeni a na Lago di Como da bude skor 40c.....Tako da vam toplo preporučujem , najpametniji mogući izbor odeće i kombinacija, jer ako bi nosili odeću za sve moguće kombinacije ne bi vam u "auto stala" tako da se mora napraviti što racionalniji a opet pravi izbor odeče koju će te nositi što za vožnju što ovako...Olakšavajuća oklnost vam je to stacionarno obilaženje alpi pa sprem prognoze možete da se obučete i da ne nosite sve stvari sa sobom, ali opet imate želju i ta morem i za Kontinentalnom Austrijom i češkom, koje mogu da iznenade i toplinom i hladnoćom, +Alpi

I za kraj sličica moje prošlogodišnje ture od Graza preko alpi, bez ucrtanih nekih povratnih tura i dolaska do austrije i povratka od pule za NS

post-4961-0-60067800-1371862027_thumb.jpg

• Podržavam 1

zvinjavam se , još samo jedna sugestija, pošto već idete za Bosnu, da ne ulazite u Hrvatsku tako "nisko", nego da idete preko bihaća i plitvica pa na Senj, jer put u bosni Korz dolinu UNE do bihaća je jedna od najlepših Moto deonica (po mom skromnom mišljenju9)u EX yu, a ne zaostaju mnogo ni plitviička jezera ni spuštanje prema Senju, a svakoko idete za Pulu, A sada jedino ako ste tako "nisko" hteli da izađete na more zbog "Jadranske magistrale" ali ..u redu, ovo vam samo predlažem kao opciju..jer putovanje uz more može te nadoknaditi i u Istri, tako što nećete ići tzv.Istarskim Y-nom tj auto putem, već sve uz obalu koja je toliko razuđena , da vam skoro dođe na isto kao Split -šibenik -Zadar...Odjavljujem se ..Srećan Put .Vruć Asfalt-i Hladna glava--I uživancija

• Svrati ponekad, 155 postova
  • Motocikl: BMW R 1200GS

Ja u tom periodu planiram putovanje do Lugana sa svojom suprugom ali zbog ogranicenja vremena ne bih mogao da se vozam po Bosni i Hrvatskoj u toj turi. Jedino sto smo mogli da se nadjemo negde na izlazu iz Slovenije ili na ulazu u Italiju pa zajedno da nastavimo put CH. naravno ako ne smetam? ;)

Lepa tura, , ono što ti iz iskustva mogu reći, su dva, tri saveta, prvi je: nemojte sebi da stvarate opterećenje da se po svaku cenu(mislim na eventualni umor i sl) mora stići taj i taj dan na to i to mesto, što se tiče booking .coma, njega možeš da koristiš tokom samog puta, kada si već 99% siguran da ćeš sutra stići na neko od planiranih odredišta, da rezervišeš i uplatiš smeštaj, tako da kada stigneš na isto, ne gubiš barem još sat , nekada i dva , dok ne nađete odgovarajući smeštaj, tako da ti je moj predlog da ga koristiš ali ono dva dana u napred ne više od toga, u tom smislu je booking.kom dobar.,jer kada rezervišeš mnogo ranije onda praktično sebi navlaćite obavezu na vrat da uvek na vreme budete u tom i tom vremenu i tom i tom mestu( a imaš priličan broj odredišta) a to onda više nema veze sa avanturom, odmorom i opuštenošću...drugo ne preporučujem više od 350km vožnje u jednom danu , naročito natovaren sa lepšom polovinom, doduše ako voziš FZ1 (koji je ako sve bude kako triba , moj sledeći "AT") sam motor neće to nešto dramatično osetiti osim na kočenju, ali ti zaista preporučujem (nisam ulazio u detalje tvog plana) da ne voziš više od 350km po regionalnim putevima u danu, jer ako budeš vozio preko toga bićeš preumoran da kada stignete na odredište imaš "lepršavost" da se odma otuširate presvučete i idete u obilazak(obišao sam pola evrope) i uvek je ta cifra ponavljam po regionalnim putevima neki max optimum, da se ima snage za uveče da se procunja ,kada god bi se vozilo više od toga, veče je bilo predvidljivo, tuš. krevet , nesvest. ovako se ima snage i da se vidi nešto i malo procunja, ode na neku finu laku klopicu i posle ..jel.. odmaranje

I za kraj , pametno rezonski vozi, nemoj da se trkaš sa bržima, nemoj da čekaš sporije , zrnce sreće i da vas posluži vreme :moto3:....i biće vam prelepo

P.S

Sada sam malo pogledao bolje vaš plan putovanja, ja sam prošle godine obišao kompletne Alpe Lago si Como i Di garda i Venezia n...Za alpe vam nije (najozbiljnije)potrebno 9/10 dana, i 500km dnevno, kada spojiš sve puteve izmedju italijanskih, Austrijskih, Švahjcarskih i Nemačkih , Alpi nema više od 1000Km, e sada ipak su to alpi i vožnja motorom je doživljaj, ali ne baš toliko jedinstven koliko sada misliš, prvi razloge je što bajkera ima jako puno, drugi je taj što ponavljam ako voziš Fazera 1 naravno da ima sjajnih deonica , ali svi višlji Passovi su praktično vrlo spori, izuzetno uske krivine i ukosnice, tako da nema nekog "van zemaljskog peglanja" ponavljam naravnoo da ima delova gde se zaista može maximalno uživati u vožnji ali to su ili niži passovi ili prolasci podno alpi, sve u svemu ljudi za 5/6 dana obiđu sve passove i većinu najpoznatijih tura ,e sada ako imate plan da obiđete baš baš uzduž i popreko sve asfaltirane puteve "Dolomtskog Stenja" i tzv"povezne" drumove, koji su najkraće vreme otvoreni od svih, jer su najmanje prometni i relativno uski za prolaz dvoje kola ali u julu su svi otvoreni e sad naravno da bi mogla da se nappravi jedna super precizna tura, tako da se ni jednog trenutka nevozite istim putem više puta ali za pravljenje iste bi ti trebalo jedno tri dana gps, google map-a i sl., jer veruj mi udaljenosti izmedju svih mesta retko kada prelaze 80 kilometara, livigno-ST,Moriz Preko Davosa(kao primer, za izokola) je 70km, a direktno 45km...Ciese Livigno 180km...i to je jedno od najdužih destinacija izmedju dva spavanja, sa sve skretanjem na Passo pordoi I Stelvio..U celoj priči sa Alpima u Julu postoji jedan mali problem a to je zaista se mora poneti mnogo stvari, jer u Alpima naročito predveče, može da bude vrlo hladno, ne više od 5/6 stepeni a primera radi, kada bi krenuli direktno sa Stelvia do lago Di coma(po uslovom da ste na Stelvu do 11h AM, i da u 12 krenete sa istog, do lago di Como, nemate više od 5 sati 6 opuštene vožnje sa mogućnošću da vas na stelviju brije hladan vetar i ne više od 15 stepeni a na Lago di Como da bude skor 40c.....Tako da vam toplo preporučujem , najpametniji mogući izbor odeće i kombinacija, jer ako bi nosili odeću za sve moguće kombinacije ne bi vam u "auto stala" tako da se mora napraviti što racionalniji a opet pravi izbor odeče koju će te nositi što za vožnju što ovako...Olakšavajuća oklnost vam je to stacionarno obilaženje alpi pa sprem prognoze možete da se obučete i da ne nosite sve stvari sa sobom, ali opet imate želju i ta morem i za Kontinentalnom Austrijom i češkom, koje mogu da iznenade i toplinom i hladnoćom, +Alpi

I za kraj sličica moje prošlogodišnje ture od Graza preko alpi, bez ucrtanih nekih povratnih tura i dolaska do austrije i povratka od pule za NS

Super saveti!:D

Stelvio je bio moj prvi pik.............ali kada sam lepošoj polovini pokazao par snimaka stelvia, sa oštrim krivinama, pa sam put, uspona, padova, još ja ubo neki snimak gde su neki franzuci divljali i jedan od njih čak ispravio krivinu ( tj. nije ni uspeo da uletu u istu, popustile mu kočnice) morali smo da napravimo neke kompromise :D

Ja sam izabrao jadransku magistralu, duga neispunjena želja,.............a stelvio sam izostavio zbog devojke, a i put bi bio naporan, trajao bi 12 sati (bez pauze) od Pule preko Bolzana na Stelvio pa Lugano.

Verovatno ću ja sam krenuti iz Berna da obiđem Stelvio, a imaću priliku da upoznam lokalne bajkere, pa možda nekoga nagovorim da ide samnom :D

Što se samih tura po CH tiče, ima ih previše da bi sve obišao. Planirao sam max. 5 tura i jedna mini tura do Louis prodavnice u Weil Am Rhein. Nisam još odlućio tačno gde šta da obiđem, ali me oduševila recimo tura Bern - Thurn (sa severne strane jezera Thurn) - Innertkirchen - Sustenstrasse - Wassen - Linthal - Altdorf - Stans - pored aerodrom Meirlingen - Bern. Ovo nije baš neka alpska tura, ali jedan deo sam prošao kolima prošle godine i ne mogu da odolim da prođem još jednom samo na dva točka :D

Pretpostavio sam da je Jadranska magistrala dugo sanjani san(za sve nas iz tj. do 70 i prc neke) koji smo kao deca tuda išli sa roditeljima i onda samo odjednom Zuhmm, Zhmm, zhmmm zhmmm 4 5 motora naravno nemaca ili italijana, eh da, ..Ja sam deo jadranske obavio sa 17godina na tomosu elektronik 90(popularnije u nas zvana "zvečka"), ali full od Italijanske granice do ulcinja tek 2009 godine, ove godine ako nađem jednog kvalitetnog saputnika idem ponovo baš to Prvo kroz Bosnu i ono što sam tebi preporučio, i na dole do crne gore jadranskom...u spomen na mog prijatelja Džigija, an pak ako ne nađem saputnika, onda ću sam , ali ću verovatno nešto skratiti turu, neću se spuštati do crne gore, već do ploča, pa opet bosna i kući

Vama još jednom srećan put i uživancija(Nije stelvio tako strašan, na kraju krajeva, možete da mu se prišunjate i sa suprotne strane, od na primer Livigna preko Passo alpisella pa na Bormio, koji je u udolini ispod stelvia, sa te strane, je put mnoogo lepši za opuštenu vožnju, širi sa mnogo manjim usponima a stigneš na istu tačku kao i sa one "strašne" strane.)E jedino što onda nazad jedan deo puta vozite istim drumom, ali nesećam se sada, može ranije da se odvoji prema italijanskoj niziji ne morate opet do Livigna, ma možete kako hoćete, (to je rečenica često ponavljana kada sam putovao sa tim svojim prijateljem, "kuda ćemo sada stari?"(nije bitno ko pita, on ili ja) "ma možemo kuda hoćemo!"je uvek odgovor.;)

• Podržavam 3

• Политички некоректан, 858 postova
  • Motocikl: Honda CB 1100 SF X - Eleven

Ozbiljna pustolovina!

Samo još jedan savet: Bez daljeg planiranja i pripremanja, temeljno si se spremio - opusti se i uživaj....

GO tiger GO!

Čekamo slike sa puta, pratiću vas iz Grčke, gde ću kao "bijedni" pešak, odnosno vozač četvorotočkaša povremeno "divljati" sa najjačim motorima iz rente, verovatno raspadnutim kršinama koje ponekad imaju i preko 300 kubika....

Samo još jedan savet: Bez daljeg planiranja i pripremanja, temeljno si se spremio - opusti se i uživaj....

GO tiger GO!

Čekamo slike sa puta, pratiću vas iz Grčke, gde ću kao "bijedni" pešak, odnosno vozač četvorotočkaša povremeno "divljati" sa najjačim motorima iz rente, verovatno raspadnutim kršinama koje ponekad imaju i preko 300 kubika....

to mi lepša polovina priča sve vreme :D

danas bio poslednji test drajv sa koferima pre putovanja :)

1063997_10200557982046961_923946367_o.jpg

616752_10200557982886982_922897493_o.jpg

1053001_10200557964686527_1524031602_o.jpg

:zdravo:

Lepa mašina, dobra oprema...

Ajd' da ne prosipam vodu za vama...

Pozdravi gospođicu i srećan put!

• U prolazu, 42 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850 '93-Otis`o za plocice, Yamaha TDM 900 `05

Ja u tom periodu planiram putovanje do Lugana sa svojom suprugom ali zbog ogranicenja vremena ne bih mogao da se vozam po Bosni i Hrvatskoj u toj turi. Jedino sto smo mogli da se nadjemo negde na izlazu iz Slovenije ili na ulazu u Italiju pa zajedno da nastavimo put CH. naravno ako ne smetam? ;)

hehe... ja krecem 28.07. ka grossglockner-u pa prema dolomitima, 1moto3.gif zamalo da oba kamikaze budu ukljucene u drustvo ;)... Srecnu i lijepu voznju vam zelim...1zdravo.gif

Pozdrav iz Pule :D

par slika sa puta do sada :)

Provala oblaka pre Sarajeva :D pauza za klopu i kisna odela :)

SAM_0715.jpg

idemo dalje :D

SAM_0774.jpg

Polazak iz Mostara

SAM_0858.jpg

Jadranska magistrala

SAM_0970.jpg

Pula ;)

SAM_0980.jpg

• Podržavam 2

Svajcarska je "mali" univerzum za bajkere :D

prilaz Luganu

SAM_1177.jpg

Nufenen pass na 2500m nadmorske visine

SAM_1330.jpg

prilaz Grimselpass

SAM_1377.jpg

na 2150m :)

SAM_1389.jpg

Pratim sa Lefkade, sa familijom! Svi vas pozdravljaju.

A radari? Da li je tačno, a verujem da jeste, da se kazna streljanjem za prebrzu vožnju izričei i izvršava na licu mesta?

Lepi su putevi, ali hoćeš i ti da kažeš da naše planine nisu najlepše, a nebo najplavlje?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja