Jump to content

Moto Zajednica

Kako da se ovako lepo uslika? - PANNING

Recommended Posts

• Drug član, 2888 postova
  • Motocikl: Kliks

Nisam ja slikao, al sam dao instrukcije fotgrafu kako da slika :) Samo što je aparat digitalni idiot...

Znaci presao si na meksu podlogu za vezbanje !?  ;D ;)

Ne znam zasto, ali ti je bus najbolje uspeo, mada ni cuko nije losh...

Profi-deformacija :)

;D ;D ;D ;D ;D

;D ;D

Mnogo je lose deformisan. Cak i kad ne radi gleda u autobus...

Ma id` more, nego se zaleteo 'Misko', a i dobra/laka povrsina za fokusiranje, pa reko`  da iskoristim. ::)

Namucih se na Uscu sa motorima, nisam zauzeo dobru poziciju pa sam morao nekako da nadoknadim.  ;D

Evo tebi jedan kamiJonćić, mozda ti zatreba cement.  :P

U11.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Napokon slobodan dan...

Uhvatio si fazon ;)

Jos nije to - to. Nisam uvek 100%  siguran u ishod, ali ce i to doci vremenom.  ;)

Evo jedne sa jucerasnjeg okupljanja u NS postavljena vec u temi "okupljanja u NS" ali sto da ne bude i ovde

Fuji je to !!  ;)

• Drug član, 2143 postova

Napokon slobodan dan...

Uhvatio si fazon ;)

Jos nije to - to. Nisam uvek 100%  siguran u ishod, ali ce i to doci vremenom.  ;)

Evo jedne sa jucerasnjeg okupljanja u NS postavljena vec u temi "okupljanja u NS" ali sto da ne bude i ovde

Fuji je to !!  ;)

Tehnicki je solidno izvedeno, kompozicijski bi trebalo da objekat nije centralno postavljen, pustiti malo vise prostora ispred objekta, a nikako zalepiti ga za ivicu slike. Mora da se vidi gde ide.

;)

Tehnicki je solidno izvedeno, kompozicijski bi trebalo da objekat nije centralno postavljen, pustiti malo vise prostora ispred objekta, a nikako zalepiti ga za ivicu slike. Mora da se vidi gde ide.

;)

Jasno sefe !!

U ovom slucaju je to bio sav prostor koji mi je ostao ispred kamiona, a bilo mi glupo da mu oduzimam od `zada.

Skapirao sam da nikako ne treba predmete u pokretu postavljati centralno. Isto je ovo slucaj i sa "Euro Bus-om".

Svakako cu poraditi vise na kompoziciji. Hvala Ti.  :)

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Malo se igrao (iako mi nije bilo do igre)...

Slikano sa sprata svilajnackog Doma zdravlja(cekao kod zubara, brbrbrbrbrb...-pa da ubijem strah  :) )

Morao sam da idem na max. zum jer nije imalo prostora da "jurim" objekte, sa leve strane je bila zgrada a sa desne drvece...

post-2435-12879019393851_thumb.jpg

post-2435-1287901939477_thumb.jpg

Malo se igrao (iako mi nije bilo do igre)...

Slikano sa sprata svilajnackog Doma zdravlja(cekao kod zubara, brbrbrbrbrb...-pa da ubijem strah  :) )

Morao sam da idem na max. zum jer nije imalo prostora da "jurim" objekte, sa leve strane je bila zgrada a sa desne drvece...

Izgleda da su ti se znojili dlanovi u cekaonici.  ::)

Ovo sa zum-om me interesuje, a nisam nacisto ni sa fokusom kada je panning u pitanju (bar kada je rec o ne DSR aparatima).

Konkretno, da li ja sa mojim Fuji-jem moram da fokusiram mesto na kojem cu da uslikam objekat u pokretu, a onda

da objektiv okrenem ka vec unapred odabranom nadolazecem objektu, i da 'okinem' tek kada objekat dodje na fokusirano

mesto?

Ovo pitam jer mi se u ovoj zadnjoj seriji desilo da mi onaj Euro-Bus ispadne najbolje/najjasnije, a upravo za njega nisam

hvatao fokus na mestu okidanja, vec bas na busu jedno 50-ak metara bocno pre nego cu da skljocnem. Mozda je znacajno

da kazem da sam slikao sa osmog sprata i bio udaljen odokativno 100 metara vazdusnom linijom od mesta okidanja.

I ovo sa maksimalnim zum-om...  jel teze uhvatiti fokus na 300mm u odnosu na recimo 50mm?

Ili, koja je najoptimalnija daljina (ako za to uopste postoji odgovor) za dobar panning?

Uhhhhh bre BusMan-u gde me nadje pa ja sam jos u pelenama sto se tice ovih pitanja, to ce bolje odgovoriti nasi profi-ji... :)

Ja sam ovo panovao tako sto sam u punom zum-u "jurio" vozilo od pocetka pa kada mi se nadje u cistom polju ja ga "okinem".

Napomenuo sam da nisam imao mnogo prostora da setam aparatom ( a samim tim i malo vremena za fokusiranje)jer je levo od mene bila zgrada a desno drvo, dakle ja sam pomerao aparat svega nekoliko cm-a...

Aparat mi je bio podesen na Manualno, fokusirao sam odprilike na to "cisto polje", odnosno pravolinijski od mesta na kome sam stojao, pa zatim cekam da se pojavio vozilo jurim ga i sve vreme fokusiram pa kada dodje u centar onda ga okidam.

Evo na ovim slikama se vide zgrada i drvo...Prerano ili prekasno sam "okinuo"  :D :D

post-2435-12879019399696_thumb.jpg

post-2435-12879019400257_thumb.jpg

Uhhhhh bre BusMan-u gde me nadje pa ja sam jos u pelenama sto se tice ovih pitanja, to ce bolje odgovoriti nasi profi-ji... :)

Ma, NO problem.  :)  Ja sam postavio pitanje, a ko moze da odgovori, odgovorice.

U tom slucaju moje 'hvala' = pivo !!  ;D  Mada, za sad` majstorima dugujem bar gajbu !  ;)

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Ovo sa zum-om me interesuje, a nisam nacisto ni sa fokusom kada je panning u pitanju (bar kada je rec o ne DSR aparatima).

Konkretno, da li ja sa mojim Fuji-jem moram da fokusiram mesto na kojem cu da uslikam objekat u pokretu, a onda

da objektiv okrenem ka vec unapred odabranom nadolazecem objektu, i da 'okinem' tek kada objekat dodje na fokusirano

mesto?

Upravo tako. Takvo nesto se moze zaobici jedino uz pmoc dSLR-a ili necega sto ima tracking fokus opciju :)

Ovo pitam jer mi se u ovoj zadnjoj seriji desilo da mi onaj Euro-Bus ispadne najbolje/najjasnije, a upravo za njega nisam

hvatao fokus na mestu okidanja, vec bas na busu jedno 50-ak metara bocno pre nego cu da skljocnem. Mozda je znacajno

da kazem da sam slikao sa osmog sprata i bio udaljen odokativno 100 metara vazdusnom linijom od mesta okidanja.

Tvoj aparat ima mali senzor a samim tim i veliku polje dubinske ostrine pa je u tom slucaju bas to polje i pokrili to malo mimoilazenje ;)  Naravno, na toj udaljenosti je rekadriranje bezopasno tako da ti je i to malo pomoglo. Dakle: sto si blize objektu koji panujes moras biti precizniji sa fokusom.

I ovo sa maksimalnim zum-om...  jel teze uhvatiti fokus na 300mm u odnosu na recimo 50mm?

Ili, koja je najoptimalnija daljina (ako za to uopste postoji odgovor) za dobar panning?

Ovo za fokus je objasnjeno u prethodnoj recenici ;)  A sto se tice najoptimalnije "milimetraze", tu nema pravila, sve zavisi od tvog vidjenja kadra. I bitno je da na razlicitim zum polozajima moras razlicito da podesis brzinu expozicije.

I bitno je da na razlicitim zum polozajima moras razlicito da podesis brzinu expozicije.

E ovo je novi momenat. Pretpostavljam da je za manje milimetraze povoljnija za nijansu kraca expozicija?

• Skuteras, 3710 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Kod tebe na aparatu na 28mm imas blendu 2.8, a na 300 imas najvecu blendu 4.9 npr. To znaci cim je zavrnutija blenda onda bi trebala da se smanji brzina okidaca za isti rezultat. Valjda

I bitno je da na razlicitim zum polozajima moras razlicito da podesis brzinu expozicije.

E ovo je novi momenat. Pretpostavljam da je za manje milimetraze povoljnija za nijansu kraca expozicija?

Obrnuto ;)

Za pocetak se vodi sa ovim vrijednostima:

- ako ti je zoom polozaj na 28mm, onda ti treba expozicija 1/28s (uzmes 1/30)

- ako ti je zoom polozaj na 100mm, onda ti treba expozicija 1/100s

- ako ti je zoom polozaj na 300mm, onda ti treba expozicija 1/300s

- mislim da je dalja analogija jasna ;)  Dakle, ako imas X milimetara treba ti bar1/X sekundi trajanje expozicije ili brze.

Ovakve vrijednosti expozicije ti omogucuju da na toj milimetrazi nemas uticaj "stresenja". Dakle, s obzirom da ti pratis svojim kadrom vozilo, ono se ne pomjera mnogo u odnosu na kadar i ove vrijednosti expozicije za ove milimetraze ce ti obezbjediti da to vozilo bude prilicno zamrznuto dok ce se ostalo oko njega razliti. Naravno, tu ulogu igra i brzina vozila, sto se ono brze krece, vise ce se pozadina razmuljati. Kada se uvjezbas, moci ces da panujes i sa duzim trajanjima expozicije kako bi dobio jos veci efekat brzine tj. jos zamuceniju pozadinu, a opet zbog istrenirane ruke ces uspjeti i vozilo da umiris... 

Dakle, stavis Fuji u Tv mod (svima dobro poznati prioritet expozicije) i u zavisnosti od zoom polozaja tj. mm na objektivu podesis odgovarajucu duzinu trajanje expozicije, a aparat ce u tom modu sam odrediti blendu (ovdje obratiti paznju i na ISO vrijednost). Fokus zakljucati na mjesto gdje se zeli uslikati vozilo (nije lose ni izmjeriti svijetlo na tom mjestu pa raditi u M modu...) i samo ih pratis i dok dolaze i dok odlaze sa mjesta okidanja, jos malo paznje i na kadar i samo rokaj :) Probaj sada ove korake pa javi rezultate ;)

Dakle, stavis Fuji u Tv mod (svima dobro poznati prioritet expozicije) i u...

Deder pojasni malo Tv mod??

Ne secam se imam li ga ja na Fuji s5600...!(mozda nisam lepo gledao  :) )

Thanks!

Thanks!

Naravno da imas. Obzirom da smo ti i ja ograniceni samo na Fuji-ja i nista drugo ne pratimo  ;D, znamo samo

za njegove oznake. Dakle... " S" mod  (Shutter Priority) koji ti omogucava da mu podesis/fiksiras brzinu

expozicije na 1/xx, a aparat sam podesva otvor blende. ;)

Za pocetak se vodi sa ovim vrijednostima:

- ako ti je zoom polozaj na 28mm, onda ti treba expozicija 1/28s (uzmes 1/30)

- ako ti je zoom polozaj na 100mm, onda ti treba expozicija 1/100s

- ako ti je zoom polozaj na 300mm, onda ti treba expozicija 1/300s

- mislim da je dalja analogija jasna ;)  Dakle, ako imas X milimetara treba ti bar1/X sekundi trajanje expozicije ili brze.

Uh bwe Lazare, sta da kazem !?!  Ti se bas trudis u svemu. Prosto mi je neprijatno da ti kazem samo hvala za sva

ova objasnjenja. A sa drge strane mi se svaki put otvaraju nova pitanja. Al`  ajd` ja da probam malo po ovome,

pa cemo posle da nastavimo. Sigurno ce ove diskusije mnogima pomoci !!  :)

Jos koja slicica od proslog vikenda...

U5.jpg

U9.jpg

Bas mi se svidja ova sa MMorisom...!

Thanks!

Naravno da imas. Obzirom da smo ti i ja ograniceni samo na Fuji-ja i nista drugo ne pratimo  ;D, znamo samo

za njegove oznake. Dakle... " S" mod  (Shutter Priority) koji ti omogucava da mu podesis/fiksiras brzinu

expozicije na 1/xx, a aparat sam podesva otvor blende. ;)

Aaaaaaaaaa u tomzecu lezi grm... Probacemo i pod S  :)

U9.jpg

ovo ti je u tehnickom smislu potpuno uspjesan panning, uspio si da umiris vozilo i zamutis pozadinu, koristi ovo kao mjerilo uspjesnosti ostalih panova ;)

Kada to navjezbas onda pocni da se bavis samim kadriranjem i onim sto Gremlin napisa. Kada to ukomponujes dobijas profi panove ;)  (iako su ti ovi skroz dobri s obzirom da slikas sa Fuji-em ;))

ovo ti je u tehnickom smislu potpuno uspjesan panning, uspio si da umiris vozilo i zamutis pozadinu, koristi ovo kao mjerilo uspjesnosti ostalih panova ;)

Kada to navjezbas onda pocni da se bavis samim kadriranjem i onim sto Gremlin napisa. Kada to ukomponujes dobijas profi panove ;)  (iako su ti ovi skroz dobri s obzirom da slikas sa Fuji-em ;))

Vezano za boldovani tekst...  jel ti studiras pored masinstva mozda psihologiju, ili pedagogiju !?  ::)

Ovo bi jos znacilo: - Nemoj da kacis losije od ove fotke -  ;D ;D :D;)

Da, bas sam okupiran tehnickim delom, a kadriranje ce da saceka kada  budem siguran u ucinak.

I dok si ti juce pisao gornji post,ja sam bio vredan... Uz neke obavezice u prolazu napravih jos par komada

po prethodnom receptu. Nedostajalo mi je malo vise prostora pa nisam probao na 300mm ...

Exif: Shutter Speed 1/30, Lens Aperture f/11, ISO 100, Focal Length 11mm x ? (ovo me nervira u Exif-u, sa koliko se mnozi)

pan1.jpg

Exif: Shutter Speed 1/50, Lens Aperture f/10, ISO 100, Focal Length 11mm x ?

pan2.jpg

Exif: Shutter Speed 1/100, Lens Aperture f/4, ISO 100, Focal Length 11mm x ?

pan4.jpg

Exif: Shutter Speed 1/100, Lens Aperture f/9, ISO 100, Focal Length 22mm x ?

pan5.jpg

Zum po Exif-u od 11mm je ustvari 50mm, a 22 = 100mm. Bar sam ja tako namestio, a ako se dobro secam

treba da se mnozi sa 3,8 sto u ovom slucaju ne odgovara  ???

Ova poslednja je pretrpana jer sam bio udaljen 5 metara od auta, al`  samo da probam na 100mm  ;)

Integrisanim, dodatim, u komn modu, exp, blenda...? Ako je tajna, prihvatam i taj odgovor...

Bowens blic glava ;)  A naravno da moze i integrisani, externi, wireless i svi ostali blicevi ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja