Jump to content

Moto Zajednica

JawaMania

Recommended Posts

• -+-, 1006 postova
  • Motocikl: Yamaha ♥

Pozdrav ljudi, zamenjena svecka motor se i dalje isto ponasa, iglica na karbu probana I, II i III mestu isto se ponasa, ostavljna na I poziciji(spustena skroz) cini mi se da se masina najbolje tu ponasa. Ista meta isto odstojanje, idemo dalje, sta mislite da mi ne dobija previse goriva kad odvrnem gas i masina se zavrti malo vise, ga se gusi?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• MZ Rider, 4141 postova
  • Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a

meni to smrdi na paljenje...  ;) ja sam imao kod mene isti problem kod mz-a i resio sam stelovanjemm paljenja imao je skroz kasno paljenje... 3mm kad pocne klip da se spusta.

• Zainteresovan, 763 postova

Golub@

vec receno al da podsetim , proveri paljenje , moze biti da je mnogo kasno pa nece da se vrti  i jos nesto , pogledaj kada dajes gas da li siber karba otvara skroz , da nije stavljena predugacka opruga sibera pa mu ne dozvoljava da odvrnes gas , mozda predugacka sajla ???

• -+-, 1006 postova
  • Motocikl: Yamaha ♥

Nisam ljudi pogledao ne stizem, znaci ceka me ponovna kontrola paljenja, zamena kondezatora  i provera karburatora. Cim proverim javljam kao stvari stoje.

• U prolazu, 21 postova

Ljudi doslo tesko vreme... I ja moram da se rastajem od moje jawe. Pa sam hteo da je ponudim ako ima ovde neko zainteresovan. Izvinjavam se sto cu ovde postaviti ponudu a postavio sam je i u rublici oglasi.

Unapred hvala...

Moj telefon je 063/325-843

post-3327-1287907534608_thumb.jpg

post-3327-12879075347785_thumb.jpg

post-3327-12879075348941_thumb.jpg

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Nije kiselina neg' baza (soda).

I nije zardjao, malo dobio osip pa rek'o kad sam vec krenuo da ga perem aj' do kraja...

Pojma nemam sta ide unutra, to radi drugar u njegovoj garazi, isto sve k'o s njegovim rezervoarom.

I necu da ga zasticujem unutra. Za sad samo struja i ispiranje.

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Lorde...

Ako vec planiras tu rabotu, deder poslikaj postupak nije na odmet imati to negde (mada ima vec tih tema, al' 'ajd-nece da se baci ;))

Vrlo rado ali to se desava kod drugara u garazi koga je jako tesko na'vatati.

Videcu sta mogu da ucinim po tom pitanju.

• U prolazu, 35 postova
  • Motocikl: KLE, GS500E, JAWA 350

Zdravo Jawarosi! Eto, pre nekog vremena sam postao vlasnik Jawe 350 model 634, 1983.god. Agregat Jawe dobar, lepo pali i radi, odlicno prima gas i sve ali posle nekog vremena rada, 10 - 15 min. masina se gasi. Naime, isprazni se akumulator. Znaci, akumulator nema punjenje. E sad mi treba vasa pomoc da sredim to ili ako ne moze, da kupim odgovarajuce delove i sve sto treba, Od alata imam sve zivo samo sam sa znanjem los...

Postavicu slike struje sto pre mogu pa se mozda i na prvu vidi neka nepravilnost. Hvala

• U prolazu, 35 postova

Evo neke fotografije. Primetio sam da mi se ponovo ispraznio akumulator a kljuc nije bio u bravi. Poslednji put sam stavio napunjen akumulator a eto sad je prazan.

post-10137-12879075867599_thumb.jpg

post-10137-12879075868391_thumb.jpg

post-10137-12879075868907_thumb.jpg

post-10137-12879075869495_thumb.jpg

post-10137-12879075870022_thumb.jpg

• ,, 1032 postova

Za pocetak proveri cetkice i ocisti deo rotora gde one nalezu. Postoje mali kanalcici na tom delu i ako se one napune prljavstinom, onda nemas punjenje. Uzmi iglu i polako ocisti to.

• U prolazu, 35 postova

Evo vratio sam se iz garaze i cini mi se da sam resio problem samo ne znam kako? Zanimljiv problem. Kao prvo, akumulator sam dopunio i njegov napon je posle punjenja bio oko 6,8 V. Stavio sam ga na motocikl i povezao voltmetar i ampermetar onako kako si rekao. Ampermetar i voltmetar su mi bili digitalni i rekao bih ne bas nekog kvaliteta (jeftini) ali mislim da su okvirno dali priblizno tacne vrednosti. Bez davanja kontakta ampermetar pokazuje nulu odnosno nema potrosaca. Kada dam kontakt ampermetar pokaze oko 3,3 A a voltmetar oko 6 V. E sad, ja palim motor i vidim da voltaza ubrzano pada i shvatam da se prazni akumulator i da nema punjenja. 

Nista, gasim ja motor i prikljucujem punjac direktno na kleme akumulatora i ponovo palim motor. Motor radi i ja prepipavam sve zice i levo - desno ih mrdam u nadi da vidim neku varnicu ili bilo sta da se promeni u radu motora odnosno da se ugasi ali motor radi normalno i gasim ja masinu. Cekam da se ponovo akumulator koliko - toliko napuni i sve ponovo i opet se prazni akumulator. Onda mi sine da je statoru potrebna pobuda i ja sve zice otkacim sa diname (ostanu samo dve koje idu na platine). Ukljucim punjac i stipaljke punjaca zakacim na mesta gde su se nalazile braon i crvena zica na dinami. Palim motor i dok motor radi ja voltmetrom proveravami napon koji dinama salje tako sto sam igle voltmetra stavio na jednu stranu na cetkicu a drugu na masu na samoj masini i napon je bio oko 6,3V a kada dam gas poraste do 6,7V max. Skoro da sam siguran da je to napon koji salje dinama?

Posto mi je bilo logicno da ispitam regler, jeri cini mi se da napon do akumulatora od diname prolazi kroz regler i on regulise napon koji ce da akumulator dobije, a nisam znao kako da ga ispitam drugacije, ja sam ponovo dopunio akumulator kolko - tolko i vratio sve zice kako su bile. I ostale zice sam pritegao (one koje su imale srafove u svom sastavu) i ponovo upalio motor i posebnu paznju obratio na regler. Vidim da ima neke kontakte i hteo sam da vidim da li se ti kontakti sastavljaju i da li salju struju u akumulator. Voltmetar sam zakacio paralelno na akumulator i proveravao napon i napon je varirao onako kako mu dam gas - na malo jacem gasu cini mi se da je max. voltaza bila oko 6.6 - 6.7 V ali ne dostize vrednost od 7,5 V kao sto ti kazes Štampar - jel to dovoljna voltaza? To je meni znacilo da se akumulator dopunjuje. I da, regleru su pipci odvojeni pri malim obrtajima ( dva pipka povezana na +accu) a kada dam gas oni se zalepe. Da li to tako treba da budu razdvojeni na malim obrtajima jer to ujedno znaci da nema punjenja akumulatora?  Sada sam pustio motor da radi malo duze i nema gasenja i napon je tu negde oko 6.2 -6.3V ako se dobro secam.

Sve je to lepo i motor radi i ne prazni akumulator. Ali postavljam pitanje, sta je moglo da uzrokuje praznjenje akumulatora a ja prakticno nista nisam uradio sem toga sto sam promrdao zice i mozda dotegao neki sraf? Da li ti je poznata ova simptomatika ili da moj sledeci korak bude ispitivanje zica i njihova zamena ili je tajna u regleru? I kako mi prazni akumulator a nisam dao kontakt a na ampermetru nema nikakvih ocitavanja? Mozda treba da skinem akumulator, dobro ga napunim i pustim da prenoci van motora, pa da vidim da li se prazni? Tebi se Štampar zahvaljujem na plasticnom objasnjenju ne znas koliko mi je pomoglo. Zahvaljujem se i drugima koji ucestvuju u raspravi, mislim da je najveca kolegijalnost medju Jawarosima.

Ispitivacu jos masinu i videti kako se ponasa i ako ima neka zavrzlama eto opet mene za tastaturom.  Vidimo se na drumu. Castim pice. Pozdrav...

• U prolazu, 35 postova

A da, namotaj na relgleru nije crn nego je crna zastita namotaja. Ljudi dal se isplati da kupim elektronsko paljenje i koja bi bila njegova cena za moj model Jawe. Ja ne znam sta sve spada u elektronsko paljenje ali znam da je dosta pouzdanije. Znam da neka ceska firma to proizvodi a kod nas ne znam da li u domacoj radinosti to neko radi i koliko ceni? Jel ima neko iskustva sa tim?

• Zainteresovan, 763 postova

Malo dopuna, losi kontakti na regleru hoce da prave slican problem , vidim koroziju na srafovima  mozda je dugo stajala pa jos ako regler nije imao poklopac moguce da su  kontakti na regleru izoksidisali , malo fine smirgle  i ocistis to. Ako ti s opet desi da se akumulator isprazni dok motor stoji , proveri da li negde vuce struju , napunis akumulator , povezes jednu klemu a izmedju druge kleme i kabla stavis probnu lampu ( ili voltmetar ) i ako lampa zasvetli  , a nisi dao kontakt , onda znas sta je problem  samo ga treba naci ;D mozda je kontaktbrava.

A pored GS-a (ako je ispravan i vozis ga redovno) mislim da ti se ne isplati da ugradjujes elektronsko. Eventualno da nabijes od Trabanta ili slicno, za relativno male pare (ocigledno se snalazis oko elektrike).

Inace, reglere za sve i elektronsko za Jawe, eMZEjce i stare bembare pravi Joska iz Temerina.

• U prolazu, 35 postova

Nije meni zapelo da guram elektroniku ali nemam nikakva iskustva sa Jawom i njenom originalnom strujom i paljenjem ali se svi slazu da moze biti nepouzdana. U principu mislim da ako se sve lepo nasteluje moze smanjiti stepen otkaza. Videcu da nabavim analogni instrument i sve lepo ponovo premerim. Kada sam pisao post u kome sam navodio voltaze, mozda sam i neku vrednost permutovao pa cu sve ja lepo da premerim ponovo i napisacu kako ide. Da, stalna pobuda je bila na statoru i nije veci napon bio na rotoru od 6,7 - 6,8V. premericu to ponovo a premericu i struju punjenja.

Pa dobro, moje poznavanje struje je samo osnovno a vi mi ovde pomazete i prakticno i teorijski i ide mi super i saznajem zanimljive stvari. Da, nije mi palo na pamet da podesim na mA, odlicna ideja, nisam znao da i male vrednosti mogu stvoriti velike probleme. Skoro sam uzeo motocikl i ne znam u kakvom je stanju akumulator tek cu da proverim sta i kako. Pa moguce da mu je kapacitet los. Znam da postoje uredjaji za merenje kapaciteta accu ali ja nemam a ne znam kako da izmerim mada mi se cini da je tu potrebno omsko opterecenje, pa bi trebalo da se prati i vreme prilikom merenja posto je u Ah...

Nema veze, idem polako sa uzivanjem da se zanimam, imam Suzanu koja me slusa ali planiram da registrujem Jawu ove godine a da Suzu pustim da odmori malo svoje celave djonove...

• Svrati ponekad, 140 postova

Pozdrav durgari...

Javljam se u ovoj temi radi pomoci mom drugaru...elem problem, je sledeci...On ima BMW iz 53-4 g 250ccm i ima problem sa karburatorom..izmisljajuci svasta nasao je da mu odgovara karburator od Jave Kalifornija 350 ...valjda sam dobro pogodio...e sad on ima jedan ali mu je pukla igla u njemu,,pa sad trazi ili iglu za taj ili ceo karburator ...ako neko ima nesto ili ideju gde da se nadje bio bih vam zahvalan..

moze  na p.p.meni    a moze i direktno sa Dekijem koji je i vlasnik rariteta..

Deki 065 672 9297

Hvala unapred

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja