Bosi72 4 Napisano Decembar 14, 2007 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Melburn, Australija Motocikl: Honda Hornet CB900F 2006 Prijavi odgovor kao problematičan decembar 2003. Kia orana rodbino i prijatelji!!! (u prevodu sa Polinežanskog: Dugo mi živeli) Evo i mene posle dužeg vremena sa novim izveštajem. Ovaj put sa Kukovih ostrva. Razlog putovanja je bio medeni mesec, a izbor ostrva je bio sasvim slučajan Za pocetak da navedem par činjenica... Kukova ostrva se nalaze u južnom Pacifiku, otprilike na pola puta izmedju Havaja i Novog Zelanda i čine ih 15 ostrva čija površina kada se sve sabere ispadne otprilike kao površina Beograda. Najveće ostrvo se zove Rarotonga (pola sata vožnje motorom u krug) i na njemu se nalazi aerodrom i glavni grad Avarua. Nažalost to je jedino ostrvo na kojem smo bili, što zbog aranžmana, što zbog vremena, ali daće Bog obićićemo i ostala Ostala ostrva su prilično daleko (300 i više kilometara) i jedini način da se dodje do njih je avionom (Air Rarotonga). Mapa juž. Pacifika Mapa Kukovih ostrva Mapa Rarotonge Air Raratonga: Stanovništvo cine uglavnom Polinežani-Maori i prema nekim procenama ukupno ih ima oko 20.000 na svim ostrvima, dok na Rarotongi ih živi oko polovina znači oko 10.000. Službeni jezici su Engleski i Maori, a može se reći da su ekonomski najviše zavisni od Novog Zelanda. Inače, u poslednjih par godina dosta njih je emigriralo na N.Z. i u Australiju (neke procene govore da ih oko 70.000 zivi u "inostranstvu"), a glavni razlog je slaba ekonomija. Valuta je NZD (Novozelandski dolar) ali takodje imaju i Cook Islands dolar koji je jednak NZD. Inače, 1NZD = 37,34 din. (prim. aut. 2003.god) Tuki-tuki Teni-teni Elem, da krenem od puta. Krenuli smo oko 9 ujutro iz Melburna prema Oklandu (N.Z.) i let je trajao oko 4 sata. Okland iz vazduha U Oklandu smo čekali nešto više od sat vremena, malo prozujali po aerodromu i onda smo krenuli put Rarotonge. Plavetnilo svuda okolo. Let je ponovo trajao oko 4 sata, ali ono što je zanimljivo, zbog prelaska datumske granice, poleteli smo u petak popodne, a stigli u četvrtak I to u četvrtak oko 10 uvece. Prvi utisak kada smo sleteli je mrkli mrak i prisustvo veoma malog broja ljudi na pisti i aerodromu. Ulazimo u aerodromsku zgradu (čija se površina može porediti sa amfiteatrom na FON-u) i tu nas dočekuje uživo svirač na ukulele-u sa domaćom muzikom. Malo sam tražio po netu i našao neke pesme koje se tamo pevaju (uključite zvučnike): http://www.geocities.com/rarorecords/teAitospg1.html Prolazimo kroz pasošku kontrolu. Inače viza se dobija na 30 dana na aerodromu i jedini uslov je da se ima povratna karta. Aerodromska taksa se plaća pri odlasku i iznosi 25 NZD. Izlazimo iz zgrade i dočekuju nas meštani u havajskim majicama i kače nam oko vrata venac od Tiare cvetova. Bez preterivanja, neverovatno je kako lepo i dugo miriše. Inace, svi tako po ostrvu i muskarci i žene nose havajske košulje i cvetove u kosi. I takodje što je zanimljivo, svaki cvet miriše za razliku od Australije naprimer gde svaki cvet ne miriše. Elem, ti ljudi što su nas dočekali voze nas do hotela, na recepciji se čekiramo i dolazimo u sobu. Prva stvar koja nas je malo iznenadila, jeste da nema žive duše. Računamo to je turističko ostrvo i oko 11 sati bi trebalo da bude živo, ali nije Portir nam dovozi kofer u sobu ali radi samo jedno svetlo. Tu nam govori kako na ostrvu imaju problem sa strujom i da se stanovništvo apeluje na štednju struje ali i vode takodje. Nas oboje u čudu, reko Bojana gde smo ovo došli ) Odemo da se prošetamo po okolini, ali ono žive duše nema Vratimo se u sobu, otvorimo balkonski prozor i zaspimo ko topovi. Inače, prosečna temperatura tokom cele godine je 27-30C stepeni i uopšte nije sparno, nego je naprotiv baš baš prijatno. Kišna sezona koja traje od Novembra do Marta ne sprečava vas da se kupate, jer kiše su tople. Mi smo imali "nesreću" da je od 7 dana, 2 dana padala kiša, ali to nas nije sprečavalo da pevamo Cecinu pesmu 39/2 . Obzirom da su talasi na okeanu prilično visoki, konstantno tokom 24 časa se čuje huka talasa, ali to uopšte ne predstavlja nikakav problem. Pogled sa terase: Pogled iz restorana: Oni nemaju "daylight-savings" (letnje računanje vremena) tako da sunce izlazi oko 5 ujutro a zalazi oko 7 uveče, uglavnom probudimo se i onda počnemo da upoznajemo okolinu. Iznajmimo skuter (75 NZD za 4 dana), i onda odemo do "grada". Da bi mi osiguranje važilo, morao sam da položim vozački za motor i to tako što smo jedan englez i ja vozili motore a iza nas pandur prati i gleda kako vozimo, dajemo žmigavce, stajemo na pešački, dajemo prednost gde treba i stajanje na stop znak... Dozvola strana 1 Dozvola strana 2. Ne znam da li bi mi ovo priznali u Srbiji? Kišna oprema... Inače, nema ni jedan semafor ali ima jedan kružni tok (na kojem se obaraju polagači-turisti:). Za one koji ne žele da voze, postoji i autobus i to dve linije: 1. clockwise (u pravcu kazaljke na satu) 2. anticlockwise (kontra od pravca kazaljke na satu), i rade od 7 ujutro do 4 popodne, a noćni su od 6, 9 i 10 uveče. Kao što samo ime kaže jedan kruži sa jedne strane ostrva, a drugi sa druge. Usput tu ispišemo razglednice, i onda odemo na plažu. Muri laguna... Fenomenalno... Iako su oblaci u planinama, uopšte nije hladno, naprotiv prijatno je za kupanje. "Trajekt" Kajak/kanu (nažalost nije od drveta) Ispod ovog luka na plaži, lokalni matičar vrši ceremoniju venčanja. Ukoliko se venčate, dobijate zvaničan venčani list. A evo par Nemačkih turista sa njihovog venčanja. Kumovi su lokalni meštani. Srećom poneli smo opremu za ronjenje (ne onu pravu sa bocama za kiseonik nego snorkeling englezi to zovu). Ko se seća snorkijevaca Uglavnom, krenemo da gledamo šta ima u vodi, a ono stvarno prizor da poželis da stalno ostaneš u vodi. Ribe kao u akvarijumu. Ma jos bolje... Boje su neverovatne, crvene, plave, žute, sa špicastim nosevima, trup kao igle, plave zvezde... Bojana rece da joj krivo jer je mogla da kupi fotoaparat za pod vodu pa da slikamo ta čuda. Stvarno neverovatno. Jedina malo "agresivnija" riba je tzv. "Trigger fish" ali ona samo gricne. Evo našao sam na netu slikice. http://www.pinkfiddle.com/photosCook.htm Inače, na ostrvu ne postoje otrovni insekti i gmizavci i uopšte neke agresivne životinje. Zanimljivo je da ima dosta pasa, ali ono baš su lenji. Mrzi ih da hodaju i ustaju a kako i ne bi kad je stalno toplo. Cene... su momačke. Obzirom da je u pitanju ostrvo 3.000 km daleko od Novog Zelanda logično je da budu malo jače. Npr. benzin je 1.5NZD, koka-kola od 1.5 litar je 4NZD, fish&chips 12NZD, hamburger 5NZD, itd... Nema cenkanja ni na pijaci (Kukani smatraju to nekulturnim), ali nema ni ostavljanja bakšiša (i to je nekulturno). Pijaca.. Noćni život - gotovo da ga i nema. Obzirom da sunce zadje u 7, do nekih 9 uveče su dešavanja po ostrvu, a posle svi na spavanje Uglavnom, meštani kažu da na Rarotongi vreme baš baš polako teče. Kao neki zaključak koji mogu da izvedem je taj da na ostrva u juž. pacifiku uglavnom treba dolaziti u parovima. Svuda po ostrvu (hotelima i ostalim mestima) može uveče da se prisustvuje njihovom plesu i muzici sto je dosta zabavno. Organizuju i druge zabave i aktivnosti tokom dana pa ima za svakoga po nešto. Miss Cook Island (ne znam koje godine) Turisti plešu sa domaćima Jedan od "čudnih" običaja je da Kukani svoje mrtve sahranjuju u dvorištu (kao i našeg bivšeg predsednika), što nam je jako čudno, tako da ništa neobično videti mini-grobove po dvorištima, pored drveća. Obzirom da sam radio amater VK3TSN (YT1SN), a mi radioamateri smo vrsta sekte, upoznao sam se i sa amerikancem Viktorom (ZK1CG) koji je dosao pre 30 godina i sada zivi i radi na Rarotongi. Caskali smo jedno pola sata, a licencu i znak ukoliko zelite da "radite" kao ZK1 uopste nije problem dobiti. Kod Viktora u shack-u I na kraju par slika zalaska sunca Sa hotelske terase Jutro pred polazak javljaju da je avion u kvaru i da će da kasni, a u nama se javila želja da ostane pokvaren malo duže, još jedno 10ak dana No nažalost, brzo ga popraviše, i krenusmo kući... Čekaonica na aerodromu - međunarodni terminal Čekaonica 2 Avion... Pogled na ostrvo sa visine... 4 sata kasnije približavanje Novom zelandu ... zatim još 4 sata pa Melburn. Samo kratka napomena: fotografije su slikane 2003 sa fotoaparatom koji nije imao bog zna kakvu rezoluciju i slike tokom noći, plus dosta toga sam i ja kriv što sam kompresovao više nego što treba... Ali, šta da se radi... Bajkerski pozdrav Stjepan (a.k.a. Bosi) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sstruja 115 Napisano Decembar 14, 2007 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan Fino, fino! Jeste li potrosili jedan ceo rezervoar na skuteru? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bosi72 4 Napisano Decembar 14, 2007 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Melburn, Australija Motocikl: Honda Hornet CB900F 2006 Prijavi odgovor kao problematičan Fino, fino! Jeste li potrosili jedan ceo rezervoar na skuteru? ipo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Squirrel 93 Napisano Decembar 14, 2007 Svrati ponekad, 208 postova Lokacija: SRB Uzice Rade-Squi... Prijavi odgovor kao problematičan Bosi druže :'( :'( :'( ako pošalješ još koju sliku spakovaću kofere i napustiću zemlju da dođem u taj raj :-* stvarno ti zavidim ;D samo nastavi... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kalina 50 Napisano Decembar 14, 2007 Svrati ponekad, 396 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala za lepu pricu, bas je zanimljivo... jel nosi neko kacigu tamo ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bosi72 4 Napisano Decembar 14, 2007 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Melburn, Australija Motocikl: Honda Hornet CB900F 2006 Prijavi odgovor kao problematičan ... da dođem u taj raj :-* stvarno ti zavidim ... Vidiš to ti je prokletstvo emigranta... Tek kad odeš, shvatiš da ima toliko stvari koje nisi obišao kad si bio kući. ..jel nosi neko kacigu tamo ???.. Pre 4 godine nije bila obavezna, ali koliko vidim od aprila će biti. ******************************************************* Preuzeto sa: http://www.cook-islands.gov.ck/view_release.php?release_id=1036 26-11-2007 SAFETY HELMETS A MUST Come April next year people riding motorbikes and bicycles must wear safety helmets or be fined $100.00 But its not just any helmet type you're allowed to wear except those that comply to the NZ and Australian standards. Its understood many helmets currently in use may not meet the required standards. According to the new Transport Act Amendment, which comes into force from December 12, 2007 any retailer caught selling helmets which do not comply with the standard can be fined $1,000.00. Source: Govmedia ******************************************************* Preuzeto sa: http://www.cook-islands.gov.ck/view_release.php?release_id=978 28-10-2007 SAFETY HELMETS A MUST Changes in the Transport Bill will require the wearing of an approved type safety helmet, for anyone driving or riding a motorbike, quad bike, trike or bicycle once passed in parliament. The Amendment Bill will also bring into force a maximum speed limit of 50kph on the open road, reduced from the 60kph. Failure to wear helmets will cost offenders a fine of $100. And once the bill is enacted blood alcohol testing, breathalysers and speed measuring devices will be introduced. All motor vehicles will be required to have rear vision mirrors and riding two abreast on the road will be deemed an offence. If you exceed the speed limit by up to 10kph you can expect a $100 fine and when speeding over 31kph of the speed limit the law can slap you with a $250 fine. Committee chair, Matavera village Member of Parliament Cassey Eggleton announced the finalisation of the Bill last week and says it could be tabled early next month when the House reconvenes. Source: Gomedia and Cook Islands News ******************************************************* Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Decembar 14, 2007 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan E Stjepane prijatelju, Pa zar na medenom mesecu, na Kukovim ostrvima da polozzish A kategoriju? Veliko poshtovanje prema tvojoj supruzi shto ti je dozvolila da polazzesh u takvim okolnostima. Shta da ti kazzem? Ako nastavish ovako sa putopisima, iselicesh nas sve iz Srbije. Nego, benzin je tamo, a i kod tebe u Melburnu, bash momachki skup. Celih 49 dinara!! Kako li izdrzzavate tu skupocu ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sailor 6 Napisano Decembar 14, 2007 Svrati ponekad, 375 postova Lokacija: Mačvanska Mitrovica Prijavi odgovor kao problematičan prijatelju ulepsao si mi jedan tezak i naporan dan... .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sci 26 Napisano Decembar 15, 2007 Drug član, 1414 postova Lokacija: Beograd (zvezdara) Prijavi odgovor kao problematičan Cuti samo kad si polozio ;D Sad imas A kategoriju specijalno za ostrvske zemlje Lepo, samo nastavi da uzivas, ti bar znas kako se zivi A sto kaze BusMan, bas im `gorivo skupo, skoro kao kod nas Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
polic 55 Napisano Decembar 15, 2007 Svrati ponekad, 189 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Tracer9 GT '23 Prijavi odgovor kao problematičan O, kolega radi amater ! YT7DR Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zozon 6 Napisano Decembar 15, 2007 Zainteresovan, 554 postova Lokacija: Banatsko Novo Selo Prijavi odgovor kao problematičan O, kolega radi amater ! YT7DR Sve cu da vas prijavim tastu, On pola zivota provede na stanici ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...