PeterPan 357 Napisano Maj 6, 2010 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan Moze da se namesti paljenje i kada radilica baca. Jednostavno se ostavi veci zazor platina, ali onda motor gubi varnicu i snagu na vecim obrtajima. No, ako je kod tebe paljenje na mestu onda je nesto drugo u pitanju. Proveri da se kojim slucajem nisu popustili srafovi koji drze rotor i stator. Ja sam imao cudne vibracije na mojoj Jawi. Tresao se rezervoar pa i ceo motor. Prvo sam se uplasio da ce mi raspasti masina, i tek posle ustanovio da mi je popustio onaj duzi sraf koji drzi zadnji deo rezervoara i ukrasne limove. Zategao i motor je prestao sa raspadanjem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1643 Napisano Maj 6, 2010 -+-, 1006 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan Proverio srafovi ok, ne vidim da baca na ekscentricno breg, ali nesto definitivno ne valja, znaci krenem normalno ide ali cim udje u mali vise obrtaje pocne ta trese i prestane da ubrzava, presaltam nastavi normalno do nekog broja obrtaja i to je to, ko da imam blokadu. Koliki treba da je zazor platina 0,3 -0,4 ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Maj 6, 2010 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan Zazor treba da je 0,4. Svecicu namesti na 0,5-0,7 a pretpaljenje na 3 mm. Mada u nekim literaturama se spominje i pretpaljenje od 4mm za taj tip, ali ja smatram da je to prerano i da radilica sa njim prima vece "kontra" udarce. Ja sam moje motorce stelovao po gore napisanom. A za tu blokadu ti moze biti kriva svecica, koja na nizim obrtajima radi normalno, dok na visim ne baca svaku varnicu. Pogledaj kakve su ti platine, da se nije olabavio kondenzator. Moze biti i zapusen filter za vazduh ili siromasna smesa. Prema boji svecice mozes utvrditi kakva ti je smesa: bela svecica - siromasna smesa, crna - prebogata, krem - nista ne diraj. Naravno ovo u vezi sa svecicom vazi ukoliko ti je ispravan regler i napunjen akumulator. Zna da trokira i sa polupraznim akumlatorom i neodgovarajucim punjenjem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 6, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Proverio srafovi ok, ne vidim da baca na ekscentricno breg, ali nesto definitivno ne valja, znaci krenem normalno ide ali cim udje u mali vise obrtaje pocne ta trese i prestane da ubrzava, presaltam nastavi normalno do nekog broja obrtaja i to je to, ko da imam blokadu. Koliki treba da je zazor platina 0,3 -0,4 ? Tacno tako, 0.3 - 0.4mm znaci gadjas 0.35mm. Dali si skoro stelovao palenje? Razdeseno predpalenje hoce da ogranici broj obrtaja a i da prouzrokuje vibracije jer poremeti rezonanciju motora. Treba da bude 2.7 - 3.2mm pre GMT. Takodje ukoliko vozis malom brzinom u velikom stepenu prenosa motor hoce da se "zagusi" pa nece vise da vuce nego usporava i trese, jos vise ako povecas gas. Mada predpostavljam da nije to u pitanju? P.S. Podaci koje sam naveo vaze za tip 638 Jawa 350. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1394 Napisano Maj 6, 2010 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Da ne baksuziram, bicu 1000% siguran tek kad stavim NOV filter za vazduh al' nekako Gvozdenija se povratila medj' zive ;D http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=54597.0 Potrosnja je ovoliko mala jer je nisam ter'o vise od po' gasa u cetvrtoj jer je jos uvek u razradi a ni krivine ne dozvoljavaju neko 'divljanje' . Sto se tice paljenja, nije bilo ni najmanjeg problema, sem sto cu od sada mnogo cesce proveravati kako stoji zvono na senzorima. Jedino sto mi se isteg'o lanac malko... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Maj 6, 2010 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan I sta si na kraju uradio na motoru? Koji je bio kvar? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Maj 6, 2010 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan Manual za Goluba: http://jawamania.info/technika/detail.aspx?techid=13 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1394 Napisano Maj 6, 2010 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Moja neka predpostavka je da se skupio niz sitnih problema i sve to u JEDNOM momentu razHebalo Gvozdeniji koncepciju - crkle dve desne svecice zaredom (mozda zbog bobine, mozda i same svece bile krs) - crkla desna bobina - zvono paljenja pobeglo u ekscentar i drljalo po desnom senzoru (predpostavljam da ga je i grejalo nenormalno, zbog frikcije) - nakupilo se mulja i vode po rezervoaru - filter vazduha ne moz' vise da se cisti, zreo za zamenu (stara kutija toliko falsirala da se ovo nije ni primecivalo dok nisam zamenio kutiju a ja mislio da je filter ok) - karike? koje karike? Sad je ostao jos filter novi da ubacim, dostelujem karb, dotegnem lanac i sredim zadnju kocnicu (Petre, to se dogovaram s tobom ) i generalno pretresem elektriku. I naravno, Kawina maskica ;D E da, Momcilo sa Rudnika nema filter, po BG niko ga nema na lageru, mada stoji u MANN-ovom katalogu pod kat. brojem 1024... Jos da se cujem sa Zoranom i Mikijem... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1643 Napisano Maj 6, 2010 -+-, 1006 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan Super Lorde sto si resio probleme i opet uzivas u voznji, samo sto sad vise nismo u Aprilu nego u Maju, koliko kapiram juce si bio u voznji, cini mi se da ti je Jaworka pojela malo zivaca ;D Ako sam upravu ispravi naslov teme tvoje putesestvije. Sto se tice mene evo do pre pola sata sam bio dole i situacija je sledeca zazor na platinama je bio oko 0,6 ja smanjio na 0,4 posto nemam komparator koristio sam subler da bi ustanovio 3mm pre GMT-a, plocica na kojoj mi stoje platine mi je pojela dzigericu, namestim zategnem sraf ono upali se sijalica na kontrolnoj lampici, sve u svemu jedva ustelovah Znaci platine 0,4mm Kontrolna lampica se pali- platina odlepii kad je klip 3mm pre mrtve tacke ili ti GMT Svecica je 0.6 bila je cadjava - crna pa sam malo odvrnuo vazduh I posle svega ISTO Planiram da sutra kupim drugu svecicu (dajte preporuku), bombina je nova. Ja i dalje mislim na najcrnje.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 155 Napisano Maj 6, 2010 Zainteresovan, 763 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan lord_oblivion@ Ne mogu da verujem da je SVE TO bilo , nema veze bitno da se vozi , lepa ti bila voznjica golub@ Najcrnja moguca varijanta ,,majstor,, koji je pakovao radilicu promasio uglove bolcnija klipnjace ( zamena srednjeg/srednjih lezajeva) nisu na 180 stepeni , lako se proveri ali ako je to uuuuh , znaci gornje mrtve tacke oba klipa treba da su tacno na 180 stepeni , u tom slucaju nema bacanja rukavaca ali rad motora ... nedaj boze. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1643 Napisano Maj 6, 2010 -+-, 1006 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan ^samo mala ispravka ovo sto me muci je moja jawa 175 ima 1 klip. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Maj 6, 2010 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan Posle zamene svecice ocisti filter za vazduh, podigni iglicu karburatora na drugi nivo, a sraf za vazduh zavrni do kraja i zatim odvrni krug i po. Svecicu ne znam koju da ti preporucim. Najbolje bi bilo da nadjes odgovarajucu Brisk, a za pocetak mogao bi da uzmes neku Bosnu vece toplotne vrednosti. Proveri i kabl od svecice da nema lufta u bombini i kod kapice. Kakve je boje varnica? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1394 Napisano Maj 6, 2010 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Uuuu, hvala Golube, izmenjena greska u naslovu teme Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 155 Napisano Maj 6, 2010 Zainteresovan, 763 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan ;D ;D pa neko je spomenuo da se radi o jawi 634 ato je od 350ccm , ma dobro je a koja 175 , sport ili... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 6, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan .... posto nemam komparator koristio sam subler da bi ustanovio 3mm pre GMT-a,.... Jedna fora kad se za stelovanje predpaljenja koristi subler. Odvrnes onaj sraf na vrhu sublera (nonijusu, kljunu) skoro do kraja, tako da se nonijus vrlo lako pomera da uopste ne moras da pritisnes dugme. Onda otvoris subler preko polovine i gurnes onu iglu za merenje dubine u cilindar a dno sublera (gde izlazi igla) naslonis na glavu (na obod rupe od svecice). Onda okrenes jedan krug motor drugom rukom (kljucem). Klip kada ide prema gore gura iglu (koja ide bez otpora kada otpustis sraf) i kada dodje u gornju mrtvu tacku igla ce ostati upravo u tom polozaju (jer se posle toga klip spusta). Dakle ocitas sta pise i to ti je idealno izmerena GMT. Onda zategnes sraf na subleru i otvoris ga za zeljenu vrednost predpaljenja (recimo 3mm) vise (npr. ako je GMT bila na 2mm a hoces paljenje na 3mm pre GMT, otvoris ga na 5mm). Kako je sada sraf na subleru stegnut i nonijus stoji cvrsto, spustis klip ispod GMT i opet ubacis iglu sublera u rupu a dno naslonis kao i malopre. Polako podizes klip (okrecuci kljucem) dok se celo istog lagano ne nasloni na iglu sublera (ali da ne podigne subler, mozes par puta da malo podignes/spustis klip dok ne potrefis). U ovom polozaju imas idealnih 3mm (ili koliko vec hoces) pre GMT, mozda jednako precizno kao kada bi merio obicnim (milimetarskim) komparaterom. Takodje mozes i da proveravas na ovaj nacin - podizes klip i gledas kada ce upaliti lampicu (baciti iskru), trebalo bi tacno u trenutku kada dodirne subler. Nakon stelovanja lampicom nije lose proveriti koristeci svecicu i gledati kada baca iskru, jer je ipak jedino to informacija "iz prve ruke". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 6, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Opa, jubilarna strana ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markomdm 0 Napisano Maj 6, 2010 U prolazu, 87 postova Lokacija: Donja Mutnica-Paraćin Motocikl: Jawa 250 Custom Prijavi odgovor kao problematičan Opa, jubilarna strana ;D Al je potrefi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 6, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan @ markomdm Nego kad si vec tu, jesi li gledao jeu sve karike na broju? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markomdm 0 Napisano Maj 7, 2010 U prolazu, 87 postova Lokacija: Donja Mutnica-Paraćin Motocikl: Jawa 250 Custom Prijavi odgovor kao problematičan Nisam stigao juce, a danas se ne radi. Sutra cu pogledati ako ne odem na moto skup u KG-u, ne mogu mojim motorom nije registrovan a drug sutra menja kais pa ako ne moze brzo da zavrsi ne idemo pa cu onda pogledati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 7, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan A sutra najavljuju pljuskove ceo dan....sa srecom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markomdm 0 Napisano Maj 7, 2010 U prolazu, 87 postova Lokacija: Donja Mutnica-Paraćin Motocikl: Jawa 250 Custom Prijavi odgovor kao problematičan Ako ne sutra, prekosutra idemo autom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 7, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ako ne sutra, prekosutra idemo autom Bolje ista nego nista.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano Maj 7, 2010 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan Kolege po taktu...Srecna Vam 100-tka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1643 Napisano Maj 7, 2010 -+-, 1006 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan ;D ;D pa neko je spomenuo da se radi o jawi 634 ato je od 350ccm , ma dobro je a koja 175 , sport ili... Ma tu 634-ku sam ja pominjao i nju sam isao da gledam da kupim, ali nesto zvecka. A ja imam 175 356 eve je http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=13702.msg566458#msg566458 @winger Nisam bas tako koristio subler, ali snaslismo se. Danas cu da proverim sinoc se vec smrklo Filter za vazduh je bio u katastrofalnom stanju (sramota me) te sam ga potpuno uklonio, ali isto se desavalo i sa zapusenim filterom i sad bez filtera. Provericu boju varnice na svecic,i pa javljam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Maj 7, 2010 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan Dragi moji Jawarosi, dozvoliti mi da vam i ja cestitam na 100-toj stranici! Idemo dalje! @ Golub Tebi nedostaje bas taj sraf kod rezervoara koji je kod mene pravio vibracije. Nije pozeljno voziti motor bez filtera za vazduh. Ja sam koristio filter od Trabanta, koji je u precniku isti, ali je malo duzi pa sam ga sekao i izbacio jedan deo. Donji metalni deo sam zalepio kasnije slilkonom. U medjuvremenu je Miki-jawa nabavio takav filter pa se moze uzeti original. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...