Jump to content

Moto Zajednica

R1100GS: Podešavanje ABS-a

Recommended Posts

• Ne silazi, 6561 postova
  • Motocikl: đački pešački

Malo preslažem svoju datoteku pa da dodam ponešto. ABS sistem je u osnovi identičan kod svih BMW motorcikala, reset ne pomaže uvek, meni se ponavljalo ispadanje i posle više desetine kilometara i taj kvar je jedino što je "majstor" dEnsi uspeo da popravi, odnosno da ne pokvari na mom motou, al po sistemu "i ćorava koka nabode po neko zrno". Navodno očitavanje na dijagnostici nije davalo rezultat i razdžekovao-udžekovao je električne vodove i proradilo. Ovo je vrlo moguće jer sam ja preširmovao svu instalaciju na motorciklu kako se to radi na svim modernim automobilima, malo lepše presložio i dodao kamaru vezica i sasvim je moguće da sam negde natego žice i bio slab ili oksidiro kontakt.

Koliko sam prelisto net štivo, najmanje problema ima sa ovim jednostavnjim kočionim sistemom, dok u kombinaciji sa servom se to mnogo više dešava. Jedna ABS pumpa praktično pokriva dva nezavisna kruga i to samo po sebi nije problem ali ga čini vrlo osetljivim i samim tim problematičnim. Jedan od razloga mogu biti kočiona creva koja na BMW-u nisu ništa posebno i vremenom prožvaću i sklona su pucanju, naročito kod nekih modela serije 1.1 gde je loša geometrija pa se crevo previše upreda i kod RT-a recimo kod koga prednji razvod nije dobro rešen. Creva treba zameniti zbog čiste starosti bez obzira na pređenu kilometražu, čak stoji negde podatak u manualu održavanja. Lošnjikava creva mogu da se osete donekle u vožnji, kako ko, ili se mogu pregledom detektovati ali bi u svakom slučaju bilo dobro da se izvrši zamena jer pucaju skoro bez najave. Pri zameni je moguće izvršiti modifikaciju kako valja i prepraviti prednji razvod kod svih modela koji imaju asimetričan jednako ko na GS-u, simetričan. Mnogi smatraju da dupla creva iz samog glavnog kočionog cilindra ili galvne račve imaju prednost, ja ne mislim tako i uvek bi nastojao da razvodnik ide što bliže ka diskovima i što kraća creva iza njega. Ja umam ugrađena sva creva Špilberg, teflon,inox i spoljni bužir u boji po želji, life time warnity i po rečima proizvođača ne mogu se poarčiti, ne smeta im upredanje, ne mogu se prelomiti niti iskidati. Druga opcija je Galfer ali mi se ne sviđa tamo neko koleno od 90°. Mislim da ceo set za oba točka košta ko recimo jedno OEM crevce. O Bobansajle i slično, neću da pričam.

a ne daj Boze da je nesto crklo

Na žalost dolazi do ozbiljnog kvara i to trajnog. Uglavnom je kvar mehanički, mada kod nekih modela dolazi do pucanja elektronske ploče iz nepoznatog mi razloga, verovatno PRC kvalitet. ABS pumpa strada zbog čiste nemarnosti vlasnika i nesavesnosti ili nepedantnosti servisera. Sistem ne trpi prljavštinu ni vodu, a aljkavim i neredovnim zamenama kočionog ulja neminovno vremenom sve to uđe u pumpu i napravi belaj. Interval zamene ulja je dve godine, mnogi preporučuju i godišnje sa čime se slažem jer zaista nije neki trošak. Čišćenje i ispiranje instalacije je standardna procedura i valja ih učiniti pre zamene ulja u samoj pumpi. Moj stav je da dve zapremine kočionog suda moraju da se ispuste pre završnog ispuštanja vazduha. Isto važi i za ABS pumpu i tu je problem što jako malo ulja izađe na svaki druk, to traje vremenski dugo i zato biva aljkavo, zaostane prljavština koja se vremenom grupiše i dolazi do čepljenja unutar sistema i ABS ispada. Zamalo da zaboravim, crevo od zadnjeg kočionog suda do samog cilindra hoće vremenom da počne da se rasipa, meni upravo stiglo, trunje uđe u cilindar koji će vremenom da prestane da radi, košta siću. Kočiono ulje iste specifikacije za motorcikle je po pravilu bolje nego za automobile. Još bolja su trkaća ulja ali su i duplo skuplja i problem ih je naručiti, ni ja kao distributer u sistemu Fuks-Silkolen nisam mogao da naručim 2 kantice već bi morao karton od 24, pa ću uzeti negde napolju koliko mi treba. Inače sam standardni moto Silkolen zato sipao i u automobil nedavno. Na svakom kočionom sudu piše koje ulje ide u sistem i treba to sipati. Uglavnom je to DOT 4, retko 5.1 koje jeste nešto bolje i nominalno kompatibilno za DOT4 ali postoji određeni rizik da baš i nije jer ima neke sastojke koji se baš ne bodu sa određenim sastavom gumica, tako da bi se ja strogo pridržavao naznake koja stoji na kočionom sistemu, ne šta piše u nekom manualu ili oslanjao na nečije tuđe iskustvo od juče ili prekjuče. Ko hoće bolje ulje nek uzme trkaće.

Kočiono ulje je hidroskopno i oksidantno i vremenom se izlučuje voda i splačine. Kočioni cilindri su priča za sebe i njima treba servis, na zimu ću sebi uraditi oba glavna. A ABS kad zaglavi, gotovo da nema popravke. Po mom saznanju reparaciju radi samo jedna firma u USA, i to košta, kupovina polovne pumpe je mačka u džaku, predpostavljam da bi se kod nas odmah prijavilo 5-6 majstora koji bi tvrdili apriori da će da poprave, (lično za sebe ne mogu da tvrdim sa sigurnošću dok mi ne prođe jedna kroz šake, ako neko ima pokvarenu, molio bih da mi je ustupi, popraviću mu je besplatno.) I ono srpska poslovica, "bolje sprečiti nego lečiti" jer to može da izgleda ovako:

abs1_zps65a8f906.jpg

abs2_zpsc90ad075.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja