Jump to content

Moto Zajednica

JawaMania

Recommended Posts

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Blok je od aluminijuma i kod starije i kod novije Jawe. Cilindri su gusani kod starijih, aluminijumski (sa hilznom) kod novijih.  ;)

Биће да се нисмо разумели.

Вероватно под ''блоком'' подразумевате ''деклове'' и кућиште мењача ?

Да ли грешим ???

samo malo - gresis, Blokovi motora kod Jawe, MZ-a, i svih ostalih su ti sredisnji deo motora u kome se nalaze i radilica, i menjac, i sve ostalo. sa spoljne strane su dekle, a gore cilindri.  Kod automobila se cilindri ( hilzne ) nalaze u bloku motora. Kod motorcikla a i nekih automobila  ( NSU Princ ) se cilindri montiraju na blok ( van bloka su ) .  Samo kod nekih starijih motorcikala imas kuciste menjaca posebno ( obicno je zajednicko ) . U slucaju Jawe i CZ-a blokovi su aluminijumski.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

DUKI...

Da nisi mozda pitao ovu curu-Jagodinku gde je hromirala delove??

Ima li neko ko to radi u nasoj blizini (Jagodina, Cuprija, Svilajnac...) ?

• Svrati ponekad, 390 postova
  • Motocikl: Jawa 350 TS '91

samo malo - gresis, Blokovi motora kod Jawe, MZ-a, i svih ostalih su ti sredisnji deo motora u kome se nalaze i radilica, i menjac, i sve ostalo. sa spoljne strane su dekle, a gore cilindri.  Kod automobila se cilindri ( hilzne ) nalaze u bloku motora. Kod motorcikla a i nekih automobila  ( NSU Princ ) se cilindri montiraju na blok ( van bloka su ) .  Samo kod nekih starijih motorcikala imas kuciste menjaca posebno ( obicno je zajednicko ) . U slucaju Jawe i CZ-a blokovi su aluminijumski.

Ондак' се извињавам! 

У сваком случају, верујем да сте разумели шта сам хтео рећи.

Хвала на објашњењу.  ;)

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Nikiako mi ne da mira onaj problem sa strujom. Ja sam ono vece vozio uglavnom u nizem rasponu obrtaja, prva-druga, polagano...retko prelazio 40-50.

Svetlo, naravno ne ukljucujem dok motor ne radi.

Koliko taj rezim obrtaja pogoduje alternatoru, sa ukljucenim dugim svetlom non-stop?

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

i ja sam imao problema sa punjenjem (kod mene je dinama 6v) pa mi je Joska napravio elektronski regler tako da je sada sve OK! Radi na leru super a popaljeni su zmigavci, svetla stopaljka pa cak i svirena!!

Koliko sam ja zakljucio iz razgovora sa Joskom, dinama puni tek na vecim obrtajima (od 1000 rpm pa na gore)ne znam kako je kod alternatora Joska ce to bolje objasniti!!

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

2 Pikaso

Nisam je pitao,samo rece da je muka pripremiti ih za hromiranje,moraju se kvalitetno ispolirati da bi i hrom posle bio ljudski.Naravno pripremu je radila sama da bi bilo sto jeftinije.Ja znam u Jagodini jednog puskara koji nikluje i hromira,ali pitacu nju gde je radila kada je vidim,mogu i pre toga ako hoces nesto da radis.

Imam i ja Joskino paljenje i regler... Ler mi je nastelovan na 1000-1100 rpm, ali se lampa za bateriju ne gasi kad radi u leru, samo kad mu dam blagi gas. Obrtaljka mi ne radi, pa ne smem da tvrdim ni za ovih 1000rpm u leru...

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Pa na toj jawi je moj elektronski regler :) A vec sam rekao da je i na mojoj jawi isti takav regler,i nemam nikakvih problema.Vozim sa akumulatorom od 4ah,koji je izvadjen iz ups-a,jer tamo vise nije mogao da izdrzi ni pola minuta po nestanku struje.Imam h4 koji se pali onog trenutka kada dam kontakt,i svetli sve vreme.Ovo je zbog toga sto sam na jawi izbacio kontakt kljuc,i ugradio onboard kompjutercic,i sa svim funkcijama-kontakt,-pozicija,svetla,pali-gasi motor a da ostane kontakt ukljucen,i oduzmi kontakt,pogasi svetla ako se motor ne vrti duze od 7 sekundi.Znaci dosta elektronike i potrosaca,a akumulator slab,i opet sve radi kako treba.

Moje obe baterije su 7Ah, takodje iz UPS-a. S tim sto mi je jedna izgleda crkla.

Pa sta moze biti? Imas li, Joska neku ideju?

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

Na leru ne puni,tek  kada obrtaji malo porastu.Teoretski kada bi motor radio na leru sa upaljenim svetlima i jos nekim potosacem akumulator bi se na kraju ispraznio,ako je dobar akumulator tj drzi struju,ne bi trebalo da ima problema kod normalne voznje.Ako je pak aku. slab onda svetla vrlo brzo potrose struju iz njega dok motor stoji na leru,ja sam ima takav problem dok nisam zamenio aku.

Vozim 150 km pod dugim svetlima,nema problema idem brzo obrtaji oko 4500 motor za sve koristi struju koju trenutno pravi,aku.se napuniio koliko je mogao i ceka da obrtaji spadnu pa da on krene da daje struju.Udjem u grad,semafori,pesacki,cekanje u koloni,migavci,sirena i vec posle 15 min aku.isprazni ono malo struje sto je dopunio na vecim obrtajima motor hoce da se ugasi,onda krece lagano turiranje na semaforu i odrzavanje motora da se ne ugasi,sve tako dok ne "opravim"niz otvoren put.Opet svetla sijaju kao blesava,sirena probija usi,migavci osvetljavaju po 10 metara u krug.Eto tako je to bilo dok nisam stavio novi akumulator,tj polovan od vojnog RUP-a 12.Sada nema problema posto dobro drzi struju.

• I=U/R, 2061 postova

Kada meris punjenje,motor treba da se vrti na oko 3000 obr.Kada smo ugradjivali taj regler,sve je bilo ok.Pa bas i nemam ideja,jedino da pogledam,a to je tesko izvodljivo.

Teoretski, ima li, ako je to slucaj, nekog resenja za to, u vidu nekog 'grunfa' , da se podesi taj elektronski regler da puni ranije, tj. od nizih obrtaja i sl?

Posto jos nemam nesto puno kilometara iza tocka, vise mi se svidja laganica voznja po okolini.

• I=U/R, 2061 postova

Ne moze da se podesi da puni na nizim obrtajima.Seti se sta si ucio u skoli o generatorima,i veze medju obrtajima i izlaznim naponima.Nemoj voziti motor ispod 2500 obrtaja.Em se muci,em ne puni dovoljno.Po specifikaciji,sve sto ima akumulator od 12V, treba da puni od 13.8 do 14.2 volti.Maih odstupanja moze biti +/- 02-03V

• Svrati ponekad, 231 postova

Hnala vama svima Jawamanijacima! Stvarno sam mnogo novog naucio citajuci vase postove. Doduse ja sam se sa svojim Jawasakijem morao rastati   :-[ , ali verujem da je otisao u dobre ruke. Jawa CZ 175 '68.  Motor nije za stajanje i za skupljanje prasine, sto bi se u mom slucaju desilo jer za 2 notora nemam vremena. Dobro me je i jako lepo sluzio sve ove godine.

Moram reci pored vasih postova da sam ja od prvog dana u nju sipao 5% ulja i u opste nisam obracao paznju na to koje ulje stavljam. Trosila je sve bez obzira i nikakvih problema nisam imao. Trosila je proverenih 3 l po svakakvim uslovima i leti i zimi i u opste nije dimila sve dok ne predjem 90 km/h. Cim vidim to, a ja pusim gas da se oni koji su iza mene ne bi pogusili.  ;D Samo jednom sam je vozio 110 km/h ali zato je morao vetar da mi duva u ledja. Svecicu sam menjao bas kad vidim da vise ne moze, ali to je bilo 2 puta za 5 god. Jako sam se lepo navozao, mada me je nerviralo to sto se jako oseti kad imam suvozaca.

Izvinjavam se, jer sam se sad vec raspisao. Morao sam izneti moje utiske koji su odlicni. Zahtevaju jako malo odrzavanja, i rade po principu sipaj gorivo i pici.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Joska imam samo jedno pitanje. Neko je nesto brljavio sa elektronikom na mojoj Yamahi a ne znam nijiednog dobrog elektricara. Dali postoji mogucnost da se to proveri?

Jawa ima samo jednu temu i u njoj OFF baš nije poželjan. Zmajcek, oteraj Yamahu do Joske pa neka sve proveri, kontakt mozes ostvariti putem PP-a ili na njegove telefone koje je ostavio u adresaru teme ''imena, telefoni, adrese''.

Idemo dalje sa Jaworkom.

Imas pivo kad se vidimo  ;D

Al da bude ladno ;D

Lako je ugovarati pivo kada se bliži sezona kuvane rakije.  ;D

Teorijsko pitanje, sta bi se dobilo a sta izgubilo kada bih stavio KN pecurku umesto fabrickog filtera i skratio/povadio prigusivace u loncima? Znaci, nemam nameru da to radim, samo me zanima informativno.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja