castor 384 Napisano Januar 1, 2008 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Nokia E61 nema GPS prijemnik... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markone 457 Napisano Januar 1, 2008 www.markone-pegaz.rs, 2428 postova Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722 Motocikl: Napokon... BMW R1150GS! Prijavi odgovor kao problematičan Auuu... ljudi! Šta ste sve ovde napisali! Mešate babe i žabe... GPS softver mešate sa GPS prijemnicima... Pominjete da je GPS risiver na netu(?!) a ne telefon i sl... Prosto ne znam odakle da počnem! Onaj koga stvarno interesuje ova tema trebalo bi da pročita postove u http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=739.0 Ovde ću odgovoriti samo na ono što jaaako para uši... @shesti druze moraces malo da procitas i pojuris na netu za nav4all ja ga nisam koriistio ali kada sam trazio tomtom naleteo sam na ovo inace ne moras ti da budes na netu gps resiver je na netu...i to nista ne kosta Kako GPS risiver može da bude na netu?! Jedino preko GPRS-a tj mobilnog, a to ne može da bude besplatno ni u jednoj varijanti!!! Ja imam nokio E50 i na njoj su fabricki instalirani GPS navigacija i tako te stvari. Samo mi treba resiver koji se povezuje bluetooth-om sa telefonom i skinuti mapa sa neta i to je to. Boki-[Kg] Verovatno i ti imas GPS na telefonu samo ti treba resiver i mape, bar je kod mene tako. Tvoj je telefon jos bolji od mog tako da verujem da moze. Evo kako bi trebalo da izgleda na Nokia E50. Boki, ja znam, ali drugi će razumeti da imaš GPS prijemnik (risiver kako su ga drugari na srpskom nazvali). Ni Nokia E50, a ni Nokia E61 (ja je slučajno imam), NEMAJU GPS PRIJEMNIK. Fabrički jeste instaliran neki softverčić za GPS ali to nema veze sa NAVIGACIJOM! Još važnije je da BEZ GPS PRIJEMNIKA NEMA LEBA! Da bi mogli da koristite NAVIGACIJU na mobilnom (bilo kom, uključujući i navedene modele) MORATE imati GPS prijemnik, softver (Garmin Mobile, TomTom ili sl.) i kartografiju (kartu i softver nemojte mešati!). link=topic=13740.msg183909#msg183909 date=1199107738] verovatno cu da kupim e61 pa zbog toga pitam... ne znam ni kako se povezuje... a u specifikaciji ne pishe da e61 ima gps? ako ga ima treba mi samo resiver a ako ga nema shta mi onda treba? al sam glup za ove stvari, strashno... :-[ Previše si samokritičan To nije stvar gluposti i sl. Ja na primer malo toga znam o motorima pa ih ipak vozim koliko mi treba... Ali da se vratim na temu... Definicija GPS-a podrazumeva spravu koja je GPS prijemnik, a ne softver koji upotpunjuje taj prijemnik! Dakle, E61 NEMA GPS prijemnik pa ti svakako treba neki od Bluetooth GPS prijemnika (Garmin Mobile 10 ili neki od jeftinih kineza - gledaj samo da ima bar Sirf III čipset zbog kvaliteta prijema). Da bi mogao da uživaš u GPS-u. Za NAVIGACIJU ti trebaju još i softver i kartografija (pročitaj gore). Oko povezivanja: Bluetooth je standard pa je uparivanje GPS prijemnika isto kao kad uparuješ dva telefona ili telefon i Bluetooth slušalicu i sl. A sad je vreme i da odgovorim na: link=topic=13740.msg183894#msg183894 date=1199106007] nikad nisam koristio gps tako da nishta ne znam, chak ni da ga koristim :-\ zanima me kako bi radilo na nokiji e61 sa gps prijemnikom i sa tomtom-om i mapama sa neta? Ja sam probao TomTom na mom Nokia E61... iako sam dosta u ovoj tematici, trebalo mi je par sati da sa neta i raznih foruma ukapiram neke stvari o tome kako se TomTom otključava (piraterija koju iskreno ne podržavam ali sam morao da probam jer su mi ljudi pričali da je do JAJA), instalira i koristi na mobilnom telefonu. Pošto sam zaista pristrasan, moj sledeći komentar uzmite stvarno uslovno, iako se trudim da budem maksimalno objektivan: TomTom kartgrafija za SCG je u okviru tzv beta karte istočne evrope. Onaj ko se malo razume, zna da je "beta" softver nešto što se isprobava i uz dosta popravki treba da ugleda svetlo dana. Što se tiče SCG taj dan još nije svanuo. TomTom je u nekim ranijim najavama trebao da objavi zvaničnu kartu naših prostora još na jesen 2006. pa se to obećanje prebacilo na jesen 2007. Jesen je prošla, a zvanične karte još nema. Nije tema da objašnjavam zašto, ali ću samo da kažem da je to ogroman posao koji kao i svaki drugi MORA da se isplati. To što TomTom karte nema još zvanično znači da su izračunali da im se ne isplati da ulažu... E sad, prevedite to u upotrebljivost karte u koju se ne ulaže, a koja se sastoji od podataka od pre 30 godina (osnova karte su podaci iz tog perioda - ne zaboravite da je u pitanju BETA). Onog momenta kada izbace zvaničnu kartu, to će značiti da je uložena kinta i da su nabavljeni ažurniji podaci. Ja lično TomTom smatram za najjaču konkurenciju Garminu, i jedva čekam zvaničnu pojavu karte naših prostora (to će malo da prodrma i moje kolege koji razvijaju kartu za Garmina). Do tada... Ko ne zna za bolje, ovo mu je stvarno DO JAJA Ali ja smatram da je samo dobar uvod u OZBILJNO koriišćenje GPS uređaja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pantah 41 Napisano Januar 1, 2008 Svrati ponekad, 204 postova Lokacija: Karaburac Prijavi odgovor kao problematičan To: markone Zaista si malo "previše" pristrasan . Ovo je tema "GPS na mobilnom telefonu" pa bi bio red dati dobar prikaz tih mogućnosti i nemogućnosti, koga interesuze Zumo ima već drugu otvorenu temu. Da poruka ne bude šum bez koristi, evo malo mojih iskustava. Za navidgaciju koristim Nokiju 5500 i Nokia blutut GPS prijemnik. Ovu kombinaciju koristim sa TomTom 5 softverom (kupuje se preko www.svezamob.com, pa ne mora za male pare da se davite sa skidanjem karti sa mreže). Na Gigabajt karticu stane tona simbian programa TomTom i gomila karti. Seriju 5 koristim zato što postoji karta istočne Evrope koja ne postoji za kasnije serije softvera. Prednost ove kombinacije je vodootporan, vibrootporan i protiv prašine dobro zaštićen telefon smešne cene + 100 evra gps prijemnik. Isti prijemnik u kolima koristim sa HP 3815 mobilnim telefonom/PPC, zbog većeg ekrana. Ovih dana sam za njega uzeo i Garminov softver XP na kartici pa ću moći da uporedim koliko mi više donosi sa SCG kartom. Doduše cena karti je straaaaavična. Sreća pa je ovo platila firma inače nikad ne bih dao tolke pare samo za kartu, jer sa TTmovom uopšte nisam nezadovoljan. Pogotovu sa kartama kulturnijih zemalja - do sada me je lepo vodila po svim gradovima gde smo bili. Ko smatra da treba da nosi jednu spravu može da proba sa nekim od mobilnik koji zasista imaju ugrađen gps prijemnik u sebi npr. Nokia N95 ili6110 navigator ili nešto od ASUS mobilnih Pocket PCja ili ETEN Glofish. Napomena: Ipak je bolja kombinacija spoljni GPS sa SIRF III čipsetom nego ugrađeni GPS sa starim čipsetom zbog brzine pozicioniranja i povećane osetljivosti, pa makar držali prijemnik u nekom džepiću na jakni. Pošto Nokia 5500 ima i ugrađen fm radio a ja sam ugradio zvučnike u kacigu onda telefon ni ne držim na motoru nego u džepu. Radio svira , navigacija se javlja za skretanja a ako me neko zove dovoljno je da stisnem jedan taster da se javim. To je ipak prednost i to po ceni od 150+100 jevra a mogu istu Garmin XP karticu da koristim i na ovoj nokiji jer je program univerzalan za Simbian, Palm i PPC uređaje i može se premeštati bez ponovne aktivacije. Naravno program radi na svim blutut simbian 6.0 i novijim telefonima tako da mnogi od vas mogu lako da se upgrejduju (pogotovu za korišćenje u kolima, a većinom imamo i tu napravu). Neki su koristili i gruge vrste softvera na primer I-go, ili ono što nikia deli džabe na netu (karte se jednokratno skidaju po potrebi), ali ja na žalost nemam iskustva sa njima - ne radi na mojem telefonu. Baš bih voleo da čujem iskustva sa tim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 93 Napisano Januar 1, 2008 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan markone, hvala na odgovoru! sad mi je sve mnoogo jasnije... vec duzhe vremena koristim obichnu papirnu kartu tako da ce ovaj 'prelaz' za mene biti puno... za kasnije se nadam i novcu i jednom pravom navigacionom spravicom, do tada... kada kupim e61 nadam se da cu moci da ti dosadjujem malo dok ne udjem u shtos koliko koshta Garmin Mobile 10? josh jednom, hvala na odgovoru pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markone 457 Napisano Januar 1, 2008 www.markone-pegaz.rs, 2428 postova Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722 Motocikl: Napokon... BMW R1150GS! Prijavi odgovor kao problematičan To: markone Zaista si malo "previše" pristrasan . Ovo je tema "GPS na mobilnom telefonu" pa bi bio red dati dobar prikaz tih mogućnosti i nemogućnosti, koga interesuze Zumo ima već drugu otvorenu temu. Slažem se... ali u poslednjem postu zumo nisam ni pomenuo Da poruka ne bude šum bez koristi, evo malo mojih iskustava. Za navidgaciju koristim Nokiju 5500 i Nokia blutut GPS prijemnik. Ovu kombinaciju koristim sa TomTom 5 softverom (kupuje se preko www.svezamob.com, pa ne mora za male pare da se davite sa skidanjem karti sa mreže). Na Gigabajt karticu stane tona simbian programa TomTom i gomila karti. Seriju 5 koristim zato što postoji karta istočne Evrope koja ne postoji za kasnije serije softvera. Kupuješ nešto što ne bi smelo da se prodaje! To je čista piraterija i urednici foruma bi morali da reaguju... Mešaš softver TomTom 5 (koji ima podršku za beta kartu istočne Evrope) i samu kartu istočne evrope. A TomTom je čak ukinuo podršku za tu kartu u kasnijim verzijama jer su imali gomilu problema zbog toga. Ovih dana sam za njega uzeo i Garminov softver XP na kartici pa ću moći da uporedim koliko mi više donosi sa SCG kartom. Doduše cena karti je straaaaavična. Sreća pa je ovo platila firma inače nikad ne bih dao tolke pare samo za kartu, jer sa TTmovom uopšte nisam nezadovoljan. Pogotovu sa kartama kulturnijih zemalja - do sada me je lepo vodila po svim gradovima gde smo bili. Vodi računa samo da besplatno skineš najnoviju verziju SCG Route karte za Mobile XT - verziju 1.5! Jer je Mobile XT počeo da se prodaje sa verzijom 1.4 koja je dosta unapređena u verziji 1.5. A košta toliko baš zbog toga. Jer se radi na razvoju... Pošto si "skupo" platio kartu, imaćeš pravo da besplatno koristiš sve naknadne dopune i ispravke (update). Toga kod TomTom-a u toj "besplatnoj" verziji nema Baš me zanima da uporediš te dve karte... jer ja sam probao TomTom kartu i znam da je straaavično puna grešaka Što i nije strašno da postoji update. Pošto njega nema... SCG Route ima grešaka, ali se u svakoj sledećoj verziji sve što se primeti popravlja i dopunjuje... Pošto Nokia 5500 ima i ugrađen fm radio a ja sam ugradio zvučnike u kacigu onda telefon ni ne držim na motoru nego u džepu. Radio svira , navigacija se javlja za skretanja a ako me neko zove dovoljno je da stisnem jedan taster da se javim. To je ipak prednost i to po ceni od 150+100 jevra... Hmmm... time gubiš puno od navigacije. Vizuelna navigacija je 50%. U situaciji kada su poprečne ulice blizu, bez vizualne navigacije isto je kao i da je nema uopšte. Mada, priznajem da je jeftino ... a mogu istu Garmin XP karticu da koristim i na ovoj nokiji jer je program univerzalan za Simbian, Palm i PPC uređaje i može se premeštati bez ponovne aktivacije. Aktivacija se radi za karticu i nema veze sa telefonom ili GPS prijemnikom, za razliku od Garmin karata koje dolaze na DVD-u. O tome sam već pisao, trenutno Garmin Mobile XT sa SCG Route , Evropom 2008 ili Adria Route može da se kupi samo na teritoriji koju pokriva Navigo Sistem (Garmin distributer za područje bivše SFRJ minus Slovenija, plus Albanija). Dakle, Garmin je ipak odlučio da izađe u susret korisnicima sa naših prostora i ponudi jeftiniju varijantu kvalitetnog softvera i karte. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 85 Napisano Januar 1, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan @ markone druze procitao sam temu od prve do poslednje strane i nisam nasao nista sto meni odgovara,zato sam i otvorio ovu temu,znaci samo navigacija mobilnim telefonom.... e sad kada sam rekao da gps prijemnik treba da bude na netu mislio sam da treba da ima vezu sa satelitom i da je ona besplatna,a ne da se koristi gprs koji provajder naplacuje..... u svakom slucaju hvala na zalaganju ali kao sto rekoh hteo sam da u jednoj temi imamo samo navigaciju na mobilnim telefonima,zato sto bih da iskoristim max mogucnosti svog aparata bez kupovine skupih uredjaja za navigaciju... pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markone 457 Napisano Januar 1, 2008 www.markone-pegaz.rs, 2428 postova Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722 Motocikl: Napokon... BMW R1150GS! Prijavi odgovor kao problematičan @ markone druze procitao sam temu od prve do poslednje strane i nisam nasao nista sto meni odgovara,zato sam i otvorio ovu temu,znaci samo navigacija mobilnim telefonom.... e sad kada sam rekao da gps prijemnik treba da bude na netu mislio sam da treba da ima vezu sa satelitom i da je ona besplatna,a ne da se koristi gprs koji provajder naplacuje..... u svakom slucaju hvala na zalaganju ali kao sto rekoh hteo sam da u jednoj temi imamo samo navigaciju na mobilnim telefonima,zato sto bih da iskoristim max mogucnosti svog aparata bez kupovine skupih uredjaja za navigaciju... pozdrav Bez ljutnje... ima dosta postova tamo o korišćenju navigacije na mobilnom. A isto tako, ima i dosta zaključaka o dobrim (cena) i lošim (sve ostalo) stranama istog. Isto tako, očigledno je da si generalno pomešao pojam "na netu" što znači biti na internetu i veza GPS prijemnika sa satelitima u orbiti što ni izbliza nije isto. Bez želje da se pravim pametan neke stvari ipak treba razjasniti onima koji će ovo čitati kasnije... I na kraju, nemam ništa protiv pokretanja ove teme jer je stvarno već krajnje vreme da se GPS za korišćenje na motorima postavi u poseban deo koji će moći da se organizuje da bi bio pregledniji svima. Ruku na srce, ne krivim te što si preskočio postove koji bi ti bili od pomoći jer je stvarno pravo mučenje čitati 200 i kusur postova da bi pronašao ono što ti treba... :'( Još jednom moram da pitam urednike... šta je sa tom idejom? Kada ćemo da sredimo i organizujemo temu o GPS uređajima na jednom mestu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 85 Napisano Januar 1, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan procitao sam sve postove ali sve je tako pomesano tako da mi nije bas bilo od koristi onako razbacano,opet je tamo bio naglasak o gps uredjaima i tou je sve lepo objasnjeno,ali opet tamo sam nasao nekoliko clanova koji su imali iskustva sa onim stvarima koji mene intresuju i koji su ih koristili ,i koji su bili jako ljubazni da mi malo objasne neke stvari.... pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 384 Napisano Januar 2, 2008 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Vezano samo za SirfStar III čip - znam da ga ima HTC P3300... Taj me model zanimao, a za SSIII znam još odavno... Sve ostalo je lutrija... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zeka 0 Napisano Januar 2, 2008 U prolazu, 17 postova Lokacija: Gudurica kod Vrsca Prijavi odgovor kao problematičan Procitah celu temu i zadivljen sam znanjem pojedinaca i trudom da pomognu nama sa slabijim ili nikakvim znanjem. Svaka cast drugari. A sad vas molim da mi pomognete oko kompletnog izbora za moju N 73 nokiu. imajte u vidu da sam neznalica :D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6492 Napisano Januar 2, 2008 Enduraš, 6433 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan wice, imam isti telefon kao ti i upravo pokusavam da instaliram tomtom 6.020. Jesi li nasao mapu na kojoj nas ima ? Ako jesi ne bi bilo lose da postavis direktan link. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 85 Napisano Januar 2, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan mapa Eastern Europe v6.08 možeš naći na sajtu http://rapidshare.com/users/GO7M4J ima 2 dela i ukupno zauzima oko 190mb kada se raspakuje.... a na tvoj tel instaliras tomtom na root media memoru ali tel mora biti u fast file transfer modu i onda kopiras sve fajlove na root preko total komandra Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Januar 2, 2008 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan kod mene na a 925 kolko sam ukapirao prvo moras da se konektujes na gprs pa tek onda da otvara mape na gps u ili gresim,neide mi ta tehnika bas od ruke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 85 Napisano Januar 2, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan druze mislim da nije potrebno da ti bude aktivan gprs.....samo gps navigacija Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Januar 2, 2008 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan druze mislim da nije potrebno da ti bude aktivan gprs.....samo gps navigacija pa ona mi aktivna non stop,ali kad hocu da se pozicioniram upali automatski gprs,,mislim da je tel 0 pa cu uyeti n73 li n95 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 85 Napisano Januar 2, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan pa pogledaj mozda ima neko podesavanje u opcijama...nisam bas najsigurniji posto jos nisam koristio kod sebe ,posto mi gps risiver jos nije stigao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Januar 2, 2008 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan ma nema ko za inat,,trazi da se gprs ujem prvo ,,a to vec dosta kosta,,, ;D a kad moze dzabe bolje je Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zoki-pan 2 Napisano Januar 3, 2008 U prolazu, 56 postova Lokacija: Skopje-Makedonija Prijavi odgovor kao problematičan Vezano samo za SirfStar III čip - znam da ga ima HTC P3300... Taj me model zanimao, a za SSIII znam još odavno... Sve ostalo je lutrija... Castore !!!! Evo ti moje iskustvo sa HTC 3300, Kupio sam ga sa Windows mobile 5 i TOM-TOM navigatorom,onda mi prijatelj koji ima isti takav,skinuo mobile-5 i instalirao mobile-6 sa navigatorom IGO MY WAY. Mape za Evropu skinuo bezplatno(pojma nemam kako)pa mi dao na CD i ja sam to stavio u kompjuter. Sad mi je lako,na kartici od 2 GB mogu da smestim dosta toga,u zavisnosti gde putujem,jas ima mesta i za muziku. Pre nove godine sam ga probao u Beogradu,ukucam ulicu i kucni broj i on me odnese na 2 metara zadate adrese. Jeste malo mali za radnju sa rukavicama,al je dobar i za pesice kroz grad.(ako se izgubis nekad) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pantah 41 Napisano Januar 3, 2008 Svrati ponekad, 204 postova Lokacija: Karaburac Prijavi odgovor kao problematičan Vodi računa samo da besplatno skineš najnoviju verziju SCG Route karte za Mobile XT - verziju 1.5! Jer je Mobile XT počeo da se prodaje sa verzijom 1.4 koja je dosta unapređena u verziji 1.5. A košta toliko baš zbog toga. Jer se radi na razvoju... Pošto si "skupo" platio kartu, imaćeš pravo da besplatno koristiš sve naknadne dopune i ispravke (update). Toga kod TomTom-a u toj "besplatnoj" verziji nema Baš me zanima da uporediš te dve karte... jer ja sam probao TomTom kartu i znam da je straaavično puna grešaka Što i nije strašno da postoji update. Pošto njega nema... SCG Route ima grešaka, ali se u svakoj sledećoj verziji sve što se primeti popravlja i dopunjuje... Hvala na savetu ali o tome sam informisan još u Infoteamu, sa Petrom imam saradnju već par godina, par garminovih uređaja mi je već prošlo preko ruku, a verovatno će još par. Doduše i par trimblova (uskoro), a arčili smo i nešto tajvanaca, par Nokia (još od gaća za 5100). Što se TomToma tiče svaki softver je na svoju ruku i neću da zalazim u to kome se koji GUI više sviđa, ali kartografski gledano oni jesu ozbiljna firma sa dobrim referencama u Evropi. To što je lokalno karta rađena za našu zemlju bolja od TTove je sasvim logično, jer TT ovde još uvek nema zastupnika niti je pokazao pravo interesovanje za ovakvo - malo tržište, tek nas je čiknuo sa jednom probom. Inače Garmin nam nije "izašao u susret" nego uklavirio da stravično gube forsirajući vezu kartografskog softvera za svoje uređaje. Pogotovu sa narastajućom konkurencijom. Sad još da se razdvoji zastupništvo, i da obori cene na normalu (TT se prodaje za motocikle za 200 Jura u kompletu karte tri zemlje plus BT prijemnik). A temu ultrajeftinog softvera za simbiane i PPC još nismo ni načeli jer zahteva da korisnici dodaju sami karte ili ih dorađuju ali nekima kao meni neki od tih softvera pružaju više mogućosti u kartografiji (bez rutiranja) i više odgovaraju nekim specifičnim namenama. Recimo iz zezanja sam još pre tri godine koristio bitmapiranu kartu Srbije uz neke dodatke kao merenje i logovanje ubrzanja - usporenja, a i zezanje sa racelogicovim softverom za logovanje podataka i automatsku analizu krug po krug na stazi je simpatično. Elem ko se zadubi u materiju može na netu da nađe tonu alata za vrlo specifične namene. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikka 431 Napisano Januar 4, 2008 In Mud We Trust, 1918 postova Lokacija: BGD Motocikl: 950ADV Prijavi odgovor kao problematičan imam garmina ali volim da koristim i tel. sa navigacijom, imam N95, 5500 sport i gps modul LD-W3 i sve to ok radi, nisam probao navodjene, da li neko ima instalaciju i mape tom tom-a za nokiju ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 85 Napisano Januar 4, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan stigao mi je gps prijemnik,i upario sam ga sa telefonom,ali ovako iz stana nista nisam mogao da provalim....videcu kada izadjem napolje,,,,ovako mi nista nije jasno...nemam pojma ni kako se podesava...ali ako provalim postavicu iskustva.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markone 457 Napisano Januar 5, 2008 www.markone-pegaz.rs, 2428 postova Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722 Motocikl: Napokon... BMW R1150GS! Prijavi odgovor kao problematičan Što se TomToma tiče svaki softver je na svoju ruku i neću da zalazim u to kome se koji GUI više sviđa, ali kartografski gledano oni jesu ozbiljna firma sa dobrim referencama u Evropi. To što je lokalno karta rađena za našu zemlju bolja od TTove je sasvim logično, jer TT ovde još uvek nema zastupnika niti je pokazao pravo interesovanje za ovakvo - malo tržište, tek nas je čiknuo sa jednom probom. Poenta i jeste u mojim tekstovima da TomTom NEMA ZVANIČNU KARTU za naše područje. A istine radi, TomTom je prisutan na našem tržištu preko firme RRC. Nevolja je u tome da izgleda ljudi iz RRC-a ne mogu da ih ubede da malo ulože u naše tržište, kao što je Info Team još pre nekoliko godina uspeo da ubedi jednog giganta kao što je Garmin. Inače Garmin nam nije "izašao u susret" nego uklavirio da stravično gube forsirajući vezu kartografskog softvera za svoje uređaje. Pogotovu sa narastajućom konkurencijom. Sad još da se razdvoji zastupništvo, i da obori cene na normalu (TT se prodaje za motocikle za 200 Jura u kompletu karte tri zemlje plus BT prijemnik). Garmin JESTE izašao u susret... i to debelo! I još uvek nigde više ne može da se kupi Mobile XT paket na mikro SD kartici osim u Srbiji, Hrvatskoj i Južnoafričkoj Republici. Da se boje za tržište, pustili bi to prvo na pravim tržištima kao što je Amerika, Evropa i Azija, a ne na "tržištu" od celih 10 miliona stanovnika od kojih 90% ni ne zna šta je GPS. O cenama smo već pričali u više navrata... I neću da se vraćam na to, osim da ću da podsetim da smo sada još samo mi, Crna Gora, Hrvatska i Bosna ostali van EU. Pošto kod nas još uvek ima carine na robu uvezenu iz EU logično je da je cena bar za toliko veća. A ako na to dodate i troškove "atesta" i sličnih "dažbina" onda će vam biti jasno da je 5-10% viša cena u odnosu na EU (ne računam razne akcije nekih multimarketa jer to nije tržišna cena) u stvari niža kada bi se ukinula carina! A da "stravično gube" vidi se iz rezultata prodaje u Evropi (u svetu su odavno br.1) gde su TomTomu za vratom, ako ga nisu i prestigli u poslednjem tromesečju! A temu ultrajeftinog softvera za simbiane i PPC još nismo ni načeli jer zahteva da korisnici dodaju sami karte ili ih dorađuju ali nekima kao meni neki od tih softvera pružaju više mogućosti u kartografiji (bez rutiranja) i više odgovaraju nekim specifičnim namenama. Recimo iz zezanja sam još pre tri godine koristio bitmapiranu kartu Srbije uz neke dodatke kao merenje i logovanje ubrzanja - usporenja, a i zezanje sa racelogicovim softverom za logovanje podataka i automatsku analizu krug po krug na stazi je simpatično. Elem ko se zadubi u materiju može na netu da nađe tonu alata za vrlo specifične namene. E za to nam STVARNO treba podforum koji pokušavam da iskukam od bezdušnih moderatora ovog foruma koji nemaju "filing za osećaj" prema nama jadnima koje ova tema interesuje ;D Kakvi bi se podaci tu mogli razmenjivati! Šta bi tu moglo da se napravi! :o Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 85 Napisano Januar 6, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan probao sam danas tom tom po lokalu i radi prilicno dobro... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dimac 987 40 Napisano Januar 6, 2008 Drug član, 1372 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan probao sam danas tom tom po lokalu i radi prilicno dobro... Baci neke slike, da vidimo kako to izgleda. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 85 Napisano Januar 6, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...