Jump to content

Moto Zajednica

Ovo nije još jedna početnička tema, tema je ozbiljna

Recommended Posts

• U prolazu, 5 postova

Stavih ovaj naslov samo da vas privučem na temu. Tema je itekako početnička :D al nemojte mi zamjerit..

Ehh ovako.. ( kome je mrsko citati uvod nek odmah preskoči do većeg fonta par desetina redova ispod 1neznam.gif )

Imam 22 godine, dolazim iz Bosne.... Sto se tiče iskustva u motociklizmu ja sam vam totalni početnik...Do prije par mjeseci motore sam dijelio na "čopere" i "sportske". I motor mi je bio sinonim za budalaštinju, znam, ovo nije mjesto da to govorim al govorim vam kako je bilo... Sve do jednom.. mada nije bilo odjednom, mislim da sam motore zavolio mnogo prije samo nisam bio svjestan.

Što se tiče saobraćaja, ja i on nismo stranci, mslm 4 godine iskustva u saobracaju nije ništa, ali hvala Bogu mogu reći da se snalazim kolko tolko, tako da mislim da mi bar to nece predstavljat otežavajuću okolnost u vožnji motocikla.... U prilog tome ide i da se bavim biciklizmom, aktivan sam u gotovo svim granama biciklizma od cestovnog preko mtb do freestyle..... Mada mtb najviše volim... bilo je tu i nekih medalja, dostignuca ovog onog ali helem sve vam ovo govorim da pokušate razumjet situaciju. Osjecam se izrazito sigurno na dvotočkašu zvanim bicikl, i imam osjećaj da sam stabilniji nego na nogama, (taj osjećaj me više puta koštao. pogotovo kroz kakvu šumu pri brzini od 60km/h pa pokušaš proći između dva hrasta pa u međuvremenu shvatiš da to i nije dobra ideja ali....) ali nemojte pomislit da sam brzoplet, i da ludujem ali kao što znate.. kad nešto radite godinama steknete neku varljivu sigurnost i onda računate da i ako pogriješite da će te se znati postaviti da ispravite... nekad uspijete a nekad ne...

( sve vam ovo mozda goovorim dzaba, vjerovatno su voznja motora i bicikla slicne kao i voznja auta i bagera, znam da se vozila ne izjednačavaju po broju guma ali eto nadam se da ce mi godine u biciklizmu pomoci a ono ako ništa barem u saobracaju, jer mi biciklisti smo još više u inferiornijem položaju u saobraćaju od motociklista.

Ja na motor nikad nisam sjeo (ne brojim skutere do 49cc), tako da je voznja istog meni potpuna nepoznanica....

Raspitao sam se za polaganje "A" kategorije, sad čekam ljepše vrijeme i ubijam ovog slobodnog vremena (kojeg realno imam veoma malo jer su ispiti stegli) citajuci moto-forume i pokusavajuci naci adekvatnu jurilicu za mene. :)

Pa sam se odlucio da se obratim i vama uvazeni buduci prijatelji forumaši, a možda ko zna i pravi prijatelji....

Motocikl planiram da vozim van grada... medjutim da mu nije problem snaci se i u gradu... E sad ne znam je li izvodiva kombinacija da isti mogu voziti i po nekom blagom makadamu ili nekoj zemljanoj cesti par km (ne planiram cisti off road, za te stvari imam bicikl ali eto da mi nije ogranicavajuca okolnost par km ravnog makadama do novog asvalta il tako nesto sl..).

Pošto sam početnik, (čitaj- "slab vozač") ne treba mi nešto pretjerano jako, međutim pretpostavljate ne bi volio ni da imam još jedan bicikl na guzni pogon :) ako me razumete 1oda.gif

Ne znam da li postoji ovakav motor, ako ne, onda izbacite makadam :D glavno mi je da je lahko manevrisat sa njim da nije ni pretjerano jak ali ni slab brate...

I na kraju ono glavno, budžet :)

Budžet mi je 2500 - 3000 eura, nadam se da se može naći solidan bike za taj novac :)

Izvinjavam se na ovako dugom uvodu, medjutim pokušao sam da objasnim situaciju... Nadam se da ce te mi dati smjernice, ako ništa a ono bar koji modeli su najbolje pokazali kao modeli za početnika..

Lijep pozdrav ;)

• Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• čeka dobru titulu, 1375 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE

Za tebe je pravi izbor enduro - dobar za po gradu, snalazi se lepo i van puta (mada bi u razmatranje uzeo i neki supermoto).

Neko ko voli da se provlači kroz šumu a i MTB mu je omiljena kategorija bajsa svakako če poželeti da novom mašinom prodje i tamo gde je nekad vozao bicikl (gde može). Položaj sedenja omogućava odličnu preglednost, ne zamara, širok korman daje punu kontrolu nad prednjim točkom, nije neudoban ni u situaciji vožnje u stojećem položaju,... Uostalom, za takav način exploatacije su prvenstveno i konstruisani: kombinacija asfalt - off road, ni na jednom terenu superiorni, ali svuda dovoljno dobri, kao i za putovanja. Pretraži net i pogledaj šta izbacuje u kriterijumu "allround" ili "dual purpose" - naravno: enduro ili varijacije istog.

Za početak 500-600ccm (to je oko 40-50ks), sasvim dovoljno.

Konkretno: Honda Transalp, Kawasaki KLE, Aprilia Pegaso, BMW F 650, ...Ima ih dosta po oglasima, što je takodje bitno i zbog lakšeg nalaženja delova (lakše nego za neke retke modele). Svi slični po snazi, gabaritima i, vrlo bitno: uklapaju ti se u budžet!

Biraj polako, probaj ako može (a mora da može - ko kaže da ne: zaobidji), prikupi još informacija i mišljenja iskusnijih (ali oluči sam) sezona neće početi sutra.

Javi šta si pazario, sa sličkom obavezno (motora, ne tvojom :lol:), pozdrav.

:Mina:

• Podržavam 1

• Drug član, 1665 postova
  • Motocikl: XF650 Zrakoprc :)

dobrodosao u svet motora iako jos nisi zvanicno krocio :)

Obzirom na afinitete i to sto trazis, definitivno neki dual purpose odnosno soft enduro.

Stavise, imas srecu da si jedan od retkih vozaca koji traze vise stvari od motora, a kome je izuzetno lako iz prve odrediti klasu.

Kubikazu i snagu ti je rekao nimmin, za jednostavnost i svestranost upotrebe ti je takodje rekao, isto ti i ja sve od reci do reci potvrdjujem, tako da sad ostaje samo pitanje da nam kazes malo vise o svom generalnom vozackom temperamentu, o sitnim vozackim ludostima koje volis i praktikujes, da li planiras suvozaca, sta ce ti biti najprimarnija namena motora, kolike putne ture planiras, svoju visinu i tezinu, koji se motor tebi najvise dopada.... kako bismo mogli sto preciznije da te posavetujemo koji motor bi te najvise usrecio.

I jos jedna stvar, sve i da odredimo precizno, opet ostavi rezerve da ti se vise nego sto sad mislis dopadne put, krivine, grad ili shuma, pa da taj motor koji imas ne bude dovoljno dobar za neku od tih sredina za voznju, pa da se javi potreba za kupovinom neke lagane sirove endurace, nakeda, supersporta, turera....

Aj sad kreni sa pisanjem :)

• Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Takođe možeš da razmisliš i o sledećim modelima: Suzuki Freewind (model je više putno orjentisan), Suzuki DR650 (ima isti agregat kao i Freewind ali je za razliku od njega više "terenski" orjentisan), zatim Yamaha XT660X/Z/R (bilo koja verzija bi ti činila posao) ili malo stariji Yamaha XT600... Budžet koji si predvideo je u principu dovoljan da nađeš dobar primerak od bilo kog navedenih modela. Nemoj se zaletati, biraj glavom, ako nisi siguran povedi sa sobom nekoga ko stvarno može da proceni stanje motora. :zdravo:

nisam ja hteo da budem taj koji hvali i preporucuje freewinda :zvizduk:, hvala icatenej, ali prvo nam mora reci preciznije o sebi, afinitetima, nacinu voznje i zeljama, da bismo mogli bolje da kazemo sta mislimo da je za njega

ima jako puno motora koji pokrivaju njegove potrebe, samo da se sad pozabavi sitnim razlikama u skladu sa potrebama

• Svrati ponekad, 169 postova
  • Motocikl: current: CFMoto 450MT; ex: BMW G650GS, Suzuki SV650

Druze, ako sada prvi put polazes za motor, onda polazes za A2 kategoriju koja je do 35kw. Sa 22 ne mozes odmah A dozvolu da dobijes, tek sa 24 godina.

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Ma za početak uzmi nešto manje tipa Keeway 125/150 dok stekneš malo prakse. To možeš naći za 500 evra, provozaš ga nekoliko meseci i prodaš za iste pare, u medjuvremenu shvatiš šta bi ti najbolje odgovaralo, pa onda kupiš to što hoćeš.

• Podržavam 1

• U prolazu, 5 postova

Ljudi hvala vam na odgovorima, medjutim sad imam još više pitanja :D tek sad vidim da ništa ne znam

"nimmin" hvala ti na ovako opširnom odgovoru, razgledao sam malo ove modele što si mi predložio,

medjutim ne znam pravu namjenu ovih motora, nije mi cilj da kupim motocikl skojim cu voziti klasicni off road,

vec kao što rekoh vozio bi ga i po gradu, i izvan grada (asfalt, magistrala, vozio bi i po autoputu da ga bosna ima 1jee1.gif ) ali da mu nije baš prpa kad dodjem na makadam, zemljani put...

Je li to ta klasa? Neka osnovna namjena bi bila svakodnevna vožnja do faxa u susjedni grad (nekih 15tak km), ponekad krug gradom... ali i vikendom neku vecu turu, e sad bi bilo idealno kad ja ne bi bio ogranicen da li je to tura od 200 km asfalta, ili je to tura na neku od planina sa relativno dobrom cestom.... ne znam da li je to spojivo kod motocikla??

"kosooki" spomenu da su bitne moje dimenzije, i temperament :D

Eh visok sam 180 cm, nekih 85 kg, sto se tiče stila vožnje, to ti nmg još reći, jer ga nemam... ili ne znam šta me pitaš, max brzina mi nije bitna... ali je bolje da nije pegla kad mu dam gas... mogu se opet samo ravnat po biciklu, a znam da na biciklu i nisam baš miran vozač, nego pedalaj dok ne ostanem bez daha, il dok ne dodjem do spusta (ne planiram da ludujem da se odmah razumijemo, ali isto tako ne planiram ni da kupim motor s kojim ce me jugo 45 prestizat)

pitanje suvozaca... hmmm nisam ozenjen, tako da nemam nekog stalnog saputnika 1oda.gif ali bi volio kad bi bilo još jedno (kako.tako) mjesto,

i da.. u Bosni se može odmah u 18toj polagati za A kategoriju 1lol.gif

p.s. stavih ovu temu u podforum "naked" jer sam mislio da mi ta kategorija najviše odgovara, al se haman prevari :)

Kolko troše u prosjeku ovi motori?

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

Računaj da ono što si rekao spada u kategoriju dual sport (i asfalt & offroad) ... tu imaš zaista lep izbor...

Imaš podelu na jednocilindraše i motore sa dva cilindra. Takođe ukoliko je prednji točak 21'' to je sposobniji i vožljiviji na offroad terenu.

Što rekoše ljudi imaš Suzuki Freewind 650, Aprilia Pegaso 650, BMW F650 (oprilike isti tip motora)

Sa 1 cilindrom ali malo bolji za offroad imas Suzuki DR 650, Yamaha XT 600, Yamaha XTZ660

Sa 2 cilindra imaš Hondu Transalp, Hondu Afriku Twin i Yamahu Super Teneru XTZ750

Možda sam neki izostavio (ali otprilike sam stavio šta može u tvom cenovnom rangu). Što se potrošnje tiče sve je to u opsegu od 5-7l na 100kmh

Zavisi od stila vožnje, stanja agregata i uštelovanosti karburatora i kvaliteta goriva. Ni sa jednim od ovih motora te neće preticati Yugo (možda na Africi :zvizduk: )

• Podržavam 4

• Zainteresovan, 780 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

Drumskalisica ti je dao, po meni, vrlo dobar savjet. Za početak kupi neki jeftiniji motor koji ćeš kasnije lako prodati. Tek kada (položiš za A) počneš da voziš motor počećeš da formiraš svoje afinitete i da prepoznaš šta ti se dopada i šta očekuješ od motora i vožnje. Vjeruj mi da to često budu stvari o kojima sada i ne razmišljaš.

I naravno, kad kupuješ motor otvori šestoro očiju, kod nas u Bosni se svašta nudi i prodaje pod 'dobar motor'. Dobro bi bilo da se povežeš sa nekim bajkerima iz svog okružanja i tako saznaš nešto o istoriji motora koji kupuješ. Nemoj dozvoliti da ti loš motor pokvari želju za ovom pričom.

Napiši odakle si. PozZ.

• Podržavam 1

kad zavrsimo sa tobom ili ces znati serijski broj motora koji hoces da kupis ili nista neces znati :)

ti i ja kao da smo braca rodjena

ja sam visok 179, tezak 85kg, sve cega se dohvatim da vozim (ukljucujuci i bicikl) vozim agresivno i kada sam trazio motor trazio sam lepo upakovan ne preterano tezak kvalitetan i voziv enduro koji moze da pomiri grad, otvoreni put, krivine i malo offroada, da je 650ccm i oko 50ks :)

i kupio sam freewind koji mi je gabaritno fantasticno legao i vec 2 godine uz vrline i obavezne mane, koje naravno svaki motor ima, me zaista lepo vozi

znaj da veci prednji tocak (21") znaci bolje offroad karakteristike, dok manji prednji (17") obezbedjuje dosta bolje performanse na putu. Neki solidan kompromis su motori sa 19" prednjim tockom

vise cilindara = vise snage, mirniji rad, linearnija vuca u svim obrtajima, ali slabiji i kasniji obrtni moment i osetno vise kilograma.

manje cilindara = sve obrnuto

Jedan cilindar = izrazenije vibracije (moras sesti i videti sam da li ti je podnosljivo), manje snage, relativno uzano upotrebljivo podrucje obrtomera , ali u tom podrucju vrlo brutalan i agresivan razvoj snage i obezbedjuje da je ceo motor lagan sto bude veoma nagradjeno prilikom manevrisanja u gradu, po krivinama ili na off-u

Dobar kompromis su motori sa L2 ili V2 agregatima, ali ne treba posto poto da bezis od monocilindrasa

Bilo koji od motora koji se pominju ubrzavaju izmedju 5 i 6 sekundi do 100, sto ce da postidi mnoge sportske automobile na putu, a kamoli Yuga, koji god agregat pod haubom da ima ;). A sto se tice maksimalne brizne tice, krecu se izmedju 150 i 180, ali najudobnija upotreba im je izmedju 90 i 120 putne brzine.

Na tvom mestu bih se bazirao na grupu Transalp, Kawasaki KLE, Pegaso, Freewind i F650. Svaki ima dobre i lose strane, ali to bi morali sve u hodu da razmatramo, mada dosta mozes i sam saznati iscitavanjem foruma. Ja ti konkretno mogu ponuditi dosta pomoci oko motora koji vozim i koji objektivno i malo subjektivno smem da ti preporucim.

Mada, sve vreme me brine to sto vozis MTB i to bas teras :). Bojim se da ne pozelis malo vise offroada nego sto sada mislis da ces zeleti :)

• U prolazu, 5 postova

kad zavrsimo sa tobom ili ces znati serijski broj motora koji hoces da kupis ili nista neces znati :)

ti i ja kao da smo braca rodjena

ja sam visok 179, tezak 85kg, sve cega se dohvatim da vozim (ukljucujuci i bicikl) vozim agresivno i kada sam trazio motor trazio sam lepo upakovan ne preterano tezak kvalitetan i voziv enduro koji moze da pomiri grad, otvoreni put, krivine i malo offroada, da je 650ccm i oko 50ks :)

i kupio sam freewind koji mi je gabaritno fantasticno legao i vec 2 godine uz vrline i obavezne mane, koje naravno svaki motor ima, me zaista lepo vozi

znaj da veci prednji tocak (21") znaci bolje offroad karakteristike, dok manji prednji (17") obezbedjuje dosta bolje performanse na putu. Neki solidan kompromis su motori sa 19" prednjim tockom

vise cilindara = vise snage, mirniji rad, linearnija vuca u svim obrtajima, ali slabiji i kasniji obrtni moment i osetno vise kilograma.

manje cilindara = sve obrnuto

Jedan cilindar = izrazenije vibracije (moras sesti i videti sam da li ti je podnosljivo), manje snage, relativno uzano upotrebljivo podrucje obrtomera , ali u tom podrucju vrlo brutalan i agresivan razvoj snage i obezbedjuje da je ceo motor lagan sto bude veoma nagradjeno prilikom manevrisanja u gradu, po krivinama ili na off-u

Dobar kompromis su motori sa L2 ili V2 agregatima, ali ne treba posto poto da bezis od monocilindrasa

Bilo koji od motora koji se pominju ubrzavaju izmedju 5 i 6 sekundi do 100, sto ce da postidi mnoge sportske automobile na putu, a kamoli Yuga, koji god agregat pod haubom da ima ;). A sto se tice maksimalne brizne tice, krecu se izmedju 150 i 180, ali najudobnija upotreba im je izmedju 90 i 120 putne brzine.

Na tvom mestu bih se bazirao na grupu Transalp, Kawasaki KLE, Pegaso, Freewind i F650. Svaki ima dobre i lose strane, ali to bi morali sve u hodu da razmatramo, mada dosta mozes i sam saznati iscitavanjem foruma. Ja ti konkretno mogu ponuditi dosta pomoci oko motora koji vozim i koji objektivno i malo subjektivno smem da ti preporucim.

Mada, sve vreme me brine to sto vozis MTB i to bas teras :). Bojim se da ne pozelis malo vise offroada nego sto sada mislis da ces zeleti :)

Pregledah malo po netu te modele, i onako svaki mi se svidio... Ali eto izdvojio bi Aprilio pegasu i freewind.a, jer mi i ovo sto sam nasao se super uklapa u budzet, a i po vasim postovima i u potrebe koje mi trebaju :)

Hvala ti na ovom objasnjenju oko cilindara, medjutim kako da znam je li recimo freewind jednocilindras ili....

a sto se tice offroada, razmisljao sam o tome, medjutim kad bi uzeo neki motor iskljucivo orjenitsan off roadu onda bih vjerovatno bicikl zanemario u potpunosti, tako da pokusavam i ovakvim nekim izborom da ostavim prostora i biciklu :)

• ENDURO, 1344 postova
  • Motocikl: Honda XR600R

Po broju svećica, izduvnih grana, karburatora, zvuku itd. možeš da znaš koliko cilindara ima motor.

Postoje i odstupanja, npr. moj motor ima jedan cilindar i svećicu ali dve izduvne grane (po jednu za svaki izduvni ventil) i dvogrli karburator. Na malim obrtajima se čuje kao traktor :)

Na slici je Honda XL 250 koja ima jedan cilindar:

honda__xl_250_s_1979_1_lgw.jpg

Dvocilindrične mašine imaju viši ton i manje je izraženo "čekićanje", postoji V raspored cilindara (gde cilindri, logično stoje u V rasporedu, jedan naspram drugog), redni (gde cilindri stoje jedan pored drugog) i boxer (cilindri stoje jedan naspram drugog).

Slika V2 motora:

2012+Confederate+X132+Hellcat+V-Twin+engine.jpg

Slika rednog dvocilindraša:

Husqvarna-900-engine.jpg

Na prvi pogled je i širi u odnosu na jednocilindraša.

Postoje i motori sa 3, 4 (pa čak i 5, 6 i 8 cilindara ali oni nisu tema).

Ovde imaš još slika i opisa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Motorcycle_engine

Preporučujem OVAJ SAJT za specifikacije motora. Najlakši način, odeš na Google i kucaš npr. "Suzuki Freewind specs bikez" i klikneš na prvi rezultat :)

I 'ebiga, nisam preterano rečit, nadam se da si me razumeo ( i da nisam uvredio nekoga :lol: ), pitaj šta te još zanima :)

• Podržavam 1

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

...

Pregledah malo po netu te modele, i onako svaki mi se svidio... Ali eto izdvojio bi Aprilio pegasu i freewind.a, jer mi i ovo sto sam nasao se super uklapa u budzet, a i po vasim postovima i u potrebe koje mi trebaju :)

Hvala ti na ovom objasnjenju oko cilindara, medjutim kako da znam je li recimo freewind jednocilindras ili....

a sto se tice offroada, razmisljao sam o tome, medjutim kad bi uzeo neki motor iskljucivo orjenitsan off roadu onda bih vjerovatno bicikl zanemario u potpunosti, tako da pokusavam i ovakvim nekim izborom da ostavim prostora i biciklu :)

Ode bicikl u zaborav cim se dokopas neke rndalice i otrkrijes kocku izmedju dva hrasta, ali uzbrdo. :D

• Podržavam 2

hehe da da, kad otkrije downhill uzbrdo :lol:

Ni broj svecica nije pokazatelj :). Freewind ima jedan klip i 2 svecice ;)

http://www.motorcyclespecs.co.za/ je isto odlican sajt sa specifikacijama.

Kada ides na bikez.com, procackaj malo, na dnu stranice imas i ocenjivanje motora od strane korisnika gde mozes cak i uporediti dva motora koja te zanimaju. U tom ocenjivanju imas kategorije kao sto su cena, odrzavanje, kvalitet, fun factor, rizik od pada, offroad osobine, onroad osobine... i prema tome odrediti koji motor ti vise lezi. To ocenjivanje moze mnogo vise da ti kaze o motoru od suvih specifikacija. Ja sam na osnovu tih grafika odlucio da uzmem Freewind pre nego neke druge motore iz ponude.

• U prolazu, 5 postova

hahahha downhill uzbrdo 1mda.gif zanimljivo zvuci sto jest jest :D

malo sam na brzaka pregledao ove stranice, fakat vam hvala na njima

veceras cu detaljnije pregledati..

andreja* hvala, jasnije su mi neke stvari, jbg mogo sam i ja prosurfat netom da potrazim odgovor na pitanja, ali eto.... hvala jos jednom

• Zainteresovan, 764 postova
  • Motocikl: ER6n

Predlazem ti da uzmes nesto sa dva cilindra sto novijeg godista, mozes i kawu er6n neki stariji model za te pare, ja se na moju ne zalim uopste, moze da ide po makadamu ako bas stvarno moras i to 20 na sat, hocu reci motor je za asfalt.

Ako oces asfalt i makadam onda moras da uzmes neki Enduro.

A naked na primer:

suzuki sv650

kawasaki er6n

ducati monster

Mozes da uzmes i neki super moto ali ni to sa gumama za asfalt nece ici po makadamu nista bolje od naked-a...

• Drug član, 1604 postova
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

ne mislim ozbiljno, samo su me zeznuli za put :/ , trebalo je da bude novi asfalt, kad ono :/, oštri kamičci a gume nove , tuga 0plac.gif

Promenio član Lug

prošo sam ko golokoži pas kroz trnje :). motor i sva sreća gume, nisu ni osetili. ali ja jesam :). prokuvo sam, dupe mi utrnulo...ipak bilo je lepo, lepa priroda, opet bih...

i sad bih voleo da imam nekog endurca, kao drugi motor, samo da je sredstava...mislim da je enduro najzabavniji, tj najupotrebljıvıjı motor...

Promenio član Lug
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja